Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.03.2014 09:18

Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 06.03.2014 10:00

Na mapie z Twojego linku google ostrzega, że droga jest częściowo płatna.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.03.2014 10:19

Karczu napisał(a):Na mapie z Twojego linku google ostrzega, że droga jest częściowo płatna.

U mnie nie ostrzega( tym bardziej, że zaznaczyłam opcję unikaj opłat, możesz podać na którym odcinku ?

edit;
Mnie na twoim linku pokazuje się ta informacja
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 06.03.2014 10:37

Wygląda na to, że po wejściu w link automatycznie nie jest zaznaczona opcja "unikaj tras płatnych" :)
U mnie na Twoim linku trasa leci cały czas przez R1.

To link do mojej poprawionej trasy:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Nov%C ... s&t=m&z=11

Edit:
A może o to chodziło? (zjazd przy Tesco)
https://maps.google.pl/maps?saddr=Nov%C ... ra=ls&z=11
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 06.03.2014 10:56

Karczu napisał(a):.....
Poszło na PW.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 06.03.2014 22:21

Witaj Karczu. Nigdy nie jechałem taką porą więc nie mogę na to pytanie odpowiedzieć. Zazwyczaj na granicy Chorwackiej byliśmy między 3-6 rano. Co do tych korków to stałem tylko jeden raz właśnie w 2013 roku wyjazd na dwa ostatnie tygodnie sierpnia tak jak teraz planujemy. Wcześniejsze mieliśmy czerwiec lub wrzesień wtedy nigdy nie mieliśmy problemu. Teraz nie mamy wyjścia bo nasze dzieci poszły do szkoły i musimy wybierać sezon lub nic.
Wiem że mój opis trasy był marny ale to nie ta trasa. Puszczam linkę z mapką tam jest moja trasa oczywiście można sobie zrobić modyfikację według siebie.

https://maps.google.pl/maps/ms?msa=0&ms ... dg=feature

Co do winet my kupowaliśmy w nocy miejscowość Rétság około 26 km od granicy ze Słowacją cało dobowa stacja benzynowa MOL obsługa bardzo fajna nawet mówili po polsku. Po lewej stronie zaraz po wjeździe do miasteczka.

https://www.google.pl/maps/@47.933992,1 ... !2e0?hl=pl

https://www.google.pl/maps/@47.931972,1 ... !2e0?hl=pl

myślę że to na razie tyle jakby coś to pisz.
pozdrawiam marek
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 06.03.2014 22:25

Karczu przez pomyłkę dałem złą linkę do mapy przejazdu. Ta powinna być dobra.

https://maps.google.pl/maps?saddr=Wieli ... ,3,4,5&z=7
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 10.03.2014 20:22

Witam, podczas naszych 6 podróży do Cro nigdy nie staliśmy w korkach z 2 powodów: jechaliśmy albo po sezonie albo poza weekendem. W tym roku z uwagi na to, że współtowarzysze muszą jechać autokarem, musimy zameldować się w sobotę, czyli z Polski wyruszamy w piątek. I tu mam pytanie do "doświadczonych" w weekendowej jeździe - o której należy być na granicy SLO/CRO z piątku na sobotę, żeby jak najkrócej stać w korkach?. Planujemy wyjazd ok 16, co znaczy, że na tej granicy możemy być ok 3 nad ranem. Nie wiem czy nie lepiej jest wyjechać trochę wcześniej by być na granicy ok północy? Wiem, że nie ma reguły ale chciałbym poznać opinie tych co podróżowali w takim czasie.
zmasz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmasz » 10.03.2014 20:28

Problemy z linkami gogle

Wyznaczone trasy w nowych mapach Google niepoprawnie otwierają się w starych mapach.
Teraz przy podawaniu linków do tras trzeba zaznaczyć nowe czy stare mapy Google. :D

Dlatego w poprzednich postach były problemy w wyznaczaniu tras. :D
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 10.03.2014 22:34

Daniellos76 napisał(a):Witam, podczas naszych 6 podróży do Cro nigdy nie staliśmy w korkach z 2 powodów: jechaliśmy albo po sezonie albo poza weekendem. W tym roku z uwagi na to, że współtowarzysze muszą jechać autokarem, musimy zameldować się w sobotę, czyli z Polski wyruszamy w piątek. I tu mam pytanie do "doświadczonych" w weekendowej jeździe - o której należy być na granicy SLO/CRO z piątku na sobotę, żeby jak najkrócej stać w korkach?. Planujemy wyjazd ok 16, co znaczy, że na tej granicy możemy być ok 3 nad ranem. Nie wiem czy nie lepiej jest wyjechać trochę wcześniej by być na granicy ok północy? Wiem, że nie ma reguły ale chciałbym poznać opinie tych co podróżowali w takim czasie.

Jeżeli czerwiec to ok, ale druga połowa lipca i sierpień to w tych godzinach korek jest gwarantowany.
Lepiej opracuj sobie trasę "inną" niż wyznaczy Ci Hołek i Google.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 12.03.2014 13:51

zmasz napisał(a):Problemy z linkami gogle

Wyznaczone trasy w nowych mapach Google niepoprawnie otwierają się w starych mapach.
Teraz przy podawaniu linków do tras trzeba zaznaczyć nowe czy stare mapy Google. :D

Dlatego w poprzednich postach były problemy w wyznaczaniu tras. :D

Ooo, dzięki zapamiętam :papa:
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 12.03.2014 21:08

Michalm2012 napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):Witam, podczas naszych 6 podróży do Cro nigdy nie staliśmy w korkach z 2 powodów: jechaliśmy albo po sezonie albo poza weekendem. W tym roku z uwagi na to, że współtowarzysze muszą jechać autokarem, musimy zameldować się w sobotę, czyli z Polski wyruszamy w piątek. I tu mam pytanie do "doświadczonych" w weekendowej jeździe - o której należy być na granicy SLO/CRO z piątku na sobotę, żeby jak najkrócej stać w korkach?. Planujemy wyjazd ok 16, co znaczy, że na tej granicy możemy być ok 3 nad ranem. Nie wiem czy nie lepiej jest wyjechać trochę wcześniej by być na granicy ok północy? Wiem, że nie ma reguły ale chciałbym poznać opinie tych co podróżowali w takim czasie.

Jeżeli czerwiec to ok, ale druga połowa lipca i sierpień to w tych godzinach korek jest gwarantowany.

Nie powiem, że mnie pocieszyłeś :D. Z tego co patrzyłem na mapie jest niewiele alternatyw - czy jest gdzieś może jakas mapka z alternatywnymi przejściami dla Macelj?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.03.2014 21:15

Przez Rogatec jedziesz i masz objechane. Może być drogą 689.
Pozdrav.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 12.03.2014 21:21

Daniellos76 napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):

Nie powiem, że mnie pocieszyłeś :D. Z tego co patrzyłem na mapie jest niewiele alternatyw - czy jest gdzieś może jakas mapka z alternatywnymi przejściami dla Macelj?

Na przykład tak: http://goo.gl/maps/AE1cF
kilometrów podobnie, bez winiet na Węgry i Słowenię. Korka zero. Przez Węgry normalna asfaltowa droga.
Jechaliśmy tak w 2012. Ciasno dopiero było w Lućko ale to akurat łatwo też ominąć
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 12.03.2014 21:28

Bocian napisał(a):Przez Rogatec jedziesz i masz objechane. Może być drogą 689.
Pozdrav.

Dzięki Bocian za opcję. Jechałeś tędy? Obawiam się , że to przejście jest tez znane większości i wcale nie musi być luźniej :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 149
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone