Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 13.06.2015 19:23

Taką samą trasę polecił mi kolega wielbiciel, więc z dużym prawdopodobieństwem tak właśnie będę wracał, dzięki :)
BTW 3 ddw !
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 13.06.2015 21:51

Lednice napisał(a):Trudno mi się bawić w proroka 8)

Podejrzewam, że korki będą, bo koniec czerwca to prawie sezon :roll:

Ja bym pojechał tak, bez stresu:
https://www.google.pl/maps/dir/%C5%BD50 ... 13!1m0!5i1

Licząc, że korek będzie tylko na pół godziny, to jesteś do przodu :wink:
Przejście Buzet-Socerga jest niezłą alternatywą, już kilka raz tam jechałem :D
Ostatnio tego nie zrobiłem, bo zmyliła mnie prawie pusta autostrada na Istrii i straciliśmy łącznie około 1,5 godziny :?

Autostrada na Istrii jest pusta a koreczek pojawia się na bramkach z płatnością a następnie dalej przed przejściem granicznym, przeważnie na wysokości Bulje. Dlatego powyższa propozycja powinna być jedyną rozsądna alternatywą dla przejścia w Kastel, tak samo jak objazd słoweńskie cesty przez Mureck-Ptuj.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 14.06.2015 00:48

jackuc napisał(a):A coś komuś wiadomo o zwężeniu w Częstochowie? Znajomi wracali z Zakopanego kilka dni temu i mi mówili
Jechałem w długi weekend. Zwężenie polega na ograniczeniu prędkości i ruchu dwoma pasami. Zlikwidowano już pierwsze skrzyżowanie ze światłami. Ruch szybszy i płynniejszy niż przed remontem.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 14.06.2015 06:23

Dzięki, czyli dramatu nie ma jak rozumiem?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.06.2015 08:10

Rafal G-ce napisał(a):Zlikwidowano już pierwsze skrzyżowanie ze światłami. Ruch szybszy i płynniejszy niż przed remontem.

o które Ci chodzi skrzyżowanie? to k. Castoramy, Tesco i McD? to tam faktycznie jest przebudowane wyśmienicie,
niestety w tygodniu po południu na kolejnych 2 światłach w kierunku płd (ostatnie z krzyżówką na Kielce) mocno się korkują i potem luźniej dopiero obi się za Poczesną (Auchan, LM)
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 14.06.2015 08:40

jackuc napisał(a):A coś komuś wiadomo o zwężeniu w Częstochowie? Znajomi wracali z Zakopanego kilka dni temu i mi mówili

W środę w okolicy godziny 16 od strony Łodzi 10 minut stania przed Częstochową. Od strony Katowic chyba remont nie ma znaczenia, bo korki się tworzą na światłach przed centrum.
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 14.06.2015 17:36

te kiero napisał(a):
Rafal G-ce napisał(a):Zlikwidowano już pierwsze skrzyżowanie ze światłami. Ruch szybszy i płynniejszy niż przed remontem.

o które Ci chodzi skrzyżowanie? to k. Castoramy, Tesco i McD? to tam faktycznie jest przebudowane wyśmienicie,
niestety w tygodniu po południu na kolejnych 2 światłach w kierunku płd (ostatnie z krzyżówką na Kielce) mocno się korkują i potem luźniej dopiero obi się za Poczesną (Auchan, LM)

Tak, pierwsze wjeżdżając do Cz-wy od strony Łodzi.
jackuc napisał(a):Dzięki, czyli dramatu nie ma jak rozumiem?

Zabrzmiało jak komplement od mojej Żony ;)
Tak, nie ma dramatu
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 14.06.2015 19:57

Garść informacji ode mnie, trasa 11-12.06, przez Czechy, Austrie,Slowenie:
- Rzgów pod Łodzią, budowa tunelu przy CH Ptak, bez problemu, sa dwa pasy ruchu w każda strone, jest ograniczenie predkosci
- w Częstochowie zaczeli jakies remonty, jest zwężenie do jednego pasa, utworzyl sie korek, ale bez dramatu
- Czechy: jest kilka zwezen i ograniczen do 80, ale jazda plynna, za to w kierunku przeciwnym w okolicach Vyskova tworzyly sie spore korki
- mialem niestety pecha, kilometr przed nami byl wypadek przed Brnem, stalismy godzine, miejsce niefortunne, bo przed miejscem wypadku nie bylo juz zadnego zjazdu
- dzieki temu ;) chyba uniknelismy zatorow w Poysdorf, bo dojechalismy tam poznym popoludniem
- Wiedeń bez problemow, jest tam jakis remont na jednym miscie, zagapilem sie i pojechalem pasem wspolnym ze zjazdami do centrum handlowego (srodkowy pas w remoncie), kosztowalo mnie to kilka minut spowolnienia do 20-30km/h, wkurzajace, bo bylem juz zmeczony
-kolejny dzien, to juz Austria,Slowenia, zero problemow, na granicy maly ruch
- bramki w Lucko luzik, no ale wiadomo, to nie lipiec i nie sobota ;)
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 15.06.2015 08:56

qbat napisał(a):Garść informacji ode mnie, trasa 11-12.06, przez Czechy, Austrie,Slowenie:
-
- Wiedeń bez problemow, jest tam jakis remont na jednym miscie, zagapilem sie i pojechalem pasem wspolnym ze zjazdami do centrum handlowego (srodkowy pas w remoncie), kosztowalo mnie to kilka minut spowolnienia do 20-30km/h, wkurzajace, bo bylem juz zmeczony
-kolejny dzien, to juz Austria,Slowenia, zero problemow, na granicy maly ruch
- bramki w Lucko luzik, no ale wiadomo, to nie lipiec i nie sobota ;)

W Wiedniu trzeba uważać na tym najnowszym odcinku obwodnicy naustawiali fotoradarów ciągle mi przysyłają dziwne listy :(
co do bramek w Lucko to mam na to taki patent że jadę skrajnym prawym pasem ( trzeba tam wcześnie zjechać przed samymi bramkami już się nie da) i jadę do bramki samoobsługowej gdzie można płacić kartą tam prawie nigdy nie ma kolejek :D
yooshky
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yooshky » 15.06.2015 08:59

GrzesiuŻar napisał(a):Dla mnie osobiście sama podróż to i tak czysta przyjemność, przed samym wyjazdem najbardziej nie mogę doczekać się właśnie samej drogi i widoków za szybą, ale mam tak od zawsze i znajomi się tylko ze mnie śmieją, że płacę za wakacje a tak na prawdę najbardziej lubię trasę samochodem ;)

Jesteś tak samo "zboczony" jak ja. Póki co, nie czekam na pobyt ale na te 1200 km. Radość z pobytu przyjdzie zaraz po smutku, że to już koniec jazdy ;)
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 15.06.2015 09:02

Dick45 napisał(a):W Wiedniu trzeba uważać na tym najnowszym odcinku obwodnicy naustawiali fotoradarów ciągle mi przysyłają dziwne listy :(

Który to kawałek ? Możesz zapodać mapkę ?

Dick45 napisał(a):co do bramek w Lucko to mam na to taki patent że jadę skrajnym prawym pasem ( trzeba tam wcześnie zjechać przed samymi bramkami już się nie da) i jadę do bramki samoobsługowej gdzie można płacić kartą tam prawie nigdy nie ma kolejek :D

Ale mówisz o powrocie ?

yooshky napisał(a):
GrzesiuŻar napisał(a):Dla mnie osobiście sama podróż to i tak czysta przyjemność, przed samym wyjazdem najbardziej nie mogę doczekać się właśnie samej drogi i widoków za szybą, ale mam tak od zawsze i znajomi się tylko ze mnie śmieją, że płacę za wakacje a tak na prawdę najbardziej lubię trasę samochodem ;)

Jesteś tak samo "zboczony" jak ja. Póki co, nie czekam na pobyt ale na te 1200 km. Radość z pobytu przyjdzie zaraz po smutku, że to już koniec jazdy ;)

mam dokładnie to samo :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.06.2015 09:45

jackuc napisał(a):

yooshky napisał(a):

Witam w klubie :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 15.06.2015 09:57

piotrulex napisał(a):
jackuc napisał(a):

yooshky napisał(a):

Witam w klubie :)

Mam podobnie-jakoś tak dziwnie czuję, że skoro jadę te ..naście godzin, to gdzieś daleko i wakacyjnie :)
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 15.06.2015 17:34

Żebyście wiedzieli jak teraz jeżdżę wolniutko.... Groźba utraty prawka na 3 miesiące wyeliminowałaby mnie jako kierowcę do Cro.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.06.2015 19:59

Michalm2012 napisał(a):Żebyście wiedzieli jak teraz jeżdżę wolniutko.... Groźba utraty prawka na 3 miesiące wyeliminowałaby mnie jako kierowcę do Cro.

Dziwne to co piszesz ...

Czyli wychodzi, że w zabudowanym przekraczałeś o ponad 50 km/h dopuszczalną prędkość?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 257
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone