olko napisał(a):Witajcie!
Mam pytanie, czy w niedziele, 21.08 w południe należy oczykiwać korek pod Zagrzebiem po drodze do Cro ze strony Węgier w kierunku Splitu? Jeżeli tak, to czy jest jakaś trasa objazdowa tego kierunku? Objazd Lucko znalazłem na forum, ale ze strony Wiegier - nic. Czy to oznacza iż można spokojnie jechać i nie przejmować się korkami?
Będę wdzięczny za każdą radę.
niezawodny napisał(a):olko napisał(a):Witajcie!
Mam pytanie, czy w niedziele, 21.08 w południe należy oczykiwać korek pod Zagrzebiem po drodze do Cro ze strony Węgier w kierunku Splitu? Jeżeli tak, to czy jest jakaś trasa objazdowa tego kierunku? Objazd Lucko znalazłem na forum, ale ze strony Wiegier - nic. Czy to oznacza iż można spokojnie jechać i nie przejmować się korkami?
Będę wdzięczny za każdą radę.
Bez problemu przejedziesz - w niedzielę ruch będzie w drugą stronę.
martabartek napisał(a):My planujemy wyjechać na początku września do Chorwacji. W okolice Zagrzebia dojeżdżać będziemy w godzinach popołudniowych w sobotę 3.09. czy mamy obawiać się korków w tych okolicach, a dalej przed tunelami? Czy może lepiej jechać w środku tygodnia?
HiszpanskaInkwizycja napisał(a):2. Jak wygląda sprawa z wyjazdem w kierunku morza na bramkach w Sveta Helena (nie ma tam webcamu)? Czy ktoś z szanownych kolegów doświadczył tam koreczka?
3. Czy mam się spodziewać korków w sobotę 10 września wracając z HR w kierunku HU tą samą trasą (bramki Zuta Lokwa, Lucko, Sveta Helena, Gorican)?
4. Jak jest autoryzowana na bramkach płatność kartą na podpis, bez PINu (mam taką jako backup - AMEX)?
alula napisał(a):HiszpanskaInkwizycja napisał(a):0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?
w HR nie ma bilecików tylko winiety, więc wjeżdżasz bez żadnego zatrzymania i jedziesz bezpłatną autostradą aż do zjazdu na m.in. Csorna
szary779 napisał(a):alula napisał(a):HiszpanskaInkwizycja napisał(a):0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?
w HR nie ma bilecików tylko winiety, więc wjeżdżasz bez żadnego zatrzymania i jedziesz bezpłatną autostradą aż do zjazdu na m.in. Csorna
Tutaj chodzi o autostradę w Chorwacji a nie na Węgrzech gdzie faktycznie są winiety ale odcinek autostrady do zjazdu na DK 86 jest bezpłatny dla osobówek. Natomiast w Chorwacji pobierasz bilecik co trwa kilka sekund i raczej nie ma korków podczas pobierania ani przy zjazdach raczej nad morzem. Korki są zazwyczaj na bramkach autostradowych Sv.Helena i Lućko
alula napisał(a):HiszpanskaInkwizycja napisał(a):0. Czy na wjeździe na płatny odcinek autostrady w HR pobierany jest bilecik, będący podstawą naliczania opłaty na bramce wyjazdowej czy może jakoś inaczej jest to rozwiązane? Jeśli tak tzn. że każde auto musi się zatrzymać i także mogą tu tworzyć się korki?
2. Jak wygląda sprawa z wyjazdem w kierunku morza na bramkach w Sveta Helena (nie ma tam webcamu)? Czy ktoś z szanownych kolegów doświadczył tam koreczka?
to jest boczna droga i ruch jest tam znikomy, zero korków
3. Czy mam się spodziewać korków w sobotę 10 września wracając z HR w kierunku HU tą samą trasą (bramki Zuta Lokwa, Lucko, Sveta Helena, Gorican)?
nie mam doświadczenia z wrześniem, ale raczej w tym miesiącu już nie ma nawału turystów, więc nigdzie nie bałabym się o korki
4. Jak jest autoryzowana na bramkach płatność kartą na podpis, bez PINu (mam taką jako backup - AMEX)?
nie wiem dokładnie o jaką kartę pytasz, ale wszystkie karty na bramkach działają jak backup, czyli bez pinu i bez podpisu, dajesz kartę i kwit, za chwilę karta z powrotem i szlaban do góry
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi