Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 24.06.2014 20:16

FUX napisał(a):
alutka9 napisał(a):
tyger napisał(a):leszek0250 teraz to mi dałeś do myślenia
Mam dwie teraz trasy do wyboru i nie wiem którą wybrać

https://www.google.pl/maps/dir/Ociosowa ... 807696!3e0

https://www.google.pl/maps/dir/Ociosowa ... 807696!3e0

a nie lepiej a4-a1-Ostrava a reszta już podobnie? trasa wychodzi wprowadzając tylko tą zmianę prawie pół godziny mniej a komfort jazdy autostrada a przez miasta i wioski zupełnie inny? dodatkowo polecam w Brnie a2 na Breclav a nie bujać się drogą z ograniczeniami na Mikulov,sprawdzone obie trasy na korzyść Breclav.

Fuxostrada.
:mrgreen:

Znaczy że co :?: :?: :?:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2014 20:17

Tak.
Możesz jeszcze objechać 15 € x 2 w Słowenii.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 24.06.2014 20:18

tyger moim zdaniem lepiej,ja jade wlasnie tak tylko w Polsce wlatuje na a4 w Strzelcach opolskich reszta jak u ciebie +objazd w Słowenii ale to już jak kto lubi :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2014 20:27

tyger napisał(a):
Znaczy że co :?: :?: :?:

Trasa, którą podałeś jako ostatnią.
Droga od dłuższego czasu polecana przeze mnie, nazwana tak przez didsa bodajże.
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 24.06.2014 20:28

https://www.google.pl/maps/dir/Ociosowa ... 807696!3e0 A gdzie na tej trasie będę mógł się dotankować przed granicą Czeską ?
adidudi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adidudi » 24.06.2014 20:32

Siemka,
10.07 (czwartek) wybieramy się z Białegostoku do Tucepi przez Bratysławę (bo tam mamy nocleg) i przez Węgry. Do Chorwacji będziemy wjeżdżać w piątek 11.07 od strony Cakovca. Czy w piątek w godzinach południowych (11 - 13) istnieje duże prawdopodobieństwo trafienia na korki w okolicach Zagrzebia? Czy po drodze nad jeziora Plitwickie można naciąć się gdzieś jeszcze na korki np. koło Karlovaca? Czy ktoś jechał nad Jadran w piątek?
Pozdrawiam wszyskich wczasowiczów :papa:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.06.2014 20:33

Dzisiaj rano korek na A4 (jakieś prace) pomiędzy AOW a zjazdem na Bielany, po południu już spokój.
Remont i zwężenie do 1 pasa pomiędzy zjazdem na Opole i zjazdem na Krapkowice. Ok 19 zbierali już pachołki więc może będą kończyć remont, albo zaczną remontować drugą nitkę :?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2014 20:35

Chyba zjazd do Wodzisławia.
Patrząc na zbliżone ceny w PL i A, to zastanów się, czy warto. Do Wilfersdorfu z domu masz koło 600 km
Tam kupisz winiete na A tam i z powrotem (razem dwie z różnymi datami, jeżeli dłużej w cro, niż 10 dni).
Winieta CZ na Shellu zaraz za granicą PL/CZ.
Winieta SLO na granicy z A. Są w budach po prawej.

adidudi napisał(a):Siemka,
10.07 (czwartek) wybieramy się z Białegostoku do Tucepi przez Bratysławę (bo tam mamy nocleg) i przez Węgry. Do Chorwacji będziemy wjeżdżać w piątek 11.07 od strony Cakovca. Czy w piątek w godzinach południowych (11 - 13) istnieje duże prawdopodobieństwo trafienia na korki w okolicach Zagrzebia? Czy po drodze nad jeziora Plitwickie można naciąć się gdzieś jeszcze na korki np. koło Karlovaca? Czy ktoś jechał nad Jadran w piątek?
Pozdrawiam wszyskich wczasowiczów :papa:

Na korki w Zagrzebiu?
Skądże.

Karlovac z marszu.

Korki są rano przed Plitvicami, jeżeli tam będziecie spali.
Większość chce skręcać w lewo na parking i stąd korek. Ci od południa mają lepiej.
adidudi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adidudi » 24.06.2014 20:53

Przy okazji, którędy będzie lepsza droga i nie rozkopana w drodze do Bratysławy? Tzn. przez które przejście lepiej przejeżdżać jadąc od strony Bielska Białej - przez Cieszyn i kawałek przez Czechy czy lepiej i szybciej przez Zwardoń?
adidudi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adidudi » 24.06.2014 21:01

Czy tworzą się duże przestoje na przejściu przez BiH jadąc do Dubrownika? Będę jechać z Tucepi i się zastanawiam czy lepszym rozwiązaniem będzie jazda kawałkiem autostrady czy ciągnąć się "8" wzdłuż wybrzeża?
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 24.06.2014 21:01

Przed Plitvicami każdego dnia rano są korki? o której się korkuje, będę tam w niedzielę ok. 8.00 - 8.30 ??
araya77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) araya77 » 24.06.2014 21:03

Ja dwukrotnie miałem okazję jechać z piątku na sobotę. (czyli jak niektórzy piszą najgorszy czas na przejazd). Jechałem z wielkopolski i właśnie aby uniknąć korków jechałem przez Słowację ,Węgry (droga 86). Granicę węgiersko słoweńską przekraczałem w Redics . Potem Lendava ,Mursko Sredisce ,Cakovec i dalej nad Jadran.
Na granicach max 4 samochody (czas przekroczenia to 1-4 w nocy). Powrót do domu to trasa przez Słowenię ( standartowy objazd autostrady) ,Austrię ,Czechy. Trasa do Cro troszkę dłuższa , jednak stabilniejsza jesli chodzi o przekraczanie granic. Trasa powrotna krótsza i jednocześnie szybsza ( jeśli na granicach nie bedzie korków)
Agula81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agula81 » 24.06.2014 21:05

demi-duox napisał(a):
Agula81 napisał(a):A ja się zastanawiam dlaczego kolejny rok z rzędu za Wiedniem, są jakieś remonty, zwężenia i wąski lewy pas, hmm :?

Alpine budowało to teraz trza remontować stale. Może most w Mszanie postoi dłużej?

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,16016738, ... chami.html Tyle że u nas Alpine zaczęło budowę, ale w połowie prac zerwali z nimi umowę, więc miejmy nadzieję że nie zaczną zaraz remontów :lol:
Ostatnio edytowano 24.06.2014 21:11 przez Agula81, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2014 21:07

slavko.v napisał(a):Przed Plitvicami każdego dnia rano są korki? o której się korkuje, będę tam w niedzielę ok. 8.00 - 8.30 ??

Jechałem w tygodniu (lipiec) i od północy było tragicznie.

Dwukrotnie od południa w godzinach rannych i bez stresu.

Może jeszcze ktoś coś odpisze.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.06.2014 21:16

adidudi napisał(a):Przy okazji, którędy będzie lepsza droga i nie rozkopana w drodze do Bratysławy? Tzn. przez które przejście lepiej przejeżdżać jadąc od strony Bielska Białej - przez Cieszyn i kawałek przez Czechy czy lepiej i szybciej przez Zwardoń?

Cieszyn
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 165
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone