Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
predki
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) predki » 12.07.2011 07:26

Witam wyjeżdżałem 01.07 to była mój pierwszy wyjazd do Chorwacji była masakra tak trafiłem Wiedeń korek granica Słowenia korek na tej autostradzie 4 godziny 30 km i później wypadek na autostradzie w Chorwacji bo wypadek 22godziny jazdy ale wakacje oki i powrót szybko i bezproblemowo .Polecam płatność karta taniej wychodzi
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 12.07.2011 10:52

predki napisał(a):Witam wyjeżdżałem 01.07 to była mój pierwszy wyjazd do Chorwacji była masakra tak trafiłem Wiedeń korek granica Słowenia korek na tej autostradzie 4 godziny 30 km i później wypadek na autostradzie w Chorwacji bo wypadek 22godziny jazdy ale wakacje oki i powrót szybko i bezproblemowo .Polecam płatność karta taniej wychodzi

Witaj.
Jak wyglada od strony technicznej płacenie kartą za autostradę w Chorwacji? Gdybyś był uprzejmy podać przepis.
Przy wjeździe zabierasz bilet z paskiem kodowym, a jak to się obsługuje na wyjeździe ?
Lutenet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lutenet » 12.07.2011 14:29

oldGIZMO napisał(a):Jak wyglada od strony technicznej płacenie kartą za autostradę w Chorwacji?

Masz 3 dziurki. I w kolejności: do pierwszej kartka pobrana na wjeździe, do drugiej karta bankowa, którą po sekundzie wyciągasz, i przy trzeciej naciskasz guzik i wyjmujesz potwierdzenie opłaty (nie jest konieczne).
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 12.07.2011 15:03

Lutenet napisał(a):
oldGIZMO napisał(a):Jak wyglada od strony technicznej płacenie kartą za autostradę w Chorwacji?

Masz 3 dziurki. I w kolejności: do pierwszej kartka pobrana na wjeździe, do drugiej karta bankowa, którą po sekundzie wyciągasz, i przy trzeciej naciskasz guzik i wyjmujesz potwierdzenie opłaty (nie jest konieczne).

Serdeczne podziękaowania.
Pozdrawiam.
esi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) esi » 12.07.2011 17:39

Ktoś wie czy sie korkowało w weekend na przejściu cro/slo w stronę Polski? Pytam bo będziemy wracać w piątek i na granicy zamierzamy być ok. 12.
Greg69
Podróżnik
jazda gierkówką???

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 13.07.2011 08:33

Postanowiłem jeszcze raz przed sobotnim (16 VII) wyjazdem do Cro skierować pytanie do tych forumowiczów, którzy często jeżdżą po gierkówce między Jankami a Piotrkowem. Będę tamtędy przejeżdżał w sobotę po godz. 10 (wyjazd z Suwałk około 6.00 - trasa przez Chałupki Brno do Mikulova na nocleg). Odcinek pomiędzy Jankami a Piotrkowem liczy około 100km. Alternatywa, o której myślałem, tzn. jazda 7-ką do Grójca a potem drogami wojewódzkimi przez Mogielnicę, Nowe Miasto, Drzewicę do Dk12 i dalej do Piotrkowa liczy prawie 180 km. Jazda odcinkiem alternatywnym to około 2,5 godz. Jeżeli na gierkówce nie trafię na ewidentny korek, to posuwając się 50-70km/h powinienem go pokonać w około 1,5 - 2 godz.
Drodzy forumowicze - co radzicie, biorąc pod uwagę dynamiczną zmianę sytuacji??? :?:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 13.07.2011 08:39

Jechać gierkówką.
Alternatywa, o której pisałeś, jest mocno ponura :twisted:
mosigar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mosigar » 13.07.2011 09:03

Na granicy slo-cro nie korkowalo sie specjalnie 9.07. popoludniu, bo wszyscy utkneli w korku wczesniej na zjezdzie z bramek w Zagrzebiu.
Ruch sie po prostu rozładowal.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 13.07.2011 09:59

mosigar napisał(a):Na granicy slo-cro nie korkowalo sie specjalnie 9.07. popoludniu, bo wszyscy utkneli w korku wczesniej na zjezdzie z bramek w Zagrzebiu.
Ruch sie po prostu rozładowal.

Szczególnie na bramkach w Zagrzebiu polecam płacić kartą. Dla kart płatniczych są osobne bramki, prawie zawsze puste, podczas gdy na tych gotówkowych można postać z godzinę albo dłużej. Taka sytuacja była w minioną sobotę, gdy wracałem. Na bramkach gotówkowych korki na wszystkich pasach długości może z pół kilometra a dla kart płatniczych podjechałem jako pierwszy.
adamcmar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamcmar » 13.07.2011 13:02

By uniknąć korków proponuję nie bawić się w jazdę w weekend . Pamiętam z ubiegłego roku powrót w niedzielę : korek na bramkach przed Zagrebem ( jakiaś godzina) i zatory przed Wiedniem. W tym roku wracałem w nocy z poniedziałku na wtorek ( wczoraj) - wszędzie spokojnie , no może tylko zamieszanie na wlocie do Słoweni - wielkie gradobicie i chowanie samochodów pod drzewami :)
marciniooo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marciniooo » 13.07.2011 15:16

Witam wszystkich, do Chorwacji wybieram się w środę. Wyjeżdzam z Bydgoszczy około 3 rano, kurs na poznań, a potem na Niemiecką autostradę przez Monachium, potem Salzburg, Lublijana i Pula.
Nie bawię sie w żadne alternatywne trasy, czy objazdy- chce dojechac komfortowo i bezproblemowo. Czy na tej trasie mogą mnie spotkać korki? Czasami coś słychać, że koło Monachium jest "ciasno". Czy to prawda?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.07.2011 15:51

marciniooo napisał(a):chce dojechac komfortowo i bezproblemowo.

Nie zawsze autostrada to gwarantuje.
01zibi
Globtroter
Cro przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) 01zibi » 13.07.2011 16:59

marciniooo napisał(a):Witam wszystkich, do Chorwacji wybieram się w środę. Wyjeżdzam z Bydgoszczy około 3 rano, kurs na poznań, a potem na Niemiecką autostradę przez Monachium, potem Salzburg, Lublijana i Pula.
Nie bawię sie w żadne alternatywne trasy, czy objazdy- chce dojechac komfortowo i bezproblemowo. Czy na tej trasie mogą mnie spotkać korki? Czasami coś słychać, że koło Monachium jest "ciasno". Czy to prawda?

Nie jechałem przez Niemcy do Cro , ale moim zdaniem lepiej jeżdzi nam się przez Węgry cały czas autostradą spoko, zawsze wyjeżdżamy w poniedziałki zero korków , przez Austrię zawsze mieliśmy coś albo korek , albo ulewa ,że max 90km/h , na granicy z Cro do 20 aut , no ale każdy zrobi jak chce, pozdrawiam :lol:
chaozu
Autostopowicz
Grójec -> Split 17h

Nieprzeczytany postnapisał(a) chaozu » 13.07.2011 23:01

Jechałem przez radom, bezpłatną obwodnicą Krakowa, Chyżne, bańska B. Sahy, Budapeszt, zagrzeb itd, (wyjazd 3 rano -> 20)
Uwagi:
Jak widać jechało się bardzo przyzwoicie, najgorsza część trasy była na słowacji, gdzie po wypadku policja skierowała mnie objazdem (+50KM!!!!) poza tym mozolna droga, miejscami wlokłem się za tirem bo nie było sposobności na wyprzedzenie, na węgrzech było dobrze poza ... korkiem tirów na obwodnicy, na szczęście mają tam zakaz wyprzedzania przez to można było utrzymać tempo (70-90km/h) Reszta drogi ok (wbrew pozorom przez polskę jechało się świetnie ;]

Teraz jednak chciałbym znaleźć szybszą i jak najbardziej "autostradową" drogę, jadąc z Zadaru, omijając słowenie i "Gierkówkę" (która podobno jeszcze w remoncie
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 14.07.2011 09:06

adamcmar napisał(a):By uniknąć korków proponuję nie bawić się w jazdę w weekend . Pamiętam z ubiegłego roku powrót w niedzielę : korek na bramkach przed Zagrebem ( jakiaś godzina) i zatory przed Wiedniem. W tym roku wracałem w nocy z poniedziałku na wtorek ( wczoraj) - wszędzie spokojnie , no może tylko zamieszanie na wlocie do Słoweni - wielkie gradobicie i chowanie samochodów pod drzewami :)

Tak dokładnie, w sobotę 9 bm. po południu koło Wilfersdorf - korek kilka km w stronę Mikulova, dalej przy zwężeniu autostrady przed Graz-em kilka km. korka (też w kierunku na północ) na granicy HR/SLO i bramce opłat też bardzo dużo samochodów. W SOBOTĘ ALBO WCZEŚNIE RANO ALBO WIECZOREM.

Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone