napisał(a) Bolek1969 » 16.03.2014 21:14
Bocian napisał(a):Michalm2012 napisał(a):Bocian napisał(a):Daniellos76 napisał(a):Bocian napisał(a):Przez Rogatec jedziesz i masz objechane. Może być drogą 689.
Pozdrav.
Dzięki Bocian za opcję. Jechałeś tędy? Obawiam się , że to przejście jest tez znane większości i wcale nie musi być luźniej
Jechałem dwa czy trzy razy. Zero korków. Za granicą chorwacką zaraz w lewo. Na Đurmanec.
A czy jechałeś z piątku na sobotę w szczycie sezonu?, bo nieraz korek jest aż od Ptuja.
Staram się ostatnio nie jeździć z piątku na sobotę ale zdarzało sie jechać z soboty na niedzielę po noclegu w Oekotelu pod Grazem. Jak kibel już za Ptujem to odbija się od razu w 690.
Witam.
W ubiegłym roku jechałem w sobotę 26 lipca.
Po doświadczeniach z poprzedniego roku (07 lipca 2012) kiedy to stałem za Mariborem aż do końca Słoweńskiej autostrady 3 godz. od 10.00 do 13.00 a później jeszcze godzinę przed granicą w Macelj, postanowiłem skorzystać z porad z tego forum i objechać korkujące się miejsca. Zjechałem z autostrady już w Mariborze 5-tym zjazdem i kierowałem się na Ptuj. Byłem cały Happy, gdy przejeżdżając pod autostradą widziałem "biedaków" stojących w korku dłuższym niż sięgał wzrok. (jak wyglądał ten korek tydzień później widać tu:
youtube.com/watch?v=seMHMhMaDcg )
Kierowałem się na przejście Rogatec. Droga z Ptuj do Rogatec jest raczej wąska i na niektórych odcinkach dość kręta. Na granicy w Rogatec byłem o 7.30, ale było warto.
youtube.com/watch?v=6gz_E901SdINa autostradę wjechałem w miejscowości Durmanec.
Korek przed bramkami Lucko zaczynał się już w okolicach Zapresić. Na szczęście udało mi się ominąć Zagrzeb bocznymi drogami i na A1 w stronę Adriatyku wjechałem w Donja Zdencina.
Niestety do węzła Bosiljewo średnia prędkość wyniosła 40 km/h.
Do Zadaru było już trochę lepiej bo dało się jechać 100km/h, ale ruch i tak był bardzo duży.
Im dalej na południe to było trochę lepiej.
Jedno jest jednak pewne, jadąc w sobotę w szczycie sezonu warto jest dalekim łukiem omijać całkowicie zapchaną autostradę w Słowenii, przejście graniczne w Marcelj i Zagrzeb (bramki w Lucko).