Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.09.2014 16:39

Michalm2012 napisał(a):Sprawa jest prosta. Jak policzysz odcinki bez autostrady przez Czechy Austrię i Słowenię z objazdem i późniejszymi objazdami objazdów- to przez Węgry jest chyba mniej niezłej, niezakorkowanej, dosyć szybkiej nieautostrady z czego już kawałki M86 są autostradą.
Trasę Cz-A-Slo mam za sobą i chyba jazda przez Pojsdorf, Mikulov była gorsza

Zależy też czy jedziecie za dnia czy nocą, bo 86-ka nocą mnie osobiście przeraża.
Do Cro wyjechałem późnym popołudniem przez Cz-A-SLO (15E) z planem na max przed siebie, by minąć wszystkie korkowe miejsca w nocy (granica SLO-HR o 24:00), a potem luz. I to zrealizowałem w 100%.
Za to z powrotem chciałem sprawdzić j/w nowy wariant i muszę przyznać że jest ok. i polecam go wszystkim jadącym do i z Cro.
Na odcinku od granicy H-A jechałem sam, zaraz zaczyna się S-31 (dwupasmówka) i też była pusta.
Wybór podyktowany był też tym, że na A2 do Wiednia zawsze jest duży ruch.
Po tegorocznym doświadczeniu, w przyszłe wakacje wybieram wariant podróży jak wyżej.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 06.09.2014 21:40

wielbiciel napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Sprawa jest prosta. Jak policzysz odcinki bez autostrady przez Czechy Austrię i Słowenię z objazdem i późniejszymi objazdami objazdów- to przez Węgry jest chyba mniej niezłej, niezakorkowanej, dosyć szybkiej nieautostrady z czego już kawałki M86 są autostradą.

Zależy też czy jedziecie za dnia czy nocą, bo 86-ka nocą mnie osobiście przeraża.
Do Cro wyjechałem późnym popołudniem przez Cz-A-SLO (15E) z planem na max przed siebie, by minąć wszystkie korkowe miejsca w nocy (granica SLO-HR o 24:00), a potem luz. I to zrealizowałem w 100%.
Za to z powrotem chciałem sprawdzić j/w nowy wariant i muszę przyznać że jest ok. i polecam go wszystkim jadącym do i z Cro.
Na odcinku od granicy H-A jechałem sam, zaraz zaczyna się S-31 (dwupasmówka) i też była pusta.
Po tegorocznym doświadczeniu, w przyszłe wakacje wybieram wariant podróży jak wyżej.

Ja jeżdżę tylko w dzień. Wyjazd 4.00
Ze zdjęć wynika że o 10.00 tankowałem w Bratysławie a o 14.30 na stacji tuż za bramkami w Lućko.
Czyli 86 około 3 godzin w godzinach południowych w lipcu.
W soboty najgorzej jest od Lućko.
Trasę Cz-A-Slo wybrałbym tylko w środku tygodnia.

Już nie mogę się doczekać przyszłych wakacji. W tym roku pauza, ponieważ "Nas przybyło" i nie było możliwości wyjazdu tak daleko, ale forum śledzę namiętnie. Pozdrawiam wszystkich Cro-Maniaków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2014 22:38

No, jak ktoś ma jechać przez Austrię i Słowenię, przez Słowenię objazdem,
po to, żeby potem stać w korku w Macelj i stracić w ten sposób przewagę czasową nad trasą 86, to jest to dość kontrowersyjne 8)

Ale korki są głównie w soboty :roll:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.09.2014 08:58

Michalm2012 napisał(a):
wielbiciel napisał(a):

Ja jeżdżę tylko w dzień. Wyjazd 4.00
Ze zdjęć wynika że o 10.00 tankowałem w Bratysławie a o 14.30 na stacji tuż za bramkami w Lućko.
Czyli 86 około 3 godzin w godzinach południowych w lipcu.
W soboty najgorzej jest od Lućko.
Trasę Cz-A-Slo wybrałbym tylko w środku tygodnia.

Już nie mogę się doczekać przyszłych wakacji. W tym roku pauza, ponieważ "Nas przybyło" i nie było możliwości wyjazdu tak daleko, ale forum śledzę namiętnie. Pozdrawiam wszystkich Cro-Maniaków.

Ja też jadę w ciągu dnia jak mam kierunek Istria lub poza sezonem, nawet z maluchami.
W ubiegłym roku jechałem na noc (wyj. o 22:30) i to był błąd, Macej o 05:00 stał już w Ptuj na autostradzie, więc objazd przez Rogatec i dalej starą 1 Zagrzeb, Karlovac, Plitvice i to było słuszne posunięcie. Znajomi z kwatery o 07:00 stali już na Lucko, a na kwaterę przyjechali dwie godziny po nas ok. 16:30. Wszyscy byliśmy bardzo zmęczeni.
W tym roku wyjazd wcześnie (17:30) jak prędzej opisałem i to jest optimum na pełny autostradowy wariant Cz-A-SLO-HR. Na dzienny lub wczesno ranny wariant podróży do HR moja powrotna droga wydaje się optymalna, mamy tylko jedno niepewne miejsce - Lucko, które z tego kierunku łatwo ominąć.
Dodatkowo czas przejazdu jest bardzo podobny (w SLO jechałem po autostradzie, a w H stałem na mijankach).

Dlatego polecam wszystkim którzy dotychczas jechali Cz-A-SLO(z objazdem lub bez)-HR na wariant Cz-A-H-HR.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 08.09.2014 06:45

wielbiciel napisał(a):Zależy też czy jedziecie za dnia czy nocą, bo 86-ka nocą mnie osobiście przeraża.

Dzięki wielkie
My jeździmy w dzień tzn wyjazd ok 5-6 rano z Wawy. W tym roku dojechałem do Karlovaca i tam spanko. Twój wariant jest ok i nie ma dziwnych kombinacji z winietami jadąc np "tam" "tradycyjnie" a "nazad" "Twoim" wariantem. Wówczas tak jak piszesz jedynie Lucko może być drobnym problemem no i Wiedeń, ale będziemy robić wszystko aby nie jechać w weekend. Granica Cro - H (Latenye) luzik jak rozumiem tą trasą nr 7 co jest na Twojej mapce (czyli nie M7) ?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.09.2014 20:23

jackuc
...kawałek 7, rondo i M70.. lub na odwrót.
j_nadolska
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_nadolska » 08.09.2014 20:55

Jechaliśmy teraz przez Cz-A-Slo z noclegiem w Ptuj. Wyjeżdżaliśmy z okolic Olsztyna o 4 rano, w Ptuj byliśmy o 20.00. Rano pojechaliśmy do Podgory. Straszne korki były na remontowanej autostradzie w Cz pomiedzy Olomouckiem a Brnem. Czy ktoś wie jak je ominąć?
Karas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karas » 09.09.2014 09:36

Wyjazd w Piątek ok 18 z Wawy, trasa Czechy Austria Słowenia. Zero korków poza wylotem z wawy.
Jadąc dostawczakiem byliśmy ok 8 rano na granicy Cro. W samym Cro też spokój na bramkach
tmk5252
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tmk5252 » 09.09.2014 20:52

Czesc wszystkim,

Panowie i Panie Jak wyglada teraz sytuacja w Paysendorf ? 1 wrzesnia jechalem na wyspe Rab i 7 km stalem w korku w Paysendorf(Austria). Czy w czwartek do poludnia jest duza szansa na podobny korek ?
Czy ktos z Was sprawdzal trase przez Breclav ? Jesli tak to poprosze o + i - tego objazdu w strone Polski.

Pozdrawiam i dziekuje za informacje.
Jutro rano wyjezdzam z wyspy Rab(Barbat),
TMK
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2014 21:09

tmk5252 napisał(a):Czesc wszystkim,

Panowie i Panie Jak wyglada teraz sytuacja w Paysendorf ? 1 wrzesnia jechalem na wyspe Rab i 7 km stalem w korku w Paysendorf(Austria). Czy w czwartek do poludnia jest duza szansa na podobny korek ?
Czy ktos z Was sprawdzal trase przez Breclav ? Jesli tak to poprosze o + i - tego objazdu w strone Polski.

Pozdrawiam i dziekuje za informacje.
Jutro rano wyjezdzam z wyspy Rab(Barbat),
TMK

Tydzień temu jechałem przez Breclav w czwartek. Nie było większych problemów. Jakieś zwężenia były, ale bez stania. Powolny ruch. W samym Breclav był mały korek na światłach, ale byliśmy równo o 15 więc pewnie dlatego, bo w drodze "tam" przejazd wcześniej bez problemów korkowych.

PS. Jedyny korek, który był dokuczliwy to na bramkach w Brzęczkowicach ok. godz. 18.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2014 21:18

Poysdorf :!:

Nie przekrecajmy tak idiotycznie nazw :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2014 21:20

Paysendorf też ładnie ;)
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 09.09.2014 21:38

Trzeba nie jechać przez Brno tylko zaraz przed nim lecieć na Bratysławę i skręcić na Břeclav [Brzeclaw] Brzecław.
Jedynym minusem tej opcji to wertepy na autostradzie czeskiej większe niż gdziekolwiek indziej w tym kraju ale to tylko kilkadziesiąt kilometrów :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2014 21:55

Yankee napisał(a):Trzeba nie jechać przez Brno tylko zaraz przed nim lecieć na Bratysławę i skręcić na Břeclav [Brzeclaw] Brzecław.
Jedynym minusem tej opcji to wertepy na autostradzie czeskiej większe niż gdziekolwiek indziej w tym kraju ale to tylko kilkadziesiąt kilometrów :-)

Kolega pytal o droge powrotna.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 10.09.2014 05:48

Yankee napisał(a):Trzeba nie jechać przez Brno tylko zaraz przed nim lecieć na Bratysławę i skręcić na Břeclav [Brzeclaw] Brzecław.

Możesz wstawić mapkę co Autor miał na myśli ? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 226
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone