Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bodziach
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bodziach » 02.08.2014 22:25

Stłuczki i mega korki - tak zresztą prognozowaliśmy. Późny wyjazd z Warszawy w piątek i od zjazdu na Mureck jechali w korku. Za mostem w Ptuju zakorkowało się już totalnie. Na wysokości Karlovacia uciekli z autostrady na lokalne drogi, bo była masakra.
Ci, którzy o 3 byli na granicy też jechali objazdem M-L-P, więc nie wiem jak na autostradzie. Ja po dwukrotnym wpierdzieleniu się w korki na autostradzie słoweńskiej, omijam ją jak ognia i radzę wszystkim znajomym zmierzającym do Chorwacji ;)

meleczek napisał(a):pomyliłem godzine , myslalem ze wyjechali o 3 :D , mała pomyłka, a możesz mi napisac co tak długo jechali, korki czy raczej postoje :?:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.08.2014 22:55

maluszek napisał(a):wczoraj dojechaliśmy na Peljesac i w sumie droga bez problemu oprócz przejazdu przez Neum... Przez całą Bośnię korek... przejazd tego krótkiego odcinka zajął nam ponad 2 h... :twisted:

Oj tak, korek był potężny. Zaczynał się zaraz za granicą HR-BiH. Jechaliśmy do Czarnogóry, więc podejrzewaliśmy, że podobnie będzie przed Dubrovnikiem oraz granicą z Czarnogórą, więc szybko skręciliśmy w Neum w stronę Stolac, pojechaliśmy przez BiH i Serbię, a granicę przekroczyliśmy za Trebinje - zero korków, bez kolejki na granicy, tylko duuużo adrenaliny z powodu skrótów wąskimi, choć bardzo widokowymi drogami.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 02.08.2014 23:06

Po raz pierwszy jedziemy w sezonie, ale tradycyjnie z domu ruszamy w niedzielę nad ranem, nocleg w Austrii i w poniedziałek Chorwacja, ciekawa jestem jak będzie ;) powinno być płynnie bo granicy już nie ma :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2014 23:12

Madzik68 napisał(a):Po raz pierwszy jedziemy w sezonie, ale tradycyjnie z domu ruszamy w niedzielę nad ranem, nocleg w Austrii i w poniedziałek Chorwacja, ciekawa jestem jak będzie ;) powinno być płynnie bo granicy już nie ma :)

Granica pomiędzy Słowenią a Chorwacją jeszcze jest,
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 02.08.2014 23:17

Madzik68 napisał(a):Po raz pierwszy jedziemy w sezonie, ale tradycyjnie z domu ruszamy w niedzielę nad ranem, nocleg w Austrii i w poniedziałek Chorwacja, ciekawa jestem jak będzie ;) powinno być płynnie bo granicy już nie ma :)

Poprzednie 2 wyjazdy w ten sposób odbyłem i było bez jakichkolwiek korków.
fala69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fala69 » 02.08.2014 23:28

Madzik68 napisał(a):... powinno być płynnie bo granicy już nie ma :)

o dziwo jest granica i ... są kontrole, co prawda wyrywkowe, ale korek jest. Ja w obie strony przejechałem bez zatrzymywania, ale obok (na drugiej bramce) jakieś auto stało dłuższy czas (trwała kontrola paszportów) i inne auta za nim, więc nigdy nie wiadomo :|
Co do samej trasy, to wracałem w środę i poza korkiem na granicy trafiłem w Wiedniu na powroty z pracy. Prawie 2h poruszania się w ślimaczym tempie :( Pozostała część trasy raczej płynnie. Do CRO jechałem we wtorek i nie odnotowałem większych utrudnień (oczywiście poza niewielkim korkiem na granicy SLO - CRO) :)
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 02.08.2014 23:31

Janusz Bajcer napisał(a):Granica pomiędzy Słowenią a Chorwacją jeszcze jest,

Janusz jak to ?? ale po co ?? o ja naiwna !! :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.08.2014 23:35

fala69 napisał(a):
Madzik68 napisał(a):Co do samej trasy, to wracałem w środę i poza korkiem na granicy trafiłem w Wiedniu na powroty z pracy. Prawie 2h poruszania się w ślimaczym tempie

Eee tam :roll: Musiał być wypadek, korki we Wiedniu na autostradzie są tylko wtedy, gdy jest wypadek.
Wtedy nic nie pomoże. :?

Nawet w godzinach szczytu, gdy ludzie jadą do pracy i z pracy, ruch jest płynny, choć jedzie się czasem wolno 8)

Raz znajomy wyjechał z Wiednia do Bratysławy, miał mi zaraz zadzwonić w pewnej sprawie służbowej. Normalnie jedzie się 3 kwadranse.
Minęła godzina i nic, nie dzwoni. Godzina z kwadransem i nic, nie dzwoni. No to ja do niego dzwonię, a on, że jest jeszcze we Wiedniu, był wypadek na autostradzie i jest przeje...
Jechał do Bratysławy 3 godziny :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2014 23:43

Madzik68 napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Granica pomiędzy Słowenią a Chorwacją jeszcze jest,

Janusz jak to ?? ale po co ?? o ja naiwna !! :roll:

Chorwacja jest w już UE ... ale jeszcze nie w strefie Schengen.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen

http://europa.eu/about-eu/countries/mem ... dex_pl.htm
fala69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fala69 » 02.08.2014 23:43

Lednice napisał(a):
fala69 napisał(a):Co do samej trasy, to wracałem w środę i poza korkiem na granicy trafiłem w Wiedniu na powroty z pracy. Prawie 2h poruszania się w ślimaczym tempie

Eee tam :roll: Musiał być wypadek, korki we Wiedniu na autostradzie są tylko wtedy, gdy jest wypadek.
Wtedy nic nie pomoże. :?

Być może, choć żadnego nie widziałem. Do tej pory zawsze jeździłem w weekendy i nigdy mi się nie trafiło, więc teraz zrzuciłem na barki wracających po pracy :?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2014 23:55

fala69 napisał(a):
Madzik68 napisał(a):... powinno być płynnie bo granicy już nie ma :)

o dziwo jest granica i ...

.... i nie żadnych dziwów :wink: granica może zniknie w 2015 roku :?:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 03.08.2014 04:49

Znajoma wczoraj jechała za Dubrovnik , jak gadaliśmy to co się wczoraj działo od Słoweni to takiego czegoś jeszcze nie widziała .Była w szoku .Ale ostrzegałem ich przed zbyt puźnym wyjazdem z domu bo trafią na korki.Ale panowie co prowadzili samochody byli mądrzejsi ,wjechali w korki a znajoma z nich się śmiała :mrgreen:
wieza
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wieza » 03.08.2014 09:20

to pytanie o której być na słoweni żeby korki ominąc i o jakiej orze wiechac do chorwacji żeby nie stać w korkach na autostradzie. może dużym plusem będzie ze wyjezdzam 15 sierpnia po południu planowany wyjazd 17,. 15 jest u nas świetem ale tylko u nas.. wiec mam złe przeczucie a to się wiąże zawsze z tym że mam racje :(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.08.2014 09:27

wieza napisał(a):to pytanie o której być na słoweni żeby korki ominąc i o jakiej orze wiechac do chorwacji żeby nie stać w korkach na autostradzie. może dużym plusem będzie ze wyjezdzam 15 sierpnia po południu planowany wyjazd 17,. 15 jest u nas świetem ale tylko u nas.. wiec mam złe przeczucie a to się wiąże zawsze z tym że mam racje :(

Nie tylko u nas, w Austrii i Chorwacji też, powinno być luźniej niż gdybyś wyjeżdżał 14.
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 03.08.2014 09:34

Do tego we Włoszech i w Niemczech też wolne. Liczę na to, że korek rozłoży się na na 2 doby i tym samym w sobotę do południa w cro powinno być luźniej niż w zwykłą sobotę w szczycie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 196
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone