Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2014 18:52

kodens79 napisał(a):Lednice zobacz sobie kamery to zobaczysz jakie sa korki na Słoweni :mrgreen:
Na A2 wjazd do tunelu korek ma 10km :!:
http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c

No, jak Karawanken jest zakorkowane, to już jest bardzo niedobrze :? :? :?
Szczyt szczytów sezonu :?

Jechałem tam w lipcu w sobotę, były wielkie korki w Chorwacji, a tam był ruch płynny 8)
Zero korków :roll:

Ale w zasadzie to jest jedyne miejsce w Słowenii, które się może zakorkować poza sytuacjami typu wypadki 8)

Granica poza tą z Chorwacją są bez kontroli 8)
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 17.08.2014 07:38

kodens79 napisał(a):Lednice zobacz sobie kamery to zobaczysz jakie sa korki na Słoweni :mrgreen:
Na A2 wjazd do tunelu korek ma 10km :!:
http://www.dars.si/Vsebina/Mapa.aspx?a=c

Nie siej paniki,
bo co ma korek na naszej A1 w Toruniu do jazdy po A1 na Śląsku - po prostu nie ten kierunek, a korek przed tunelem na A2 w Słowenii związany jest z poborem opłat na przejazd nim.
W Słowenii od momentu wprowadzenia winiet już nie ma korków na autostradach za wyjątkiem zdarzeń losowych (wypadek), coś wiem na ten temat gdyż od 1998 roku jest to mój kierunek ( wtedy jeszcze nie było całej A2, za to były bramki i korki).
Agop
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agop » 17.08.2014 08:24

Witam wszystkich ze słonecznego tarasu w Premanturze!
wczorajszy wyjazd z BB o 4 nad ranem zakończył się ....po 13godz z małą przerwą na śniadanie w Austrii...

radzę oprócz zabrania dobrego nastroju uzbroic się w cierpliwość, albo Nerwosol...
i kooooniecznie nie podróżować z pustawym bakiem, bo mozna nigdzie nie dojechać....
przed Triestem/Rjeka na autostradzie (zwłaszcza w kieruku powrotnym) można się zdrzemnąć w kilkunastokilometrowym korku......
korek też również przed oststnią stacją AT/SLO- proponuję załatwić wszystko na AGIPie przedostatnim jednak...
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 17.08.2014 08:31

Witajcie, wczoraj tj 16.08 był mega korek przed tunelem Sveti Rok ok godz .15. Chciałem zjechać z drogi D522 jadąc z Plitvickich w stronę Splitu, to co zobaczyłem to prawdziwy dramat. Takiego korka nie widziałem jeszcze, szybki nawrót i jechaliśmy starą D1 przez Knin i do Szybenika. Byłęm godzinę później, ale jechaliśmy.
Ktoś wie może dlaczego był taki korek, albo ile staliście???????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.08.2014 08:37

Z tego wynika, że wczoraj się zakorkowało wszystko :?
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 17.08.2014 12:41

tak sie zastanawiam czy dobrze mysle :
izlaz wyjscie czyli wyjazd bramki na ktorych sie placi ??
ulaz wejscie czyli bramki na ktorych sie bilet pobiera ??
CezaryL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CezaryL » 17.08.2014 12:47

Wyjechałem o 8 rano w sobotę z Szybenika, na Lućko korek może na 500m dla płacących kartą, dla tych co płaca gotówką na kilka km. Cały czas się zastanawiam jak to jest - ludzie mają takie fury a karty do bankomatu nie i stoją w korku? Szara strefa pewnie... Wcześniej jeszcze widziałem korek na autostradzie przy zjeździe na Pag, gdy nam się piękne widoki Jadrana zaczynają - były w dwóch miejscach walnięte auta...może ktoś się tymi widoczkami zauroczył (zaślepił).
Od Zagrzebia płynnie ale odradzam zatrzymanie się na pierwszej stacji w celu tankowania czy siusiu, bo toaleta w Motelu płatna, okropna i zakorkowana jak Lućko. Następna stacja benzynowa jest "normalna".
No to lecimy dalej... zaczyna się korkować w Krapinie - część aut jedzie do granicy boczną drogą, tak jak jechaliśmy 12 dni temu bo nas nie wpuścili od Słowenii na autostradę, a część leci autostradą... w pewnym momencie korek a my na tej autostradzie... temperatura silnika skacze od 95-98, klimy brak, okna pootwierane, ale jest ok 23 na zewnątrz więc da się wytrzymać. Pozdrowienia dla pana Ratajczaka od schodów, który stał przede mną ;) Najbardziej denerwuje widok lecących płynnie tym bocznym objazdem autostrady. nie będę opisywał szczegółowo... bo mnie dalej "kref" zalewa, ale dotarliśmy do bramek, płatność kartą i zjazd - ale gdzie - jest na Varażdin i Trakośćan. Żałowałem że nie zjechałem z tej autostrady wcześniej, ale teraz można bo miałem projekcję tego korka za przejściem. Przeciskam się na prawo i płynnie, aż się zapędziłem i pojechałbym w lewo - zatrąbił na mnie jakiś pan z rej SLO ii tłumaczy że mam jechać za nim, co też ślepo czynię pytając czy na Ptuj jedziemy?
Droga kręta ale pusta, malowniczo położona, kilka minut i już przejście graniczne jakiego jeszcze w życiu nie widziałem. jest 15 - powinienem już być w Wiedniu.
Za Wiedniem w Maku, gdzie zwykle stajemy żeby dzieci coś zjadły sporo Polaków, zagaduję czy jadą na Mikulov czy Breclav, a oni że do domu jadą... więc próbuję dalej że słyszałem że remont na ten Mikulov, ale upierali się ze tak zawsze jadą.
Przez Breclav elegancko, ale przed samą granicą minęły nas dwie karetki i straż - dalej objazd równoległą drogą w polu i strażacy wyciągający jakieś auto po koziołkowaniu z krzaków. Zwyczajna droga między wioskami 800m od granicy. Autostrada do Brna lepsza niż w Austrii - bo pusta i prosta, w sobotę elegancko. Brno szybko się przeskakuje i na Olomunc do Tesco na kawę w kartoniku.
Pana Ratajczaka od schodów spotkałem znów w Międzylesiu, nie wiem którędy jechał, ale wyszło na to samo.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.08.2014 17:00

Wczoraj rano MEGA KOREK na autostradzie w Słowenii. 10 km. do granicy z CRO. Uciekliśmy, po godzinie stania, jak wielu innych na Ptuj, Omroż, Varażdin i do Zagrzebia już OK.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.08.2014 17:02

Maniuś ale Ty chyba byłeś w czerwcu już w Chorwacji 8O 8O 8O
Heroj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heroj » 17.08.2014 17:22

Proponuję bezpłatnie przejechać Słowenię przez Ptuj, Lenart, Mureck :papa:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.08.2014 17:26

darek1 napisał(a):Maniuś ale Ty chyba byłeś w czerwcu już w Chorwacji 8O 8O 8O

ja????? nieeeeeeeeeeee ;) jestem od wczoraj ;)
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.08.2014 17:27

Heroj napisał(a):Proponuję bezpłatnie przejechać Słowenię przez Ptuj, Lenart, Mureck :papa:

tak jechałem 2 lata temu... a tera mnie pokusiło i winietę na SLO kupiłem... :(
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.08.2014 17:29

Heroj napisał(a):Proponuję bezpłatnie przejechać Słowenię przez Ptuj, Lenart, Mureck :papa:

Interesujący avatorek Heroj 8O 8O 8O
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.08.2014 17:32

maniusc napisał(a):
darek1 napisał(a):Maniuś ale Ty chyba byłeś w czerwcu już w Chorwacji 8O 8O 8O

ja????? nieeeeeeeeeeee ;) jestem od wczoraj ;)

Chodziło mi o użytkownika Maniust. Pomyłka.
Heroj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heroj » 17.08.2014 17:48

darek1 napisał(a):

Interesujący avatorek Heroj 8O 8O 8O

Dziękuję :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 209
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone