Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tyger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyger » 21.06.2014 05:42

tyger napisał(a):
numenius napisał(a):Tyger, FUX Ci dobrze radzi, usiądź nad mapą. Rozważ też Legnica A-4 do Krapkowic, dalej Głubczyce, Krnov (Cz), Bruntal, Olomouc, Brno, Wien, Graz, Maribor, Zagrzeb itd. Jechałem ta trasą 4 razy i w tym roku jadę po raz 5-ty. Wracałem raz przez Kłodzko, a raz przez Racibórz. Mnie pasuje trasa przez przejście Głubczyce-Krnov, bo z rocka to 100km A-4, później 50km po Opolszczyźnie średnia drogą, ale za to na na tej drodze jest znikomy jakikolwiek ruch. W Czechach na początku trochę wioseczek, ale za to super nawierzchnia. Zresztą, w "bogatej" Austrii też na początku jest zwolnienie przez trochę wiosek.
Nie martw się, za rok będziesz już bogatszy o własne doświadczenie. Życzę bezpiecznej drogi i udanych wczasów.
Aha, z Wrocka przez Głubczyce jest ok. 20km dalej, niż przez Kłodzko, ale tu masz 100km A-4, a w kierunku Kłodzka jest DK nr 8. Jeżdżę nią często służbowo, jeżdżę też prywatnie w dni wolne od pracy. Dużo fotoradarów, czarnych punktów, miejscowości, patroli z radarami i videoradarami i zawsze spory ruch. Ale jedni wolą Anię (Anję-chyba) Rubik, a inni Roberta Biedronia, więc nie ma jednej idealnej trasy, która dla wszystkich będzie pierwszą opcją.[/qu

Faktycznie ten wariant chyba jest najlepszy
Legnica A-4 do Krapkowic, dalej Głubczyce, Krnov (Cz), Bruntal, Olomouc, Brno, Wien, Graz, Maribor, Zagrzeb itd
Jechałem kiedyś tą drogą do Boboszowa. Droga ładna ale naszpikowana fotoradarami i bardzo ruchliwa. Jak wleciałem na nią w okolicy Kątów Wrocławskich tak sznureczkiem do samego końca się ciągnąłem za innymi pojazdami. Parę razy udało mi się coś tam wyprzedzić ale to i tak nie przyspieszyło jazdy. Tak więc średnia t o 60 km/h Natomiast lecieć aż do Gliwic i robić następne 100 km więcej to mi się nie uśmiecha. Fak faktem może i czas podobny no ale km więcej
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.06.2014 08:25

Lednice napisał(a):Mikulov czy Breclav - czasowo i kilometrowo wychodzi tak samo :roll:

Wolę autostradę i pustki do Wilfersdorfu. Ew. zakupy w Breclav. Jest kilka dużych sklepów.
morfeusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) morfeusz » 21.06.2014 21:45

To wszystko zależy kiedy planujemy swój wyjazd. Kolega daniellos napisał że planuje wyjazd w piątkowe popołudnie przez A4 w stronę Gliwic - dlatego też odradziłem mu ten wariant (ze względu na spore utrudnienia na bramkach wjazdowych i wyjazdowych na A4) - nie ma nic gorszego niż stać w korku na autostradzie ... po bilet. W innym terminie jest to jedno z kilku słusznych rozwiązań.
Generalnie tak jak ktoś wcześniej pisał różnice w przejazdach są znikome w stosunku do całej trasy.
leszek0250
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek0250 » 21.06.2014 22:45

A nie lepiej pojechać z Wrocławia A4 i zjazdem na Nysę, potem Głuchołazy lub Prudnik?
Jeździmy od kilku lat i droga przez Krapkowice zajmuje więcej czasu...
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 22.06.2014 00:21

Za ok tydzień startuję do CRO i też mam dylemat jak jechać...do tej pory jeździłem z Wrocławia na Kłodzko, Boboszów i dalej, tak samo wracałem. Droga średnia, ruch spory, kilometry powoli uciekają. W tym roku chętnie pojechałbym inaczej, myślałem lecieć A4 do A1 i potem na Czechy ale to ponad 100km dalej. Muszę prześledzić opcje podane wyżej.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.06.2014 07:53

A nie lepiej sobie viatola kupić?
morfeusz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) morfeusz » 22.06.2014 10:22

FUX napisał(a):A nie lepiej sobie viatola kupić?

Dla kogoś kto sporadycznie jeździ autostradami to raczej nie ma sensu. A po drugie jeśli masz korek sięgający 3-5 km to viatoll niewiele Ci pomoże bo na autostradzie masz tylko 2 pasy, więc i tak do bramki z viatollem musisz stać tak jak inni.
Jeśli nie jedziecie w godzinach szczytu to nie ma się czego bać, bo korków praktycznie nie ma.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.06.2014 10:29

Poczekaj. Zobaczymy, gdzie zacznie się pas VT zaczynać.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 22.06.2014 10:38

Wczoraj jak wracaliśmy to na normalnych bramkach przez Zagrzebiem był już spory korek. Na szczęście SmartCard poszło szybciutko. Potem za Zagrzebiem był remontowany wiadukt i też trochę przyhamowało.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.06.2014 10:49

woojtekg napisał(a):Wczoraj jak wracaliśmy to na normalnych bramkach przez Zagrzebiem był już spory korek. Na szczęście SmartCard poszło szybciutko. Potem za Zagrzebiem był remontowany wiadukt i też trochę przyhamowało.

W którym miejscu jest ten remontowany wiadukt?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 22.06.2014 10:58

Między Zagrzebiem a Macejl, jeszcze przed bramkami.
Może to był tylko krótki remont. Robili coś przy poprzecznych łączeniach.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.06.2014 10:59

A, to mnie nie dotyczy, bo ja przez Letenye. :D :D

Dzięki za info :papa:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 22.06.2014 12:34

Hej, ja od dziś już w Cro :-D, dla wszystkich... poszło bardzo bardzo sprawnie, objazd słowni robiłem tak koło 2-3 w nocy, o dziwo w Lenarcie o tej godzinie stały miśki i łapały. Ale po koleji, jechałem przez czechy breclav graz itp. Przed brnem jakieś remonty przy których żywej duszy, ogroaniczenie do 80 ale idzie sprawnie, botem to samo przy trasie na breclav. W austrii też był odcinek kilkukilometrowy do 80 za wiedniem, bez korków wszystko sprawnie. Macleji, było super na granicy przede mną były dosłownie 4 auta.
W Lucko, przy tankowaniu LPG i wjeździe na autostradę na węzłach byłem sam! (około 4 rano). Ogólnie musiałem cała trasę w cro zamulać aby dojechać na miejsce na 9 czyli o ludzkiej porze aby nie budzić gospodarzy :). Ogólnie po drodze bardzo pusto było, zdecydowanie polecam jechać z sobote na niedziele.. rok temu z piatku na sobote w podobnym terminie i jakies 3h pożniej przezywałem hardcore okupiony jakimiś conajmniej 2h straty przez korki.
Misioł
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Misioł » 23.06.2014 17:05

drodzy forumowicze,
Prośba o informacje i ewentualnie jakąś podpowiedź. Startujemyw sobotę raniutko z Mikulova (pierwszy tydzień lipca) droga do Splitu (na prom) jakich ewentualnie i gdzie mogę się spodziewać utrudnień? Przede wszystkim chodzi mi o korki...
Będę wdzięczny za pomoc :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2014 17:39

Misioł napisał(a):drodzy forumowicze,
Prośba o informacje i ewentualnie jakąś podpowiedź. Startujemyw sobotę raniutko z Mikulova (pierwszy tydzień lipca) droga do Splitu (na prom) jakich ewentualnie i gdzie mogę się spodziewać utrudnień? Przede wszystkim chodzi mi o korki...
Będę wdzięczny za pomoc :)

W sobotę rano możesz liczyć na korki na granicy Slo/Hr i na bramkach w Lučko. W Splicie na prom też może być kolejka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 162
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone