Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 03.04.2014 22:15

jak bym miał daleko do tej stacji to bym się nie przejmował bo i tak zawsze dużo przerw sobie robię, tylko szkoda robić godzinną przerwę po pół godziny jazdy:D Tym bardziej że jak policzyłem teraz 440kc na polskie według kursu z pobliskiego kantoru to wychodzi że w Polsce te winiety są sprzedawane jedynie 10 zł drożej.
Za austriacką winietą mogę stać te 15 minut bo i tak będzie to po co najmniej 3 godzinach jazdy więc akurat pora na przerwę w sam raz:D
winetu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) winetu » 05.04.2014 09:24

marekmarecki napisał(a):W tym roku pierwszy raz będę jechał w Sobotę na noc. Lepiej w drogę do hr wyjechać w Sobotę popołudniem czy raczej póznym wieczorem?

W/g mojego jednorazowego doświadczenia w sob. ok. 20 w szczycie sezonu było prawie pusto. Za to powracający stali w sporym korku.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 05.04.2014 21:55

Dokładnie to korki dotyczą tych, którzy mają zakwaterowanie od soboty.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 05.04.2014 23:00

A ja od lat wyjeżdżam w niedzielny poranek z Rzeszowa i nigdy nie "traciłem" czasu na stanie w korkach!! :wink:
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 05.04.2014 23:53

ja ktoś ma urlop od piątku godzina 22-00 do poniedziałku godzina 6-00 (2tyg. póżniej) to by wykorzystać jak najwięcej to musi jechać w piątek po pracy i wracać w sobotę :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.04.2014 08:50

A wystarczy wyjechać wyspanym w sobotę koło 4 rano i w zasadzie łapiesz się na korkowe niedobitki.
Z Zabrza w okolice Sibenika masz 12 h jechania bez napięć.
Wracasz w sobotę po południu lub niedzielę rano i sytuacja podobna.
:wink:
Nie pędź w stadzie włochatych istot. Szkoda wakacji. Podróż to także urlop.
kubelek1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubelek1974 » 06.04.2014 11:02

Czy duza jest roznica w kwocie ( w PLN) winietki kupowanej w PZM w Katowicach i winietki kupionej na zagranicznych stacjach benzynowych? Mam na mysli winietki: czeska, austryjacka, slowenska.
Czy dobrze mysle ze nie jest warte kupowanie ich na granica tylko lepiej w PL (PZM)?
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 06.04.2014 11:10

FUX napisał(a):A wystarczy wyjechać wyspanym w sobotę koło 4 rano i w zasadzie łapiesz się na korkowe niedobitki.
Z Zabrza w okolice Sibenika masz 12 h jechania bez napięć.
Wracasz w sobotę po południu lub niedzielę rano i sytuacja podobna.
:wink:
Nie pędź w stadzie włochatych istot. Szkoda wakacji. Podróż to także urlop.

Święta racja, zawsze tak robię i nigdy nie stałem w korkach w sobotę od 1999r.
W ubiegłym roku złamałem tą zasadę i pojechałem na noc z piątku/sobotę (05/06.07.) i to był błąd. W Ptuju o 5:00 autostrada od strony Mariboru już stała na dwóch pasach w kierunku na południe, więc łamiąc przepisy zawróciłem na moście (przez podwójną) i pojechałem na Rogatec i dalej bezpłatną "1" na Zagrzeb, by potem odbić na Karlovać ( dalej "1") i Plitvice itd. aż do Murter gdzie dojechaliśmy na 14:00. Jak się okazało był to słuszny manewr gdyż korki na bramkach i autostradzie na dół były co chwilę (relacja od sąsiadów z kwatery).
Dlatego nigdy więcej na noc, lepiej o 5:00 wyruszyć (dot. śląska) i bez stresu dojechać w ogonie jak pisze FUX
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.04.2014 11:39

kubelek1974 napisał(a):Czy duza jest roznica w kwocie ( w PLN) winietki kupowanej w PZM w Katowicach i winietki kupionej na zagranicznych stacjach benzynowych? Mam na mysli winietki: czeska, austryjacka, slowenska.
Czy dobrze mysle ze nie jest warte kupowanie ich na granica tylko lepiej w PL (PZM)?

Jest. Nie warto przepłacać.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.04.2014 12:20

kubelek1974 napisał(a):Czy duza jest roznica w kwocie ( w PLN) winietki kupowanej w PZM w Katowicach i winietki kupionej na zagranicznych stacjach benzynowych? Mam na mysli winietki: czeska, austryjacka, slowenska.

To chyba łatwo policzyć. Wystarczy cenę winiet w danym kraju pomnożyć przez aktualny kurs i porównać z tymi które oferuje PZMOT :oczko_usmiech:
Dla ułatwienia
Ceny PZMOT-u:
https://www.google.pl/maps?q=43.282048, ... 1&t=m&z=16
A tu ceny w Austrii i Czechach:
czechy-austria-ceny-winiet-na-2013-t39684.html#p1076967

Słowenia to 15 euro na tydzień lub 30 na miesiąc.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 06.04.2014 17:59

Wyjazd o 4 odpada:( po 1 jest to conajmniej 5 godzin spokoju mniej, a po 2 znam swój organizm i wiem że kończąc pracę o 22, zanim się zapakuje itp to spać jestem w stanie iść około 24 najwcześniej, zanim się zaśnie itp to trzeba wstawać, a wiem że lepiej dla mnie nie spać wcale w nocy niż lekko się rozespać i potem taki niewyspany jechać:( Nic pozostaje mi stanie w zaplanowanych korkach podczas pierwszego wyjazdu samemu do Chorwacji:)
A co do różnic w cenie winiet to austriacka 10 dniowa jest około 15zł tańsza w Austrii natomiast Czeska miesięczna około 10 zł w Czechach. Dochodzi to tego jeszcze koszt dostawy. Czyli za 2 austriackie i czeską przepłacamy około 50zł
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.04.2014 18:04

To się spakuj i jedź o 6-7
Czas przejazdu Tobie podałem.
Każdy robi, jak chce.
Daj Bóg, abyś do Wiednia bez snu dojechał...
kubelek1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubelek1974 » 06.04.2014 20:20

W tym wątku wszyscy się spieszą aby jak najszybciej dojechać bez korków i bez nie potrzebnych przestojów to po co jeszcze dodatkowo stawać i "tracić" czas w kolejkach na stacjach benzynowych lub denerwować się, że nie ma winietek (albo nie ma tych co my chcemy) na tej stacji i szukać na następnej tracąc cenne minuty na zakup winiety jak można już mieć to z głowy kupując w PL:). Nie wiem, tak się zastanawiam nie żebym był jakoś w pełni przekonany do przepłacania lub lobbowania cen PZM;) ale może warto zakupić w PL by dalej mieć spokój i ciąć do przodu.
Kwestia do przemyślenia lub policzenia...
kubelek1974
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubelek1974 » 06.04.2014 20:22

dids76 napisał(a):

To chyba łatwo policzyć. Wystarczy cenę winiet w danym kraju pomnożyć przez aktualny kurs i porównać z tymi które oferuje PZMOT :oczko_usmiech:
Dla ułatwienia
Ceny PZMOT-u:
A tu ceny w Austrii i Czechach:

Słowenia to 15 euro na tydzień lub 30 na miesiąc.

Podaj proszę jeszcze raz link do cen PZMOT-u bo ten coś nie działa. Dzięki
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 06.04.2014 20:27

To już jest lenistwo, poziom max. Tak ciężko wpisać w google "PZMOT WINIETY"?

http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/op ... we,23.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone