Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tencio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tencio » 31.05.2015 17:19

Trasa Rybnik -Pisak przez Brno,Mikulov,,slowenia autostrada. Start 21:30, na miejscu bylismy o 11. po drodze 4 15 minutowe postoje na siku i tankowanie lpg, jeden godzinny na sniadanie przy moscie w Skradinie. Jechalismy mercedesem vito 230,spalanie 14.5 lpg.
Jadac noca niezaliczylismy zadnego korka,choc Czechy faktycznie rozkopane. Nadmieniam ze jechalisyz soboty na niedziele,czyli przedwczoraj.
Pogoda tutaj piekna,w morzu da rade sie kapac, a w Pisaku i Makarskiej bez tlumow.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.05.2015 18:18

Lednice napisał(a):Nie ma to jak brak poczucia humoru i narzekanie :D :D

Tak, oczywiście, proszę Cie jedynie abyś czytał ze zrozumieniem

Nie każdy lubi narzekać, pewnie tak jak Ty i narzeka choćby na to, że nikt nie narzeka ...

Zrozumiałeś czy wytłumaczyć?
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 31.05.2015 18:25

Lednice napisał(a):Nie ma to jak brak poczucia humoru i narzekanie :D :D

No cóż bywają na forum smutasy i wiecznie nie zadowolone bubki.
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 31.05.2015 20:17

Lednice napisał(a):
Konkrety są tu:
http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj
Na dużych odcinkach autostrady, pokazanych na mapce jest zamknięty jeden pas ruchu i jadąc z Brna na Breclav lub odwrotnie trzeba się liczyć z tempem jazdy około 80 km/h :roll:

Co do pozostałego odcinka Ostrawa-Brno, to napiszę w czerwcu, jak to wygląda, po wizji lokalnej :wink:

Dzięki za namiary na mapkę. Co do wizji lokalnej ;) - też jadę w czerwcu (11-go).

Lednice napisał(a):Przez Mikulov jedzie sie Ok, problemem jest potem Poysdorf, czasami :roll:

A co z tym Poysdorfem? Korki czy jakieś budowy też?

Lednice napisał(a):Fajnie jedzie się przez Laa an der Thaya, pustki na trasie :D

Aż mnie zaciekawiłeś - popatrzyłem na mapę, czas do wjazdu Schrick wychodzi podobny jak przez Mikulov. A trasa przypomna mi czasy, jak w Polsce nie było A1 i nad morze jeździłem drogami wojewódzkimi świeżo po ich remoncie - pusto i szybciej ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2015 20:25

W Poysdorf są światła i czasem tam się korkuje :roll:
To małe miasteczko i jak miejscowi jadą do i z pracy, a do tego dochodzą tiry, to trochę minut można stracić :roll:
Ale 11 czerwca raczej powinno być ok 8)
Korki są pewne w lipcu i sierpniu, w soboty przed południem, kiedy bardzo licznie dochodzą Czesi i Polacy jadący nad Jadran :?
I wtedy straci się nawet pół godziny

Przez Laa an der Thaya pojechałem rok temu, pustki, tiry nie mogą tam przekraczać granicy, jest ograniczenie do 7,5 ton
W soboty w sezonie jest to awaryjne rozwiązanie.
Poza sobotami raczej nic się nie zyska czasowo :roll:
Angrekoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Angrekoo » 31.05.2015 20:49

Lednice napisał(a):
dids76 napisał(a):
Akurat odcinka Brno - Breclav ne przejedziesz dwa razy szybciej niż Brno - Mikulov. Tym bardziej jak są remonty na D2 :wink:
Ja zawsze jeżdżę przez Mikulov, jakoś bardziej mi pasuje ta droga :wink:

Brno-Mikulov to nie jest zwykła droga :D
Do Pohorelic jest droga ekspresowa, a potem droga jest przebudowana 8)
Miałem na myśli sytuację, gdyby ktoś jechał zwykłą drogą rownoległą do autostrady 8)

Przez Mikulov jedzie sie Ok, problemem jest potem Poysdorf, czasami :roll:

Fajnie jedzie się przez Laa an der Thaya, pustki na trasie :D

Breclav czy Mikulov - dyskusja toczy się na forum od dawna :wink:

W sobotę pierwszy raz zdecydowałem się na przejazd Brno - Breclav. Jak ją wyremontują to może bedzie OK, ale w powrotnej drodze pojade po staremu przez Mikulov.
Ogołnie cała droga od Ołomunca to przez chwilę ładny równy asfalt na przemian z okropnymi płytami gdzie jedna nitka jest w remoncie czy max jeden pas i 80 km/h. Mam twarde zawieszenie u siebie w aucie i te płyty czuje do dzisiaj na kręgosłupie. Tragedia.
Ruch na całej trasie z soboty na niedziele był naprawde malutki, ale na tych zwężeniach jak sie trafiło na autobus czy wolnego kierowce to traciło sie sporo czasu.
Gdyby nie te Czechy to trasa Wrocław Baska voda przebiegła idealnie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2015 20:57

A przez Słowację?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 31.05.2015 21:06

Jak zwykle zastanawiam się, czy z Boboszowa szybciej do Austrii będzie przez Svitavy-Brno-Rahrad-Pohorelice-Mikulov, czy przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Mikulov lub Breclav... pewnie czasowo, na jedno wyjdzie...
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 31.05.2015 21:38

slavko.v napisał(a):Jak zwykle zastanawiam się, czy z Boboszowa szybciej do Austrii będzie przez Svitavy-Brno-Rahrad-Pohorelice-Mikulov, czy przez Mohelnice-Olomouc-Brno-Mikulov lub Breclav... pewnie czasowo, na jedno wyjdzie...
Biorąc pod uwagę autostradowe remonty to niepłatna trasa przejazdu przez Svitavy może być dobrą-tańszą alternatywą (szczególnie porą późno wieczorową) :idea:
No bo za co tu płacić Czechom :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 31.05.2015 21:43

Angrekoo napisał(a):Ogołnie cała droga od Ołomunca to przez chwilę ładny równy asfalt na przemian z okropnymi płytami gdzie jedna nitka jest w remoncie czy max jeden pas i 80 km/h. Mam twarde zawieszenie u siebie w aucie i te płyty czuje do dzisiaj na kręgosłupie. Tragedia.

Jeśli kiedyś ktoś napisze, że tego już nie ma, to pojadę autostradami. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2015 21:46

Płyty z Brna na Breclav są niemiłe :roll:

Ale na odcinku Brno-Ołomuniec zostało ich bardzo mało
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2015 21:46

walp napisał(a):
Angrekoo napisał(a):Ogołnie cała droga od Ołomunca to przez chwilę ładny równy asfalt na przemian z okropnymi płytami gdzie jedna nitka jest w remoncie czy max jeden pas i 80 km/h. Mam twarde zawieszenie u siebie w aucie i te płyty czuje do dzisiaj na kręgosłupie. Tragedia.

Jeśli kiedyś ktoś napisze, że tego już nie ma, to pojadę autostradami. :)

Nie wiem gdzie ci użytkownicy jeżdżą na co dzień i jakie mają (chyba sportowe) auta ale straszenie tymi płytami to gruba przesada.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 31.05.2015 21:51

Nie może być absolutnie żadnych płyt. :evil:
Już kiedyś pisałem, że od tych rytmicznych stuków, odkręcają mi się wszystkie śrubki w aucie. :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2015 21:54

walp napisał(a):Nie może być absolutnie żadnych płyt. :evil:
Już kiedyś pisałem, że od tych rytmicznych stuków, odkręcają mi się wszystkie śrubki w aucie. :oczko_usmiech:

Jak będziesz wracał to Ci sie wkręcą :)
frohse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) frohse » 31.05.2015 22:37

Dla tych co maja "twarde tyłki " podpowiadam że autostrada D1 wcale nie wiedzie przez Olomuc :idea:
i jak chcemy wygodnie bez korka koło "lotniska" przejechać to na zjeździe 296 dajemy na Lipnik a za Prerov wjeżdżamy na D1 jadąc na południe z wyjątkiem 20 km drogą 47 i 55 mamy autostradę :idea: jest bliżej i szybciej jak przez Olomouc!
Za nie długo będzie do Mikulova autostrada (po austriackiej stronie oczywiście )to będzie jeszcze wygodniej :idea: :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 250
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone