Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 29.05.2015 09:06

viltob08 napisał(a):Haracz, haraczem, ale ktoś może coś wie o plotkach, jakie pojawiły się w sieci o obowiązku posiadania winiety aż do granicy z Cro?

ups, doczytałam w innym wątku :oops: Jeździmy dalej objazdem :D

Przepraszam, że zapytam ale nie bardzo rozumiem, o co chodzi w Twoim komentarzu. Chodzi mi o te winiety.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 29.05.2015 09:14

Michał233 napisał(a):
viltob08 napisał(a):Haracz, haraczem, ale ktoś może coś wie o plotkach, jakie pojawiły się w sieci o obowiązku posiadania winiety aż do granicy z Cro?

ups, doczytałam w innym wątku :oops: Jeździmy dalej objazdem :D

Przepraszam, że zapytam ale nie bardzo rozumiem, o co chodzi w Twoim komentarzu. Chodzi mi o te winiety.

:wink: W sieci pojawiły się plotki, że od Ptuja do granicy Cro wymagana jest winieta, wtedy objazd nie miałby sensu :wink: , ale okazało się to plotką, doczytałam w innym wątku i tyle tego
Janusz Bajcer napisał(a):Plotkom mówimy stanowcze NIE :idea:
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 29.05.2015 10:34

:wink: W sieci pojawiły się plotki, że od Ptuja do granicy Cro wymagana jest winieta, wtedy objazd nie miałby sensu :wink:

Eeee tammm... :D Wtedy dopiero były by doceniane krajoznawcze przejazdy "na boki" od Macelj :mrgreen: W stronę Rogatec, w stronę Cvetlin, itd. :sm:
qbat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qbat » 30.05.2015 18:23

Jechał ktoś trasą Ostrava-Olomouc-Brno-Breclav? Google pokazuje jakieś remonty, ale brak konkretów.
Wiem jedynie, że na D1 między Brnem a Olomouc jest remont i zwężenie do jednego pasa i że w Ostrawie ponoć zaczynają remonty obiektów na D1 (http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=2873)

No i teraz nie wiem - jechać przez Breclav czy jednak przez Mikulov? A jak pozostały odcinek (Ostrava-Brno) ?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.05.2015 18:53

Czasem tu tez pojawiają się dyskusję i spory na temat fanów autostrady co wolą zapłacić i mieć święty spokój i tych co wolą jednak darmową drogą dłużej pojechać

Ja jestem fanem autostrad ale myślącym i nie bezkrytycznym

Kilka słów wyjaśnienia skąd dziś ta refleksja

Z domu do biura mam jakieś 270km które robię w 2:15 i ostatnio dość często pokonuje tę trasę

S10, A1, A2, S8

Wczoraj jechałem 1:30 dłużej gdyż tyle stałem w 11km korku na A2 kawałek za węzłem Wiskitki w kierunku Łodzi. Jakaś stłuczka, kolejna i karambol sie zrobił. Za dużo gadania przez telefon, za mało CB i wpakowałem się w korek gdzie już nie ma gdzie zawrócić

Choć dodam że Polskim zwyczajem pasem awaryjnym w tym czasie myknęło kilkanaście aut a i około kilometra niektórzy jechali na wstecznym AUTOSTRADĄ aby jednak zjechać na Wiskitkach

Boczną drogą spokojnie zrobiłbym to szybciej ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2015 20:29

piotrulex napisał(a):Czasem tu tez pojawiają się dyskusję i spory na temat fanów autostrady co wolą zapłacić i mieć święty spokój i tych co wolą jednak darmową drogą dłużej pojechać

Rozumiem, że poza autostradami korki, wypadki, kolizje, roboty drogowe się nie zdarzają :D :wink:

Nie było autostrad w Polsce, było źle :evil:
Są autostrady, jest dopiero fatalnie :evil:
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2015 20:36

qbat napisał(a):Jechał ktoś trasą Ostrava-Olomouc-Brno-Breclav? Google pokazuje jakieś remonty, ale brak konkretów.
Wiem jedynie, że na D1 między Brnem a Olomouc jest remont i zwężenie do jednego pasa i że w Ostrawie ponoć zaczynają remonty obiektów na D1 (http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=2873)

No i teraz nie wiem - jechać przez Breclav czy jednak przez Mikulov? A jak pozostały odcinek (Ostrava-Brno) ?

Konkrety są tu:
http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj
Na dużych odcinkach autostrady, pokazanych na mapce jest zamknięty jeden pas ruchu i jadąc z Brna na Breclav lub odwrotnie trzeba się liczyć z tempem jazdy około 80 km/h :roll:

Co do pozostałego odcinka Ostrawa-Brno, to napiszę w czerwcu, jak to wygląda, po wizji lokalnej :wink:

Ale generalnie Czesi prawie wszędzie coś remontują i to w ślimaczym tempie :roll:

Ale tragedii nie ma, średnie tempo na autostradzie na pewno nie będzie rewelacyjne, ale i tak dwa razy szybsze niż przy jeździe zwykłymi drogami :!: 8)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2015 09:11

Lednice napisał(a):
qbat napisał(a): jechać przez Breclav czy jednak przez Mikulov? A jak pozostały odcinek (Ostrava-Brno) ?

Konkrety są tu:
http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj

Ale tragedii nie ma, średnie tempo na autostradzie na pewno nie będzie rewelacyjne, ale i tak dwa razy szybsze niż przy jeździe zwykłymi drogami :!: 8)

Akurat odcinka Brno - Breclav ne przejedziesz dwa razy szybciej niż Brno - Mikulov. Tym bardziej jak są remonty na D2 :wink:
Ja zawsze jeżdżę przez Mikulov, jakoś bardziej mi pasuje ta droga :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2015 09:13

dids76 napisał(a):Ja zawsze jeżdżę przez Mikulov, jakoś bardziej mi pasuje ta droga :wink:

I ja tak jeżdżę choć już kilka razy mówiłem sobie, że skręcę na Breclav. I jakoś zawsze przegapię zjazd :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 31.05.2015 09:14

Bocian napisał(a):
dids76 napisał(a):Ja zawsze jeżdżę przez Mikulov, jakoś bardziej mi pasuje ta droga :wink:

I ja tak jeżdżę choć już kilka razy mówiłem sobie, że skręcę na Breclav. I jakoś zawsze przegapię zjazd :)

To daj Reni prowadzić :D :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.05.2015 09:17

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):

To daj Reni prowadzić :D :smo:

Prowadzi :) Mnie, od 25 lat ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.05.2015 09:23

Bocian napisał(a):

Dwa razy w drodze powrotnej jechałem przez Breclav, ale jakoś nie urzekła mnie ta droga :oczko_usmiech: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2015 10:10

dids76 napisał(a):
Akurat odcinka Brno - Breclav ne przejedziesz dwa razy szybciej niż Brno - Mikulov. Tym bardziej jak są remonty na D2 :wink:
Ja zawsze jeżdżę przez Mikulov, jakoś bardziej mi pasuje ta droga :wink:

Brno-Mikulov to nie jest zwykła droga :D
Do Pohorelic jest droga ekspresowa, a potem droga jest przebudowana 8)
Miałem na myśli sytuację, gdyby ktoś jechał zwykłą drogą rownoległą do autostrady 8)

Przez Mikulov jedzie sie Ok, problemem jest potem Poysdorf, czasami :roll:

Fajnie jedzie się przez Laa an der Thaya, pustki na trasie :D

Breclav czy Mikulov - dyskusja toczy się na forum od dawna :wink:
Ostatnio edytowano 31.05.2015 13:21 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 31.05.2015 11:25

Lednice napisał(a):
piotrulex napisał(a):Czasem tu tez pojawiają się dyskusję i spory na temat fanów autostrady co wolą zapłacić i mieć święty spokój i tych co wolą jednak darmową drogą dłużej pojechać

Rozumiem, że poza autostradami korki, wypadki, kolizje, roboty drogowe się nie zdarzają :D :wink:

Nie było autostrad w Polsce, było źle :evil:
Są autostrady, jest dopiero fatalnie :evil:
...

Ty rozumiesz co ktoś napisze? Czy tylko udajesz, że niespecjalnie?

Średnio inteligentny człowiek zrozumie co mój post zawierał i mniemam, że Ty też (choć z jakiegoś powodu twierdzisz inaczej). Nie chce mi się wyjaśniać oczywistych spraw ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2015 11:39

Nie ma to jak brak poczucia humoru i narzekanie :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 249
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone