Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.04.2014 22:41

wielbiciel napisał(a):
FUX napisał(a):A wystarczy wyjechać wyspanym w sobotę koło 4 rano i w zasadzie łapiesz się na korkowe niedobitki.
Z Zabrza w okolice Sibenika masz 12 h jechania bez napięć.
Wracasz w sobotę po południu lub niedzielę rano i sytuacja podobna.
:wink:
Nie pędź w stadzie włochatych istot. Szkoda wakacji. Podróż to także urlop.

Święta racja, zawsze tak robię i nigdy nie stałem w korkach w sobotę od 1999r.
W ubiegłym roku złamałem tą zasadę i pojechałem na noc z piątku/sobotę (05/06.07.) i to był błąd. W Ptuju o 5:00 autostrada od strony Mariboru już stała na dwóch pasach w kierunku na południe, więc łamiąc przepisy zawróciłem na moście (przez podwójną) i pojechałem na Rogatec i dalej bezpłatną "1" na Zagrzeb, by potem odbić na Karlovać ( dalej "1") i Plitvice itd. aż do Murter gdzie dojechaliśmy na 14:00. Jak się okazało był to słuszny manewr gdyż korki na bramkach i autostradzie na dół były co chwilę (relacja od sąsiadów z kwatery).
Dlatego nigdy więcej na noc, lepiej o 5:00 wyruszyć (dot. śląska) i bez stresu dojechać w ogonie jak pisze FUX

Nawet to czerwonymi literami napisał :D

Podstawowe info, czyli jak uniknąć korków i ponad 150 stron dyskusji, a można to zawrzeć w kilku postach :mrgreen:
Bicie piany, a ważne informacje zaginęły w gąszczu pytań i odpowiedzi.

Więcej czasu zajmie czytanie niż stanie w korkach :wink:

Szkoda tylko, że najważniejsze info nie zostały umieszczone na początku wątku, DUŻYMI LITERAMI O JASKRAWYM KOLORZE :D

PS Te korki to świetna propozycja dla "szukających jazdy w konwoju" :oczko_usmiech:

edit. Lednice, nie wiem czy na autostradzie w Słowenii nie ma kamer sczytujących winietki - ale nie zwracałem na to uwagi, po prostu kupuję i jadę, nie zwracałem uwagi na maszty z kamerami.
Na Węgrzech jest przecież e-winieta, i tam kamery sprawdzają po tablicach rejestracyjnych.
Ostatnio edytowano 06.04.2014 22:58 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2014 22:50

Zgadzam się, to powinna być informacja główna w dziale
Dojazd do Chorwacji >>> Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi :!: :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.04.2014 22:58

możemy sobie pisać takie informacje gdzie chcemy, a i tak ktoś zaraz wyskoczy z pytaniem "Czy 25 lipca 2015 o 4:30 na przejściu w Maceliju będą korki? Bo jadę pierwszy raz na Chorwację i nie wiem " :oczko_usmiech: :mrgreen:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 06.04.2014 23:07

FUX napisał to najlepiej jak również pierwszy post tego tematu jest nadal aktualny.
W inne dni niż piątki i soboty korków po prostu nie ma i nie będzie.
Co do bramek w Słowenii : http://goo.gl/maps/CkqHt
Nie umiem zrobić zdjęcia w SV ale przyjrzyjcie się uważnie a zobaczycie kamerę na wyjeździe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2014 23:16

baunty napisał(a):
edit. Lednice, nie wiem czy na autostradzie w Słowenii nie ma kamer sczytujących winietki - ale nie zwracałem na to uwagi, po prostu kupuję i jadę, nie zwracałem uwagi na maszty z kamerami.

Ja widziałem, jak za Sentij winietki sprawdzali wzrokowo ludzie z DARS.

Gdyby były kamerki, to by to robiły za nich :wink:

Przeważnie oni tam są. Jak są, to nie darują :wink: 8)
Tak więc nie ma sensu ryzykować :roll:

Monitoring na granicy w Sentilj na pewno jest, ale czy te kamery są od sprawdzania winietek. Wątpię.
Tak samo jest monitoring po stronie austriackiej w Spielfeld.

A pomimo monitoringu od czasu do czasu Austriacy robią łapanki przed Graz i sprawdzają winiety.
Czyli monitoring raczej nie jest z powodu winiet.

Chodzi poważniejsze sprawy niż winietki dla osobówek,
sprawdza się tiry i numery rejestracyjne osobówek 8)

Po drodze nigdy nie widziałem radiowozów policyjnych goniących auta bez winietki ani też radiowozów stojących na parkingach gotowych do pościgu za kimś, kto nie zapłacił 15 euro :roll:
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.04.2014 23:24

Lednice napisał(a):Zgadzam się, to powinna być informacja główna w dziale

dids76 napisał(a):możemy sobie pisać takie informacje gdzie chcemy, a i tak ktoś zaraz wyskoczy z pytaniem "Czy 25 lipca 2015 o 4:30 na przejściu w Maceliju będą korki? Bo jadę pierwszy raz na Chorwację i nie wiem " :oczko_usmiech: :mrgreen:

Póki odpowiadający się nie wku...wią :oczko_usmiech:
Jednak z drugiej strony nie dziwię się pytającym - przecież w tym wątku nie można doszukać się informacji bez wertowania całości.
Powinno być podstawowe info - czyli newralgiczne punkty oraz sposoby ominięcia ich- na początku wątku i dodany odnośnik do działu dyskusja, np "dyskusja nad sposobem ominięcia korków". Wszystko WYRAŹNIE napisane.

Po podstawowej lekturze byłoby mniej głupich pytań, a ważne informacje zawsze "na wierzchu".

A co jest teraz ???? ...widać 8)
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 07.04.2014 01:08

baunty napisał(a):
Lednice napisał(a):Zgadzam się, to powinna być informacja główna w dziale

dids76 napisał(a):możemy sobie pisać takie informacje gdzie chcemy, a i tak ktoś zaraz wyskoczy z pytaniem "Czy 25 lipca 2015 o 4:30 na przejściu w Maceliju będą korki? Bo jadę pierwszy raz na Chorwację i nie wiem " :oczko_usmiech: :mrgreen:

Póki odpowiadający się nie wku...wią :oczko_usmiech:
Jednak z drugiej strony nie dziwię się pytającym - przecież w tym wątku nie można doszukać się informacji bez wertowania całości.
Powinno być podstawowe info - czyli newralgiczne punkty oraz sposoby ominięcia ich- na początku wątku i dodany odnośnik do działu dyskusja, np "dyskusja nad sposobem ominięcia korków". Wszystko WYRAŹNIE napisane.

Po podstawowej lekturze byłoby mniej głupich pytań, a ważne informacje zawsze "na wierzchu".

A co jest teraz ???? ...widać 8)

pomysł dobry bo na 160 stronach z czego połowa nie na temat ciężko to znaleść
zuczek171
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuczek171 » 10.04.2014 10:47

dla mnie osobiście nawet lubię gdy sobie postoję w korku , zapalę papieroska , nózki wyprostuję i stoję rozmawiam z pasażerami ;P i o to chodzi przecież . na wakacjach nie gnamy na chama jak najszybciej . rok temu pojechałem swoim e36 328. mimo ze to auto potrafi szybko jeżdzić . to w polsce 130 max a poza polska przepisowo ;D dla mnie najpiekniejsza jest podróż niz dojechanie do celu :) wiec jak jedziecie i postoicie trochę w korku to wyluzujcie gumę i cieszcie się wakacjami :) otwórzcie okno popatrzcie na widoczki :) jak ja stałem to z Polakami trochę porozmawiałem . :) sorrki ale rozpisałem się xD
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 15.04.2014 11:06

Ponieważ ja drogę na i powrót z wakacji traktuję jako ich część to zależy mi żeby i one przyjemnie mi mijały. Poświęcam więc dwa dni z mojego cennego urlopu i wypoczynek w Chorwacji zaczynam od niedzieli, natomiast opuszczam ten piękny kraj już w piątek. Koszt jest oczywisty, o dwa dni wypoczynku mniej, no i pewnym kosztem jest konieczność znalezienia kwatery której właściciele się zgodzą na takie dziwactwo, ale jest to do zrobienia nawet w sezonie (przynajmniej początek lipca, lub koniec sierpnia bo tak próbowałem).
Zysk natomiast jest wieloraki, po pierwsze na każdej stacji dystrybutor z paliwem, kibelek i plac zabaw dla dziecka mam bez czekania. Jeśli przyjdzie mi chęć zjeść frytki to też mam je prawie bez czekania. Jazda dużo mniej męczy bo aut jest naprawdę jak na lekarstwo, bramki to też zaledwie moment i jedziesz dalej. Raz jeden jechałem na typowy turnus od soboty do soboty i to było coś czego się nie zapomina, dla ludzi którzy mają dosyć codzienności w korkach to tragedia.
ads82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ads82 » 17.04.2014 14:45

Zakładając, że wyjeżdzam w sobotę 13.09 około 05:00 rano z Warszawy, czy jest prawdopodobne, że utktnę w korkach w CRO ? Jadę do Tribunj.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 17.04.2014 15:05

ads82 napisał(a):Zakładając, że wyjeżdzam w sobotę 13.09 około 05:00 rano z Warszawy, czy jest prawdopodobne, że utktnę w korkach w CRO ? Jadę do Tribunj.

13 września? Jaja se robisz?
Jak trafisz na jakiś "dzwon" po drodze , to może trafisz.
3 razy jechałem we wrześniu i pusto.
ads82
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ads82 » 17.04.2014 15:21

maniust napisał(a):
ads82 napisał(a):Zakładając, że wyjeżdzam w sobotę 13.09 około 05:00 rano z Warszawy, czy jest prawdopodobne, że utktnę w korkach w CRO ? Jadę do Tribunj.

13 września? Jaja se robisz?
Jak trafisz na jakiś "dzwon" po drodze , to może trafisz.
3 razy jechałem we wrześniu i pusto.

Dzięki, tak przypuszczałem, że wrzesień już powinien być OK. Jadę pierwszy raz stąd wątpliwości. Pozdrawiam
Adam
Sebcio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebcio » 17.04.2014 16:41

Rozkład podróży.JPG
Orientacyjne obciążenie dróg w sezonie.
Ostatnio edytowano 17.04.2014 18:22 przez Sebcio, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 17.04.2014 17:33

Sebcio napisał(a):Obciążenie dróg w czasie sezonu 2014.

Nie 2014, a 2012 - popatrz na daty.

Poza tym w tym zestawieniu brakuje mi godzin 22-7, które mnie z kolei najbardziej interesują.
Sebcio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebcio » 17.04.2014 18:23

Raul73 napisał(a):
Sebcio napisał(a):Obciążenie dróg w czasie sezonu 2014.

Nie 2014, a 2012 - popatrz na daty.

Poza tym w tym zestawieniu brakuje mi godzin 22-7, które mnie z kolei najbardziej interesują.

Poprawione :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 157
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone