Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 10.08.2014 14:06

Ja bym z tym "piątku na sobotę" aż tak nie dramatyzował. W zależności w jakim miesiacu się jedzie, o której godzinie no i z jakich rejonów Polski, można dotrzeć do Cro w sensowny sposób. Oczywiście jeśli nie napotkamy po drodze losowych sytacji, których nie jestśmy w stanie przewidzieć (awaria auta, wypadek etc). W tym wątku jak i innych jest pełno dobrych sprawdzonych informacji na ten temat. Ja tne cyklicznie z piątku na sobotę z Warszawy w lipcu (Barwinek - Budapeszt - Gorican - Lucko -ok. Spltu). O żadnych Gierkówkach, Wiedniach i Słoweniach nie chce nawet słyszeć. Robię 100 km więcej a mam spokój po drodze - bez dziczy i korków. Wyjazd Wawa ok 14.00, ok Splitu ok 10. Grunt to w tym wypadku być w Lucko przed 6tą (max 7mą). W sierpniu śmigają znajomi i też dają radę lecz w tym samym Lucko są max o 4tej godzinie. Pozdrówka
Grzybow
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzybow » 10.08.2014 14:10

.
Ostatnio edytowano 10.08.2014 18:24 przez Grzybow, łącznie edytowano 1 raz
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 10.08.2014 14:18

Jechaliśmy w piątek 08.08 z okolic Krakowa do Breli.
Wyjazd 18.00,przyjazd-hmm,mogliśmy być nawet na 6 rano,ale co byśmy tam robili tak wcześnie.
Tak więc od Zagrzebia już wolniejsza jazda,więcej przerw itp.

Jedyny korek po drodze był w ......................Wadowicach 8O

Trasa okolice Krakowa-Zwardoń-Żylina-Bratysława-Gyor-Kisber-Letenye-Brela wyszło 1240 km.
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 10.08.2014 14:19

Witam.
Mam pytanie czy ktoś z was ostatnio pokonywał trasę Barwinek-Budapeszt-Lucko-Zadar czy na tej trasie są jakieś obecnie prowadzone roboty drogowe oraz czy przejeżdżając przez Budapeszt są jakieś objazdy ?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
banalna77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banalna77 » 10.08.2014 14:27

Witam :) my tez bedziemy startować z Krakowa i można szczegóły, czy winietki kupowaliśćie na słowacje i węgry i jeżeli tak to gdzie i czy ogólnie trasa warta polecenia ?
miro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro » 10.08.2014 14:32

banalna77 napisał(a):Witam :) my tez bedziemy startować z Krakowa i można szczegóły, czy winietki kupowaliśćie na słowacje i węgry i jeżeli tak to gdzie i czy ogólnie trasa warta polecenia ?

Słowacką winietke kupiłem na OMV w Cadcy za 14 euro.
Węgierską na www.virpay.hu miesięczna 18,49 euro.
Trasa jak najbardziej godna polecenia,jedzie się płynnie.
Najgorszy odcinek od Wadowic do Cadcy,potem to już bajka.
mbaworek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mbaworek » 10.08.2014 15:38

Lis-Witalis napisał(a):Witam.
Mam pytanie czy ktoś z was ostatnio pokonywał trasę Barwinek-Budapeszt-Lucko-Zadar czy na tej trasie są jakieś obecnie prowadzone roboty drogowe oraz czy przejeżdżając przez Budapeszt są jakieś objazdy ?

Cześć
my dzisiaj o 1.00 wróciliśmy z okolic Splitu tą trasą, żadnych robót drogowych (które utrudniałyby podróż) nie było, uważaj na odcinek z serpentynami na Słowacji za Śvidnikiem bo koła można pourywać :( , w Słowacji uważaj na ograniczenia prędkości - zdaża się że poczatek autostrady i od razu ograniczenie do 60 (brak jakiejkolwiek logiki). Budapeszt w tamtą stronę pokonaliśmy nudną obwodnicą, powrót przez miasto (sobota ok 17) był bardzo mały ruch, z automapą pokonaliśmy bez problemów.

Wracając w Lucko trafiliśmy na 1,5h korek, byliśmy ok 12.00 - polecam wracając ustawiać sie na prawym pasie i zapłacić za autostradę kartą (korek o połowę krótszy)
Reszta drogi to poezja

Jak masz jakieś pytania - chętnie odpowiem
Lis-Witalis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lis-Witalis » 10.08.2014 19:12

mbaworek napisał(a):
Lis-Witalis napisał(a):Witam.

Cześć
my dzisiaj o 1.00 wróciliśmy z okolic Splitu tą trasą, żadnych robót drogowych (które utrudniałyby podróż) nie było, uważaj na odcinek z serpentynami na Słowacji za Śvidnikiem bo koła można pourywać :( , w Słowacji uważaj na ograniczenia prędkości - zdaża się że poczatek autostrady i od razu ograniczenie do 60 (brak jakiejkolwiek logiki). Budapeszt w tamtą stronę pokonaliśmy nudną obwodnicą, powrót przez miasto (sobota ok 17) był bardzo mały ruch, z automapą pokonaliśmy bez problemów.

Wracając w Lucko trafiliśmy na 1,5h korek, byliśmy ok 12.00 - polecam wracając ustawiać sie na prawym pasie i zapłacić za autostradę kartą (korek o połowę krótszy)
Reszta drogi to poezja

Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie czy robiliście gdzieś dłuższy postój np. na nocleg ?
Możesz coś polecić ? A może wiesz gdzie niedrogo na tej trasie można zjeść dobry obiad ?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
wieza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wieza » 10.08.2014 19:52

mam pytanie jak przejechać najlepiej nie płacąc za autostradę w słoweni? można jakos bokiem przejechać.. zna ktoś trase?
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 10.08.2014 20:05

jako ze startuje 23 sierpnia z Kraka o 1 w nocy (z piatku na sobote inaczej nie dam rady) w lucko przy dobrym wietrze bede okolo 11. I teraz sie zastanawiam czy jest sens sie tam pchac ?? Patrzac na strone hak.hr kolo 11 jest dosc mocno zapachane. Moze ktos jechal w tych godzinach do Chorwacji i sie wypowie czy w ta strone korek idzie ?? bo to tylko pobranie biletu na bramce.

Bede jechal od Goričan do Szybenika. Moze ktos podpowie objazd moze tak ??

https://goo.gl/maps/gtr8w
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 10.08.2014 20:06

wieza napisał(a):mam pytanie jak przejechać najlepiej nie płacąc za autostradę w słoweni? można jakos bokiem przejechać.. zna ktoś trase?

wystarczy trochę poszperać na forum... temat stary i ciągle powtarzany
Prosze bardzo
objazd-autostrady-w-slowenii-t19656.html?hilit=omijanie autostrady w słowenii
video-objazd-autostrady-slo-t29291.html
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 10.08.2014 22:23

adresik84 napisał(a):jako ze startuje 23 sierpnia z Kraka o 1 w nocy (z piatku na sobote inaczej nie dam rady) w lucko przy dobrym wietrze bede okolo 11. I teraz sie zastanawiam czy jest sens sie tam pchac ?? Patrzac na strone hak.hr kolo 11 jest dosc mocno zapachane. Moze ktos jechal w tych godzinach do Chorwacji i sie wypowie czy w ta strone korek idzie ?? bo to tylko pobranie biletu na bramce.

Bede jechal od Goričan do Szybenika. Moze ktos podpowie objazd moze tak ??

https://goo.gl/maps/gtr8w

W 2013 objechałem to tak : http://goo.gl/maps/ZmUo2 Korek zaczynał się jeszcze na A3 na prawym pasie więc pojechałem dalej na rugi zjazd i skróciłem sobie stanie do około 10-15 minut. Jak wjedziesz od tej strony to już szybko idzie.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 11.08.2014 05:45

wieza napisał(a):mam pytanie jak przejechać najlepiej nie płacąc za autostradę w słoweni? można jakos bokiem przejechać.. zna ktoś trase?

No proszę Cię ... temat wałkowany setki razy co dwa dni... :(

Zjazd 226 na Mureck, Lenart, Ptuj (wyjazd koniecznie nowym mostem) i tyle (tam gdzie ograniczenie do 50 to tyle jedź...)

MAPKA
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.08.2014 09:00

jackuc napisał(a):

Zjazd 226 na Mureck, Lenart, Ptuj (wyjazd koniecznie nowym mostem) i tyle (tam gdzie ograniczenie do 50 to tyle jedź...)

MAPKA

Można jechać i starym mostem, pod warunkiem, że chodzi nam o objazd granicy.
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 11.08.2014 09:18

Bocian napisał(a):
jackuc napisał(a):

MAPKA

Można jechać i starym mostem, pod warunkiem, że chodzi nam o objazd granicy.

No ale to chyba tylko dla pkt 2 bo jak rozumiem celem "omijania" autostrady jest:

1. uniknięcie opłaty za winietę

2. ominięcie korka mając winietę

W przypadku pkt 1 narażamy się na ryzyko zapłacenia słonego mandatu jadąc starym mostem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 205
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone