Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawi » 06.08.2011 15:42

Aktualnie patrzę na kamerki z Lucka jest godz. 16.32 na kamerce Lucko-Izlaz niekończący się korek. Czy to jest w końcu bramka wjazdowa na A1 w kierunku Splitu, czy wyjazdowa w kierunku Węgier, czy Słowenii. Przecież jest sobota i co ludzie już wyjeżdżają, czy raczej wjeżdżają ? Na logikę korek powinien być dla wjeżdżających bo jest środek weekendu, no chyba, że weekend kończy siętam w sobotę nie niedzielę. Wszyscy piszą, że przy wjeździe nie ma korków tylko wyjeździe. To co to za korek bo nic juz nie kumam, a wyjazd za 1 dzień.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 06.08.2011 16:29

pawi napisał(a): Przecież jest sobota i co ludzie już wyjeżdżają

No właśnie.Sobota godz.17.20!

Izlaz - wyjazd

:wink:

Ulaz - wjazd
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.08.2011 16:36

crozul napisał(a):Witam,

Takie małe pytanie, skoro wiadomo że na bramkach wyjazdowych w Lucko (powrót z HR do PL) czeka się b.długo to czy ktoś już próbował zjechać jednym zjazdem wcześniej i drogami lokalnymi ominąć zagrzeb coś takiego:

Obrazek

pozdrawiam

Dość podobnie od Rakov Potok do którego lepiej pojechać przez węzeł Lucko (kier. Zagrzeb Centrum) by potem zaraz skręcić w prawo pod estakadę na j/w Rakov Potok.
Dla tych co od Węgier to przed węzłem Lucko w prawo i zaraz w prawo dalej kierunek jak wyżej.
Trasę "sprzedał" mi chorwat w u nas mieszkający który śmieł się z tych co stoją skoro jest alternatywa.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.08.2011 16:41

pawi napisał(a):Aktualnie patrzę na kamerki z Lucka jest godz. 16.32 na kamerce Lucko-Izlaz niekończący się korek. Czy to jest w końcu bramka wjazdowa na A1 w kierunku Splitu, czy wyjazdowa w kierunku Węgier, czy Słowenii. Przecież jest sobota i co ludzie już wyjeżdżają, czy raczej wjeżdżają ? Na logikę korek powinien być dla wjeżdżających bo jest środek weekendu, no chyba, że weekend kończy siętam w sobotę nie niedzielę. Wszyscy piszą, że przy wjeździe nie ma korków tylko wyjeździe. To co to za korek bo nic juz nie kumam, a wyjazd za 1 dzień.

Korek jest w kierunku Zagrzebia, czyli ci co do domu to muszą mieć cierpliwość.
Do 14 był w obydwu kierunkach bardzo podobny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2011 16:50

wielbiciel napisał(a):
crozul napisał(a):Witam,

Takie małe pytanie, skoro wiadomo że na bramkach wyjazdowych w Lucko (powrót z HR do PL) czeka się b.długo to czy ktoś już próbował zjechać jednym zjazdem wcześniej i drogami lokalnymi ominąć zagrzeb coś takiego:

Obrazek

pozdrawiam

Dość podobnie od Rakov Potok do którego lepiej pojechać przez węzeł Lucko (kier. Zagrzeb Centrum) by potem zaraz skręcić w prawo pod estakadę na j/w Rakov Potok.
Dla tych co od Węgier to przed węzłem Lucko w prawo i zaraz w prawo dalej kierunek jak wyżej.
Trasę "sprzedał" mi chorwat w u nas mieszkający który śmieł się z tych co stoją skoro jest alternatywa.

czyli tędy:
Obrazek

Czyli mamy już dwie alternatywy

Co jakiś czas podglądam kamerki, tutaj są zrzuty średnio co godzinę za 6.08 sobota, jak ktoś ciekawy to proszę bardzo:
http://pokazywarka.pl/zdyn9n/

pozdrawiam,
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.08.2011 17:35

crozul
No właśnie tak. Trzeba sobie tylko mocno powiększyć np. w google cały węzeł Lucko gdyż przejazd przez niego jest trochę zakręcony.
A ci tam dalej stoją.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2011 17:47

wielbiciel napisał(a):crozul
No właśnie tak. Trzeba sobie tylko mocno powiększyć np. w google cały węzeł Lucko gdyż przejazd przez niego jest trochę zakręcony.
A ci tam dalej stoją.

Widziałem już ...., dzięki za cynk
nie spodziewałem że tam jest wjazd na autostradę dlatego wybrałem inne połączenie, ale twoje jest lepsze :)

to jest dokładnie ten wjazd na autostradę:
http://maps.google.com/?ll=45.760457,15.903654&spn=0.002919,0.012993&t=h&z=17&layer=c&cbll=45.760457,15.903654&cbp=11,0,,0,0&photoid=po-30905185
Ostatnio edytowano 06.08.2011 19:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.08.2011 18:20

Tak, to jest to.
Twoja propozycja tez jest dobra. Najważniejsze że jak jedziesz to wiesz gdzie i którędy z alternatywą na wszelki wypadek.
Powodzenia
Aleksandra1234
Autostopowicz
To może teraz jak krowie na granicy ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksandra1234 » 06.08.2011 20:22

Witam :D
Wasze forum śledzę od 4 lat od kiedy zaczęłam wyjeżdżać do CRO i do tej pory wystarczyło mi poszukiwanie przez wyszukiwarkę. Ale tegoroczny wyjazd zaplanował mój mąż - a raczej jego znajomi w ogóle nie biorąc pod uwagę korków w sobotę na wjeździe na autostradę a w niedziele na wyjeździe. i właściwie mogłabym stać tylko że jedziemy z rocznym dzieckiem, które jak tylko się zatrzymamy uruchamia syrenę alarmową (czytaj "wyje"...)... :lol:
Widzę, ze pokazujecie inny wjazd na autostradę za Zagrzebiem i ten kawałek najbardziej mnie interesuje. Na googlach statelitarnych nijak w tej okolicy nie ma wjazdu na autostradę (jest raczej wiadukt). Jaki kierunek należy po kolei obrać mijając Zagrzeb aby ominąć bramki w Lucko i wjechać gdzieś dalej?
bl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bl » 06.08.2011 20:35

czyli tędy:
Obrazek

[/quote]

Jechaliśmy tą trasą już trzy razy. Sobotnie południe lub wczesne popołudnie, pustawo, tempo 50-90 km/h. Przejazd od zjazdu Jastrebarsko do węzła Lucko zajmowal nam 30-40 minut.
Użytkownik usunięty
Re: To może teraz jak krowie na granicy ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2011 21:14

Aleksandra Jach napisał(a):Na googlach statelitarnych nijak w tej okolicy nie ma wjazdu na autostradę (jest raczej wiadukt). Jaki kierunek należy po kolei obrać mijając Zagrzeb aby ominąć bramki w Lucko i wjechać gdzieś dalej?

Google jest raczej nieaktualne .. zresztą w Polsce też
proponuje http://map.hak.hr/en
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.08.2011 16:23

stan korków na autostradzie w Lucko za ostatni weekend

http://pokazywarka.pl/zdyn9n/

Jak widać w niedzielę po 17 już jest spoko, do tego momentu radzę omijać szerokim łukiem

pozdrawiam,
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 07.08.2011 17:49

Wyjeżdżaliśmy do Chorwacji 22 lipca z piątku na sobotę. Cel - Baśka Voda. Jechaliśmy przez Słowację i Węgry. Podróż, wbrew wcześniejszym obawom, przebiegła bez "korkowych" problemów, tylko że lało jak z cebra, więc i tak prędkość była ograniczona.
Wracaliśmy wczoraj, w sobotę. Wystartowaliśmy po 8 rano i nie było już tak kolorowo. Ruch dużo większy niż dwa tygodnie temu, a przed bramkami w Zagrzeb-Lućko olbrzymi korek. Oficjalne informacje wyświetlane nad autocestą, mówiły o 45-minutowym oczekiwaniu, ale ponieważ końca sznura samochodów nie było widać (jakieś 6-7 km), oceniam, że dłużej.
Zjechaliśmy na pas NO CASH i ............ co za ulga! Przed nami 5 samochodów. Minięcie bramek nie trwało dłużej niż kilka minut. Zachęcam więc wszystkich do korzystania z karty przy płaceniu za przejazd autostradą. Nie wiem dlaczego inni kierowcy nie wpadają na ten pomysł? Szybko, płynnie, bezproblemowo! :D
Około 15 minut staliśmy na przejściu Letenye-Gorican, ale to pikuś w porównaniu z horrorem, który szczęśliwie ominęliśmy w Zagrzebiu!
Życzę wszystkim szerokiej drogi!
Aleksandra1234
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aleksandra1234 » 08.08.2011 08:37

crozul, dzieki za info. Baaardzo pomocne :D
leszekmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekmw » 08.08.2011 09:42

słuchajcie , ale to naprawdę jest jakieś dziwne z tą bramką NO CASCH.. :? , przecież niemożliwe żeby ludziska nie wiedzieli i nie widzieli tego że tam jest bez kolejki..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone