Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.08.2014 19:39

Raul73 napisał(a):Nie wiem, jak jest na A2 od Macelj do Zagrzebia, bo tamtędy nie jeżdżę.

Z tego co pamiętam na A2 skrajne bramki (lewe) są do płacenia tylko kartą
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 28.08.2014 08:12

Wiem, że sobota jest kiepskim dniem na jazdę, ale wakacje już się kończą i korki też pewnie będą mniejsze.

Co sądzicie o wyjeździe z Warszawy do Makarskiej w ten piątek o 20.00 ?
Czyli dojazd do granicy HR około 6-7 w sobotę ?
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.08.2014 09:23

zember napisał(a):Wiem, że sobota jest kiepskim dniem na jazdę, ale wakacje już się kończą i korki też pewnie będą mniejsze.

Co sądzicie o wyjeździe z Warszawy do Makarskiej w ten piątek o 20.00 ?

Proponowałbym przyspieszyć wyjazd o kilka godzin. Po pierwsze 12 godzin z Wawy do chorwackiej granicy to mało realny czas (chyba że tempem Kubicy :wink: ), a po drugie na bramkach w Lućko najlepiej być najpóźniej o 5-tej, bo potem robi się niewesoło.

Ja w tym celu wyjeżdżam koło południa.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 28.08.2014 09:32

Hmm w czerwcu wyjechałem 5:40 z domu a w Turanj za Karlovacem bylismy o 19.
Straciłem jeszcze z godzinę na tankowanie w Jastrzebiu na BP przez roboty drogowe. Korków więcej nie było bo to czerwiec, jazda prawie przepisowa, postój na BP w Jastrzebiu, potem zaraz w Bohuminie po winiety, Mac w Graz z 40 minut i Karlovac.

Acha i z objazdem na Słowenii więc nie wiem jak trzeba jechać żeby 12 godzin nie dojechać do granicy. Nie do odrobienia są wszelkie postoje, ale jak nie ma korków to spokojnie styka
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 28.08.2014 10:03

borasbdg napisał(a):Aha i na bramkach na autostradach w CRO jakbym chciał zapłacić kartą to są osobne bramki do tego czy i tak stoję w jednym korku z tymi co płacą gotówką?

Dojeżdżając do bramek uważnie patrz na znaki! Czasami jest oddzielny zjazd na pas tylko i wyłącznie do płatności kartą (tak jest na powrocie z CRO przed wjazdem do Zagrzebia). Na bramkach do płatności "keszem" (gotówką) "cash" zapłacisz również plastikiem jednak kolejki na tych pasach ruchu są znaaaaacznie dłuższe. Uważaj aby nie wpierdzielić się na pas elektronicznego poboru opłat dla ciężarówek i autokarów (przeważnie skrajny prawy).

Yankee napisał(a):Teraz odkryłem coś zupełnie nowego: Co kilka godzin łykam http://www.doz.pl/apteka/p46373-Olimp_Guaranax_kapsulki_60_szt. Działa rewelacyjnie i żaden redbul czy tiger się nie umywa.
Jechałem od 19 do 11 rano bez zmrużenia oka i jakiegokolwiek zmęczenia, przysypiania w trasie etc.
Polecam.

To, że działa u Ciebie nie oznacza, że zadziała na inną osobę. Daleki jestem od zażywania wszelkich suplementów opóźniających proces zmęczenia (a tym samym ich polecania). Organizmu nie oszukasz!

jackuc napisał(a):Ostatnio tez ktoś "technicznie" próbował i mu nie wyszło.http://www.oe24.at/oesterreich/chronik/niederoesterreich/Horror-Crash-auf-A2-Mutter-und-Kind-tot/155257493 - osobiście nie polecam.

Zdajesz sobie sprawę, że pokazujesz wypadek, w którym zginęli Polacy? Było głośno o tym ostatnio. Kobieta i jej córeczka podczas powrotu z wakacji. Skąd wiesz, że "ktoś próbował technicznie" i mu nie wyszło?
Znałeś ludzi jadących tym autem, znasz szczegóły wypadku?

Moim zdaniem stanowczo przeginasz! :evil:

zember napisał(a):Co sądzicie o wyjeździe z Warszawy do Makarskiej w ten piątek o 20.00 ?

W 11-12h chcesz dojechać z W-wy do Makarskiej? No stary nie wiem czym jeździsz i jaką trasą ale nawet Chołowczyc nie dałby rady - to jest awykonalne :roll: :roll:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 28.08.2014 10:23

Brutaka napisał(a):
zember napisał(a):Co sądzicie o wyjeździe z Warszawy do Makarskiej w ten piątek o 20.00 ?

W 11-12h chcesz dojechać z W-wy do Makarskiej?

Do granicy chorwackiej.
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 28.08.2014 10:30

walp napisał(a):Do granicy chorwackiej.

Nie widzę różnicy. Polska fotoradarowa (nawet jak będzie cisnął po odcinkowych autostradach) to co najmniej 6-8h aby przebić się do Czech. Przez Niemcy jeszcze dalej. Nijak mi się to nie kalkuluje 12h na granicy HR.
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 28.08.2014 10:36

Raul73 napisał(a):
Proponowałbym przyspieszyć wyjazd o kilka godzin. Po pierwsze 12 godzin z Wawy do chorwackiej granicy to mało realny czas (chyba że tempem Kubicy :wink: ), a po drugie na bramkach w Lućko najlepiej być najpóźniej o 5-tej, bo potem robi się niewesoło.

Ja w tym celu wyjeżdżam koło południa.

12 czy nawet 10 godzin na pokonanie 100 km jest jak najbardziej realne nawet dla kierowcy bez zacięcia rajdowego. Fakt trzeba równo ciąć 120-130 i nie stawać na postoje >30 min. No i trzeba nie mieć utrudnień po drodze, ale tego już nikt nie zagwarantuje.

Może innymi trasami jeździmy. :wink:

Wiem, że wcześniejsza godzina jest lepsza ale muszę być w piątek w pracy i wcześniej niż 20. się nie wyrobię. Alternatywnie mogę przesunąć wyjazd o jeden dzień.
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 28.08.2014 10:40

Brutaka napisał(a):
Nie widzę różnicy. Polska fotoradarowa (nawet jak będzie cisnął po odcinkowych autostradach) to co najmniej 6-8h aby przebić się do Czech. Przez Niemcy jeszcze dalej. Nijak mi się to nie kalkuluje 12h na granicy HR.

A z jakiego miejsca w PL liczysz?
Bo mi nijak z Warszawy do granicy na A1 nie wychodzi 6 a zwłaszcza 8 godzin.
To jest 397 km i czas 4h przepisowo jadąc, bez postoju, a 5h z postojem i ewentualnymi utrudnieniami.

Edit: wg Google to tylko 371 km
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.08.2014 12:14

Spokojnie ok 4 godz z Warszawy do granicy Pl/Cz jadąc przepisowo i bez korków (z tym w piątek może być problem, chociaż po 20 już raczej luźno). Od granicy Pl/Cz do Chorwackiej, nawet z objazdem autostrady w Słowenii 7 godzin powinno wystarczyć. Czyli pomiędzy ok 7 rano powinieneś tam być :oczko_usmiech: :mrgreen:
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 28.08.2014 12:22

Brutaka napisał(a):
walp napisał(a):Do granicy chorwackiej.

Wyjazd w piatek o 21 z Lodzi, 7 rano na obwodnicy Zagrzebia. Normalne tempo jakies 140 km/h na autostradach (jezdze przez Czechy-slowacja-Wegry). Oczywiscie jazda bez zatrzymywania.
zember
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zember » 28.08.2014 12:30

No to czas przejazdu mamy ustalony :)

A teraz wracam do mojego pytania: spodziewać się korków w tą sobotę 6-7 na granicy i bramkach ?
Brutaka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brutaka » 28.08.2014 12:31

zember napisał(a):A z jakiego miejsca w PL liczysz?
Bo mi nijak z Warszawy do granicy na A1 nie wychodzi 6 a zwłaszcza 8 godzin.
To jest 397 km i czas 4h przepisowo jadąc, bez postoju, a 5h z postojem i ewentualnymi utrudnieniami.

Edit: wg Google to tylko 371 km

Ja pierdykam to ja chyba jeżdżę jak pipa :lol:
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 28.08.2014 12:46

zember napisał(a):No to czas przejazdu mamy ustalony :)

A teraz wracam do mojego pytania: spodziewać się korków w tą sobotę 6-7 na granicy i bramkach ?

Tak a dodatkowo jeszcze korki na obwodnicy Zagrzebia. Ja nastepnym razem wyjezdzam o 19 zeby byc w Zagrzebiu 5-6.
borasbdg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) borasbdg » 28.08.2014 13:15

Pytałem już mniej więcej wcześniej, ale po przeczytaniu ostatnich postów jednak znowu się zmartwiłem :/

Powiedzcie czy 3 września w środę też będą rano jeszcze korki na granicy w Macelj i na Lućko koło Zagrzebia, czy z tej racji, że to już wrzesień będzie luźno? Na granicy w tamtą środę będę pewnie coś ok. 8.00/9.00.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone