Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 20.06.2015 10:06

marosmaro napisał(a):"agatka9082" Miałem okazję jechać różnymi trasami i dla mnie jest najtańsza prze Słowację,Węgry i Chorwacja. Na Słowacji nie płacę winety bo jest mały kawałek drogi szybkiego ruchu (Bańska Bystrzyca) który można łatwo ominąć kosztuje to jakieś 7-em minut wineta na Węgry 4780 huf to około 65zł i oczywiście Chorwacja bramki + koszt paliwa. A przez autostrady Polska, Czechy, Austria, Słowenia (objazd przez Mureck-Ptuj -30euro) no i Chorwacja. Szybciej ale drożej w moim przypadku około +200zł. Jadę też prawie z Krakowa tak że koszty autostrad będą takie same. A co do paliwa to zależy tylko od samochodu jakim dysponujece.

Winieta w Austrii 8,7EUR *2
Winieta w Czechach 16,5 EUR
W dwie strony 33,9 EUR. Co daje jakieś 140zł.
Skąd Ci się wzięło 200zł różnicy?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.06.2015 11:56

Patrząc dzisiaj na kamerki HAK, to na południe ruch spory. Na bramkach w Lučko dosyć duże kolejki :? Granica w Macelj bez widocznych korków.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 11:58

dids76 napisał(a):Patrząc dzisiaj na kamerki HAK, to na południe ruch spory. Na bramkach w Lučko dosyć duże kolejki :? Granica w Macelj bez widocznych korków.
Będe jechał już pojutrze czyli w poniedziałek mam nadzieję że nie załapię się na korki :D
ana89
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana89 » 20.06.2015 12:04

Z tego co się orientuje w poniedziałek w Chorwacji jest święto i dzień wolny więc pewnie przez to te korki...
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 12:22

[quote="ana89"]Z tego co się orientuje w poniedziałek w Chorwacji jest święto i dzień wolny więc pewnie przez to te korki...[/quote Jest dzień wolny ale myśle że korki będą sie tworzyć w drodze powrotnej gdyż miejscowi będą wracać raczej z dłuższego weekendu,ale nigdy nie jechałem w to święto więc przekonam się na własnej skórze :D
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 20.06.2015 12:27

kodens79 napisał(a):
Z napisał(a):Wczoraj około 17 przewrócił się TIR ze srajtaśmą zaraz za tunelem Sv.Rok,trasa cała w papierze toaletowym,korek na kilka kilometrów

Nie trza było szukać srajtaśmy ...była na miejscu :mrgreen:

Tobie kuweta wystarczy :roll: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdro od Jaty :hut: :papa: :papa:

Teraz można spokojnie opisać drogę.

Do okolic Olomunca, droga bezproblemowa - zero nieplanowanych postojów. Po zjedzie na Brno (godzina stania w korku). Dalej leciało się już dość dobrze aż do samego Brno gdzie 15 min w korku choć 5-10 ciągle się jechało.

Reszta trasy bez przygód z korkami, niestety w deszczu od Puntigam w Austrii aż do poranka w Karlovac na tankszteli.

Przerwa w opadach dopiero rano o 6 do 12.

Co do przejazdu przez M-L-P, to po zjeździe z autobany aż do Trate dość konkretny sznurek aut, w przeciwnym kierunku ruch praktcznie zerowy. Potem gdzieś się rozjechali i 433 leciałem sam aż do wjazdu do Ptuj, gdzie znowu zrobił się sznureczek aż do granicy.

Wyjazd z M-ce o 15:30 -> dojazd do Tribunj 9:30, w tm postój na drzemkę ponad 3h oraz kilka postojów 0,5h. W sumie 18h z czego 5h odpoczynku. Jak na pierwszy raz chyba może być.

Ceny gazu jedynie pokaźne w Austrii :D :
Czechy: po przeliczeniu ~ 2,56 PLN (16,93 CHK) Mikulov
Austria: ~3.33 PLN (0,79E) Puntigam
Chorwacja: ~1,80 PLN (3,37 KHR) Karlovac
~2,02 PLN (3,67 HRK) Jasenice
Ostatnio edytowano 20.06.2015 21:05 przez Widmo, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 12:29

Lednice napisał(a):Co do trasy z Polski do Austrii przez Czechy:

przejechałem w środę przed południem i dziś po południu, jest nie najgorzej :D :!:

Koło Brna remont autostrady w pobliżu zajazdu Rohlenka jest fikcją, czyli prawie nikt nic nie robi, a robotnicy opierając się o łopaty patrzą się na jadące auta :wink: :wink: :wink:

Ale jest tam o dziwo dobrze zrobione zwężenia i ruch jest płynny :!: :!: :!:

Nie da się tylko zjechać do owego zajazdu jadąc w kierunku do Polski :!: Kilometry 202-210 na mapie :!:
Kładą nowy asfalt zamiast betonowych płyt :D
https://www.google.pl/maps/place/KFC+Ro ... acf504afe6

Nieprzyjemny jest remont mostu w miejscowości
Olsany u Prostejova :roll: :evil: :?
E 462
Jadąc do Brna jest OK, ale jadąc do Polski jest zwężenie i może być potężny korek, jak ludzie jadą po pracy do Ołomuńca :?
Ja tam straciłem z 20 minut :evil: :evil: :evil:
Na szczęście czas spędziliśmy na opowiadaniu kawałów i nie byliśmy aż tak bardzo wku.wieni :wink:
Zamiast płynnie jechać na suwak i przejechać na prawy pas wielu czeskich i polskich idiotów jedzie do samego końca i potem na chama się wpycha dosłownie przed samą barierką zamykającą pas ruchu :evil:
https://www.google.pl/maps/place/Ol%C5% ... 0f661594f0

Poza tym OK

W Poysdorf jest normie, kilka minut przed światłami i się jedzie :wink:

AKTUALIZACJA

Wczoraj wróciłem z kolejnego wyjazdu do Wiednia.
Ruch w kierunku Wiednia jak tydzień wcześniej, OK

Wczoraj koło Brna już się korkowało :roll:
Do Rohlenki już da się zjechać, ruch odbywa się zwężkami

Korek w Olsanach był na 9 kilometrów :!: :!: :!:
O czym informuje tablica koło Vyskova
Skęciliśmy na Kromeriz, potem na Prerov i wpadliśmy na trasę na Ostrawę omijając korek,
Ruch w Prerovie wieczorem był już minimalny :D
Jak zobaczycie informację o długości korka w Olsanach, to nie ma co się zastanawiać i jechać na Kromeriz
https://www.google.pl/maps/dir/49.16234 ... 40!1m0!3e0
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 12:40

Kolego Lednice możesz napisać zw którą stronę był korek czy jak pojade z Ołomuca Brno na Breclav to utknę w tym korku?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.06.2015 12:41

tom3kt napisał(a):Trasa Myślenice - Omiś wyjazd 6.07 ok. 22.00,powrót 13.07,trasa poniżej

W Jabłonce skręć w prawo i jedź na Namestovo.
https://www.google.pl/maps/@49.476102,1 ... 56!6m1!1e1
Wg mnie lepsza trasa niż przez Chyżne ( przynajmniej w nocy).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 12:49

Andrzej3777 napisał(a):Kolego Lednice możesz napisać zw którą stronę był korek czy jak pojade z Ołomuca Brno na Breclav to utknę w tym korku?

Napisałem wcześniej, że korek jest jadąc w stronę Polski :!: :!: :!:

Autostrada z Brna na Breclav jest remontowana :!:
Na odcinku kilkudziesięciu kilometrów jest zamknięty jeden pas ruchu :!:

A ha, wczoraj był korek przy wyjeździe z Brna na Mikulov, na kilka kilometrów :?
Piątek po południu to nie jest dobra pora na przejazd w okolicach Brna :roll:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 20.06.2015 12:50

dids76 napisał(a):Patrząc dzisiaj na kamerki HAK, to na południe ruch spory. Na bramkach w Lučko dosyć duże kolejki :? Granica w Macelj bez widocznych korków.

Masz widok na Macelj, mnie nie wyświetla ikonki, mam tylko na pierwsze bramki wjazdowe kier. Zagrzeb.
Na Lucko zaczyna być tradycyjnie spokojnie tj. 1km/h , na razie na bramkach płatnych nie wjazdowych.
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 13:08

Lednice napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a):Kolego Lednice możesz napisać zw którą stronę był korek czy jak pojade z Ołomuca Brno na Breclav to utknę w tym korku?

Napisałem wcześniej, że korek jest jadąc w stronę Polski :!: :!: :!:

Autostrada z Brna na Breclav jest remontowana :!:
Na odcinku kilkudziesięciu kilometrów jest zamknięty jeden pas ruchu :!:

A ha, wczoraj był korek przy wyjeździe z Brna na Mikulov, na kilka kilometrów :?
Piątek po południu to nie jest dobra pora na przejazd w okolicach Brna :roll:
Skoro jest remont autostrady na Breclav Twoim zdaniem szybciej będzie przez Mikulov?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2015 13:12

Powinno być szybciej przez Mikulov, ale w sobotę może być w Poysdorf korek :roll:
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 20.06.2015 13:17

Lednice napisał(a):Powinno być szybciej przez Mikulov, ale w sobotę może być w Poysdorf korek :roll:

Będę jechał w niedziele i mam dylemat czy Breclav czy Mikulov 8O
kokotech
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokotech » 20.06.2015 13:19

witam cro-maniaków i prośba o pomoc.
jaki termin wyjazdu wybrać, aby uniknąć korków -
mam zamiar wyjechać o 2:00-3:00 ale czy w sobotę czy niedziele -(27.06 czy 28.06) oto jest pytanie ?
(jade w ciemno o ile to ważne ;))
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 260
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone