Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jugo77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jugo77 » 15.08.2011 19:40

Witam, ja wracałem wczoraj z Chorwacji. Na bramkach w Lucko płaciłem karta. Cała transakcja trwała kilka sekund, a w kolejce stałem ok. 1 minuty. Na pasach dla aut udających się do terminali, w których można płacić gotówką był korek ok. 3 km. Następnie udałem się autostradą A3 i A4 na Varażdin, a stamtąd na przejście w Dubrava Križovljanska (droga nr 2), stamtąd na Ptuj, Lenart, Mureck (objazd autostrady w Sowenii) i dalej autostrada w Austrii.
Robson36
Globtroter
Powrót

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robson36 » 16.08.2011 19:34

No ja także wracałem z Cro ale 13-tego :) utkneliśmy w korku na 4 godziny ale na granicy Cro-Slowenia Chorwaci uwijali sie jak tylko mogli ale słowiency mieli wszystko i wszystkich daleko z tyłu a szkoda
kisiel20
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kisiel20 » 16.08.2011 19:38

My wracaliśmy wieczorem 13 sierpnia (około 21.30) i korków żadnych po drodze nie miałem, pod Zagrzebiem byłem 4 w kolejce więc wieczorem korków nie było.
olko
Turysta
omijanie zagrzebia ze strony Węgier

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 17.08.2011 08:35

Witajcie!
Mam pytanie, czy w niedziele, 21.08 w południe należy oczykiwać korek pod Zagrzebiem po drodze do Cro ze strony Węgier w kierunku Splitu? Jeżeli tak, to czy jest jakaś trasa objazdowa tego kierunku? Objazd Lucko znalazłem na forum, ale ze strony Wiegier - nic. Czy to oznacza iż można spokojnie jechać i nie przejmować się korkami?
Będę wdzięczny za każdą radę. :)
niezawodny
Cromaniak
Re: omijanie zagrzebia ze strony Węgier

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 17.08.2011 12:42

olko napisał(a):Witajcie!
Mam pytanie, czy w niedziele, 21.08 w południe należy oczykiwać korek pod Zagrzebiem po drodze do Cro ze strony Węgier w kierunku Splitu? Jeżeli tak, to czy jest jakaś trasa objazdowa tego kierunku? Objazd Lucko znalazłem na forum, ale ze strony Wiegier - nic. Czy to oznacza iż można spokojnie jechać i nie przejmować się korkami?

Bez problemu przejedziesz - w niedzielę ruch będzie w drugą stronę.
olko
Turysta
Re: omijanie zagrzebia ze strony Węgier

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 17.08.2011 12:46

niezawodny napisał(a):
olko napisał(a):Witajcie!

Bez problemu przejedziesz - w niedzielę ruch będzie w drugą stronę.

Dziekuje!!!
pietja10
Croentuzjasta
trasa przez HU

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 17.08.2011 13:47

Ja już kilka razy tyczałem w korku jadąc do HR prze HU. Trzeba uważać na autostradzie M7 w kierunku Nagykanizsa, jeśli ktoś trafi na piątek popołudnie albo sobotę rano, to koreczek się robi aż do Siofok czasem, bo miejscowi z Budapesztu ruszają nad Balaton wtedy. Dwa razy to już przerabiałem i nikomu nie życzę. W zeszłym roku 3 godziny odcinek 20 km przy temp. zewn 38 C (!!), co 100 na poboczu autko z zagotowaną chłodnicą. Całe szczęście bunia dojechała :)
HiszpanskaInkwizycja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) HiszpanskaInkwizycja » 20.08.2011 11:52

Witam,
jedziemy do Chorwacji z Łodzi, wyruszamy 26go przez Bielsko-Biała, Cieszyn, D2 na Słowacji, Bratysławę, później mniej lub więcej droga 86 na Węgrzech i nocleg w Letenye. Rano w sobotę kierunek wyspa Rab. No i pytań kilka o korki:
0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?
1. Czy dobrze kombinuję aby objechać wjazd w Lucko w stronę morza i wjechać w Donja Zdencina:

www.leder.lap.pl/10_przejazd_przez_weze ... yk_low.jpg

www.leder.lap.pl/11_wjazd_na_A1_po_omin ... ko_low.jpg

oraz analogicznie w drodze powrotnej?

www.leder.lap.pl/20_Wjazd_na_odcinek_be ... _Lucko.jpg

2. Jak wygląda sprawa z wyjazdem w kierunku morza na bramkach w Sveta Helena (nie ma tam webcamu)? Czy ktoś z szanownych kolegów doświadczył tam koreczka?

3. Czy mam się spodziewać korków w sobotę 10 września wracając z HR w kierunku HU tą samą trasą (bramki Zuta Lokwa, Lucko, Sveta Helena, Gorican)?

4. Jak jest autoryzowana na bramkach płatność kartą na podpis, bez PINu (mam taką jako backup - AMEX)?

Dzięki z góry i szerokości życzę!
martabartek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martabartek » 21.08.2011 11:05

My planujemy wyjechać na początku września do Chorwacji. W okolice Zagrzebia dojeżdżać będziemy w godzinach popołudniowych w sobotę 3.09. czy mamy obawiać się korków w tych okolicach, a dalej przed tunelami? Czy może lepiej jechać w środku tygodnia?
Viech
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viech » 21.08.2011 11:14

martabartek napisał(a):My planujemy wyjechać na początku września do Chorwacji. W okolice Zagrzebia dojeżdżać będziemy w godzinach popołudniowych w sobotę 3.09. czy mamy obawiać się korków w tych okolicach, a dalej przed tunelami? Czy może lepiej jechać w środku tygodnia?

O tej porze w stronę wybrzeża żadnych korków już nie będzie.
alula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alula » 21.08.2011 17:58

HiszpanskaInkwizycja napisał(a):2. Jak wygląda sprawa z wyjazdem w kierunku morza na bramkach w Sveta Helena (nie ma tam webcamu)? Czy ktoś z szanownych kolegów doświadczył tam koreczka?

to jest boczna droga i ruch jest tam znikomy, zero korków
3. Czy mam się spodziewać korków w sobotę 10 września wracając z HR w kierunku HU tą samą trasą (bramki Zuta Lokwa, Lucko, Sveta Helena, Gorican)?

nie mam doświadczenia z wrześniem, ale raczej w tym miesiącu już nie ma nawału turystów, więc nigdzie nie bałabym się o korki
4. Jak jest autoryzowana na bramkach płatność kartą na podpis, bez PINu (mam taką jako backup - AMEX)?

nie wiem dokładnie o jaką kartę pytasz, ale wszystkie karty na bramkach działają jak backup, czyli bez pinu i bez podpisu, dajesz kartę i kwit, za chwilę karta z powrotem i szlaban do góry
Ostatnio edytowano 21.08.2011 20:52 przez alula, łącznie edytowano 1 raz
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 21.08.2011 20:39

alula napisał(a):
HiszpanskaInkwizycja napisał(a):0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?

w HR nie ma bilecików tylko winiety, więc wjeżdżasz bez żadnego zatrzymania i jedziesz bezpłatną autostradą aż do zjazdu na m.in. Csorna

Tutaj chodzi o autostradę w Chorwacji a nie na Węgrzech gdzie faktycznie są winiety ale odcinek autostrady do zjazdu na DK 86 jest bezpłatny dla osobówek. Natomiast w Chorwacji pobierasz bilecik co trwa kilka sekund i raczej nie ma korków podczas pobierania ani przy zjazdach raczej nad morzem. Korki są zazwyczaj na bramkach autostradowych Sv.Helena i Lućko
alula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alula » 21.08.2011 20:52

szary779 napisał(a):
alula napisał(a):
HiszpanskaInkwizycja napisał(a):0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?

w HR nie ma bilecików tylko winiety, więc wjeżdżasz bez żadnego zatrzymania i jedziesz bezpłatną autostradą aż do zjazdu na m.in. Csorna

Tutaj chodzi o autostradę w Chorwacji a nie na Węgrzech gdzie faktycznie są winiety ale odcinek autostrady do zjazdu na DK 86 jest bezpłatny dla osobówek. Natomiast w Chorwacji pobierasz bilecik co trwa kilka sekund i raczej nie ma korków podczas pobierania ani przy zjazdach raczej nad morzem. Korki są zazwyczaj na bramkach autostradowych Sv.Helena i Lućko

racja, już poprawiam, wróciłam dziś z wesela i jakoś dziwnie widzę ;)
co do bramek do pobrań karteczek to na Lucko ostatnio stali jacyś młodzi ludzie i oni naciskali automat i tylko podawali kolejnym samochodom karteczki, szło to całkiem sprawnie :)
Ostatnio edytowano 21.08.2011 20:58 przez alula, łącznie edytowano 1 raz
HiszpanskaInkwizycja
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) HiszpanskaInkwizycja » 21.08.2011 20:55

alula napisał(a):

Miałem na myśli Chorwację (HR), nie Węgry (HU).

2. Jak wygląda sprawa z wyjazdem w kierunku morza na bramkach w Sveta Helena (nie ma tam webcamu)? Czy ktoś z szanownych kolegów doświadczył tam koreczka?

to jest boczna droga i ruch jest tam znikomy, zero korków

???
Już myślałem, że to jakaś ironia bo naturalnie chodziło mi o zjazd z płatnej autostrady przez Zagrzebiem w kierunku Adriatyku.

nie mam doświadczenia z wrześniem, ale raczej w tym miesiącu już nie ma nawału turystów, więc nigdzie nie bałabym się o korki

No właśnie, liczyłem na odpowiedź kogoś, kto we wrześniu w sobotę wracał tą trasą.

nie wiem dokładnie o jaką kartę pytasz, ale wszystkie karty na bramkach działają jak backup, czyli bez pinu i bez podpisu, dajesz kartę i kwit, za chwilę karta z powrotem i szlaban do góry

AMEX, czyli American Express. Do tej pory w różnych automatach płaciłem kartą z czipem, moją VISĄ Electronem, co wymaga podania PINu na pinpadzie. Może ktoś wie, jak to jest z płątnością kartą na podpis, którą mam w razie co jako zapasową (AMEX nie ma czipa, jest tylko na podpis).

@szary779 Dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam i szerokości życzę.
alula
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alula » 22.08.2011 08:56

ze Sv. Heleną totalna gafa ;) trzeba było iść odpoczywać po imprezie a nie siadać do kompa ;)
co do korków, to gorący sezon dawno już za nami, jak byliśmy na kempingu to 15 sierpnia chyba 1/4 ludzi zniknęła, a we wrześniu będzie jeszcze mniej
kilka stron wcześniej pokazał ktoś planowane natężenie ruchu w sezonie i wrzesień tam nie był już uwzględniony, więc nie powinno być już z jazdą problemu
jak pisałam, od kart nie wymagają ani podpisu ani pinu, zresztą masz tu cały wątek na ten temat http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=240 ... sc&start=0
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone