Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.07.2014 22:21

google maps
siwyyy77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwyyy77 » 05.07.2014 22:32

FUX napisał(a):google maps

?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.07.2014 06:27

siwyyy77 napisał(a):Warto szukać jakiegoś objazdu tego węzła?
Np. zjechać wcześniej i wjechać na A1 z ulicy Jadranska avenija (pomysł patrząc na mapy google)

Nie prędzej lecz później:

http://goo.gl/maps/8zzqc

Po drodze stacja Lukoil, warto zatankować do pełna, przy A1 mogą być kolejki.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2014 07:27

siwyyy77 napisał(a):
FUX napisał(a):google maps

?

Naprawdę nie wiesz, jak z mapy korzystać?
:wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2014 07:46

siwyyy77 napisał(a):Za tydzień (sobota) w godzinach porannych ok. 8.00 mam w planach przekroczyć granicę węgiersko-chorwacką jadąc autostradą spodziewać się jakiś większych korków na granicy i punktach poboru opłat?
Wiem płacić kartą, będzie szybciej :wink:
FUX napisał(a):Postoisz na Lucko.

na tej granicy zapewne Cię nieco przytrzyma, ale na pewno nie tak jak w Macelj (SLO-HR)
pkty poboru biletu i płatności (u Ciebie to najpierw Gorican - Sv. Helena) powinny się zakorkować, ale nieznacznie, gorzej jak dojedziesz do Lućko, tak może być spory kor, na tyle duży, że jak dojedziesz obwodnicą to nie będziesz widział bramek; niektórzy omijają Lućko tym objazdem

i siwy, płacenie kartą tu Ci nic nie da, jest ono wskazane wracając z południa i tuż przed Lućko (jakieś kilka km) zjazd na bramki Demerje (płatność kartą)
mendoza1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mendoza1973 » 06.07.2014 08:50

Rok temu na tym objeżdzie Lucko też był korek gigant...
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.07.2014 09:24

mendoza1973 napisał(a):Rok temu na tym objeżdzie Lucko też był korek gigant...

No to pozostała rosyjska ruletka trafi lub nie ....
Ja w ubiegłym roku jechałem 06 lipca (przed południem) i było pusto, wracałem 14 lipca (w południe) i też było pusto. Za to Lucko stało w obu kierunkach.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 06.07.2014 11:05

Wczoraj wracałem z południa Chorwacji i na bramkach w Lućko zameldowałem się między 13 a 14 godziną. Przeżyłem szok bo pojechałem, jak zwykle, zjazdem w prawo na bramki z opłatą "only bank card", gdzie przejeżdżały pojednyncze samochody a na dojeździe do bramek "normalnych" korek był MASAKRYCZNY. Z tego co mówili w radiu HRT2 miał 3 kilometry i wyglądało, że trzeba w nim stać co najmniej godzinę albo półtorej. Nie moge sie nadziwić, że tylu kierowców nie wie, że można zaoszczędzić "kupę" czasu przejeżdżając przez bramki "no cash". Drugi korek widziałem na Słowenii i ciagnął się praktycznie od zjazdu z autostrady do przejścia granicznego ale na szczęście mnie on nie dotyczył.
andru_krk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) andru_krk » 06.07.2014 11:26

Powiedz jak wyglądała sytuacja na granicy Cro Slo jak wracałeś? Był korek czy za Lucko już było spokojnie?
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 06.07.2014 11:57

te kiero napisał(a):i siwy, płacenie kartą tu Ci nic nie da, jest ono wskazane wracając z południa i tuż przed Lućko (jakieś kilka km) zjazd na bramki Demerje (płatność kartą)

Dokładnie,może nawet pogorszyć,rok temu w Zapresic kolejka gotówkowa szła szybciej.
P.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.07.2014 12:21

mendoza1973 napisał(a):Rok temu na tym objeżdzie Lucko też był korek gigant...

no nie dziwota, nie tylko kombinują cro.plowcy, po za tym Policja czasem w skrajnych przypadkach korków w Lućko kieruje objazdami
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 06.07.2014 13:36

andru_krk napisał(a):Powiedz jak wyglądała sytuacja na granicy Cro Slo jak wracałeś? Był korek czy za Lucko już było spokojnie?

Za Lućko było już spokojnie. Na granicy Cro/Slo pięć minut czekania.
rebel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rebel » 07.07.2014 10:07

siwyyy77 napisał(a):Za tydzień (sobota) w godzinach porannych ok. 8.00 mam w planach przekroczyć granicę węgiersko-chorwacką jadąc autostradą spodziewać się jakiś większych korków na granicy i punktach poboru opłat?
Wiem płacić kartą, będzie szybciej :wink:

Edit, jadę w okolicę Splitu autostradami...

Rok temu, granica w Letenye około 7 rano, godzinkę musiałem odstać, dość dokładnie sprawdzali paszporty i oglądali twarze w autach.
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 07.07.2014 12:48

A ja tak trochę teoretycznie z nieco innej beczki.

Zastanawiam się dlaczego na autostradach tworzą się korki. Tzn znam "pra-przyczynę", czyli znacznie zwiększony ruch aut w weekendy, głównie w soboty. Ale zastanawiam się co konkretnie powoduje te korki? Jeśli ruch aut odbywa się w miarę płynnie (a tak się dzieje na autostradach) to nie powinno być aż tak dużych problemów. Bramki rozstawione są w sumie niezbyt gęsto, więc specjalnie nie powinny "korkować", a jeśli już to dopiero w ich okolicach, stacje benzynowe i wyjazd/wjazdy do nich też chyba większego wpływu nie mają. Wypadki, też zdarzają się raczej sporadycznie. Okolice przejść granicznych, ok, mogą spowolnić, ale czasem jest tak, że człowiek stoi na prostym odcinku 100 kilometrów autostrady jak głupi i przez godzinę nie posunie się nawet o metr.
rebel
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rebel » 07.07.2014 13:07

sneer napisał(a):A ja tak trochę teoretycznie z nieco innej beczki.

Zastanawiam się dlaczego na autostradach tworzą się korki. Tzn znam "pra-przyczynę", czyli znacznie zwiększony ruch aut w weekendy, głównie w soboty. Ale zastanawiam się co konkretnie powoduje te korki? Jeśli ruch aut odbywa się w miarę płynnie (a tak się dzieje na autostradach) to nie powinno być aż tak dużych problemów. Bramki rozstawione są w sumie niezbyt gęsto, więc specjalnie nie powinny "korkować", a jeśli już to dopiero w ich okolicach, stacje benzynowe i wyjazd/wjazdy do nich też chyba większego wpływu nie mają. Wypadki, też zdarzają się raczej sporadycznie. Okolice przejść granicznych, ok, mogą spowolnić, ale czasem jest tak, że człowiek stoi na prostym odcinku 100 kilometrów autostrady jak głupi i przez godzinę nie posunie się nawet o metr.

W przypadku CRO to Lućko głównie kichę odwala, drogi z Europy Zach (Niemcy Autsria itd)oraz EU wschodniej się zbiegają w jednym miejscu, w dodatku wszyscy jadą albo na Rjekę albo Maka/Dubr. Sądzę że bez bramek prędkość byłaby około 40 km/h max ale można by było jechać.Podobnie jak na południu Niemiec trasa Monachium-Frankfurt Stuttgart tam zawsze jest zgęstka ale jako tako się jedzie. Na pocieszenie jakiś Chorwat mi opowiadał, że budują jeszcze jeden południowy ring Zagrzebia i ma być niedługo gotowy. Z tymi bramkami to tez chyba przeżytek, raczej widzę że większość EU woli winiety. niemcy też będą wprowadzać winiety niedługo. Pamiętam jak Słowenia miała kiedyś bramki a od paru ładnych lat ma winiety. To chyba bardziej opłacalny system opłat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone