Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 16.04.2008 23:10

kokos0 napisał(a):hulajnoga jest dobra, ale nie kupuj tej za 30 zł bo to szmelc dołóż 20 i jedziecie na jednej we dwoje:)

Bym musiała czegoś lepszego na allegro poszukać, bo w mojej mieścinie to chyba same szmelce, dzięki za podpowiedź, doceniam - serio :lol:
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 16.04.2008 23:12

Piotrek_B napisał(a):
kokos0 napisał(a):Kto ci teraz pożyczy samochód :)

AVIS albo HERTZ :mrgreen:

Nie no spoko, jak z hulajnogą nie wypali to sporo sąsiadów ma nowsze autka, jutro zacznę podpytywać, czy któryś użyczy mobilka na wyjazd :D trzymajcie kciuki :!:
kokos0
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kokos0 » 17.04.2008 16:15

Trzymam kciuki i życzę powodzenia :lol:
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 27.04.2008 14:27

Jeszcze mam takie pytanie, jak się ma trasa z Budapesztu w kierunku BIH w sezonie, w weekend konkretnie. Można się spodziewać w sobotę z rana większych korków, czy raczej gładko powinno pójść :) :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.04.2008 16:28

peligrosa napisał(a):Jeszcze mam takie pytanie, jak się ma trasa z Budapesztu w kierunku BIH w sezonie, w weekend konkretnie. Można się spodziewać w sobotę z rana większych korków, czy raczej gładko powinno pójść :) :?:

Korków lub bardzo dużego natężenia ruchu możesz na 100 % spodziewać się w piątek po południu i w sobote rano na M-7 czyli kierunek na jeziora Velence i Balaton.
Na M-5 powinien byc spokój.
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 28.04.2008 21:40

Dzięki za inf. Pytam czysto teoretycznie, bo mam nadzieję uniknąć jazdy w weekend całkowicie. W ogóle to mi się pokomplikowało i Krku nie będzie a raczej Dalmacja i to zaraz południowa, dlatego jazda przez BIH w poważnych planach. Teraz jeszcze czeka mnie spr m.in. gdzie po drodze za drogę zapłacimy. Mam nadzieję wyszukać na forum, bo już tysiąckrotnie pewno temat był poruszany :)
pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2008 08:32

peligrosa napisał(a):....Teraz jeszcze czeka mnie spr m.in. gdzie po drodze za drogę zapłacimy. Mam nadzieję wyszukać na forum, bo już tysiąckrotnie pewno temat był poruszany :)
pzdr

Znajdziesz to w FAQ-u ;-)
Pozdrav
lokis01
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokis01 » 29.04.2008 10:49

peligrosa napisał(a): dlatego jazda przez BIH w poważnych planach.
pzdr

Tylko w BiH trzeba miec zieloną kartę prawda? Tak przynajmniej powiedzieli w PZU.

Pozdr.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2008 12:37

lokis01 napisał(a):...Tylko w BiH trzeba miec zieloną kartę prawda? ....

prawda ;-)
peligrosa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peligrosa » 30.04.2008 21:18

lokis01 napisał(a):
peligrosa napisał(a): dlatego jazda przez BIH w poważnych planach.
pzdr

Tylko w BiH trzeba miec zieloną kartę prawda? Tak przynajmniej powiedzieli w PZU.

Pozdr.

A to nie wiedziałam :o ale sądzę, że chcąc nie chcąc informacja ta by do mnie dotarła, bo skoro jedziemy autem i przed wyjazdem będziemy się ubezpieczać (właśnie w PZU) to jak wspomnielibyśmy że będziemy jechać przez BIH to poinformowali by nas o tym. Ale dobrze wiedzieć :)
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 30.04.2008 22:20

Czy jestem skazany na korki?

Swoje tegoroczne i pierwsze wakcje w Cro niestety muszę rozpocząć w sobotę, od 5 lipca mamy zarezerwowny apartament. Wybieramy sie do Rovinj, czyli z Przemyśla mamy do pokonania ok 1100 km. Palnuję przejazd przez Barwinek-Koszyce-Budapeszt-Letenye-Zagrzeb-Rijeka-Rovinj.
Z informacji zawartych w tym poście wynika, że korki czekają mnie od Budapesztu az po Rijekę.
Proszę o podpowiedź jak zaplanować trasę z Przemyśla do Rovinj aby uniknąć jesli sie da stania w korkach. Wybieramy sie z naszymi małymi dziecmi i chcialbym im zaoszczedzić męczącej podróży.
Pozdrawiam i bedę wdzięczny za pomoc
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2008 22:32

Darec napisał(a):....rozpocząć w sobotę, od 5 lipca mamy zarezerwowny apartament. ....

Skoro masz pobyt od 5 lipca czyli od soboty to moim zdaniem zero problemów.
Na miejscu w Rovinj pasuje Ci być w godzinach przedpołudniowych.
Budapeszt dawno będziesz miał za sobą.
Natomiast jak Cię ktoś straszył korkiem od Budapesztu do Rijeki to trochę przesadza :lol: Owszem Budapeszt lubi się (choć nie zawsze) zakorkować w piątkowe popołudnie lub w sobotni poranek ale jak jest ładna pogoda i Madziary wyjeżdzają nad Balaton. Spowolniony ruch masz wtedy tylko do Balatonu (ok. 100 km) a nie do Rijeki :wink:
Nie wiem czy jedziesz non-stop czy z noclegiem. Ale czy tak czy tak to nie jest źle.
Wyjeżdzasz z Przemyśla w piatek (rano jak śpisz po drodze) lub w piątek wieczorem (jak jedziesz non-stop)
To tyle na teraz bo mało danych co do jazdy podałeś.

Edit: nigdy nie zaplanujesz trasy tak aby nie stac w ewentualnym korku. Autostrady maja to do siebie, że są wprawdzie przewidywalne ale do czasu. Wystarczy zator, wypadek, roboty budowlane etc. i planowany czas przejazdu możesz wrzucić do kosza. Ale to oczywiście wariant pesymistyczny a my mamy być dobrej mysli. W końcu jedziemy na wakacje :wink:
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 30.04.2008 22:42

Piotrek jesteś nieoceniony! :D
Przejazd planuję bez noclegu, 1000 km. to nie taka straszna odleglość.
Wyjechac musze najszybciej wieczorem w piatek, bo małżonka jeszcze do 15 będzie pracować. Pierwsza koncepcja zakladała przyjazd na miejsce późnym popołudniem np. ok. 17.00, ale to chyba nie jest najlepszy pomysł.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2008 22:52

Darec napisał(a):Piotrek jesteś nieoceniony! :D .....

przesadzasz :lol:
Darec napisał(a):....Przejazd planuję bez noclegu, 1000 km. to nie taka straszna odleglość. Wyjechac musze najszybciej wieczorem w piatek...

Przy wyjeździe wieczornym na miejsce, tj. do Rovinj dojedziesz spokojnie przed południem a nie w okolicach 17.
Nie wiem czy małzonka jest kierowcą. Jak tak to spokojnie jedziecie nocą na zmianę. W Budapeszcie będziecie ok. 24-1 godziny, więc przejazd jak po nocnym Przemyślu :wink:
Natomiast jak małżonka nie prowadzi to raczej zastanów się nad noclegiem. Organizm ma swoje prawa i redbulami trudno go oszukać.
2 lata temu jechałem tak na nockę. Za Budapesztem "przysnęło" mi się za kółkiem na ok 2-3 sekundy - ocknąłem się w ostatniej chwili bo inaczej wjachałbym w tira :? Wyleczyłem się z takiej jazdy.
Darec
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darec » 30.04.2008 23:07

Organizm ma swoje prawa i redbulami trudno go oszukać.

Swiete słowa.
Szczególnie kiedy jedzie sie z cała rodziną.
Biorę oczywiście pod uwagę liczne postoje na odpoczynek (mlodsza pociecha nie najlepiej znosi jazdę samochodem) , i jakis dluższy 2-3 godzinny postój na drzemke kiedy organizam bedzie sie domagał. Chcę dojechać w sobote 5.07, a czy to bedzie przed poludniem czy popoludniu to już bez róznicy. Chciałbym jednak jeżeli jest to mozliwe ominąć korki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies