Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 13.07.2014 15:47

Jest jedna "żelazna" zasada : na Lucko w sobotę trzeba być przed 7 rano albo po 16... 8)
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 13.07.2014 16:11

obliczyłam że jak wyruszymy 2 godziny wcześniej to na granicy (licząc postoje itd.) będziemy nawet około północy więc jest większa szansa być przed korkiem,jak się nie uda trudno,ale wakacje będą 2 godziny dłuższe :twisted:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 13.07.2014 23:52

mendoza1973 napisał(a):
te kiero napisał(a):zawsze możesz zaplanować objazd przejścia w Macelj oraz poboru biletu Lućko (choć de facto nie wiadomo ile osób na to wpadnie);
mapki były ostatnio na forum

Tylko , że na objeżdzie Lucko korki też potrafią być nieziemskie... :mrgreen:

piątek 12-07-2014 godzina 9-35 bramki w Zaprescic kilka samochodów, ale mi otwierają bramkę i jestem 1.

piątek 12-07-2014 godzina 10-00 pobieram bilet w dolnja zdecina. A połowę drogi jechałem za niezdecydowanym węgierskim autobusem:)

Google pokazuje że jadąc autostradą ten odcienek pokona się w 18 minut mi z objazdem zajmuje to tylko o 6 minut dłużej (a 6 minut to raczej mały korek w razie czego na LUCKO:)

jechałem tak https://www.google.pl/maps/dir/45.87419 ... !3e0?hl=pl
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 14.07.2014 09:05

A ja proponuję taki objazd :)
Załączniki:
roses.png
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 14.07.2014 09:06

sprawdzony, uciekamy z autostrady za Zagrzebiem, przy ROSES OUTLET i wracamy na nią tuż przy granicy ze SLO.
myslowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) myslowska » 14.07.2014 11:14

Bez przesady z tym Lucko, jechalismy w sobote ok.9 i czekalismy tylko pare minut. Do tego obsluga starala sie usprawniac ruch, nawet sami bilety podawali. Jak dla kogos stanie 5 minut to juz korek to nie dziwie sie ze jest tu taka panika odnosnie jazdy w sobote. Korek to byl na autostradzie w Slowenii, ktory przedluzyl jazde o 1 godzine.
JustynaKC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JustynaKC » 14.07.2014 11:50

Jechaliście w tą sobotę? Ja wyjeżdżam w ten piątek późnym popołudniem z Krakowa i ciąglę się biję z myślami czy wybrać trasę przez Węgry czy Słowenię? W tamtym roku jechałam przez Węgry niby ok. ale ta Słowacja męcząca.
Krisku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisku » 14.07.2014 14:06

W niedzielę 13.07 ok. godz. 12.00 przejazd bezproblemowy. Dotyczy i Macelj jaki i Lucko. Z tego co widziałem wracający też nie mieli powodów do narzekań.
KrzysiekMajewicz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzysiekMajewicz » 14.07.2014 15:12

Cześć wszystkim!
Hmn, wybieram się w ten piątek do Chorwacji na tydzień. Wyruszamy pewnie jeszcze przed północą, chociaż ja nie przepadam za jazdą w nocy. Śledzę ten wątek i wychodzi na to, że droga wcale nie będzie taka straszna, jak słyszałem:)
Trzymajcie kciuki, bo to mój pierwszy raz (i do Chorwacji, i na tak daleką trasę:)
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 14.07.2014 15:19

KrzysiekMajewicz napisał(a):Cześć wszystkim!
Hmn, wybieram się w ten piątek do Chorwacji na tydzień. Wyruszamy pewnie jeszcze przed północą, chociaż ja nie przepadam za jazdą w nocy. Śledzę ten wątek i wychodzi na to, że droga wcale nie będzie taka straszna, jak słyszałem:)
Trzymajcie kciuki, bo to mój pierwszy raz (i do Chorwacji, i na tak daleką trasę:)

A skąd śmigacie ?
Gdzie jedziecie?
Mam nadzieję że droga będzie dobra .
Szerokości
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 14.07.2014 15:38

Witam mam pytanie czy w niedziele mogę natknąc sie na korki mam zamiar byc tak około 10 rano na lucko z kamerek to różnie wygląda pozdrawiam.
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 15.07.2014 18:19

z informacji od Was i z własnego doświadczenia wiem, że sobota to ciężki temat na bramkach w CRO (LUĆKO).

Ale jak wygląda sprawa pod koniec sierpnia? Wyjeżdżam 23.08 (sobota) rano z Jastrzębia, wiec Lućko około 13-14.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 15.07.2014 18:31

adi_tiger napisał(a):z informacji od Was i z własnego doświadczenia wiem, że sobota to ciężki temat na bramkach w CRO (LUĆKO).

Ale jak wygląda sprawa pod koniec sierpnia? Wyjeżdżam 23.08 (sobota) rano z Jastrzębia, wiec Lućko około 13-14.

Pojedziemy, zobaczymy.... , ja też będę w tym samym dniu i czasie. Teoretycznie powinno być luźno, Włosi i Niemcy już do domu wracają. Bardziej martwi mnie przejście w Macej.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.07.2014 20:05

adi_tiger napisał(a):z informacji od Was i z własnego doświadczenia wiem, że sobota to ciężki temat na bramkach w CRO (LUĆKO).

to już w większości w drugą stronę będzie zakorkowane, na wybrzeże będzie luz
swim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) swim » 16.07.2014 14:11

Czytam wątek i widzę, że w większości podróżujący jadą od strony Krakowa lub południa Polski.
Czy mogę prosić o poradę, jak sensownie rozplanować podróż ze Szczecina do Plitvic, przy założeniu że chcemy wyruszyć w teoretycznie najgorszą porę, czyli piątek (18.07) po południu lub w nocy, a na miejscu chciałbym być najpóźniej w niedzielę ok. południa?

Uwzględniam też takie elementy:
- jeden kierowca
- dziecko 7 lat (z 8 godzin jakoś wytrzyma, ale potem pewnie już będzie marudzić, więc potrzebna będzie dłuższa przerwa)
- możemy się zatrzymać w sobotę na nocleg w dowolnym miejscu (pytanie gdzie na tej trasie najlepiej?)
- chciałbym ominąć ewentualne korki

Będę wdzięczny za wskazówki od osób, które przemierzały już tę trasę i jakieś porady odnośnie tranzytowego noclegu.
A być może ktoś chce się podłączyć do wyprawy?
Po noclegu w Pltvicach w poniedziałek rano ruszamy dalej pod Omis.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 178
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone