Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2014 18:03

Tak sobie zerkam w ten wątek czasami, by ew. pomóc wyjeżdżającym pierwszy raz, lub jadącym daną trasą pierwszy raz.
Oprócz tych w/w... pozostałym (tzn. jadącym n-ty raz trochę się dziwię, że nie potrafią wybrać dla siebie optymalnego rozwiązania :roll:)
Przecież w necie są kamerki i korkostrony wszystkich państw po drodze...darsy, haki i inne takie. Wystarczy zerknąć samemu....lub poprosić kogoś w kraju, kto ma dostęp do neta i sms-em prześle info o korku kub ew. objeździe....i tyle.
Tytuł wątku:....korki i jak ich uniknąć...no właśnie tak. Podano już wszelkie możliwe objazdy, skróty, zamienne trasy....tylko ew. tel od przyjaciela, czy z nich skorzystać :!:
Szerokiej drogi :papa:

P.S.
Konieczne info, w sezonie największe korki są w czasie weekendów :!:
JerzyM73
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) JerzyM73 » 17.08.2014 20:45

CezaryL napisał(a):
Droga kręta ale pusta, malowniczo położona, kilka minut i już przejście graniczne jakiego jeszcze w życiu nie widziałem.

Jak chcesz sobie to przypomnieć t posiałem wczesnej o tym

Zjazd wcześniej, to jak już pisali inni bardzo dobra opcja
norbert_p
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) norbert_p » 17.08.2014 20:56

Wczoraj czyli z soboty na niedzielę chyba cała Cro była zakorkowana... Prócz stania w Trogirze 1,5h przed sławetnym mostem (wracałem z Ciovo) to jeszcze stałem gdzieś po drodze ok 2h oraz chyba ze 2,5 na granicy Cro/Slo... Nagrałem nawet kilka filmików fonem. To co się działo wołało o pomstę do nieba. Wszystkie pasy na końcu autostrady oraz na granicy (między państwami) były zawalone autami, któe prawie cały czas trąbiły na znak protestu. Dopiero za granicą wszystko się rozluźniło. Masakra. Rok temu też tam stałem ok 1,5h. Po drodze kilka stacji paliw było tak zabitych, że auta stały na pasach zjazdowych na nie, a na samych stacjach do każdego stanowiska czekało po KILKANAŚCIE aut. Myślałem, że jest wojna i kończy się paliwo na stacjach ;) Dobrze, że miałem cały bak i od Trogiru do granicy ze Słowenią wystarczyło...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2014 21:41

No to przeje... :? :? :?

Jak przeczytałem, że był ogromny korek przed tunelem Karawanken, to tego byłem pewien, że wszędzie się zakorkowało. :roll:
W Karawanken ludzie podają odliczone pieniądze za przejazd i całość obsługi trwa 5 sekund na 1 auto.
Naprawdę wszędzie musiały być wielkie tłumy :? :? :?

Cóż,
nigdy nie jechać w sobotę ( łatwo się mówi i pisze, wiem, czasem trudno to zrealizować 8) )

No i w przyszłym roku na spadek cen nie ma co liczyć, duży popyt, podaż ta sama,
czyli niestety może być drożej, w najlepszym razie te same ceny co teraz 8)
Jakoś budowy tysięcy nowych apartamentów i setek hoteli nikt nie przyuważył,
baza noclegowa będzie ta sama.
Zresztą to nie takie proste tworzyć nowe miejsca noclegowe, trzeba mieć kapitał na budowę, zezwolenia, itp.
Za rok, dwa Chorwacja te nowe inwestycje mogą ruszyć i będą powstawać w szybkim tempie nowe hotele, a dotychczasowe domy z mieszkaniami do wynajęcia będą zastępowane przez apartamentowce..
Ale czy to będzie ta sama Chorwacja :?: :roll:

Sytuację na granicach Chorwacji ze Słowenią i Węgrami może w przyszłym roku rozładować wejście do strefy Schengen,
ale zostają bramki, a te nie znikną.
Chyba że Chorwacja się z nich wycofa.
Pożyjemy, zobaczymy :roll:
Chyba, że będzie III wojna światowa i nie pożyjemy :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.08.2014 22:30

Lednice napisał(a):No to przeje... :? :? :?

Nawet bardzo :oczko_usmiech: :mrgreen:

Lednice napisał(a):Cóż,
nigdy nie jechać w sobotę ( łatwo się mówi i pisze, wiem, czasem trudno to zrealizować 8) )

To każdy, co chwilę siedzi na forum wie, no ale nas za mało :mrgreen:
Lednice napisał(a):No i w przyszłym roku na spadek cen nie ma co liczyć, duży popyt, podaż ta sama,
czyli niestety może być drożej, w najlepszym razie te same ceny co teraz 8)

Może być też mniej turystów, bo ci co sobie postali kilka godzin w korkach stwierdzą że "pie...ą takie wczasy" i polecą gdzieś samolotem :wink: :mrgreen:
Lednice napisał(a):Pożyjemy, zobaczymy :roll:
Chyba, że będzie III wojna światowa i nie pożyjemy :wink:

Oby nie :? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2014 22:50

dids76 napisał(a):Może być też mniej turystów, bo ci co sobie postali kilka godzin w korkach stwierdzą że "pie...ą takie wczasy" i polecą gdzieś samolotem :wink: :mrgreen:

Ludzie raczej rzadko uczą się na błędach :wink:
I zapewne za rok ci sami pojadą w sobotę 8)
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.08.2014 23:33

Heroj napisał(a):
darek1 napisał(a):
Heroj napisał(a):Proponuję bezpłatnie przejechać Słowenię przez Ptuj, Lenart, Mureck :papa:

Interesujący avatorek Heroj 8O 8O 8O

Dziękuję :smo:

BARDZO INTERESUJĄCY!!! :)
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.08.2014 23:35

darek1 napisał(a):
maniusc napisał(a):
darek1 napisał(a):Maniuś ale Ty chyba byłeś w czerwcu już w Chorwacji 8O 8O 8O

ja????? nieeeeeeeeeeee ;) jestem od wczoraj ;)

Chodziło mi o użytkownika Maniust. Pomyłka.

ok ;)
adriano41
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriano41 » 17.08.2014 23:38

Witam wszystkich.
Jestem przerażony niektórymi wpisami z kilku powodów. Zakładam, że osoby jadące do Cro i planujące trasę i wszystkie szczegóły upragnionego urlopu to osoby dorosłe i rozumne....więc na miłość boską skąd pytania typu "gdzie mam kupić winietkę?". Nie zaśmiecajcie proszę tego wspaniałego forum takimi bredniami.
I druga uwaga.....cały rok wiele osób ciężko pracuje by w okresie wakacyjnym wyrwać się na dwa tygodnie i odwiedzić naszą kochaną Croatię....nie szkoda Wam czasu na szukanie jakiegoś Wifi, na relacje "na żywo" pisane na telefonach lub innym elektronicznym badziewie który używacie dzień w dzień poza urlopem? Odpocznijcie od tego wszystkiego i obserwujcie naszą drugą ojczyznę :)
Ja wróciłem wczoraj.... :(
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 18.08.2014 05:53

andru_krk napisał(a):Proszę uważac na zwężeniach na autostradach w Austrii, ograniczenie do 80 km/h. Miałem dzisiaj przyjemnośc spotkac się z Panami policjantami. Poruszali się czarnym Audi A6. Nie do rozpoznania w tylnym lusterku, że to tajniacy.

Tak z ciekawości ile przekroczyłeś i jak to się skończyło z Panami Tajniakami ? Tam w sumie ciężko jechać szybciej na zwężeniu, no chyba, żę prowadziłeś peleton... :twisted:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 18.08.2014 08:21

adriano41 napisał(a):Witam wszystkich.
Jestem przerażony niektórymi wpisami z kilku powodów. Zakładam, że osoby jadące do Cro i planujące trasę i wszystkie szczegóły upragnionego urlopu to osoby dorosłe i rozumne....więc na miłość boską skąd pytania typu "gdzie mam kupić winietkę?". Nie zaśmiecajcie proszę tego wspaniałego forum takimi bredniami.
I druga uwaga.....cały rok wiele osób ciężko pracuje by w okresie wakacyjnym wyrwać się na dwa tygodnie i odwiedzić naszą kochaną Croatię....nie szkoda Wam czasu na szukanie jakiegoś Wifi, na relacje "na żywo" pisane na telefonach lub innym elektronicznym badziewie który używacie dzień w dzień poza urlopem? Odpocznijcie od tego wszystkiego i obserwujcie naszą drugą ojczyznę :)

Od tego jest forum aby pytać i odpowiadać, jak ktoś nie chce nie musi nikomu pomagać.
Forma spędzania czasu na urlopie tez jest sprawą indywidualną i nie widzę potrzeby aby komuś zwracać uwagę na takie rzeczy jak korzystanie z internetu lub pisanie relacji na żywo.
I z tą drugą ojczyzną to bez przesady, mimo że bardzo lubię cro to ojczyznę mam jedną.
Po co to pouczanie?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2014 08:32

adriano41 napisał(a):Witam wszystkich.

Witaj na forum.

Może zamiast zaczynać od pouczania, napisz ciekawą relację.

W Twojej drugiej ojczyźnie jest takie przysłowie: Tko pita, ne skita.
Lepiej trzy razy zapytać, niż zapłacić mandat. Kto nie chce, nie musi odpowiadać.

Zarzutu o formę spędzania wolnego czasu komentować nie będę.
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 18.08.2014 10:56

Wczoraj udało nam się wrócić z Chorwacji, wyjechaliśmy w sobotę rano z Pelješacu i jak już ktoś wcześniej napisał korek był przed tunelem św Roka, zaczynał się właściwie już w okolicach Zadaru, ale jakoś wolnym tempem się toczyliśmy, potem przez Lućko szybciutko, bo zjechaliśmy dla płacących kartą, potem kolejny korek przed Krapiną i chyba aż do samej granicy. Nam się udało dzięki chorwackiemu policjantowi, który nas i kilka innych samochodów skierował na zjazd w Krapinie i dalej jechaliśmy wzdłuż autostrady aż dojechaliśmy do Trakościanu i potem jechaliśmy już na tzw intuicję, bo gps nie posiadamy, aż dojechaliśmy do Ptuja a stamtąd już znanym wszystkim objazdem. Ominięcie granicy w Macelij wyglądało mniej więcej tak
https://www.google.pl/maps/dir/Krapina, ... !3e0?hl=pl
Polecam wszystkim, którzy będę mieli w perspektywie stanie w gigantycznym korku przed granicą.
Piksiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piksiak » 18.08.2014 13:25

Wyjechałem z Pag w sobotę o godz. 8.00. Korek na bramki w Lucko zaczynał się na zjeździe na bramki płatne kartą. Odstane 15 minut, płatność kartą i jazda dalej. Zjazd na drogę 86 i... pusto. Zero tirów, mało samochodów, zwężki ze światłami może z 10 minut czekania na wszystkich. Dojazd do Bratysławy ok 18.00 i nocleg. Jechaliśmy 3 samochodami z tankowaniami gazu co 300 km. Obiady, postoje (dwójka dzieci 4 i 5 lat) bez pośpiechu - bajka. Z Bratysławy w niedzielę to już spoko jazda.
krissss
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissss » 18.08.2014 15:44

Ja w sobotę wyjazd z Pakostane 4.00 brak korków przyjazd dom 15.30 szybko i gładko pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 210
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone