Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2015 07:08

Zgadzam się z Januszem, absolutnie bez sensu. Nie lepiej A1 śmignąć, piękna droga nie to co do Żyliny...
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 08.05.2015 07:21

Witam.
A dlaczego z Bratysławy do Budapesztu :?:
Chyba że chodzi o zwiedzanie stolicy Węgier.[/quote]

nie, nie będę zwiedzał, tylko szukam trasy najbardziej optymalnej i żeby nie tracić czasu w korkach
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2015 07:32

Proponuję prześledzić ten watek >>> z-centralnej-polski-do-dalmacji-tucepi-t47630.html
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2015 07:45

paw_el napisał(a):nie, nie będę zwiedzał, tylko szukam trasy najbardziej optymalnej i żeby nie tracić czasu w korkach

Wiesz dla jednego optymalna będzie taka dla innego inna. Ja jadę w czerwcu więc dla mnie optymalna trasa to ta "klasyczna" A1, super się teraz jedzie, BP przy granicy, potem przez Breclav, objazd przez Mureck itp Dokładnie jak poniżej
Jakbym jechał w sierpniu to rozważałbym inne warianty, obajzdy Lucko czy granicy, które mam opracowane i przygotowane w moim narzędziu do nawigacji. Jak masz Garmina i Mapsource mogę wysłać gotowe pliki

MOJA TRASA NA PIERWSZY DZIEŃ
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.05.2015 08:10

paw_el napisał(a):nie, nie będę zwiedzał, tylko szukam trasy najbardziej optymalnej i żeby nie tracić czasu w korkach

W terminie, który podałeś (27.06.) korków z powodu natężenia ruchu na pewno nie napotkasz. Mogą się tworzyć jedynie w przypadku niespodziewanych zdarzeń (wypadek) ale to się może zdarzyć wszędzie, na każdej trasie. Ja poza jednym razem zawsze podróżowałem przez Żylinę i Bratysławę, i dalej drogą 86 (jest prawie 200 km krócej niż przed Budapeszt). Nie twierdzę, że to najlepsza droga ale ja ją po prostu lubię :)
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 08.05.2015 08:25

jackuc napisał(a):

Wiesz dla jednego optymalna będzie taka dla innego inna. Ja jadę w czerwcu więc dla mnie optymalna trasa to ta "klasyczna" A1, super się teraz jedzie, BP przy granicy, potem przez Breclav, objazd przez Mureck itp Dokładnie jak poniżej
Jakbym jechał w sierpniu to rozważałbym inne warianty, obajzdy Lucko czy granicy, które mam opracowane i przygotowane w moim narzędziu do nawigacji. Jak masz Garmina i Mapsource mogę wysłać gotowe pliki

MOJA TRASA NA PIERWSZY DZIEŃ

dzięki za info
ja korzystam z automapy, ale faktycznie pojadę "klasyczną" drogą z objazdem na Słowenii
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2015 08:53

Paw_el z Wawy to jak dla mnie jedyna słuszna opcja to gierkówka, A1 i Czechy. W zeszłym roku wyjechałem chyba 5:40 z domu (prawa część Wawy) a w Jastrzębiu po 0.5h korku itp (teraz zatankuje na BP już przy granicy) byłem 9:30
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.05.2015 08:57

Moim zdaniem także to aktualnie najlepsza trasa z Warsiawki.
paw_el
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paw_el » 08.05.2015 09:04

jackuc napisał(a):Paw_el z Wawy to jak dla mnie jedyna słuszna opcja to gierkówka, A1 i Czechy. W zeszłym roku wyjechałem chyba 5:40 z domu (prawa część Wawy) a w Jastrzębiu po 0.5h korku itp (teraz zatankuje na BP już przy granicy) byłem 9:30

a winietki kupić w Polsce czy po drodze jadąc?
Michał233
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michał233 » 08.05.2015 09:05

Ostatnio jechałem przez Maribor, bo uznałem że jest za późno, aby jeździć po polnych drogach ( tj. Ptuj - Lenart ) i w sumie korków tam nie pamiętam, jedynie co to korek utworzył się na granicy słoweńsko-chorwackiej.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.05.2015 09:06

Jadąc objazdem polnych dróg nie uświadczysz.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2015 09:07

paw_el napisał(a):
jackuc napisał(a):Paw_el z Wawy to jak dla mnie jedyna słuszna opcja to gierkówka, A1 i Czechy. W zeszłym roku wyjechałem chyba 5:40 z domu (prawa część Wawy) a w Jastrzębiu po 0.5h korku itp (teraz zatankuje na BP już przy granicy) byłem 9:30

Ja kupuję na Czechy i Austrię zaraz na pierwszym Shellu przed Bohuminem. Przepłacasz za austriacką kilka zeta, ale tam tniesz już potem i nie musisz stawać...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.05.2015 09:09

jackuc napisał(a):
paw_el napisał(a):

Ja kupuję na Czechy i Austrię zaraz na pierwszym Shellu przed Bohuminem. Przepłacasz za austriacką kilka zeta, ale tam tniesz już potem i nie musisz stawać...

Można też kupić w MOP Mszana.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.05.2015 09:11

A ok rok temu w czerwcu jak jechałem to byłą jeszcze zamknięta to chyba tak zrobię.
Co do postojów to ja miałem tak, że wyjazd Wawa, pierwszy postój Jastrzębie, teraz będzie Mszana, potem za 10 minut postój w Bohuminie na Shell a potem to już dopiero w Graz na Maca i dobicie na miejsce pod Karlovacem na spanie. Jazda bez dzieci ... i pampersów
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.05.2015 09:16

jackuc napisał(a):A ok rok temu w czerwcu jak jechałem to byłą jeszcze zamknięta to chyba tak zrobię.
Co do postojów to ja miałem tak, że wyjazd Wawa, pierwszy postój Jastrzębie, teraz będzie Mszana, potem za 10 minut postój w Bohuminie na Shell a potem to już dopiero w Graz na Maca i dobicie na miejsce pod Karlovacem na spanie. Jazda bez dzieci ... i pampersów

Leciałem w lutym na deskę do Austrii, tam kupowałem. Dids gdzieś wklejał nawet ceny. Można tam zatankować, choć ceny trochę wyższe niż w innych miejscach. Ale jak dla mnie bez wpływu na ogólne koszty. Można tam zjeść, odpocząć i ciąć dalej. Austriacka winietę kupuję w Wilfersdorf.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 236
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone