Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Al Capone
Globtroter
Re: Droga Pl-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al Capone » 03.07.2011 19:00

chaozu napisał(a):Witam, w nocy wybieram się na podróż do Chorwacji.
Zamierzam Jechać: Grójec - Rawa Mazowiecka - Częstochowa - Czeski Cieszyn - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor itd,
Chodzi mi głownie o trasę zwaną "gierkówką", słyszałem że są tam przebudowy i co za tym idzie - korki,
Zamierzam jednak jechać tamtędy o 4-5 rano, czy w tych godzinach można liczyć na jakąś łatwiejszą "przeprawę"

W tych godzinach na katowickiej jest przyzwoicie, jechałem dwa tygodnie temu.
Jenc_Braun
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jenc_Braun » 04.07.2011 07:38

Wjeżdżałem do Chorwacji 02.07 o godz 1 w nocy i stałem prawie 2 godziny do granicy pozatym cała droga luz.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.07.2011 08:17

Jenc_Braun napisał(a):Wjeżdżałem do Chorwacji 02.07

Na jakim przejściu? W Macelj?
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 04.07.2011 17:50

jeśli ktoś przekracza granicę Letenye-Gorican niech jedzie na stare przejście - tam jest pusto, natomiast na przejściu autostradowym można utknąć na długo, szczególnie w sobote.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 04.07.2011 19:23

edo napisał(a):jeśli ktoś przekracza granicę Letenye-Gorican niech jedzie na stare przejście - tam jest pusto, natomiast na przejściu autostradowym można utknąć na długo, szczególnie w sobote.

A jak się tam zjeżdza?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.07.2011 19:29

pam napisał(a):A jak się tam zjeżdza?

Tak - ta na niebiesko zaznaczona droga:
Obrazek
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 06.07.2011 09:52

Wyjeżdżam 15 lipca jeżeli ktoś wie o jakiś utrudnieniach na trasie Cz-Aus-Slo-Cro proszę o info.
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 07.07.2011 09:12

Witam
Start 24.06 ok godz 22.00 z Sosnowca droga przez Chałupki, Brno, Mikulov, Graz, objazd autostrady w Słowenii ruch na drodze średni (jechało się dobrze). Niestety wyjazd z Ptuja na drogę prowadzącą do granicy i SZOK
godzina 6.00 rano sobota i końca korka na autostradzie nie widać ( kolejny powód dlaczego ominąć autostradę w Słowenii) ale nic może jakoś pójdzie, niestety nie szło, ludzie powychodzili z aut istny piknik. Nic wcześniej przygotowałem sobie objazd przejścia Macelj na przejście Dobovec pri Rogatcu z wjazdem na autostradę w Durmanec. Dalej z korka nawrót i jazda droga całkiem niezła porównywalna do znanego objazdu autostrady. Na granicy pełny luz 2 auta.
Objazd zajął mi ok 1.20 jadą naprawdę lajtowo.
Myślę że jest to alternatywa na korki na głównym przejściu granicznym.
Pozdrawiam.
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 07.07.2011 09:13

rop69 napisał(a):Witam
Start 24.06 ok godz 22.00 z Sosnowca droga przez Chałupki, Brno, Mikulov, Graz, objazd autostrady w Słowenii ruch na drodze średni (jechało się dobrze). Niestety wyjazd z Ptuja na drogę prowadzącą do granicy i SZOK
godzina 6.00 rano sobota i końca korka na autostradzie nie widać ( kolejny powód dlaczego ominąć autostradę w Słowenii) ale nic może jakoś pójdzie, niestety nie szło, ludzie powychodzili z aut istny piknik. Nic wcześniej przygotowałem sobie objazd przejścia Macelj na przejście Dobovec pri Rogatcu z wjazdem na autostradę w Durmanec. Dalej z korka nawrót i jazda droga całkiem niezła porównywalną do znanego objazdu autostrady. Na granicy pełny luz 2 auta.
Pozdrawiam.
twboss
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) twboss » 10.07.2011 12:54

rop69 napisał(a):
rop69 napisał(a):Witam
godzina 6.00 rano sobota i końca korka na autostradzie nie widać ( kolejny powód dlaczego ominąć autostradę w Słowenii) ale nic może jakoś pójdzie, niestety nie szło, ludzie powychodzili z aut istny piknik. Nic wcześniej przygotowałem sobie objazd przejścia Macelj na przejście Dobovec pri Rogatcu z wjazdem na autostradę w Durmanec. Dalej z korka nawrót i jazda droga całkiem niezła porównywalną do znanego objazdu autostrady. Na granicy pełny luz 2 auta.
Pozdrawiam.

Zjechałeś na droge 689 za pdlehnik czy wcześniej na 690 i potem 432 acha no i pytanie czy te przejscie jest czynne całą dobę ??
Dick45
Croentuzjasta
Re: Droga Pl-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 10.07.2011 18:04

Al Capone napisał(a):
chaozu napisał(a):Witam, w nocy wybieram się na podróż do Chorwacji.
Zamierzam Jechać: Grójec - Rawa Mazowiecka - Częstochowa - Czeski Cieszyn - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor itd,
Chodzi mi głownie o trasę zwaną "gierkówką", słyszałem że są tam przebudowy i co za tym idzie - korki,
Zamierzam jednak jechać tamtędy o 4-5 rano, czy w tych godzinach można liczyć na jakąś łatwiejszą "przeprawę"

W tych godzinach na katowickiej jest przyzwoicie, jechałem dwa tygodnie temu.

W Mszczonowie zwężenie do jednego pasa i codziennie korki w obu kierunkach
erbeka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erbeka » 11.07.2011 10:26

Drodzy forumowicze - śledzę forum od dawna, jednak dopiero teraz zdecydowałem się na rejestrację. W piątek planujemy z moją drugą połówką po raz pierwszy ruszyć do Cro własnym autem - do tej pory tylko autokary. W związku z powyższym mam pytanie - czy jest szansa żeby ominąć potencjalny korek na wjeździe do Chorwacji? Na które przejście kierować się najlepiej - pierwotnie planowana trasa to jak najwięcej autostrad - Polska -> Czechy ->Austria -> Słowenia ... i tutaj zaczynają się schody - gdzie najlepiej kierować się od Mariboru? Chcemy dojechać do Krk. Z góry dzięki i pozdrawiam!
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 11.07.2011 15:19

twboss napisał(a):Zjechałeś na droge 689 za pdlehnik czy wcześniej na 690 i potem 432 acha no i pytanie czy te przejscie jest czynne całą dobę ??

Jechałem 690 następnie 432
niuk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuk » 11.07.2011 17:44

Witam, po raz pierwszy piszę, ale czytam Was od kilku lat. Zawsze jakoś udawało mi się znaleźć odpowiedzi, jednak teraz muszę zapytać. A mianowicie:
W najbliższy piątek (15.07) ruszam z rana z Wawki na Korczulę. Zamierzam jechać przez Bratysławę, okolice Wiednia, Graz i Maribor. W pobliżu Wiednia będę między 13-tą a 15-tą. Spodziewam się, że Wiedeńczycy będą wyjeżdżać z miasta na weekend. W związku z tym czy warto zjeżdżać z autostrady i jechać wzdłuż jeziora Neusiedler przez Parndorf, Purbach i Eisenstadt?
Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2011 19:08

Wiedeń to będziesz widział tylko z daleka :) a o 13-15tej to jeszcze nie szczyt piątkowy moim zdaniem. Jazda koło jeziora to droga przez miejscowości z ograniczeniami w każdej. Wg mnie to się nie opłaca. Jechałem tamtędy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone