Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 12:58

walp napisał(a):
srebny napisał(a):hmm na wakacje zawsze jeżdżę z Pt na sob. startuje około 14/15 z okolic Wrocławia
i rano jestem na miejscu. Jeździłem w lipcu sierpniu a ostatnio w czerwcu.
Korki po drodze były w lipcu i sierpniu tylko do WC :) natomiast w czerwcu nawet przez Wiedeń
przejechałem bez problemowo i bardzo szybko.
Tak na poważnie zawsze najdłużej schodzi mi przejechanie polskiego odcinka
z domu do granicy ale to wynika z godziny o której startuję.

Tak z ciekawości zapytam, jaką trasą jedziesz Wrocław-Wiedeń?

Boboszów -> Svitavy -> Brno -> Mikulov -> Wiedeń
kilka razy jechałem przez Olomuck ale z przyzwyczajenia wolę drogę przez Svitavy.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.02.2014 13:08

srebny napisał(a):
walp napisał(a):Tak z ciekawości zapytam, jaką trasą jedziesz Wrocław-Wiedeń?

kilka razy jechałem przez Olomuck ale z przyzwyczajenia wolę drogę przez Svitavy.

Też kilka razy tą trasą jechałem.
Pozdrawiam. :wink:
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 21.02.2014 15:15

Witam. Czy ktoś jechał kiedyś taką trasą?
https://maps.google.pl/maps?saddr=Nowa+ ... mra=ls&z=6

Z tego co czytam wielu z Was wybiera drogę przez Austrię i Słowenię.
Co powiecie o trasie przez Słowację i Węgry?

Na mapie, którą podałem wyżej zaznaczyłem objazd jedynego płatnego odcinka na Słowacji na tej trasie. Płacimy tylko ok. 40zł za 10-dniową winietę na Węgry.

Co eksperci powiedzą o tej trasie?
Dodam, że będę wyjeżdżał w piątek i do Chorwacji jadę pierwszy raz :)

Pozdrawiam.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.02.2014 16:15

Możesz polecieć z Węgier przez BiH przez Doboj, Bugojno. Na Makarską zjechać nowym tunelem. Trasa wolniejsza, piękniejsza i tańsza.
Pozdrav.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.02.2014 16:47

Karczu napisał(a):Witam. Czy ktoś jechał kiedyś taką trasą?
(...)

napisz, kiedy i o której będziesz wyjeżdżał w ten piątek, bo to może mieć kluczowe znaczenie np jadąc po ringu Budapesztu (który czasem się mocno korkuje) oraz NP Zagreb-Lućko
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 21.02.2014 19:44

Będę wyjeżdżał dopiero 15 sierpnia, godzina nie jest ustalona. Mogę być na miejscu rano lub popołudniu więc chciałbym pojechać tak by ruch był jak najmniejszy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.02.2014 20:59

Karczu napisał(a):Będę wyjeżdżał dopiero 15 sierpnia, godzina nie jest ustalona. Mogę być na miejscu rano lub popołudniu więc chciałbym pojechać tak by ruch był jak najmniejszy.

to lepiej mierz w Breli być rano, wtedy Lucko, a tym bardziej Budapeszt miniesz nocą... prawdopodobnie bez korków
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 23.02.2014 17:30

.

My jeździmy tą trasą , z tym, że odbijamy z obwodnicy Budapesztu na BiH . W Słowacji (zaznaczonej u ciebie) robisz straszne "koło" omijając płatny odcinek, "objazdowa" droga jest prawie równoległa do płatnego odcinka popatrz na drogę nr 69. Słowacja - piękne widoki ale trasa kręta, jeśli zależy ci na czasie nie pogonisz, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Nam ostatnim razem bardzo dała się we "znaki" , mimo że wiedzieliśmy czego się spodziewać, "ciągnęła się jak flaki" :? . Ale ... pewnie w tym roku też nią pojedziemy ... mimo wszystko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2014 07:43

Z tego co czytam wielu z Was wybiera drogę przez Austrię i Słowenię.

Na mapie, którą podałem wyżej zaznaczyłem objazd jedynego płatnego odcinka na Słowacji na tej trasie. Płacimy tylko ok. 40zł za 10-dniową winietę na Węgry.

Pozdrawiam.

Stronę wcześniej pisałem o swojej jeździe ta trasa z piatku na sobote.

W tym roku wyremontowany został odcinek Konieczna-Beherov
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 25.02.2014 14:10

srebny napisał(a):
walp napisał(a):
srebny napisał(a):hmm na wakacje zawsze jeżdżę z Pt na sob. startuje około 14/15 z okolic Wrocławia
Korki po drodze były w lipcu i sierpniu tylko do WC :) natomiast w czerwcu nawet przez Wiedeń

ło matkoooo! "Olomuck" czyli masz na myśli Ołomuniec vel Olomouc?????a można wiedzieć, ile godzin wówczas jechałeś??? toż ta droga wije się i wije...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2014 14:21

CroAna napisał(a):
srebny napisał(a):
walp napisał(a):

ło matkoooo! "Olomuck" czyli masz na myśli Ołomuniec vel Olomouc?????a można wiedzieć, ile godzin wówczas jechałeś??? toż ta droga wije się i wije...

dokładnie mam 1226km, PL>Cro z pauzami max 16h raz 24h ale jechałem wzdłuż wybrzeża. na powrocie jak to na powrocie gaz do końca i nie ma latania po winiety 11h z Trogiru (z objazdem w SLO) do przejścia granicznego Boboszów. Po Polsce 230km zeszło mi 2,5h.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.02.2014 14:34

srebny napisał(a):dokładnie mam 1226km, PL>Cro z pauzami max 16h raz 24h ale jechałem wzdłuż wybrzeża. na powrocie jak to na powrocie gaz do końca i nie ma latania po winiety 11h z Trogiru (z objazdem w SLO) do przejścia granicznego Boboszów. Po Polsce 230km zeszło mi 2,5h.

Całkiem niezłe osiągi. :wink:
Na tej trasie najwolniejszy jest dla mnie odcinek Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov ok. 3h
Ponieważ lubię zmiany, to myślę, że w tym roku będzie inna opcja. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2014 07:01

walp napisał(a):
srebny napisał(a):dokładnie mam 1226km, PL>Cro z pauzami max 16h raz 24h ale jechałem wzdłuż wybrzeża. na powrocie jak to na powrocie gaz do końca i nie ma latania po winiety 11h z Trogiru (z objazdem w SLO) do przejścia granicznego Boboszów. Po Polsce 230km zeszło mi 2,5h.

Całkiem niezłe osiągi. :wink:
Na tej trasie najwolniejszy jest dla mnie odcinek Boboszów-Svitavy-Brno-Mikulov ok. 3h
Ponieważ lubię zmiany, to myślę, że w tym roku będzie inna opcja. :wink:

To jest tak, że ten czas nadrobiłem wczesnym startem o 5.00 z Trogiru tak aby ominąć poranne korki
dojeżdżających do wybrzeża. Pamiętam, że największym zmartwieniem był Wiedeń bo miałem go mijać
w godzinach szczytu.
Natomiast nawiążę do tego co napisałeś, to dla mnie czeskie drogi są puste bez większego ruchu
i dla tego wolę drogę przez Svitave.
marosmaro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marosmaro » 05.03.2014 21:12

Witaj Karczu. Jedziesz w tym samym dniu co ja tylko że my wybieramy się na Pag. Tą trasą jechałem trzy razy ale tak jak pisze ( Sylwetka&Gienuś ) nie opłaca się jechać tym objazdem przez miasto będzie o wiele bliżej i właśnie ta droga jest równoległa do drogi szybkiego ruchu. Trzeba zjechać przed Banską dojechać do parku potem jest małe rondko za nim będzie w lewo przez mostek potem aż do Zvolena w miarę prosto. Ale to jest napisane bardzo krótko pierwszy raz się strasznie motałem po Banskiej. Budapesztu też bym nie omijał w nocy nie ma korków i można coś fajnego zobaczyć. Ta cała trasa jest fajna lecz nie za szybka. Dopiero na Granicy Cro-Węgry jest masakra potem na większych rozgałęzieniach autostrady np. Bosiljevo II ( A6 ) Rijeka, Pula - ( A1 ) Split, Senj, Ogulin. W tym roku będę chciał objechać jeszcze nie wie jak te punkty bo na każdym z nich straciliśmy ostatnio po około 2-ie godziny. Jeszcze jedno jechałem już 10 razy różnymi drogami ale ta mi najbardziej odpowiada. Co do czasu przejazdu to jest sporo krótsza niż przez Czechy, Austrię i Słowenię którą trzeba objechać żeby nie płacić za autostradę i tu się sporo czasu traci. Kosztuje mniej bo jazda jest wolniejsza płacimy winete na Węgry i bramki na Chorwacji. Na razie tyle jak masz jeszcze jakieś pytanko to pisz.
pozdrawiam marek z wieliczki
Karczu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karczu » 06.03.2014 08:33

Dziękuję za odpowiedzi :)
Marosmaro, po Chorwacji będę jechał w nocy/bardzo wcześnie rano, wtedy też można spodziewać się utrudnień na chorwackich autostradach?
Czy to jest objazd o którym piszesz: https://maps.google.pl/maps?saddr=Nov%C ... s&t=m&z=12
Czy trzeba zjechać jeszcze wcześniej?
I jeszcze jedno pytanie, czy w nocy na Węgrzech można bez problemu zakupić winietę?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 148
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone