Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 15.06.2015 21:46

piotrulex napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Żebyście wiedzieli jak teraz jeżdżę wolniutko.... Groźba utraty prawka na 3 miesiące wyeliminowałaby mnie jako kierowcę do Cro.

Dziwne to co piszesz ...

Czyli wychodzi, że w zabudowanym przekraczałeś o ponad 50 km/h dopuszczalną prędkość?

Oczywiście że nie, nigdy, ani razu, w ogóle.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 15.06.2015 22:15

piotrulex napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Żebyście wiedzieli jak teraz jeżdżę wolniutko.... Groźba utraty prawka na 3 miesiące wyeliminowałaby mnie jako kierowcę do Cro.

Dziwne to co piszesz ...

Czyli wychodzi, że w zabudowanym przekraczałeś o ponad 50 km/h dopuszczalną prędkość?

Kolego ale ty jeździsz chyba troszkę prawda?, ten przepis jest super jak rozpatrujemy typowy teren zabudowany, gęsta zabudowa, chodnik, przystanki. Jednak jest od metra miejsc gdzie jest zabudowany tylko z nazwy na jakiś np. wylotach z dużych miast... sam codziennie rano mijam takie miejsce gdzie wszyscy jadą około 80km/h bo jest to trasa wylotowa poszerzona a w okolicy tylko łąki i pola, ale tablica jest a prawdziwe miasto zaczyna się za pół kilometra, wystarczy z suszarką w krzaczkach usiąść i coś się złapie. Ja już od kilku lat jeżdżę bardzo spokojnie i zgodnie z przepisami, jednak czasem bywa że coś wyprzedzamy, spieszymy a panowie zarejestrują nam prędkość chwilową trwającą może 2-3 sekundy.

Wracając do wątku.... jechał ktoś w końcu już przez ten breclav czy nie ?, jak te remonty... strasznie spowalniają czy idzie w normie ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2015 23:16

Ja znowu jadę do Wiednia, w środę, ale obawiam się, że nie pojadę przez Breclav,
jak bez kłopotów jechało się przez Mikulov :wink:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 16.06.2015 05:31

yzedef napisał(a):
Wracając do wątku.... jechał ktoś w końcu już przez ten breclav czy nie ?, jak te remonty... strasznie spowalniają czy idzie w normie ?

Będę jechał jutro, ale napiszę pewnie dopiero po powrocie w lipcu :hut:
micrus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) micrus » 16.06.2015 07:54

Jeśli chodzi o nocleg w Wiedniu to akurat mam tam rodzinkę więc żadne hotele. Jedziemy na Boboszów. Do Wiednia wiemy co i jak ale później to już tylko nawigacja. Z tego co patrzyłam to chyba autostrada na Graz. Właśnie to będzie sobota i nastawiam się na mega korki. Tym bardziej, ze to I turnus w Polsce.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 16.06.2015 08:16

jackuc napisał(a):
yzedef napisał(a):

Będę jechał jutro, ale napiszę pewnie dopiero po powrocie w lipcu :hut:

A ja będę jechał w piątek, w lipcu to już będzie dla innych :)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 17.06.2015 19:53

kojacek napisał(a):
piotrulex napisał(a):
jackuc napisał(a):

yooshky napisał(a):
GrzesiuŻar napisał(a):Dla mnie osobiście sama podróż to i tak czysta przyjemność, przed samym wyjazdem najbardziej nie mogę doczekać się właśnie samej drogi i widoków za szybą, ale mam tak od zawsze i znajomi się tylko ze mnie śmieją, że płacę za wakacje a tak na prawdę najbardziej lubię trasę samochodem ;)

Jesteś tak samo "zboczony" jak ja. Póki co, nie czekam na pobyt ale na te 1200 km. Radość z pobytu przyjdzie zaraz po smutku, że to już koniec jazdy ;)

mam dokładnie to samo :mrgreen:

Witam w klubie :)

Mam podobnie-jakoś tak dziwnie czuję, że skoro jadę te ..naście godzin, to gdzieś daleko i wakacyjnie :)

A myślałem, że tylko ja tak mam :)
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 17.06.2015 20:35

A ja od rana jestem w okolicy Novigradu :D . Jazda nocna przez Czechy, Austrie i Slowenie. Zadnych problemow, jeno w nocy czeskie sluzby drogowe rozstawialy oznakowanie w kilku miejscach. Ogolem to bylo tych zwezen troche i w Czechach i w Austrii. Jak ktos bedzie jechal w dzien to strata czasu na tych zwezeniach pewna. Z reguly zwezenia byly do 80 km/h, kilka bylo do 60.
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 17.06.2015 21:14

Lednice napisał(a):

Nieprzyjemny jest remont mostu w miejscowości
Olsany u Prostejova :roll: :evil: :?
E 462
Jadąc do Brna jest OK, ale jadąc do Polski jest zwężenie i może być potężny korek, jak ludzie jadą po pracy do Ołomuńca :?
Ja tam straciłem z 20 minut

Czy w takim razie lepiej jechac tam i czekac w korku, czy lepiej odbic wczesniej na Przerow?
Widmo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Widmo » 17.06.2015 21:16

20 minut w skali 12 czy 14h jazdy to chyba niewiele, co nie zmienia faktu że nikt w korkach nie lubi stać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2015 22:14

qbat napisał(a):
Lednice napisał(a):

Nieprzyjemny jest remont mostu w miejscowości
Olsany u Prostejova :roll: :evil: :?
E 462
Jadąc do Brna jest OK, ale jadąc do Polski jest zwężenie i może być potężny korek, jak ludzie jadą po pracy do Ołomuńca :?
Ja tam straciłem z 20 minut

Czy w takim razie lepiej jechac tam i czekac w korku, czy lepiej odbic wczesniej na Przerow?

Żeby odbijac trzeba mieć pewność, że jest spory korek 8)
Przez Prerov jedzie się przez centrum miasta i też się straci
Wczoraj korek w Olsanach był malutki, to było około 10 rano :roll:
Gatess
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gatess » 17.06.2015 22:26

yooshky napisał(a):
GrzesiuŻar napisał(a):Dla mnie osobiście sama podróż to i tak czysta przyjemność, przed samym wyjazdem najbardziej nie mogę doczekać się właśnie samej drogi i widoków za szybą, ale mam tak od zawsze i znajomi się tylko ze mnie śmieją, że płacę za wakacje a tak na prawdę najbardziej lubię trasę samochodem ;)

Jesteś tak samo "zboczony" jak ja. Póki co, nie czekam na pobyt ale na te 1200 km. Radość z pobytu przyjdzie zaraz po smutku, że to już koniec jazdy ;)

A wiecie ze mam to samo - podroz z planowaniem trasy ustawianie nawigacji - hoddogi na stacji i parkingi z przekąska tak na luzie :)
agatka9082
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agatka9082 » 18.06.2015 11:46

Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę 8O chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go :lol: o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później :) Byłabym wdzięczna za wasze rady. :papa:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.06.2015 12:11

agatka9082 napisał(a):Halo halo kto pomoże jestem na etapie planowania trasy i innych rzeczy z tym związanych wyjeżdżamy na 2 samochody 06. lipiec ( godzina niewiadoma )Okolice Krakowa - Rogoźnica . No i tu sie zaczyna problem, doba hotelowa zaczyna nam sie 07.07 od 14.00. Wpisując trasę na googlach pokazuje Czechy - Austria - Słowenia - Chorwacja bądź Czechy-Słowacja-Austria-Słowenia -Chorwacja, wiem że niektórzy jeżdżą przez Węgry pytanie co wybrać ? Którędy taniej ? Którędy szybciej? Nie mam aktualnie odniesienia do mojej nawigacji ponieważ muszę zrobić aktualizacje. No i oczywiście problem winiet, czytam inne wątki i łapie sie za głowę 8O chyba bedzie spontan ale znajac moje szczescie - nie bedzie go :lol: o tankowaniu jeszcze nie myślę o nie znam trasy, tym zajmę sie później :) Byłabym wdzięczna za wasze rady. :papa:

Nie znam trasy przez Słowację i Węgry, ale:
skoro macie być na miejscu koło 14 to jeśli macie zamiar jechać za jednym razem, chociaż pewnie z postojem gdzieś po drodze. Najlepiej byłoby, gdybyście dotarli już za bramki Lučko przed odpoczynkiem, ale bez zbytniego napinania się, we wtorek nie będzie strasznego ruchu ani korków, tak więc odpoczynek w Austrii też Wam nie popsuje czasu dojazdu.
Tak więc-pojechałbym właśnie przez Czechy. Z Krakowa pewnie ruszyłbym koło 18, z 1,5-2h odpoczynkiem po drodze i objazdem płatnej autostrady w Słowenii pewnie na miejscu byłbym jeszcze przed czasem jadąc niespiesznie ale i nie za wolno ;) (w okolicach lub nieco poniżej kodeksowych prędkości).
O tankowaniu jest w zasadzie osobny wątek, ale dla przykładu-tankowałem w Austrii (na początku, przed autostradą) i jak będę jechał następnym razem-pewnie jeszcze raz zatankuję po zjeździe na objazd Słowenii na automatycznej stacji, kolejne tankowanie dopiero w Chorwacji, ale nasz samochód nie należy do ekol(n)ogicznych ;)
Winiety-jak chcesz przepłacić-PZMot, zdecydowanie taniej TollTickets, albo po prostu po drodze-i tak właśnie robiliśmy do tej pory-zawsze jest okazja na chwilowy postój, kupuje się winietę "za granicą" itp.
Jeśli zdecydujesz się na zakup winiet po drodze-najbezpieczniej kupować winietę w kraju jej obowiązywania (choć nie koniecznie-wracając austriacką winietę kupowaliśmy w Słowenii w cenie nominalnej ale z kolei w Czechach kosztują zdecydowanie powyżej normy).
Edikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edikol » 18.06.2015 12:19

Witam, może ktoś podrzuci jak wyglądają piątki na drodze nr 8 z Wrocka do Kłodzka, chodzi mi o natężenie ruchu i ewentualne roboty drogowe.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 258
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone