Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 08:08

Michał233 napisał(a):Dokładnie, tak jak napisał piotrulex. Też jadę na Maribor, płacę 15 Euro i jadę autostradą. Kiedyś spróbowałem jechać przez Mureck, Lenart, Ptuj ale jakoś mi się nie podoba z tego względu, że trasa jest prowadzona przez pola, łąki a droga jest kręta. Może tam jeździcie, kojarzycie.

Gdzie tam kojarzycie, tam mało kto jeździ...
8)
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 20.05.2015 08:09

Ja tam jechałem jakoś w nocy, więc no strach był. Nie wierzyłem w możliwości słoweńskich kierowców.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 08:10

Michał233 napisał(a):Ja tam jechałem jakoś w nocy, więc no strach był. Nie wierzyłem w możliwości słoweńskich kierowców.

Uważasz, że tam jeżdżą jacyś ułomni? :) Miejscowi żyją tam od zawsze, znają te drogi lepiej od nas.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.05.2015 08:13

Dokładnie, ponadto trzeba jechać tak jak znaki mówią, jak 50 to 50 i tyle... a sama droga jest spoko.

Raz nasi kozakowali, wyprzedzali na zakręcie przed wioską, to widziałem jak miejscowy się zatrzymał i wysiadł z samochodu aby zadzwonić... za kilka km policja tych cwaniaczków naszych wyłowiła z kolumny samochodów na boczek...
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 20.05.2015 08:15

Chodzi mi bardziej o to, że słoweńscy kierowcy jeżdżą tak jakoś ostrożnie, bez jakiegoś pośpiechu a czasem i ostrzej wejdzie w zakręt :P
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.05.2015 08:18

Michał233 napisał(a):Chodzi mi bardziej o to, że słoweńscy kierowcy jeżdżą tak jakoś ostrożnie, bez jakiegoś pośpiechu a czasem i ostrzej wejdzie w zakręt :P

hahhahaaa "Chodzi mi bardziej o to, że słoweńscy kierowcy jeżdżą tak jakoś ostrożnie, bez jakiegoś pośpiechu " bo kary są bardzo surowe, dlatego napisałem 50 to 50 ... dyskusji z policją raczej nie ma
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 20.05.2015 08:19

Tego nie wiedziałem. To samo w Czechach.
slawekkg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekkg » 20.05.2015 08:21

jackuc napisał(a):
Michał233 napisał(a):Chodzi mi bardziej o to, że słoweńscy kierowcy jeżdżą tak jakoś ostrożnie, bez jakiegoś pośpiechu a czasem i ostrzej wejdzie w zakręt :P

hahhahaaa "Chodzi mi bardziej o to, że słoweńscy kierowcy jeżdżą tak jakoś ostrożnie, bez jakiegoś pośpiechu " bo kary są bardzo surowe, dlatego napisałem 50 to 50 ... dyskusji z policją raczej nie ma

Witam u nas tez tak bedzie sie jezdziło nie długo tylko niech zaczną egzekwować kary, to i nasi kierowcy się nauczą :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.05.2015 08:21

Tak na szybko znalazłem, nie wiem na ile aktualne:

Ograniczenia prędkości

Oto dopuszczalne prędkości w Słowenii: do 130 km/godz. – autostrady,
do 100 km/godz. – drogi szybkiego ruchu,
do 90 km/godz. – pozostałe drogi,
do 50 km/godz. – teren zabudowany (znaki mogą wskazywać inaczej.

Mandaty

Wraz ze znowelizowaniem prawa o ruchu drogowym z 2008 roku, radykalnie podniesiono wysokość mandatów za wykroczenia drogowe. Oto przykładowe ceny mandatów: przekroczenie prędkości na terenie zabudowanym – od 80 do 1000 euro (możliwe też zatrzymanie prawa jazdy),
przekroczenie prędkości na terenie niezabudowanym – od 60 do 380 euro (możliwe też zatrzymanie prawa jazdy),
przekroczenie prędkości na autostradzie – do 300 euro,
nieprawidłowe parkowanie – 42 euro,
korzystanie z telefonu komórkowego bez urządzeń głośnomówiących – 120 euro,
nieużywanie pasów bezpieczeństwa – 120 euro.
Pamiętajmy, że mandaty zapłacone na miejscu bądź w przeciągu najbliższych 8 dni, mogą zostać zmniejszone nawet o 50%.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.05.2015 08:22

Michał233 napisał(a):Dokładnie, tak jak napisał piotrulex. Też jadę na Maribor, płacę 15 Euro i jadę autostradą. Kiedyś spróbowałem jechać przez Mureck, Lenart, Ptuj ale jakoś mi się nie podoba z tego względu, że trasa jest prowadzona przez pola, łąki a droga jest kręta. Może tam jeździcie, kojarzycie.

Kojarzycie :D

Jadąc DO zawsze M-L-P śmigamy gdyż tak nam pasuje. Wracamy z Istrii więc płacimy i jedziemy całą autostradą Słoweńską

Aby było w temacie to czasami objazdem omija się część korka do granicy z Chorwacją a jazda objazdem trwa maks 30 minut dłużej niż autostradą
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.05.2015 08:26

.
Ostatnio edytowano 20.05.2015 08:38 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 20.05.2015 08:28

W Czechach to lepiej jechać wolniej i jeśli jest ograniczenie to jechać zgodnie z przepisami. Po co robić sobie problemy z czeską policją? A chciałem się Was zapytać, tak już trochę obok tematu: znacie może na Androida jakieś systemy, z których będę się mógł dowiedzieć, gdzie jest stacja itd? Najlepiej, offline. Wiem, że może mało takich jest ale jednak.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 20.05.2015 08:34

W Austrii również... no cóż ja mam taktykę, aby się nie wychylać, jak przez Wiedeń na 80 wszyscy jadą 85-90 na kilku pasach to i ja tak jadę równo z innymi , przed miasteczkami zwalniam do 55 ... a w Cro pozwalam sobie na ciut więcej, ale bez przegięć na 130 - 140/145, przed tunelami na 100 - 110/120 chociaż to pewnie i tak za szybko... Jadąc 170-180 sporo się ryzykuje, paliwa dużo idzie a zysk jest niewielki, najważniejsze to w miarę równo jechać i nie stawać co chwilę, bo to nie do odrobienia jest moim zdaniem
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.05.2015 08:46

Michał233 napisał(a):W Czechach to lepiej jechać wolniej i jeśli jest ograniczenie to jechać zgodnie z przepisami. Po co robić sobie problemy z czeską policją? A chciałem się Was zapytać, tak już trochę obok tematu: znacie może na Androida jakieś systemy, z których będę się mógł dowiedzieć, gdzie jest stacja itd? Najlepiej, offline. Wiem, że może mało takich jest ale jednak.

Trochę tego jest tutaj:
informacje-drogowe-w-krajach-tranzytowych-na-drodze-do-chorwacji-t41490.html
i coś jeszcze ze Słowenii.
http://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 20.05.2015 08:49

Michał233 napisał(a):Tego nie wiedziałem. To samo w Czechach.

A warto takie rzeczy wiedzieć, gdy wyjeżdżasz za granicę.

slawekkg napisał(a):Witam u nas tez tak bedzie sie jezdziło nie długo tylko niech zaczną egzekwować kary, to i nasi kierowcy się nauczą :D

Może kiedyś i my się ucywilizujemy :oczko_usmiech:
Już wczoraj wydawało mi się, że wszyscy jeżdżą jakoś łagodniej.
Ale może to tylko złudzenie? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 241
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone