Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 22.05.2015 12:12

paulr napisał(a):No nie bardzo, jechałem w połowie lipca w nocy z piątku na sobotę zeszłego roku i nie trafiłem na żaden korek, na bramkach byłem albo 1, albo 2. W tym wątku opisane są wszystkie newralgiczne miejsca gdzie raczej na 99% będzie korek, przez co można również dzięki temu wątkowi tak zaplanować sobie drogę by je ominąć. Nie każdy ma taką możliwość by jechać w tygodniu. Dla mnie jest to strata urlopu, który mam od soboty do niedzieli przez 2 tygodnie. Tego roku jedynie udało mi się już w piątek mieć wolne więc jadę w piątek. Ale napisanie że korki można ominąć nie jadać w sobotę raczej podsumowaniem nie jest:)

Paulr dokładnie tak jak piszesz, może źle to ująłem jako podsumowanie. Chodzi mi o to, że jadąc np w środę wszystkie te newralgiczne miejsca, gdzie raczej na 99% będzie korek znikają. Oczywiście rozumiem, że nie każdy może i wówczas posiłkuje się informacjami z Forum jak je ominąć (sam mam opracowanych kilka wariantów jakby co) ale jeśli tylko jest taka możliwość to należy z niej skorzystać, ja wysępiłem dodatowe 3 dni do 2 tygodni więc jestem happy...
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 22.05.2015 15:36

A jak wygląda sprawa korków przed sezonem.
Jadę pierwszy raz Wrocław- Krk wyjazd 4.06 godz 3 w nocy.
Mam dwie opcje;
Chorwacja koszt 130zl autostrady w ta i z powrotem.
Cala Słowenia wjazd od Rupy koszt ok 125 zł ( winetkę kupie tylko jak jadę przez cala Słowenie, w innym wypadku objazd przez Mureck)
Koszty prawie identyczne, kilometrowo też(różnica 5 km)

Co będzie szybsze, oczywiście sytuacji losowych nie bierzemy pod uwagę bo tego się nie przewidzi.
Ostatnio edytowano 22.05.2015 22:57 przez vtec11, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2015 15:42

Mógłbyś pisać starannie, np. nazwy z dużej litery :?: :roll:

Jak pojedziesz objazdem przez Mureck-Lenart-Ptuj, to dolicz do czasu podróży z 3 kwadranse. Potem dolicz minimum z kwadrans na stanie na granicy w Macelj i bramki chorwackie.

Płacąc 5 złotych więcej jedziesz godzinę dłużej :!:

Trasa przez Zagrzeb z objazdem w Słowenii:
https://www.google.pl/maps/dir/Rijeka,+ ... 070714!3e0

Trasa przez Lublanę:
https://www.google.pl/maps/dir/Graz,+Au ... 31!3e0!5i1
Ostatnio edytowano 22.05.2015 20:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 22.05.2015 15:46

Przepraszam za interpunckje pisane z telefonu wyedytuje jak dorwe sie do komputera.

Dzieki za odp. Na poczatku nastawilem sie odrazu na Chorwacka autostrade ale zaczynam zmieniac zdanie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.05.2015 20:07

Za starych czasów z przejazdem przez Maribor w sobotni ranek był kocioł.
Jazda juz koło południa była pozbawiona tych atrakcji.
Nie ma normy.
Jednakże jazda poza weekendami tych doznań pozbawia.

Trzepnijcie sobie jeszcze 500 stron i wnioski będą podobne.

Dla mnie każdy kolejny post opisujący to samo powinien lądować w koszu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2015 20:16

Dla mnie każdy kolejny post opisujący to samo powinien lądować w koszu.

Wystarczy nie zaglądać :)
Ostatnio edytowano 22.05.2015 20:25 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 22.05.2015 20:22

Nie kazdy był 5,10 czy 15 razy w Chorwacji i jak dla mnie jadacego pierwszy raz każda informacja jest na wagę złota, tym bardziej , że ja mam do przejechania ok 1800 km. Pozdrawiam "debiutant" :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2015 20:42

FUX napisał(a):Za starych czasów z przejazdem przez Maribor w sobotni ranek był kocioł.
Jazda juz koło południa była pozbawiona tych atrakcji.
Nie ma normy.

Teraz jadąc autostradą nie ma szans zobaczyć Maribor :roll:
O tym, że takie miasto istnieje świadczą tylko zjazdy z autostrady :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.05.2015 22:34

slawekkg napisał(a):Nie kazdy był 5,10 czy 15 razy w Chorwacji i jak dla mnie jadacego pierwszy raz każda informacja jest na wagę złota, tym bardziej , że ja mam do przejechania ok 1800 km. Pozdrawiam "debiutant" :lol:

"Zapomniał wół, jak cielęciem był" - prawda? :wink: Pytaj, jeden będzie przewracał oczami, a inny odpowie. :wink:
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 22.05.2015 23:03

FUX napisał(a):Dla mnie każdy kolejny post opisujący to samo powinien lądować w koszu.

Nie zmuszam nikogo do odpowiedzi, przeglądam forum i czytałem wątki które mogą rozwiać moje wątpliwości ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi wiec chyba mogę się spytać?
Chyba ze chcesz w temacie o korkach na Adriatyk rozmawiać o jakiś sprawach wyższych, może o polityce?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.05.2015 06:12

vtec11 napisał(a):Chyba ze chcesz w temacie o korkach na Adriatyk rozmawiać o jakiś sprawach wyższych, może o polityce?

A to raczej nie jest temat na dyskusję wyższą.
:wink:
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 23.05.2015 07:47

slawekkg napisał(a):Nie kazdy był 5,10 czy 15 razy w Chorwacji i jak dla mnie jadacego pierwszy raz każda informacja jest na wagę złota, tym bardziej , że ja mam do przejechania ok 1800 km. Pozdrawiam "debiutant" :lol:

Czego konkretnie chciałbyś się dowiedzieć :D :?:
vtec11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec11 » 23.05.2015 07:59

FUX napisał(a):
vtec11 napisał(a):Chyba ze chcesz w temacie o korkach na Adriatyk rozmawiać o jakiś sprawach wyższych, może o polityce?

A to raczej nie jest temat na dyskusję wyższą.
:wink:

Też prawda :)
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 23.05.2015 17:13

vtec11 napisał(a):A jak wygląda sprawa korków przed sezonem.
Jadę pierwszy raz Wrocław- Krk wyjazd 4.06 godz 3 w nocy.
Mam dwie opcje;
Chorwacja koszt 130zl autostrady w ta i z powrotem.
Cala Słowenia wjazd od Rupy koszt ok 125 zł ( winetkę kupie tylko jak jadę przez cala Słowenie, w innym wypadku objazd przez Mureck)
Koszty prawie identyczne, kilometrowo też(różnica 5 km)

Co będzie szybsze, oczywiście sytuacji losowych nie bierzemy pod uwagę bo tego się nie przewidzi.

Wg googla trasa identyczna km, czasowo 20 min dłużej z objazdem MRP.
Osobiście jechałbym przez Słowienię.
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 23.05.2015 20:26

Winieta słoweńska i jazda do "Rupy" przez Ljubljana, w Cro zapłacisz tylko 1 E za autostradę (dane 2013 rok), w sezonie - w soboty - korki południowej obwodnicy Ljubljany.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 243
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone