napisał(a) kojacek » 18.06.2015 12:11
agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę
chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go
o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później
Byłabym wdzięczna za wasze rady.
Nie znam trasy przez Słowację i Węgry, ale:
skoro macie być na miejscu koło 14 to jeśli macie zamiar jechać za jednym razem, chociaż pewnie z postojem gdzieś po drodze. Najlepiej byłoby, gdybyście dotarli już za bramki Lučko przed odpoczynkiem, ale bez zbytniego napinania się, we wtorek nie będzie strasznego ruchu ani korków, tak więc odpoczynek w Austrii też Wam nie popsuje czasu dojazdu.
Tak więc-pojechałbym właśnie przez Czechy. Z Krakowa pewnie ruszyłbym koło 18, z 1,5-2h odpoczynkiem po drodze i objazdem płatnej autostrady w Słowenii pewnie na miejscu byłbym jeszcze przed czasem jadąc niespiesznie ale i nie za wolno
(w okolicach lub nieco poniżej kodeksowych prędkości).
O tankowaniu jest w zasadzie osobny wątek, ale dla przykładu-tankowałem w Austrii (na początku, przed autostradą) i jak będę jechał następnym razem-pewnie jeszcze raz zatankuję po zjeździe na objazd Słowenii na automatycznej stacji, kolejne tankowanie dopiero w Chorwacji, ale nasz samochód nie należy do ekol(n)ogicznych
Winiety-jak chcesz przepłacić-PZMot, zdecydowanie taniej TollTickets, albo po prostu po drodze-i tak właśnie robiliśmy do tej pory-zawsze jest okazja na chwilowy postój, kupuje się winietę "za granicą" itp.
Jeśli zdecydujesz się na zakup winiet po drodze-najbezpieczniej kupować winietę w kraju jej obowiązywania (choć nie koniecznie-wracając austriacką winietę kupowaliśmy w Słowenii w cenie nominalnej ale z kolei w Czechach kosztują zdecydowanie powyżej normy).