Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JacekL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekL » 01.08.2011 12:22

A ja właśnie wróciłem dzisiaj nad ranem.
Jechałem od Sibenika przez Węgry (86) Słowację Cieszyn.
Jedyny korek jaki napotkałem to ten przy końcu autostrady płatnej w Zagrzebiu. (około 1 km do bramek)
Polecam wszystkim płacić na bramkach kartą. Jest osobny zjazd do samoobsługi i nie ma w ogóle kolejki, a dodatkowo jest miły gość który pokazuje jak obsłużyć terminal, jeżeli samemu się nie wie. Wszystko trwa tylko chwilę a potem mijasz z satysfakcją i uśmiechem na twarzy wszystkich stojących do bramek w których przyjmują gotówkę.
Pozdrawiam wszystkich wyjeżdżających.
A jeszcze jedno, ja jechałem na Chorwację we czwartek a na miejscu na kempingu byłem w piątek w południe - to w/g mnie najlepszy dzień na wyjazd, żadnych korków nigdzie, poprzednim razem jechałem przez Wiedeń i Maribor i było tak samo.
darfil
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfil » 01.08.2011 21:48

[quote="chinchinka"]Witaj,
rowniez wyjezdzamy z rodziną w czwartek na noc, tą samą trasą co Ty i z tym samym planem..czyli najpierw Plitwickie jeziora,tam poszukamy noclegu,a pozniej dalej na dalmacje środkową do Omisa.
Mam nadzieje ,ze korkow nie bedzie, w zeszlym roku jechalismy tez na noc i tez z czw/pt , trasa czysta,bez przeszkod
////////

Byłem w tym roku pierwszy raz i jechałem właśnie w czwartek rano o 3-ciej z tym, że z 2 noclegami:
1. Siofok - dojechałem tam na 15-tą tempem spacerowym przez Zwadoń, Bratysłwę, Gyor i potem skrót 82-ką do autostrady M7 - na miejscu zamoczenie nóg w Balatonie, spokojny nocleg(dzieci 4 i 9 lat) i następnego dnia wyjazd w stronę J.Plitvickich ok. 10tej;
2. Dojazd do jezior ok 14-tej w piątek "0" korków, pozwiedzaniu i noclegu dalej w okolicę Mariny starą jedynką, tempo spacerowe, bez pośpiechu dojazd na 14-tą.
Znajomi w sobotę zakorkowali się na autostradzie w sumie na 5 godz.
Jak kto woli.....
DF
yaro111
Globtroter
prosze o informacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) yaro111 » 03.08.2011 22:31

jadę 18.08 z Gdyni przez niemcy , austrię i na mureck , mam pytanie jak wygląda sytuacja na tym objeździe autostrady w słoweni , czy ktoś ją w tym roku pokonał i czy przejście graniczne Austria- Chorwacja w mureck jest czynna całą dobę i czy tam się też mogą zdażyć korki , wielkie dzięki za informację
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 03.08.2011 23:43

Jakie przejście graniczne? :D Przecież jest Schengen, tam korki się nie zdażają bo nie ma takiej sytuacji no chyba że naprawiają drogę lub jest wypadek. Normalnie jedziesz przez mureck i pod koniec masz most ,gdzie jedziesz albo w prawo albo w lewo i już jesteś w Słowenii :)
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 03.08.2011 23:48

JacekL napisał(a):Polecam wszystkim płacić na bramkach kartą. Jest osobny zjazd do samoobsługi i nie ma w ogóle kolejki, a dodatkowo jest miły gość który pokazuje jak obsłużyć terminal, jeżeli samemu się nie wie. Wszystko trwa tylko chwilę a potem mijasz z satysfakcją i uśmiechem na twarzy wszystkich stojących do bramek w których przyjmują gotówkę.
.

Nie rozumiem po co ludzie pchają się na bramki gdzie płaci sie gotówka.

Ja jadąc pierwszy raz, 3 lata temu w naturalny sposób kierowałem się na bramki gdzie pisze No Cash i nigdy nie miałem korków , problemów i takich innych historii.

Przecież kartę płatnicza ma chyba każdy już w Polsce ? :lol: :lol:
pawi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawi » 04.08.2011 03:48

darfil napisał(a): następnego dnia wyjazd w stronę J.Plitvickich ok. 10tej;
2. Dojazd do jezior ok 14-tej w piątek "0" korków, pozwiedzaniu i noclegu dalej w okolicę Mariny

CZy możesz coś bliżej na temat noclegu w Plitvicach, czy ciężko go znaleźć,jaka cena może dasz konkretny namiar. Pozdrawiam
ali30
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ali30 » 04.08.2011 06:54

Witam wszystkich,

Wróciliśmy tydzień temu z Chorwacji (Trpań na Pelejesac).
W tamtą stronę też szukaliśmy noclegu przed Plitwicami. Jest łątwo bo tam ludzie z tego żyją. Chcieliśmy znaleść w uroczej miejscowowści Slunj ale tam nie było miejsc więc pojechaliśmy dalej i nie było problmemu w kolejnej Rakovica. Tam ludzie są przyjeźnie nastawieni i mówią gdzie kto ma wolne pokoje. Zapłacilićmy 100 kun za osobę bez wyżywienia ale za fajne warunki (swoje łazienki).

Autostrada: też proponuje korzytać z pasa nocash - zero kolejek.
Nam przytrafił się dziwny przypadek (czego do dzisiaj nie umiem pojąć ze względu na szybkość z jaką to wszystko się działo) że nie zapłaciliśmy na bramkach no cash ani grosza. Z czego średnio jestem dumy ale zawracał na autostradzie nie będę.

Pozdrawaim
ali
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 04.08.2011 07:54

Pewnie wjechaliście na pas ESC..... :D
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 04.08.2011 08:25

ali30 napisał(a): Tam ludzie są przyjaźnie nastawieni i mówią gdzie kto ma wolne pokoje. Zapłaciliśmy 100 kun za osobę bez wyżywienia ale za fajne warunki (swoje łazienki).

Pozdrawaim
ali

No nie dziwie sie ze są przyjaźnie nastawieni , jak znaleźli sorki za wyrażenie "jeleni " którzy zapłacili po prawie 60zl za osobę , :wink: :wink: :wink: :wink:

gdzie nad samym Adriatykiem często masz apartamenty gdzie za osobę wychodzi około 40zl :wink: :wink:
ali30
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ali30 » 04.08.2011 08:41

jechałem tam po to żeby wypoczywać a nie liczyć i przeliczać gdzie taniej, jeżdżenie od domu do domu i proszęnie o cenę kilka groszy taniej to nie dla mnie za przeproszeniem kolego.
Znalazłem, przenocowałem, zapłąciłęm i jestem zadowolony, tyle w temacie.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.08.2011 09:01

100 kun za osobę :?: :?: :?:

Za tyle to przy dobrych wiatrach pokój w hotelu można znaleźć!
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 04.08.2011 09:15

Napisał wcześniej, że zapłacił i szlus !
gdzie tu korki ?
Greg69
Podróżnik
tydzień temu wróciłem z CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 04.08.2011 10:16

Dołożę kilka uwag od siebie. Otóż w drugiej połowie lipca byliśmy w Viniśce koło Trogiru. W tamtą stronę wyjeżdżaliśmy w sobotę 16 lipca. Pierwszy dzień jechaliśmy trasą: Suwałki-Warszawa-Piotrków-Częstochowa-Dk86 do A4-następnie na A1 do końca a potem do Chałupek-Ostrawa (po czeskiej D1)-Ołomuniec-Brno-Mikulov (nocleg). Przez Wawę poszło gładko (Trasą Toruńską). Przejazd odcinka Dk8 do Piotrkowa od godz.10 poszedł stosunkowo prosto - tylko raz staliśmy około 10 min - w sumie około 80min. jazdy. Reszta trasy bez problemów. Drugi dzień jechaliśmy trasą: Mikulov-Wien (po obwodnicy A5/S1/S2/A23 - poszło super sprawnie)-Graz-granica SLO (bez problemów)-autostradami A1 i następnie A4 do jej końca, czyli do okolic Ptuja-granica SLO-CRO (w sumie 10-15min.stania, licząc razem z bramkami wjazdowymi na autostradę A2)-Zagrzeb-wjazd na A1 był płynny-Viniśce. Reasumując - dojazd bez żadnych korków i kolejek!!!
POWRÓT analogiczną trasą w środę i czwartek (27 i 28 lipca): bramki na chorwackiej A1 pod Zagrzebiem do opłaty gotówkowej: 5 minut stania! Granica CRO-SLO: 15min stania (tylko dlatego, że stanąłem do bramki dla wszystkich paszportów a nie dla unijnych-byłoby 5 min.) Wiedeń płynnie. Radzę uważać na oznakowania i wracając z CRO nie kierować się na oznaczenia granica "CZ" na drogę S1 (skręt w prawo), lecz jechać prosto na A23. Ostatecznie w kierunku na CZ, tj. oznakowania na Pragę, Bratysławę i Budapeszt jedzie się również po obwodnicy, lecz po jej nieco dłuższym wariancie i w końcu ląduje się na S2 a potem na A5. Horror był na gierkówce między Piotrkowem a Mszczonowem. Ja odłączyłam się od grupy i wracałem w sobotę 30lipca i ten odcinek przejechałem śpiewająco z prędkościami 50-70km/h (nawet nieco szybciej niż w tamtą stronę), ale moi znajomi dostali w kość - ponad 2godz. Wniosek - gierkówka tylko w weekendy. Mam nadzieję, że komuś przydadzą się moje spostrzeżenia. Życzę miłego wypoczynku i szczęśliwej podróży tym, którzy dopiero jadą do CRO. 8)
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.08.2011 11:58

W ostatnią sobotę 30 lipca przed Gospićiem (w kierunku na Split) był gigantyczny korek - chyba bramki nie wyrabiały, bo nie widziałem żadnego wypadku - ja jechałem już do Polski.

Chorwackie radio HRT-HR2 podawało, że korek ma 20 km. Było to około 11 przed południem. Nawiasem mówiąc warto słuchać tego radia w podróży bo co pół godziny podają informacje drogowe w 3 (chyba, jak dobrze policzyłem) językach: angielski, włoski i niemiecki (plus oczywiście po chorwacku).
Mówili również, że na przejściu w Macelj na wjazd czeka się 1,5 godziny w korku około 5km. Było to około południa.

Przed bramkami w Lućko także był korek na jakieś 4 km, ale tam była stłuczka na jednym pasie: jakiś Słowak nie wyhamował i wjechał do bagażnika komuś z chorwacką rejestracją. Jednak mimo tego dość szybko przejechaliśmy ten kawałek i potem skierowaliśmy się na bramki "No cash", gdzie było sporo mniej samochodów. Do bramek "gotówkowych" kolejka miała 2 km. W sumie przed Lućko staliśmy może z pół godziny.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 04.08.2011 12:40

Ze względów na " ferragosto" nie polecam przekraczania granicy w Istrii:
-Sočevje/Kaldanija
-Dragonja/Kaštel
Radzę korzystać z przejścia granicznego:
-Sočerga/Požane
następnie: Buzet-Lupoglav-istarski "Y"

:idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone