Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CK-Kondi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CK-Kondi » 15.08.2014 21:53

Agula81 napisał(a):Ten remont za Brnem to na długim odcinku? Pzdr

Z mapki podanej w sąsiednim wątku (informacje nt. krajów tranzytowych: http://mapa.dopravniinfo.cz/) wynika, że na trasie Brno -Mikulov są dwa zwężenia. Ale remont ma zakończyć się do 18 sierpnia.
Natomiast na trasie Brno - Breclav też nie jest tak różowo - również są dwa zwężenia, z tym że remont potrwa dłużej - bodajże do końca sierpnia. Na ile można ufać podanym informacjom?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 22:08

Informacje o tym, że remontują są pewne. :!:

Natomiast data zakończenia robót jest podawana przez drogowców w Czechach jako rodzaj loterii, raz się uda, raz nie, przeważnie są opóźnienia :roll:

Ja w tym roku jechałem tak i nie było żadnego ruchu, puste drogi, wymarłe czeskie wioski, 8)
a była to sobota :!: :D
http://tiny.pl/qs2c4

Jechałem tak, bo w Poysdorf były mistrzostwa Austrii w kolarstwie i były tam wielkie korki
Ale ta trasa na czas robót na trasie Brno - Mikulov jest w czasie dnia dobra :!:
W nocy raczej ruch jest niewielki i nie ma co kombinować :!:
Agula81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agula81 » 15.08.2014 22:36

Dzięki, jutro rano wyruszam do Cro, mam nadzieje że na tych zwężeniach nie będzie się tak korkować jak koledzy powyżej pisali ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 22:41

Jak pojedziesz w nocy, to nie powinno być problemów przez Mikulov.

W innym przypadku bym pojechał do 18 sierpnia przez Laa an der Thaya, czasowo w najgorszym razie wychodzi to samo, a raczej wyjdzie lepiej, bo jeszcze są światła w Poysdorf :roll:
Agula81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agula81 » 15.08.2014 23:03

Jeśli na radiu będą mówić że się korkuje, to skorzystam z Twojego objazdu, w Mikulov będę w godzinach popołudniowych, więc ruch może być spory 8O dzięki i pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:07

Na czeskie radio bym nie liczył, oni przeważnie o korkach nie mówią, a korki są 8)

Nie powinno być też problemów przez Breclav

https://www.google.pl/maps/dir/49.16257 ... m2!1m0!1m0

Ja przez Breclav nie lubię, bo autostrada z Brna do Breclav przypomina zaorane pole, trzęsie na płytach :roll:
Ale jak się jedzie lewym pasem, to tak nie czuć, tylko trzeba jechać szybko :wink:

Masz 2 trasy alternatywne do wyboru, czasowo bardzo zbliżone :roll:
Ostatnio edytowano 16.08.2014 16:42 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:09

Lednice,

myślisz żeby we wtorek ok. 12-14 lecieć tą Twoją trasą, czy przez Breclav?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:12

W dzień roboczy jest pełno tirów na autostradzie z Brna do Bratysławy,

więc chyba lepiej przez Laa an der Thaya :roll:

W soboty i niedzielę przez Breclav lepiej się jedzie, bo autostrada jest pusta

Co do trasy przez Laa an der Thaya : :roll:

Przejechaliśmy sporo kilometrów do granicy, a na drodze spotkaliśmy kilka aut.
Między wioskami da się spokojnie jechać 100 i więcej
W wioskach trzeba zwolnić do 50, nie tyle chodzi o radary, ale jest dość wąsko.
Z suszarką nikt nie stał.

W Austrii suszarki są zainstalowane na stałe w każdej większej wiosce :roll:
Ale poza terenem zabudowanym 100 się jedzie bez problemu
Ostatnio edytowano 16.08.2014 16:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:16

Lednice napisał(a):W dzień roboczy jest pełno tirów na autostradzie z Brna do Bratysławy,

więc chyba lepiej przez Laa an der Thaya :roll:

Kurde, już myślałem, że mam opracowana trasę, a tu znów trzeba myśleć. A mnie się już nie chce. Ja już mam wakacje:)

Laa an der Thaya - ładna nazwa.
Agula81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agula81 » 15.08.2014 23:20

Chodziło mi o cb radio, czeskiego radia nawet nie włączam bo nie kumam tego ich języka :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:31

ołowiany napisał(a):Kurde, już myślałem, że mam opracowana trasę, a tu znów trzeba myśleć. A mnie się już nie chce. Ja już mam wakacje:)

Laa an der Thaya - ładna nazwa.

Nie trzeba za bardzo myśleć 8)

GPS po pewnym czasie sam złapie, o co ci chodzi :wink: :wink:

Ważne, że wiesz, jaką trasa chcesz jechać 8)

Laa nad rzeką Thaya
Thaya to rzeka
W Laa jest wielki ratusz i wielki rynek, choć same miasteczko jest małe
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 23:35

Trochę wygląda jak Nowy Sącz :) Choć ratusz nieco większy, ale już domki w tle takie mniejsze...
Agula81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agula81 » 15.08.2014 23:46

Zmieniając trasę, można chodziarz coś innego zobaczyć, jeżdżąc od lat tą samą trasą, którą zna się na pamięć, to robi się nużące ;)
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 16.08.2014 00:20

Właśnie wróciłem z Cro. Zaraz za rondem w Mikulovie czescy drogowcy zerwali asfalt. Co kawałek dziury przez całą szerokośc drogi. Prędkośc 5-10 km/h. Korek w stronę Austrii na około 20km, dokładnie nie policzyłem. Polecam wybrac inna drogę w godzinach szczytu, chyba że rano będzie mniejszy ruch.

Proszę uważac na zwężeniach na autostradach w Austrii, ograniczenie do 80 km/h. Miałem dzisiaj przyjemnośc spotkac się z Panami policjantami. Poruszali się czarnym Audi A6. Nie do rozpoznania w tylnym lusterku, że to tajniacy.

Pozdrawiam i szerokiej drogi życzę.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.08.2014 05:28

No to przez Słowację.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 207
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone