Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 18.06.2015 12:32

kojacek napisał(a):
agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę 8O chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go :lol: o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później :) Byłabym wdzięczna za wasze rady. :papa:

Nie znam trasy przez Słowację i Węgry, ale:
skoro macie być na miejscu koło 14 to jeśli macie zamiar jechać za jednym razem, chociaż pewnie z postojem gdzieś po drodze. Najlepiej byłoby, gdybyście dotarli już za bramki Lučko przed odpoczynkiem, ale bez zbytniego napinania się, we wtorek nie będzie strasznego ruchu ani korków, tak więc odpoczynek w Austrii też Wam nie popsuje czasu dojazdu.
Tak więc-pojechałbym właśnie przez Czechy. Z Krakowa pewnie ruszyłbym koło 18, z 1,5-2h odpoczynkiem po drodze i objazdem płatnej autostrady w Słowenii pewnie na miejscu byłbym jeszcze przed czasem jadąc niespiesznie ale i nie za wolno ;) (w okolicach lub nieco poniżej kodeksowych prędkości).
O tankowaniu jest w zasadzie osobny wątek, ale dla przykładu-tankowałem w Austrii (na początku, przed autostradą) i jak będę jechał następnym razem-pewnie jeszcze raz zatankuję po zjeździe na objazd Słowenii na automatycznej stacji, kolejne tankowanie dopiero w Chorwacji, ale nasz samochód nie należy do ekol(n)ogicznych ;)
Winiety-jak chcesz przepłacić-PZMot, zdecydowanie taniej TollTickets, albo po prostu po drodze-i tak właśnie robiliśmy do tej pory-zawsze jest okazja na chwilowy postój, kupuje się winietę "za granicą" itp.
Jeśli zdecydujesz się na zakup winiet po drodze-najbezpieczniej kupować winietę w kraju jej obowiązywania (choć nie koniecznie-wracając austriacką winietę kupowaliśmy w Słowenii w cenie nominalnej ale z kolei w Czechach kosztują zdecydowanie powyżej normy).

zeszłego roku wyjechałem w piątek o 24 czyli w sobotę z okolic Katowic. Na miejscu byłem o 14, ale mimo iż jechałem nie dość że objazdem Słowenii przez Ormoż to jeszcze ze względu na hałas który powoduje mój samochód nie przekraczałem 130km/h a często nawet nieco wolniej, w Chorwacji zaliczyłem chyba większość parkingów na postój bo było jeszcze sporo czasu. Jako że różnica między Katowicami a Krakowem jest około 30 minut jazdy autostradą, a do Rogoznicy nieco dalej niż do Tribunj, gdzie ja jechałem myślę że wyjazd o 18 mija się z celem, ruszając o 22-23 spokojnie bez spinania dojedzie się na tą 14. a jak będzie 15 to przecież nic się nie stanie, a według mnie lepiej dojechać i od razu się rozpakować niż być np rano i czekać aż poprzednik wyjedzie :)
micrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) micrus » 18.06.2015 12:56

A jak to jest z tą płatna autostradą w Słowenii? Mamy kupioną winietę, a wy piszecie o opłatach. Czy jest jakaś dodatkowo płatna??? Z góry przepraszam za głupie pytanie ;-)
czlowiek_bigos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) czlowiek_bigos » 18.06.2015 13:14

Dodatkowe opłaty w Słowenii są za przekroczenie prędkości, z tego co wiem dosyć wysokie. Jak prędkości nie przekroczysz, to winieta Ci wystarczy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 18.06.2015 14:14

micrus napisał(a):A jak to jest z tą płatna autostradą w Słowenii? Mamy kupioną winietę, a wy piszecie o opłatach. Czy jest jakaś dodatkowo płatna??? Z góry przepraszam za głupie pytanie ;-)

Pytanie do końca głupie nie jest. W Słowenii nie ale np w Austrii majac winiete na niektórych trasach są dodatkowo płatne niektóre odcinki np. tunele
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 18.06.2015 18:01

agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę 8O chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go :lol: o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później :) Byłabym wdzięczna za wasze rady. :papa:

Masz kilka opcji - żadna nie jest idealna, ale każda ma swoje walety i zady ;-)
1. Przez Czechy, Austrię i Węgry - omijasz większość korkorodnych miejsc, granicę chorwacką przekraczasz bardzo spokojnym przejściem, płacisz za winietę czeską i austriacką, większość trasy jedziesz autostradami. Minus - trzeba uważać w Słowenii, żeby nie wylądować na autostradzie, ale nie jest to problemem - bezpośrednio na rondku za granicą dajesz na Dolga Vas i cały czas prosto ;-). 1169 km, 12h37min wg googla.

2. Trasa malownicza, nieco dłuższa, ale za to bogata w piękne widoki po polskiej i słowackiej stronie, dodatkowy plus to konieczność wykupienia jedynie słowackiej winiety. Przez Węgry jedzie się przyjemnie i płynnie, pewnym problemem mogą być mijanki na remontowanej drodze 86, którym poświęcono tu osobny wątek, więc nie nadużywam. Trasa kilkakrotnie przez nas pokonana i w sumie ulubiona, także ze względu na pewną smoczą knajpkę w Csornej z mega porcjami kotletów ;). 13h30min, 1112 km wg googla. Tu wariant przez Tornyiszentmiklosz z ominięciem Słowenii, czasowo tak samo wychodzi.

3. Piekna trasa przez Słowację i Węgry, wymagana winietka słowacka i węgerska - można objechać odcinki płatne na Słowacji, ale trzeba trochę pokombinować, są na forum stosowne opisy. Krajobrazowo prawie najładniejsza, minusem jest konieczność przeciskania się przez wiecznie zapchany Budapeszt, chyba że wycyrklujemy przejazd wieczorową porą. Niestety, obwodnica też się korkuje i to fest.

4. Absolutnie najpiękniejsza trasa przez Bośnię, ale raczej na 2 noclegi - mega widoki, kaniony z wijącymi się na dnie rzekami, polecam też nocleg w Mostarze i obiad w Blagaju (pyszne rybki), wyjątkowe miejsce. Niedaleko Medziugorije. 1311 km, 16h30min wg googla.

Polecam też przeglądnąć wątek, na pewno znajdziesz jeszcze z milion innych propozycji ;)
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 19.06.2015 11:58

[/quote]

Pytanie do końca głupie nie jest. W Słowenii nie ale np w Austrii majac winiete na niektórych trasach są dodatkowo płatne niektóre odcinki np. tunele[/quote]

Które odcinki są płatne?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.06.2015 13:03

Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 19.06.2015 13:12

Nemhain napisał(a):Które odcinki są płatne?

http://www.skionline.pl/stacje/oplaty-z ... y,156.html

Masz mapkę płatnych odcinków + tunele.
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 19.06.2015 13:48

Brutaka napisał(a):
Nemhain napisał(a):Które odcinki są płatne?

http://www.skionline.pl/stacje/oplaty-z ... y,156.html

Masz mapkę płatnych odcinków + tunele.

dziękuję ;)
tom3kt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom3kt » 19.06.2015 15:56

Trasa Myślenice - Omiś wyjazd 6.07 ok. 22.00,powrót 13.07,trasa poniżej
Załączniki:
Bez tytułu.png
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 19.06.2015 22:40

tom3kt napisał(a):Trasa Myślenice - Omiś wyjazd 6.07 ok. 22.00,powrót 13.07,trasa poniżej

Z załączonego zrzutu wynika, że masz jakiś problem z zasilaniem (akumulatorem?) w komputerze.
Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;)

PS: Tnij obszar zrzutu ekranu na przyszłość a poza tym napisz, o co Ci chodzi ;) bo pewnie chcesz dowiedzieć się, co inni sądzą o Twojej trasie, ale chwilowo kryształowe kule jakoś nie działają ;)
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 20.06.2015 00:40

"agatka9082" Miałem okazję jechać różnymi trasami i dla mnie jest najtańsza prze Słowację,Węgry i Chorwacja. Na Słowacji nie płacę winety bo jest mały kawałek drogi szybkiego ruchu (Bańska Bystrzyca) który można łatwo ominąć kosztuje to jakieś 7-em minut wineta na Węgry 4780 huf to około 65zł i oczywiście Chorwacja bramki + koszt paliwa. A przez autostrady Polska, Czechy, Austria, Słowenia (objazd przez Mureck-Ptuj -30euro) no i Chorwacja. Szybciej ale drożej w moim przypadku około +200zł. Jadę też prawie z Krakowa tak że koszty autostrad będą takie same. A co do paliwa to zależy tylko od samochodu jakim dysponujecie.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 20.06.2015 07:29

Wczoraj około 17 przewrócił się TIR ze srajtaśmą zaraz za tunelem Sv.Rok,trasa cała w papierze toaletowym,korek na kilka kilometrów
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 20.06.2015 07:50

Z napisał(a):Wczoraj około 17 przewrócił się TIR ze srajtaśmą zaraz za tunelem Sv.Rok,trasa cała w papierze toaletowym,korek na kilka kilometrów

Nie trza było szukać srajtaśmy ...była na miejscu :mrgreen:
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 20.06.2015 07:57

kodens79 napisał(a):
Z napisał(a):Wczoraj około 17 przewrócił się TIR ze srajtaśmą zaraz za tunelem Sv.Rok,trasa cała w papierze toaletowym,korek na kilka kilometrów

Nie trza było szukać srajtaśmy ...była na miejscu :mrgreen:

To teraz trza brac ze sobą :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 259
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone