Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tmk5252
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmk5252 » 10.09.2014 06:51

Lednice napisał(a):Poysdorf :!:

Nie przekrecajmy tak idiotycznie nazw :D

Mysle ze kto wchodzi na ten topic i jedzie do Chorwacji przez Austrie domysli sie o jaka miescowosc chodzi. Napisalem to z braku czasu przed wyjazdem. Polskich liter tez nie uzywam, bo uzywam laptopa bez dysku i caly system Linux Mint startuje mi z klucza USB.

Mimo wszystko pozdrawiam z wyspy Rab. Dzieki za info.

TMK
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2014 07:05

Aktualne informacje o sytuacji na trasach południowych Moraw są tutaj:

http://mapa.dopravniinfo.cz/default.asp ... %BD%20kraj

W Mikulovie nic się nie dzieje, w Breclav są roboty drogowe na autostradzie D2

PS: w pisaniu nazw bez przekręcania chodzi właśnie o to, żeby nikt nie musiał się domyślać :wink:
Nie każdy jadący nad Jadran kojarzy wszystkie nazwy miasteczek po drodze 8)
yehnot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) yehnot » 10.09.2014 08:02

Kilka moich uwag.
Wróciłem w sobotę 6.09. Jechałem wyłącznie w dzień. Trasa Zadar-Wrocław - 13 godzin. Żadnych zatorów nie było.
Lućko - spokój. Mecelj - wiadomo granica - jakies moze góra 10 minut podjeżdżania.
Poysdorf - płynnie, przez Czechy do Mędzylesia - spokojnie i płynnie.
Teraz dojazd do Cro : wyjechałem 22.08 - trasa z Międzylesia na Brno - bardzo bardzo duży ruch - nie polecam tej trasy w piątek :) Wymęczyła nas okrutnie. Nocleg za Wiedniem i dalej w sobotę 23.08 spokojnie, ale objechałem na wszelki wypadek Lućko bokiem.
Natomiast co się działo w odwrotnym kierunku - dramat. Wszyscy wracali.
Gigantyczne korki w Poysdorfie. Na przejsciu Macelj - jeszcze gorzej. Zatory na bramkach naszych autostradach to pikuś. Lućko nie wiem, bo na wszelki wypadek objechałem.
Tydzień później oglądałem wiadomości chorwackie - było jeszcze gorzej - to był ostatni łykend sierpnia 27.08. Chorwaci podali, ze bardzo wzrósł im ruch na autostradach w porównaniu do zeszłego roku.
Generalnie tak jak koledzy piszą - łykend w sezonie to nie jest dobra pora do jazdy za dnia.
pozdrawiam
clif932
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) clif932 » 10.09.2014 19:52

Mała pomoc gdyby ktoś chciał podróżować podobnie. Wyjazd z Torunia 15/08 około godz. 4 rano. Na południe do Chałupek, wcześniej dogadałem się co do kursu Euro 4,22 i Kun 0,58. Ale nie musicie kupować Kun na cały pobyt:) Chorwaci mają lepszy kurs niż my. Poza tym wszędzie gdzie się dało płaciliśmy kartą.
Dalej przez Czechy, nie musicie kupować viniety na pierwszej stacji. Wszyscy się zatrzymują i robią się ogromne kolejki.
Ponieważ postanowiliśmy odwiedzić Wiedeń wcześniej zadbaliśmy o nocleg. Na jedną noc wpadliśmy do aparatamentu, nie można tu pisać gdzie, ale gdyby ktoś chciał to proszę pisać do mnie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Za 7 osób (2 rodziny) i 2 miejsca parkingowe wyszło ok 100 zł/os. Apartament bardzo na poziomie. Dzielnica taka sobie ale bliziutko do centrum i parku rozrywki.
Rankiem dalej, warto zatankować. Omijamy płatną autostradę w Słowenii. Przed granicą zjazd nr 226 na Mureck. Drogą 433 do Trnovska Vas na obiad. Knajpa zaraz na wjeździe przy rondzie. Uważać bo porcje są duże:) Tutaj zarezerwowaliśmy nocleg na drogę powrotną 20Euro za osobę, dzieciaki 10E ze śniadankiem. Po obiadku w auto i na Ptuj. Granicę przekraczamy w Zavrc i do Varażdin w Chorwacji. Jedziemy E71/A4 pod Zagrzebiem na Karlovac A1. No a dalej to już tam gdzie chcecie. Nie ma co się stresować. Trasy są bardzo dobrze pooznaczane. I można spokojnie dogadać się po polsku. Z powrotem jechaliśmy podobnie z wizytą w Plitvickich Jeziorach - polecam, przepięknie. Wracaliśmy w piątek więc korków nie było poza słynnym Poysdorfem. Współczułem rodakom stojącym w korku w Częstochowie. Oczywiście po trasie zdarzają się roboty drogowe, ale pomimo dużego ruchu nie było przestojów. Podziękowania dla Maćka z rejsy chorwacja. Link do mapki https://goo.gl/maps/otZ4s
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.09.2014 08:08

clif932 napisał(a): Mała pomoc gdyby ktoś chciał podróżować podobnie. Wyjazd z Torunia 15/08 około godz. 4 rano.

my zawsze wyjeżdzamy dzień wcześniej po pracy czyli tym razem wyjazd z Torunia 14/08 po 15 a na miejscu w Baska na Krk kolo 8

clif932 napisał(a): Dalej przez Czechy, nie musicie kupować viniety na pierwszej stacji. Wszyscy się zatrzymują i robią się ogromne kolejki.

Miałem taką kolejkę rok temu jadąc identycznie wiec tym razem kupiłem w PZMot na lubickiej drożej o kilkanascie zeta. Oczywiście jak można się było spodziewac tym razem na stacji było pusto :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.09.2014 10:19

clif932 napisał(a):Dalej przez Czechy, nie musicie kupować viniety na pierwszej stacji. Wszyscy się zatrzymują i robią się ogromne kolejki.

Możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Jeśli chodzi Ci o stację Shell na wysokości Bohumina, czyli Antošovice , to jest jedyna stacja przy D1 na którą nie potrzebujemy winiety. Dalej, czyli od zjazdu Ostrawa - Rudna winieta już jest potrzebna, a następna stacja jest na 344km i są to Klimkovice. http://www.ceskedalnice.cz/schema/d1
Dziwnie masz trochę poprowadzona trasę przy granicy PL/CZ, jechałeś tak czy tylko tak w Google Maps Ci zaplanowało? http://goo.gl/maps/izXlo . A1 jest połaczona z Czeskką D1, więc spokojnie można jeździć tak: http://goo.gl/maps/OpOBn
tmk5252
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmk5252 » 12.09.2014 22:30

Moja wczorajsza(środa/czwartek) podróż powrotna z CRO przez Słowenie/Austrie/Czechy:
z wyspy Rab do Wiednia bez większych problemów w opcji z objazdem autostrady w Słowenii.
Po noclegu w Wiedniu(Oekotel) ok 9:00 rano był korek na obwodnicy Wiednia(awaria "TIR'a" w tunelu),pozniej Poysdorf bez problemow, Czechy ograniczenia i remonty, ale ruch płynny. Następnie w Polsce w okolicy Kłodzka ("TIR" przyblokowal cala trase) i trochę czekaliśmy.

Pozdrawiam,
TMK
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 13.09.2014 21:32

My nocowaliśmy z czwartku na piatek w Oekotel Wien Sud. Jazda w piątek z Wiednia do Polski byla trochę długa. We znaki dały się remonty koło Vyskova i bramki na A4. Wyjeżdżając z Wiednia nawigacja podawała dojazd na 15.45 a w rzeczywistości byliśmy przed 20.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 14.09.2014 10:18

W sobotę ok.15 ruch na przejściu Rupa praktycznie zerowy.Wyjazd z zamglonego Zabrza po godz.4,przez Czechy i Poysdorf bezproblemowo wcześnie rano,większy ruch dopiero od Grazu do Postojnej.
clif932
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) clif932 » 14.09.2014 19:40

,
Ostatnio edytowano 14.09.2014 19:42 przez clif932, łącznie edytowano 1 raz
clif932
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) clif932 » 14.09.2014 19:41

dids76 napisał(a):
clif932 napisał(a):Dalej przez Czechy, nie musicie kupować viniety na pierwszej stacji. Wszyscy się zatrzymują i robią się ogromne kolejki.

Możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Jeśli chodzi Ci o stację Shell na wysokości Bohumina, czyli Antošovice , to jest jedyna stacja przy D1 na którą nie potrzebujemy winiety. Dalej, czyli od zjazdu Ostrawa - Rudna winieta już jest potrzebna, a następna stacja jest na 344km i są to Klimkovice.

Właśnie nie znam szczegółów. Kolega, który z nami jechał słyszał od obsługi stacji że można kupić w innym miejscu, tylko tyle.
Mapka prowadzi przez Chałupki ponieważ miałem tam dobry kurs na Euro i Kuny.
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 14.09.2014 20:41

W tym roku tak zwlekałem z kupnem winiety że tuż przed autostradą musiałem zjechać do jakiegoś miasteczka w poszukiwaniu stacji, ktora była po drugiej stronie miejscowości. Straciłem jakieś 30 minut, także z doświadczenia radzę nie zwlekać z kupnem i zrobić to w pierwszym możliwym miejscu.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.09.2014 20:53

clif932 napisał(a):
Właśnie nie znam szczegółów. Kolega, który z nami jechał słyszał od obsługi stacji że można kupić w innym miejscu, tylko tyle.
Mapka prowadzi przez Chałupki ponieważ miałem tam dobry kurs na Euro i Kuny.

Pewnie że można, tylko trzeba zjechać z autostrady (najlepiej do Ostrawy), następne stacje przy autostradzie są w miejscach gzie winieta już jest potrzebna. Niestety od zjazdu Ostrava - Rudna musisz mieć winietę, i jak by was namierzyli ze nie macie winiety, to dosyć drogo by was to kosztowało :oczko_usmiech: :smo:
Jeśli bys ponownie jechał tak jak w Twojej mapce, czyli przez Chałupki, to winietę możesz kupić tutaj: http://goo.gl/maps/U0NQe
Stacja "Transeurope", niestety nieczynna w nocy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.09.2014 08:54

ewentualna informacja dla jadących przez A4 na wysokości Górnego Śląska:
zwężka między węzłem ChBatory - RŚlWirek, na odcinku kilku km jazda jedną nitką autostrady,
niby po dwa pasy w jedną stronę, ale się korkuje, szczególnie jak coś stanie na odcinku ograniczonym w ruchu (jak np dziś w kierunku Wrocka)

informują, że tak ma być przez ten cały tydzień
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.09.2014 09:09

No to nieciekawie, bo za wie godziny tamtędy pojadę :? :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 227
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone