Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.05.2015 08:28

Bocian napisał(a):
jackuc napisał(a):Większość trasy możesz sobie przeklikać w street view.... chociaż co dziwne w Austrii często brakuje niektórych odcinków....
Ja co prawda w zasadzie bym ją mógł pokonać juz bez navi ale i tak sobie wbijam w nawigację jak ma mnie prowadzić, czyli ja wymuszam na niej trasę a nie odwrotnie

W Austrii nie ma w ogóle chyba street wiev.

Nie ma. Austriacy nie wyrazili zgody na szpiegowanie swoich obywateli :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.05.2015 08:28

Dlatego też chyba nie można używać tam kamer rejestrujących drogę.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.05.2015 08:48

A no to już jasne, a ja się zastanawiałem czemu nie ma street view ...
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 18.05.2015 09:23

greenrs napisał(a):
mac30 napisał(a):Poproszę o informację gdzie jadąc do Cro w końcówce lipca, piątek/sobota przez Chyżne, Banską, Sahy, Balaton muszę się liczyć ze staniem w korkach. W Chorwacji na pewno w Lucko, a na Węgrzech też może się coś korkować oprócz Budapesztu, czy da się w miarę płynnie przejechać?
Najpierw rozważałem trasę przez Czechy, Austrie i Słowenię ale teraz kombinuję z przelotem przez Węgry.
Jak myślicie, która będzie lepszym rozwiązaniem uwzględniając, że jedziemy w piątek i na sobotę będziemy w Cro?

W tym terminie spore korki możesz też napotkać na granicy w Chyżnem no i w okolicach Balatonu.
Trudno powiedzieć, która opcja jest lepsza. Każdy ma inne doświadczenia. Jeśli jedziesz z Białegostoku, to i tak najgorszy odcinek czeka Cię chyba jeszcze na terenie Polski.

W Polsce to sobie jakoś poradzę :lol: A jak granica HU/Cro?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.05.2015 09:27

mac30 napisał(a):W Polsce to sobie jakoś poradzę :lol: A jak granica HU/Cro?

Tam nigdy korków nie napotkałem.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.05.2015 09:28

mac30 napisał(a):
W Polsce to sobie jakoś poradzę :lol: A jak granica HU/Cro?

Z reguły jest luźniej niż na granicy Slo/Hr :oczko_usmiech:
mac30
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mac30 » 18.05.2015 09:40

Czyli jadąc przez Węgry na korki mogę się natknąć w Budapeszcie, okolice Balatonu i potem Lucko w Cro.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2015 10:12

mac30 napisał(a):Czyli jadąc przez Węgry na korki mogę się natknąć w Budapeszcie, okolice Balatonu i potem Lucko w Cro.

Jeśli pojedziesz autostradową obwodnica Budapesztu i autostradą wzdłuż Balatonu, to na korki możesz trafić tylko z powodu jakiegoś groźnego dużego wypadku.
W Chorwacji oprócz wypadków, korki mogą spowodować warunki atmosferyczne - np silny wiatr pod Velebitem.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 18.05.2015 10:29

Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli pojedziesz autostradową obwodnica Budapesztu i autostradą wzdłuż Balatonu, to na korki możesz trafić tylko z powodu jakiegoś groźnego dużego wypadku.

Obwodnica Budapesztu też lubi być mocno zapchana, chyba tylko raz mieliśmy farta, że przejechaliśmy płynnie, co prawda klasyczny korek stop & go nam się nie trafił ale ilość aut jadących powodowała straszną "szarpaninę" oczy trzeba mieć dookoła głowy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.05.2015 10:37

Sylwetka... napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jeśli pojedziesz autostradową obwodnica Budapesztu i autostradą wzdłuż Balatonu, to na korki możesz trafić tylko z powodu jakiegoś groźnego dużego wypadku.

Obwodnica Budapesztu też lubi być mocno zapchana, chyba tylko raz mieliśmy farta, że przejechaliśmy płynnie, co prawda klasyczny korek stop & go nam się nie trafił ale ilość aut jadących powodowała straszną "szarpaninę" oczy trzeba mieć dookoła głowy.

No to ja miałem kilka razy farta, bo nigdy nie była zapchana, ale też nie luźna. Jazda w granicach 80-100 km/h.
Widocznie jest to zależne od dnia i godzin przejazdu.
Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 19.05.2015 10:37

Jedziemy na Istrię (Porec) przez Austrię, oglądam mapę i zastanawiam się jak lepiej z Mariboru na Zagrzeb czy Lublanę? wg google przez Lublanę 2 godziny krócej. Będę wdzięczna za pomoc :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.05.2015 13:47

Nemhain
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nemhain » 19.05.2015 19:26

Dziękuję :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.05.2015 07:47

Nemhain napisał(a):Jedziemy na Istrię (Porec) przez Austrię, oglądam mapę i zastanawiam się jak lepiej z Mariboru na Zagrzeb czy Lublanę? wg google przez Lublanę 2 godziny krócej. Będę wdzięczna za pomoc :)

Jak będziesz w Mariborze i wykupisz winietę Słoweńską za 15E to już brak najmniejszego sensu aby jechać na Zagrzeb i płacić odcinkowo za autostrady Chorwackie. Drożej, dalej, dłużej - szczerze to nie wiem skąd te dylematy u Ciebie :)
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 20.05.2015 08:06

Dokładnie, tak jak napisał piotrulex. Też jadę na Maribor, płacę 15 Euro i jadę autostradą. Kiedyś spróbowałem jechać przez Mureck, Lenart, Ptuj ale jakoś mi się nie podoba z tego względu, że trasa jest prowadzona przez pola, łąki a droga jest kręta. Może tam jeździcie, kojarzycie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 240
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone