Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Żylina ... i co dalej ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2011 10:23

chaozu napisał(a):Jak najlepiej dostać się z Żyliny (słowacja) do warszawy, omijając gierkówkę, planowany dojazd do Żyliny godz. 15-17 (sobota), proszę o pomoc, rozważam drogę przez Cieszyn -> Katowice -> Kraków/ Zwardoń -> żywiec-> wadowice-> Kraków, macie inne propozycje ??[/b]

Witam.1 post na forum wiec wypada się przywitac z Cromaniakmi:)

Myślę , że mógłbyś pomyśleć też nad trasą Bielsko-Biała-Kraków-Kielce-Radom.Czasowo wypada całkiem nieźle i drogi sa dobrej jakości
diagnosta1986
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) diagnosta1986 » 18.07.2011 10:59

mam sprawe do kolegi " Aronauta "
wyjeźdzam z poznania 22,07 w okolice szybenika. autko ma kilkanaście lat niby przejźane ale nigdy nie wiadomo co sie stanie po drodze. jakby cos mi padło to podwiózł by Ci ktos odemnie cos i bys mi przetransportował?
jeśli nie to spoko.
w związku z tym czy mógł byś mi przesłać do siebie nr tel na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
marcin_filip
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_filip » 18.07.2011 13:57

Witam
Mimo wszystko jednak warto rozważyć objazd autostrady w Słowenii. W Ptuju na ostatnim rondzie nie jedziemy w prawo na ostatni zjazd autostrady, w kierunku do graniczy, lecz lecimy na alternatywne przejście w Zavrc, bądź jak przegapimy to na Ormoz. Potem droga prowadzi bokiem Varazdina, prowadząc do Zagrzebia. W ten sposób dokładamy pare kilometrów, ale omijamy zatloczone przejście graniczne, unikamy również zwykle zatłoczonego wjazdu na autostradę A2. Ja jeżdżę tą trasą od trzech lat i jakoś mnie nie zawiodła. Oczywiście w obie strony. W tym roku wyjeżdżam 22.07 z Płocka. Udanych wakacji. Wszystkim
aronauta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aronauta » 18.07.2011 23:58

marcin_filip napisał(a):Witam
Mimo wszystko jednak warto rozważyć objazd autostrady w Słowenii. W Ptuju na ostatnim rondzie nie jedziemy w prawo na ostatni zjazd autostrady, w kierunku do graniczy, lecz lecimy na alternatywne przejście w Zavrc, bądź jak przegapimy to na Ormoz. Potem droga prowadzi bokiem Varazdina, prowadząc do Zagrzebia. W ten sposób dokładamy pare kilometrów, ale omijamy zatloczone przejście graniczne, unikamy również zwykle zatłoczonego wjazdu na autostradę A2. Ja jeżdżę tą trasą od trzech lat i jakoś mnie nie zawiodła. Oczywiście w obie strony. W tym roku wyjeżdżam 22.07 z Płocka. Udanych wakacji. Wszystkim

Czemu się tak upieracie przy tej Austrii i Słowenii? Może jednak przez Słowację i Węgry wyjdzie szybciej i bez kombinacji?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 05:25

aronauta napisał(a):
krbaton napisał(a):Niestety nie zagwarantuje braku korka, ale ile razy jechałem to bez stania ( są dwa przejścia stare i nowe )
W tym roku też tak jadę tylko przez Żline-Bratysławę i Budapeszt ( wychodzi mi o ok 100 km dalej )
Przytykać się może tylko na M7 ( Budapeszt - Balaton ), zależy o krtórej godzinie będziesz jechać bo Węgrzy na weekend jadą ;)
My ruszamy 29.07 ok 17 8)

Nie wiem, czy jechałeś kiedyś przez Słowenię, ale to jest prawdziwy koszmar. Myślę, że przez Bratysławę i Budapeszt będzie jednak sporo szybciej. Jak by nie było zamiast słabszej drogi Brno Mikulov Wiedeń będę sunął autostradką bez przerwy.
Czytając o tych korkach z Budapesztu nad Balaton zacząłem się zastanawiać, czy go nie minąć o tak
Daje to też oszczędność około 150km. Łączna trasa różni się od tej przez Austrię Słowenię o dokładnie 28km!
Czy kojarzysz jak wygląda sytuacja na zjeździe na A1 od strony Madziarów?

Przez Słowację znam drogę i wiem jaka jest dlatego jadę z Krakowa A4 przez Tychy - Przczynę - Bielsko -Cieszyn - Żline-Bratysławe - Budapeszt i dalej wiadomo jak :)

Od Cieszyna do Żliny wychodzi ok 80 km zwykłą drogą, natomiast od Żliny do końca autocesty A1 czyli Vrgorac jadę autostradą :)
Oczywiście nie liczę odcinka przez nasz kochany kraj ;)
Moim zdaniem ten skrót wcale nie przyspieszy przejazdu a będziesz się męczyć na lokalsie ;) widadć to po czasie przejazdu ( autostradą szybciej ), jeśli nie jedziesz koło Balatonu w piątek popołudniu to wybrałbym jednak autostradę !!

Od strony Madziarów jest A4 ( 36 kun ) potem A3 i dopiero od węzła Lucko A1 ( tu też może być korek bo spotykamy jadących od Słoweni )

Życze spokojnej podróży
:hut:
aronauta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aronauta » 19.07.2011 11:12

krbaton napisał(a):Przez Słowację znam drogę i wiem jaka jest dlatego jadę z Krakowa A4 przez Tychy - Przczynę - Bielsko -Cieszyn - Żline-Bratysławe - Budapeszt i dalej wiadomo jak :)

Od Cieszyna do Żliny wychodzi ok 80 km zwykłą drogą, natomiast od Żliny do końca autocesty A1 czyli Vrgorac jadę autostradą :)
Oczywiście nie liczę odcinka przez nasz kochany kraj ;)
Moim zdaniem ten skrót wcale nie przyspieszy przejazdu a będziesz się męczyć na lokalsie ;) widadć to po czasie przejazdu ( autostradą szybciej ), jeśli nie jedziesz koło Balatonu w piątek popołudniu to wybrałbym jednak autostradę !!

Od strony Madziarów jest A4 ( 36 kun ) potem A3 i dopiero od węzła Lucko A1 ( tu też może być korek bo spotykamy jadących od Słoweni )

Życze spokojnej podróży
:hut:

No ja niestety właśnie wpadnę na popołudniowo wieczorną godzinę wyjazdów madziarów nad Balaton, dlatego pomyślałem o tym lokalnym skrócie, choć faktycznie wychodzi na to, że Autostradą mimo ponad 120 km dłużej trasy wyjdzie szybciej. Zobaczymy, może dotrę do granicy Węgierskiej stosunkowo późno to wtedy polecę autostardą.
Odnośnie zjazdu na A1 to właśnie liczyłem, że tych zjeżdżających w prawo od Słowenii uda mi się minąć boczkiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 11:25

aronauta napisał(a):Odnośnie zjazdu na A1 to właśnie liczyłem, że tych zjeżdżających w prawo od Słowenii uda mi się minąć boczkiem.

Można próbować lokalsem :)
Teoretycznie jest to możliwe 8)
aronauta
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aronauta » 19.07.2011 12:29

krbaton napisał(a):
aronauta napisał(a):Odnośnie zjazdu na A1 to właśnie liczyłem, że tych zjeżdżających w prawo od Słowenii uda mi się minąć boczkiem.

Można próbować lokalsem :)
Teoretycznie jest to możliwe 8)

Nie da się, następny wjazd za Lućkiem jest kawałek przed Karlovacem.
Mam trochę inny pomysł, jak na zjeździe Lućko będzie koras na A1, to zjadę następnym zjazdem na Zagrzeb, albo nawet wcześniej, tam idzie ładna 3 pasmówka z centrum Jardanska avenia, która zostawi zjazd z A2 daleko po prawej.
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 19.07.2011 12:57

krbaton, ale A4 nie leci przez Tychy, Pszczynę, Bielsko... ;-)

A poważniej, wyjeżdżasz w piątek po południu. Ten odcinek Tychy - Bielsko może Cię zdrowo przytrzymać. Jeżeli masz możliwość, to sprawdź przejezdność "dołem": Skawina - Wadowice - Andrychów - Kęty - Bielsko.

Ewent. z A4 zjazd na 81-kę: Mikołów - Żory - Skoczów - Cieszyn. Tym wariantem zaczynam trasę 16.08.

Pozdrav!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2011 13:30

fleischman napisał(a):krbaton, ale A4 nie leci przez Tychy, Pszczynę, Bielsko... ;-)

A poważniej, wyjeżdżasz w piątek po południu. Ten odcinek Tychy - Bielsko może Cię zdrowo przytrzymać. Jeżeli masz możliwość, to sprawdź przejezdność "dołem": Skawina - Wadowice - Andrychów - Kęty - Bielsko.

Ewent. z A4 zjazd na 81-kę: Mikołów - Żory - Skoczów - Cieszyn. Tym wariantem zaczynam trasę 16.08.

Pozdrav!

8) to był skrót myślowy

81 to już zaczyna być coraz większe koło 8O zresztą każda droga wylotowa z naszego kraju na południe to porażka

:twisted: :twisted: :twisted:
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 19.07.2011 13:41

True.
Ja tylko z doświadczenia: piątek, po pracy, początek weekendu - z "jedynki" robi się katastrofka...

Dość aktualny ogląd sytuacji w regionie znajdziesz tutaj w razie czego. Strona pewnie znana, ode mnie tylko potwierdzenie, że raczej "nie cyganią".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2011 11:18

fleischman napisał(a):True.
Ja tylko z doświadczenia: piątek, po pracy, początek weekendu - z "jedynki" robi się katastrofka...

Dość aktualny ogląd sytuacji w regionie znajdziesz tutaj w razie czego. Strona pewnie znana, ode mnie tylko potwierdzenie, że raczej "nie cyganią".

Znam i śledzę 8)
GRZECH 1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZECH 1 » 20.07.2011 11:25

Witam
Ja w ubiegłym roku jechałem tą "najgorszą" trasą Graz, Ptuj na Krk koło 20 sierpnia i niebyło żle. Wyjazd w piątek 22 z Opola, Wiedeń koło 2 w nocy, Słowenia koło 5 rano autostradą przejazd 40 min, na miejscu o godzinie 8 rano. Brak większych korków i innych utrudnień tak więc w tym roku w podobnym terminie znowu tą trasą ! :wink:
michael_tureck
Odkrywca
Korki na granicach SLO-HR wymiana doświadczeń

Nieprzeczytany postnapisał(a) michael_tureck » 20.07.2011 22:31

Witam.
Od kilku dni czytam o opisach korków które w sobotni poranek czychają na nas na przejściach ze SLO-HR; ponieważ z racji podróży z goścmi którzy przyjeżdżają z drugiego końca Polski i jedziemy obydwoje z małymi dziećmi na bank wyjeżdżamy w piątek wieczór; jedziemy "obtrzaskaną" przez mnie drogą Częwa - Bielsko - Żywiec - Zwardoń - Zylina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - no i właśnie dalej można pojechać na 2 granice - jedna to tak jak prowadzi słowńska 11 (plavonja - dragonja ) bodajże ale jest też druga, mozna pojechać za Izolą do Portoroża, przejechać przez całe miasto i wjechać na takie mniejsze przejście które wychodzi i tak na Istriańską Autostradę A9
Pytanie czy ktoś jeździł tymi dwoma przejściami i czy jadac miastem uda się wjechac w mniejszy korek. Ja osobiście widziałem że większość podróżujących przez Słowenię jedzie za głosem znaków i ciśnie 11tką i tam są duże korki, myślę co by ich uniknąć nadrabiając deko czasu i jadąc Portorożem. Ktoś zna te klimaty ?
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 21.07.2011 09:12

fleischman napisał(a):krbaton, ale A4 nie leci przez Tychy, Pszczynę, Bielsko... ;-)

Pozdrav!

Potwierdzam, jestem z Tych i często jeżdżę w góry właśnie w piątki - nawet na tą drogę nie wjeżdżam (lokalnymi omijam) - to może kosztować 1-2 h.
7,5 dnia do wyjazdu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone