Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2014 12:18

Na kamerkach widać tylko kawałek kolejki i nie wiesz, czy korek kończy się 100 metrów dalej, czy 5 kilometrów dalej :wink:

A informacje na stronie internetowej i komunikaty radiowe są zwykle spóźnione :!: :roll:

Z objazdem się za bardzo nie rozpędzaj, bo sama trasa objazdu zabiera więcej czasu :!: Do tego może się okazać, że także na małym przejściu będzie kolejka 8) Bo więcej osób pojechało objazdem :roll:

Np. na Istrii jest małe przejście Buzet(HR)-Socerga(SLO)
Zwykle nie ma tam żadnego ruchu. A w soboty w lipcu często ludzie tam stali 1 godzinę :!: :?

Może jeszcze da się przesunąć termin wyjazdu, tak żeby nie być w sobotę na granicy. To jest jedne rozsądne wyjście :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.12.2014 12:56

Lednice napisał(a):Na kamerkach widać tylko kawałek kolejki i nie wiesz, czy korek kończy się 100 metrów dalej, czy 5 kilometrów dalej :wink:

Jesli chodzi o granicę to można jeszcze sprawdzić kamerki DARS na Słoweńskiej drodze nr9 np w okolicach Podlehnika :oczko_usmiech:

http://www.dars.si/Vsebina/kamere.aspx
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 31.12.2014 13:10

Trudny orzech, ale pewnie ruszę autostradą (na dzień dzisiejszy), jak będzie korek to wszystko się przesunie w czasie i pewnie drugi załapię na bramkach. Wtedy może skorzystam z objazdu, żeby wyjechać w Jastrebarsko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.12.2014 13:16

Obserwuj sytuację w weekend PRZED twoim wyjazdem, to będzie duża wskazówka.

Najlepiej dopiero po tym zaplanować ostatecznie trasę :wink:
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 31.12.2014 13:27

[quote="Lednice"]Obserwuj sytuację w weekend PRZED twoim wyjazdem, to będzie duża wskazówka.

Najlepiej dopiero po tym zaplanować ostatecznie trasę :wink:[/quote

Dzięki ,tak napisałem wcześniej, i tak pewnie zrobię tylko, że trzeba będzie dodać ze 20% większego spodziewanego ruchu. Poza tym liczę , że ktoś kto będzie jechał tydzień przede mną da znać jak było.
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 16.01.2015 11:46

A jak wygląda sytuacja w niedziele? Z tego co się orientuję ogromna większość turnusów wymienia się w soboty. Czy w niedziele korki tez są powszechne? Interesuje mnie okres po 20 sierpnia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.01.2015 11:50

wtopek napisał(a):A jak wygląda sytuacja w niedziele? Z tego co się orientuję ogromna większość turnusów wymienia się w soboty. Czy w niedziele korki tez są powszechne? Interesuje mnie okres po 20 sierpnia.

Jak po tym terminie w niedzielę trafisz na korek, to będziesz z miał wyjątkowego pecha.
(inaczej mówiąc - wtopę :wink: )
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 16.01.2015 12:46

dzięki za info :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.01.2015 14:11

wtopek napisał(a):A jak wygląda sytuacja w niedziele? Z tego co się orientuję ogromna większość turnusów wymienia się w soboty. Czy w niedziele korki tez są powszechne? Interesuje mnie okres po 20 sierpnia.

po 20 sierpnia korkuje się ostatni weekend wakacji tzn właśnie sierpnia, przerabiałem już to, oczywiście chodzi o drogę powrotną
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 18.01.2015 10:36

Ja tam stałem w korku tylko raz na Lućko i to we Wrześniu niedziela około 14 korek na 40 minut czekania :(

Teraz to już mi idzie lepiej szybkie przejazdy odpowiednie godziny i jest spoko .
W tamtym roku z 5 postojami(pizza w SLO,dzięki Dids) i objazdem SLO wynik jak dla mnie dobry 12 godz 10 minut.Trasa Trogir -> Mysłowice
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 19.01.2015 00:51

kodens79 napisał(a):Ja tam stałem w korku tylko raz na Lućko i to we Wrześniu niedziela około 14 korek na 40 minut czekania :(

Teraz to już mi idzie lepiej szybkie przejazdy odpowiednie godziny i jest spoko .
W tamtym roku z 5 postojami(pizza w SLO,dzięki Dids) i objazdem SLO wynik jak dla mnie dobry 12 godz 10 minut.Trasa Trogir -> Mysłowice

Jeśli to był korek do wjazdu na autostradę to można chyba tylko ominąć go jadąc do kolejnego wjazdu na autostradę.
A jeśli chodzi o drogę powrotną-korek do bramek z płatnością gotówką zawsze był wyraźnie dłuższy niż kolejka (lub jej brak) do bramek z płatnością kartą.
Różnica polega tu np na 1-1.5km korka do płacenia gotówką wobec 2-3 samochodów do płacenia kartą (co, jak wiadomo, nie wymaga wydawania reszty, z czym "bywają problemy").
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 20.01.2015 23:28

Witajcie Cromaniacy
Prześledziłem mnóstwo wątków i mam na koncie pobyt w Cro.
Szukałem Waszych relacji z podobnego objazdu, ale nie znalazłem trasy przez bardzo małe przejście graniczne, z którego skorzystaliśmy w 2013 roku wracając do Polski.
Korki były jak zawsze, więc poszukiwania w telefonach i tabletach nie miały końca. Jadąc od Splitu na jednym z przystanków wytypowaliśmy trasę:
- za Zagrzebiem zjechaliśmy na Švaljkovec
- potem droga na Trokoščan
- dalej Cvetlin
- tam drogowskaz na Ptuj
- do granicy było kilka km
- a nazwa tego cudeńka to Gradišče
- potem łatwo - znaki na Zgornji Lascovec i Ptuj
- już w Ptuj'u to jak każdy ceniący kasę omijaliśmy nie tylko korki, ale i winiety.

W tym roku robimy tę trasę w odwrotnej kolejności. Podam kolejność od Ptuj'a z kierunkami na znakach:
- w Ptuj'u na Maribor
- jeszcze w miejscowości Ptuj za rzeką skrzyżowanie na Majšperk i Videm
- dojazd do skrzyżowania (litera T, czyli albo w prawo albo w lewo)
- jedziemy w lewo na Videm - w dali widać most
- na kolejnym rondzie kierunek Laskovec i Videm
- dojeżdżamy po kolei do Viem pri Ptuju i do Zgornji Lascovec
- droga nas sama niesie
- tu możecie jeszcze podejrzeć na streetview jak to wygląda
- tuż przed granicą google nie dojechało i jest koniec podglądania wirtualnego
- ale uwierzcie na słowo, że dalej jest tylko granica Słowenia/Chorwacja
- granica jest tak mała, że poprzednim razem kolega przejechałby ją bez zatrzymania, gdyby nie pogranicznik, który do nas wyszedł z budki
- znudzony miał wreszcie co robić
- jedziemy dalej
- zaraz za granicą po lewej stronie zadbany kościółek na wzgórzu - chyba żółta elewacja
- miłą, choć wolną drogą dojeżdżamy do Cvetlina - tu kierunek na Trocoščan w prawo
- w Trocoščan'ie jedziemy na Lapoglava ( w lewo )
- miejscowość Lapoglawa - kierunek Zabok i Zlata Bistrica ( w prawo)
- teraz pojawiają się już kierunki na Zagreb
- dojeżdżamy do Švaljkovec i ... albo na autostradę w kierunku na Zagreb, ...albo jak my równolegle do autostrady
- nie jest to bynajmniej podyktowane oszczędnością, bo te kilka kun można odżałować, ale po kilku minutach jazdy na ostatniej bramce jest zawsze korek przy płaceniu (to jest koło centrum handlowego) - czasem i godzinka nie Wasza
- naszym sposobem wolniej, ale na pewno się jedzie
- na całej trasie jedzie się bez korków, ale nawet zgodnie z przepisami daje to przyzwoity wynik

Polecam przejechać sobie ze streetview googlowym i zobaczyć, że się da :)

Pytajcie o detale, gdybyście nie znaleźli tego, o czym piszę na stronach wujaszka googla :)

Zdrówka życzę i byle do wakacji
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.01.2015 23:54

V-i-v-a-l-d-i napisał(a):- w Trocoščan'ie jedziemy na Lapoglava ( w lewo )
- miejscowość Lapoglawa - kierunek Zabok i Zlata Bistrica ( w prawo)

Nie Lapoglava lecz Lepoglava :idea:

Jest nawet piosenka o tym miasteczku :wink:

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2015 00:08

V-i-v-a-l-d-i napisał(a):Cvetlin

O tym przejściu granicznym już było na forum:
przejscie-graniczne-zgornji-leskovec-cvetlin-t33445.html

Jest tu:
https://www.google.pl/maps/place/Cvetli ... fa6c33032e

Jechać tam ma sens, jak w sobotę w Macelj są olbrzymie korki 8)
Ale moim zdaniem w takim przypadku większy sens ma pojechać z Ptuj na wschód, do granicy z Chorwacją koło Varażdin i dobić na autostradę do Zagrzebia, lepsze drogi :roll:

A najlepiej nie jechać w sobotę i nie szukać objazdów :wink:
V-i-v-a-l-d-i
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) V-i-v-a-l-d-i » 21.01.2015 00:42

Dziękuję za wskazówki.
Ciężko jest oczywiście prześledzić wszystkie wątki, bo to chyba nie jest możliwe.
W tym roku jedziemy we czwartek z Gdańska z przystankiem pod Brnem. Zatem Słowenia i do Kasteli w piątek. Pomyśleć zatem trza, czy dojeżdżać cokolwiek :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 231
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone