Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2014 14:21

swim napisał(a):Czytam wątek i widzę, że w większości podróżujący jadą od strony Krakowa lub południa Polski.
Czy mogę prosić o poradę, jak sensownie rozplanować podróż ze Szczecina do Plitvic, przy założeniu że chcemy wyruszyć w teoretycznie najgorszą porę, czyli piątek (18.07) po południu lub w nocy, a na miejscu chciałbym być najpóźniej w niedzielę ok. południa?

Uwzględniam też takie elementy:
- jeden kierowca
- dziecko 7 lat (z 8 godzin jakoś wytrzyma, ale potem pewnie już będzie marudzić, więc potrzebna będzie dłuższa przerwa)
- możemy się zatrzymać w sobotę na nocleg w dowolnym miejscu (pytanie gdzie na tej trasie najlepiej?)
- chciałbym ominąć ewentualne korki

Będę wdzięczny za wskazówki od osób, które przemierzały już tę trasę i jakieś porady odnośnie tranzytowego noclegu.
A być może ktoś chce się podłączyć do wyprawy?
Po noclegu w Pltvicach w poniedziałek rano ruszamy dalej pod Omis.

Więcej dowiesz się chyba w tym wątku: wydzielone-z-faq-dojazd-z-zachodniej-polski-do-chorwacji-t32834.html
Ja bym ze Szczecina jechał raczej przez Niemcy i Austrię http://goo.gl/maps/20mqD

Z drugiej strony do 18.07 za wiele czasu na kombinowanie Ci nie zostało :oczko_usmiech:
swim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) swim » 16.07.2014 14:36

Ja bym ze Szczecina jechał raczej przez Niemcy i Austrię.

Niemcy i Austria to jedyny wariant, jaki rozważam, pytanie tylko kiedy sensownie jest przekroczyć granicę Chorwacji, żeby nie stanąć w Lucko i płynnie dojechać do Plitvic, przy założeniu, że teoretycznie od granicy do celu jest ok. 2h? Czy w niedzielę rano też trafię na korki?
Dużo czasu na planowanie nie ma, ale wracać zamierzam przez Węgry do Krakowa, więc tu będę mógł już lepiej zaplanować, uwzględniając opisy z forum ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.07.2014 14:47

W kierunku do CRO w niedzielę rano powinno być spokojnie tak na granicy jak i w Lučko. Kilka razy jechałem do CRO w nocy z soboty na niedzielę (fakt że później bo pod koniec sierpnia) i na korki nie trafiłem.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 17.07.2014 09:03

Panowie a jakie doświadczania macie z korkami na Lucko w drogę powrotną Cro-slo w sobotę. Startuje kolo 6tej z okolic Omisa i sam nie wiem czego się spodziewać.
Piksiak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piksiak » 17.07.2014 09:18

Wjedź na bramki z płatnością kartą i korka nie ma.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.07.2014 09:41

vqsoft napisał(a):Panowie a jakie doświadczania macie z korkami na Lucko w drogę powrotną Cro-slo w sobotę. Startuje kolo 6tej z okolic Omisa i sam nie wiem czego się spodziewać.

W minioną sobotę wracaliśmy z Baski Vody więc blisko Omisa :D
Startowaliśmy o 9-tej. Początkowo na autostradzie samochodów mało, jednak z każdym wjazdem coraz bardziej się zagęszczało. Na Lucko koniecznie bramki do płatnością kartą. Korek 2km do bramek gotówkowych zaczynał się na wysokości zjazdu do barmek bezgotówkowych. A na tych ostatnich było ... 5 samochodów na wszystkich stanowiskach :!: My podjechaliśmy do pustej bramki :lol:
Na granicy szybko poszło, straciliśmy może 5 minut. Od granicy do Ptuja sznurek samochodów ale prędkość przyzwoita. Nie było mowy o wyprzedzaniu bo korek w przeciwnym kierunku od granicy był aż do autostrady :!: Nie wiem gdzie się kończył ponieważ skręciliśmy na objazd słoweńskiej autostrady.

Szczęśliwej drogi!
Ostatnio edytowano 17.07.2014 09:45 przez Dawigs, łącznie edytowano 1 raz
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 17.07.2014 09:45

kurde nie raz jechałem przez Lucko ( piaty raz w CRO) ale zawsze sie zastanawiam czy trafie na te bramki no cache :)
zjazd na nie jest dużo wcześniej niż normalne bramik...

Dawigs - o której byłeś w Lucku ? 12 ?
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.07.2014 09:53

vqsoft napisał(a):kurde nie raz jechałem przez Lucko ( piaty raz w CRO) ale zawsze sie zastanawiam czy trafie na te bramki no cache :)
zjazd na nie jest dużo wcześniej niż normalne bramik...

Dawigs - o której byłeś w Lucku ? 12 ?

Jak się pojawią informacje o bramkach trzymaj się prawego pasa a na pewno zjazdu nie przegapisz :D
Byliśmy na bramkach koło 14:30. Ruch na autostradzie był spory, w jednym miejscu troszkę się przykorkowało ponieważ na lewym pasie stało auto z wystrzeloną oponą :!: . Do tego jeszcze postój na WC i drugie śniadanie więc zeszło.
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 17.07.2014 11:18

andru_krk moim zdaniem trzeba wziąć pod uwagę, że będzie zmiana turnusów i no i fakt, że to sobota. W tamtym roku spotkaliśmy na plaży Polaków, którzy jechali do Chorwacji w takim terminie i mówili, że na bramkach i autostradach było bardzo tłoczno i korkowało się niesamowicie. O korki w Splicie nie martwiłbym się za bardzo - bardziej martwiłbym się o dojazd do Splitu. Reasumując, ja raczej wybrałbym podróż w piątkowy wieczór niż w sobotę rano. Ale to moje subiektywne zdanie.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.07.2014 12:18

swim napisał(a):Będę wdzięczny za wskazówki od osób, które przemierzały już tę trasę i jakieś porady odnośnie tranzytowego noclegu.
A być może ktoś chce się podłączyć do wyprawy?
Po noclegu w Pltvicach w poniedziałek rano ruszamy dalej pod Omis.

W drodze do Baski Vody nocowaliśmy w okolicach Plitvic. Myślę, że problemu ze znalezieniem noclegu nie powinno być. Już od wyjazdu z Karlovaca jadąc 1-ką są informacje o apartmanach :)
Natomiast za Plitvicami bodajże w okolicach miejscowości Korenica gdy jechaliśmy 28 czerwca w kilku miejscach gruntownie remontowana była droga. Przejazd to był prawdziwy off-road po kamieniach. Kurzyło się niemiłosiernie. Dodatkowo w jednym miejscu kładli asfalt i puszczali ruch wahadłowo.
Być może skończyli te prace i obecnie nie będzie już tego problemu.
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.07.2014 09:30

Witam. Podpowie ktoś z wiekszym doswiadczeniem jak sprawa korków wyglada w poniedziałki. Na granicy z CRO będziemy 4 sierpnia w poniedziałek. Nastawiać się na stanie czy powinno póść gładko?
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.07.2014 09:31

Dodam, że będziemy tam pomiędzy godziną 10 a 12.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2014 10:13

tomkarol napisał(a):Witam. Podpowie ktoś z wiekszym doswiadczeniem jak sprawa korków wyglada w poniedziałki. Na granicy z CRO będziemy 4 sierpnia w poniedziałek. Nastawiać się na stanie czy powinno póść gładko?

Powinno być gładko, największy ruch w weekendy, a szczegulnie w sobotę. :papa:
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 18.07.2014 10:20

ok. dzięki
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.07.2014 10:23

tomkarol napisał(a):ok. dzięki

Ja też dzięki. To już niedługo :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 179
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone