Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.07.2011 16:58

W kwesti tego co będzie to chyba nikt gwarancji Ci nie da...
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 28.07.2011 17:16

W tamtym roku jadąc w piątek ze śląska byłem na końcu autostrady w Słowenii o 01.00. Korek zaczynał się zaraz za autostradą. Dojazd do granicy zajął nam wtedy około 1 godziny. Więc jak widać nie ma reguły.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 28.07.2011 18:34

Najlepszy sposób na uniknięcie korków to lot samolotem.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.07.2011 19:56

gonzo napisał(a):Najlepszy sposób na uniknięcie korków to lot samolotem.

Nie tylko, byłem pod koniec maja, korków brak.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 28.07.2011 21:53

joajer napisał(a):
gonzo napisał(a):Najlepszy sposób na uniknięcie korków to lot samolotem.

Nie tylko, byłem pod koniec maja, korków brak.

Nie tylko, jeszcze nigdy nie byłem na/w Chorwacji, korków brak :D
A tak poważnie, to wyjeżdżam w czwartek za tydzień ok. godziny 19-tej. Jadę trasą Bielsko-Biała, Zwardoń, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor i chciałbym na spokojnie dojechać do Plitvickich J. w piątek przed południem. Trochę pozwiedzać, znaleźć nocleg i z rana w sobotę ruszyć w okolice Splitu (Kastela). Czy ze znalezieniem noclegu w okolicach Plitvickich Jezior nie będzie problemu? Czy wyruszając w czwartek ustrzegę się korków na ww. trasie? Czy trasa na Budapeszt nie jest lepszą alternatywą? Czy sensowne jest omijanie Słoweńskiej autostrady i nie chodzi mi tutaj o oszczędności finansowe, ale o czas, ominięcie ewentualnych korków, komfort jazdy?
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 29.07.2011 04:08

Już za parę chwil... Za chwil parę.. 8)
Za 30 minut ruszamy! Dam znać w miarę możliwości jak przejście SLO/CRO się korkuje. Śpimy 15 km za granicą Chorwacką.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2011 11:57

Nie wiem czy już było, ale wklejam link do strony Austriackiego automobilklubu. Można sprawdzić planowane natężenie ruchu, oraz w jakim państwie zaczynają się lub kończą wakacje w szkołach.
http://www.oeamtc.at/?id=2500,,,10033&page=august
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.07.2011 12:28

google też to potrafią... :wink:
chinchinka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chinchinka » 30.07.2011 06:19

Witaj,
rowniez wyjezdzamy z rodziną w czwartek na noc, tą samą trasą co Ty i z tym samym planem..czyli najpierw Plitwickie jeziora,tam poszukamy noclegu,a pozniej dalej na dalmacje środkową do Omisa.
Mam nadzieje ,ze korkow nie bedzie, w zeszlym roku jechalismy tez na noc i tez z czw/pt , trasa czysta,bez przeszkod
////////
Chcemy ominąć Slowenską płatną autostrade,bo troche szkoda 30E za 70km jazdy, ale liczymy na mapy i nawigacje:-)
byc moze gdzieś na stacji się miniemy:))))

szerokosci

Nie tylko, jeszcze nigdy nie byłem na/w Chorwacji, korków brak :D
A tak poważnie, to wyjeżdżam w czwartek za tydzień ok. godziny 19-tej. Jadę trasą Bielsko-Biała, Zwardoń, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor i chciałbym na spokojnie dojechać do Plitvickich J. w piątek przed południem. Trochę pozwiedzać, znaleźć nocleg i z rana w sobotę ruszyć w okolice Splitu (Kastela). Czy ze znalezieniem noclegu w okolicach Plitvickich Jezior nie będzie problemu? Czy wyruszając w czwartek ustrzegę się korków na ww. trasie? Czy trasa na Budapeszt nie jest lepszą alternatywą? Czy sensowne jest omijanie Słoweńskiej autostrady i nie chodzi mi tutaj o oszczędności finansowe, ale o czas, ominięcie ewentualnych korków, komfort jazdy?
Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.[/quote]
wkoszyk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wkoszyk » 30.07.2011 08:35

chinchinka napisał(a):A tak poważnie, to wyjeżdżam w czwartek za tydzień ok. godziny 19-tej. Jadę trasą Bielsko-Biała, Zwardoń, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor i chciałbym na spokojnie dojechać do Plitvickich J. w piątek przed południem.

Z moich wyliczeń wynika, że będziesz na plitvickich ok. 5 rano... :P
Ja jechałem bardzo podobną trasą (omijałem słoweńską autostradę przez Lenart i w PL jechałem nowym odcinkiem A1) i wyjechałem z Polski o 22 (Jaworzno) i w Pagu (2h jazdy od plitvickich w stronę Splitu) byłem na 10 rano, w ogóle się nie spiesząc. Więc koło 8 rano mijaliśmy plitvickie a Ty jeszcze wyjeżdżasz 3h wcześniej niż my, to wychodzi 5:00 :P

chinchinka napisał(a):Czy wyruszając w czwartek ustrzegę się korków na ww. trasie?

Myślę, że tak, my tam i z powrotem jechaliśmy we wtorek (czyli środek tygodnia tak jak czwartek) i nie było żadnego problemu. Tylko płać na bramkach w Chorwacji kartą. Chociaż w nocy i nad ranem to i tak nie powinno mieć znaczenia.

chinchinka napisał(a):Czy trasa na Budapeszt nie jest lepszą alternatywą?

Moim zdaniem nie jest, lepiej jechać trasą, którą podałaś na początku :)

chinchinka napisał(a):Czy sensowne jest omijanie Słoweńskiej autostrady i nie chodzi mi tutaj o oszczędności finansowe, ale o czas, ominięcie ewentualnych korków, komfort jazdy?

No na pewno mijanie będzie trwało dłużej niż jazda autostradą, ale spokojnie jedzie się przez wioski, stracisz może pół godziny a 30EUR zostanie w kieszeni. Tylko uważaj bo jak wracałem to 3 patrole policji stały w krzakach na trasie Mureck <> Lenart <> Ptuj (i taki objazd słoweńskiej autostrady polecam).
smerf1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) smerf1 » 30.07.2011 20:21

ziemniak napisał(a):do której godziny w sobotę rano trzeba dotrzeć do granicy SLO/HR żeby nie stać w korkach? Gdzieś czytałem, że korki tworzą się dopiero od godziny 8 rano...

Wyjeżdżam w piątek 12.08. Chciałem wieczorem wyjechać, ale chyba wyjadę zaraz po południu. Trasa Częstochowa-Brno-Wiedeń-Maribor-Zagrzeb.
W stronę Chorwacji jechaliśmy bez żadnych korków ,jedynie na chorwackich bramkach trzeba podjeżdżać tam,gdzie pisze płatne gotówką,idzie sprawniej.Powrót na granicy CRO-SLO na D Maceli jest korek .Jeżeli wyjeżdżacie po południu,to Wiedeń przejedziecie w nocy spokojnie.Szerokiej drogi.
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 31.07.2011 00:38

Nie pytajcie się jaki wczoraj był korek na przejściu w Macelj o 18!
około 4 km przy wyjeździe z chorwacji
i około 10-12 km przy wjeździe do Chorwacji!!

A przez co? Bo słoweńcy sprawdzali paszporty! Wielka mi UE!
pawi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawi » 31.07.2011 09:28

Czy może ktoś z bywalców mnie uświadomić, które to przejście. Wiem, że Lucko czyli obwodnica Zagrzebia, ale od której to strony te korki. Bo jak widzę na google map jest kilka wjazdów i zjazdów. Czy takie korki są na nich wszystkich. Obserwuję je od kilku dni i bez względu na dzień tygodnia zawsze są duże. Trochę mnie to przeraża, a może to tak strasznie wygląda na kamerkach a w rzeczywistości idzie szybko. Za kilka dni właśnie tamtędy będę jechał. Zdjęcia z kamer internetowych
http://www2.hak.hr/rmt/?l=15
AREKSMY
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) AREKSMY » 01.08.2011 06:46

Witam
Ja w kwesti korków powiem tylko tyle .Wracałem 21.07 w czwartek rano z Trogiru/ciovo do częstochowy ,czas podróży łącznie z obiadem 15 godzin żadnego korka po drodze .Kolega ta sama trasa wyjazd w piątek 18 godzin,drugi kolega wyjazd w sobote 20 godzin.Ja wracałem w czwartek bo tak mi się kończył termin kolega w piątek bo pogoda się lekko popsuła i lał deszcz więc nie czekał do soboty. trzeci kolega wytrwale upajał sie chorwacją do końca czyli soboty.Obydwoje klneli na korki w chorwacji na czym świat stoi.
Trasa trogir /zagrzeb /budapeszt/bratysłąwa/żylina/cieszyn cały czas autostrady ,tempomat na 130.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 01.08.2011 08:21

grundfos napisał(a):Nie pytajcie się jaki wczoraj był korek na przejściu w Macelj o 18!
około 4 km przy wyjeździe z chorwacji
i około 10-12 km przy wjeździe do Chorwacji!!

A przez co? Bo słoweńcy sprawdzali paszporty! Wielka mi UE!

Obserwowałem to na kamerkach HAK i nawet o 24 w piątek 1.00 w sobotę był konkret korek :lol: Już wiem że na pewno nie pojadę przez Słowenię/Macelj i na pewno nie będę wyjeżdżał w piątek/sobotę. Dodam że w Gorican w tym samym czasie pustki :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone