Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2014 21:32

Daniellos76 napisał(a):
Bocian napisał(a):Przez Rogatec jedziesz i masz objechane. Może być drogą 689.
Pozdrav.

Dzięki Bocian za opcję. Jechałeś tędy? Obawiam się , że to przejście jest tez znane większości i wcale nie musi być luźniej :wink:

Jechałem dwa czy trzy razy. Zero korków. Za granicą chorwacką zaraz w lewo. Na Đurmanec.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 12.03.2014 21:47

Bocian napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):
Pozdrav.

Dzięki Bocian za opcję. Jechałeś tędy? Obawiam się , że to przejście jest tez znane większości i wcale nie musi być luźniej :wink:

Jechałem dwa czy trzy razy. Zero korków. Za granicą chorwacką zaraz w lewo. Na Đurmanec.

A czy jechałeś z piątku na sobotę w szczycie sezonu?, bo nieraz korek jest aż od Ptuja.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2014 21:56

Michalm2012 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):
Pozdrav.

A czy jechałeś z piątku na sobotę w szczycie sezonu?, bo nieraz korek jest aż od Ptuja.

Staram się ostatnio nie jeździć z piątku na sobotę ale zdarzało sie jechać z soboty na niedzielę po noclegu w Oekotelu pod Grazem. Jak kibel już za Ptujem to odbija się od razu w 690.
Ostatnio edytowano 12.03.2014 22:16 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 12.03.2014 22:11

Z piątku na sobotę jeżdżę tylko przez Węgry.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 13.03.2014 12:31

Zawsze się wymądrzałem, że podróż nigdy w weekend itp. niestety w tym roku scenariusz wygląda tak:

- na granicy w Macelj będę w sierpniowy piątek ok 8.00
- na Lucko ok 9.00
- w Slunj/Plitvicach ok 11
Pytanie do doświadczonych w weekendowych bojach: jazda w piątek w godzinach dopołudniowych jeszcze jest OK?

kolejny dzień sierpniowa SOBOTA:
- wyjazd z Slunj godz 7-8
- wjazd na autostradę w Gornja Ploca ok 9.00
Czy w sobotę w godzinach rannych od Sv Rok'a w dół jest jeszcze zatwardzenie, czy można liczyć na płynna jazdę

powrót to niedziela po "długim weekendzie" 17.08 - piątek 15.08 w Cro święto.
- wyjazd z Breli do Graz
Jak wygląda niedziela na autostradach w stronę Polski? O której startować z Breli?

wiem, wiem, nigdy nie ma reguły, może być wypadek, bura itp ... ale z Waszego doświadczenia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.03.2014 12:52

Hadler napisał(a):Zawsze się wymądrzałem, że podróż nigdy w weekend itp. niestety w tym roku scenariusz wygląda tak:

- na Lucko ok 9.00
Pytanie do doświadczonych w weekendowych bojach: jazda w piątek w godzinach dopołudniowych jeszcze jest OK?

Czy w sobotę w godzinach rannych od Sv Rok'a w dół jest jeszcze zatwardzenie, czy można liczyć na płynna jazdę

- wyjazd z Breli do Graz
Jak wygląda niedziela na autostradach w stronę Polski? O której startować z Breli?

wiem, wiem, nigdy nie ma reguły, może być wypadek, bura itp ... ale z Waszego doświadczenia?

dobra rada. znajdzie sobie kogoś kto będzie mógł wam sprawdzić drogę na google maps i przez kamerki,
w ubiegłym roku znajomemu tak pomogłem i Lućko bokiem omijał.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.03.2014 13:37

Hadler napisał(a):Zawsze się wymądrzałem, że podróż nigdy w weekend itp. niestety w tym roku scenariusz wygląda tak:

- na Lucko ok 9.00

- wyjazd z Breli do Graz

W piątek do południa ruch raczej bez korkowania.

Na A1 już za bramkami w Lucko nie powinno być korków, ale ruch raczej spory. Jeśli wyskoczy jakiś wypadek to można postać kilka godzin. Ja w ubiegłym roku po noclegu w Korenicy nie wracałem na A1 tylko aż do Splitu jechałem D1 (czyli "starą drogą"). Droga bardzo dobra i ciekawa widokowo.

W niedzielę już stałem na granicy w Macelj dwie godziny. Na A1 korzystać w Lucko z bramek do płatności kartą, słuchać radia (najlepiej, jak radzi srebrny mieć kogoś przed kompem żeby Ci kamerki sprawdził). Jeśli jest większa kolejka na przejściu w Macelj, zjechać zjazdem "Durmanec" i pojechać przez przejście w Rogatec. http://goo.gl/maps/phJLT ja w ubiegłym roku tak wracałem.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 13.03.2014 13:51

No te patenty z Rogatec, czy w drodze powrotnej alternatywa dla Lucko (Jastrebarsko, Jankomir) mam w notesie opanowane. Aplikacja HAK w telefonie też już czeka :) więc generalnie dam radę. Natomiast zaciekawiłeś mnie opcją jazdyz Plitvic starą D1 do samego Splitu. Kusi odświeżenie sobie trasy sprzed 10 lat przez Knin itd ...
Ile czasu zajęła Ci trasa z Korenicy do Splitu drogą D1?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.03.2014 13:59

Z Korenicy wyjechałem po śniadaniu, czyli po 8, w porcie w Splicie byłem około 11:30 (nie zdążyłem na prom o 11:15), były też postoje na "podziwianie widoków" :wink: . Dokładniej bym musiał sprawdzić godziny robienia zdjęć z trasy :wink:

Edit: Wyjazd z Korenicy był raczej bliżej 8:30 :wink:
Ostatnio edytowano 13.03.2014 21:21 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
madi-ad
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madi-ad » 13.03.2014 20:45

Mam pytanie o której mogę dotrzeć do Rogoźnicy wyjazd z Grazu w sobotę o 8:00. Wyjazd niestety pod koniec lipca wiem ,ze mogą by spore korki ale chodzi mi o przybliżony czas dotarcia na miejsce
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.03.2014 21:14

Hadler napisał(a):powrót to niedziela po "długim weekendzie" 17.08 - piątek 15.08 w Cro święto.
- wyjazd z Breli do Graz

mniej więcej od 13-14tej zaczyna się robić ciasno, po południu coraz bardziej, sporo Chorwatów z płn szczególnie z Zagrzebia wraca z weekendu, prędkości wtedy są naprawdę różne, ale na pewno nie duże czy nawet max dozwolone
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 15.03.2014 22:08

madi-ad napisał(a):Mam pytanie o której mogę dotrzeć do Rogoźnicy wyjazd z Grazu w sobotę o 8:00. Wyjazd niestety pod koniec lipca wiem ,ze mogą by spore korki ale chodzi mi o przybliżony czas dotarcia na miejsce

Nikt nie jest w stanie dokładnie tego określić. Ale wyjeżdżając z Grazu w lipcową sobotę o 8:00 w newralgicznych miejscach korki masz murowane. Normalnie przejechałbyś w 7 godzin z lekkim okładem ale tutaj może się zdarzyć ze wyjdzie 10-11 h.
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 15.03.2014 22:29

madi-ad napisał(a):Mam pytanie o której mogę dotrzeć do Rogoźnicy wyjazd z Grazu w sobotę o 8:00. Wyjazd niestety pod koniec lipca wiem ,ze mogą by spore korki ale chodzi mi o przybliżony czas dotarcia na miejsce

Mówisz - Rogoźnica? W takim razie gdzieś będziemy się mijać- będziemy tam od 1 do 10 sierpnia! Apartmani już masz? My będziemy na put sepurine... :D
Bolek1969
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolek1969 » 16.03.2014 21:14

Bocian napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):
Pozdrav.

Staram się ostatnio nie jeździć z piątku na sobotę ale zdarzało sie jechać z soboty na niedzielę po noclegu w Oekotelu pod Grazem. Jak kibel już za Ptujem to odbija się od razu w 690.

Witam.
W ubiegłym roku jechałem w sobotę 26 lipca.
Po doświadczeniach z poprzedniego roku (07 lipca 2012) kiedy to stałem za Mariborem aż do końca Słoweńskiej autostrady 3 godz. od 10.00 do 13.00 a później jeszcze godzinę przed granicą w Macelj, postanowiłem skorzystać z porad z tego forum i objechać korkujące się miejsca. Zjechałem z autostrady już w Mariborze 5-tym zjazdem i kierowałem się na Ptuj. Byłem cały Happy, gdy przejeżdżając pod autostradą widziałem "biedaków" stojących w korku dłuższym niż sięgał wzrok. (jak wyglądał ten korek tydzień później widać tu: youtube.com/watch?v=seMHMhMaDcg )
Kierowałem się na przejście Rogatec. Droga z Ptuj do Rogatec jest raczej wąska i na niektórych odcinkach dość kręta. Na granicy w Rogatec byłem o 7.30, ale było warto. youtube.com/watch?v=6gz_E901SdI
Na autostradę wjechałem w miejscowości Durmanec.
Korek przed bramkami Lucko zaczynał się już w okolicach Zapresić. Na szczęście udało mi się ominąć Zagrzeb bocznymi drogami i na A1 w stronę Adriatyku wjechałem w Donja Zdencina.
Niestety do węzła Bosiljewo średnia prędkość wyniosła 40 km/h.
Do Zadaru było już trochę lepiej bo dało się jechać 100km/h, ale ruch i tak był bardzo duży.
Im dalej na południe to było trochę lepiej.
Jedno jest jednak pewne, jadąc w sobotę w szczycie sezonu warto jest dalekim łukiem omijać całkowicie zapchaną autostradę w Słowenii, przejście graniczne w Marcelj i Zagrzeb (bramki w Lucko).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.03.2014 05:13

Bolek1969 napisał(a): Zjechałem z autostrady już w Mariborze 5-tym zjazdem i kierowałem się na Ptuj. Byłem cały Happy, gdy przejeżdżając pod autostradą widziałem "biedaków" stojących w korku dłuższym niż sięgał wzrok. (jak wyglądał ten korek tydzień później widać tu: youtube.com/watch?v=seMHMhMaDcg )
Kierowałem się na przejście Rogatec. Droga z Ptuj do Rogatec jest raczej wąska i na niektórych odcinkach dość kręta. Na granicy w Rogatec byłem o 7.30, ale było warto. youtube.com/watch?v=6gz_E901SdI
Na autostradę wjechałem w miejscowości Durmanec.

Tylko jak chce się zjeżdżać ze słoweńskiej autostrady już za Mariborem to czy nie lepiej jechać przez Mureck - Lenart - Ptuj? Czasowo nie będzie wielkiej różnicy a 15 euro na winiecie się zaoszczędzi :wink:
W sezonie też polecam jazdę przez Rogatec. Potwierdzam droga dosyć wąska i kręta, więc szczególnie w nocy trzeba uważać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 150
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone