Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sandomingo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandomingo » 04.02.2014 14:08

Hej, my w zeszłym roku wyjeżdżaliśmy również z Krakowa z dzieciakami w piątek.
Z tym, że wyjechaliśmy rano i wieczorem byliśmy już na miejscu, przejazd bezproblemowy.
Ale jadąc pod koniec czerwca to myślę, że nawet jak wyjedziecie późnym popołudniem to raczej powinniście przejechać bez większego korka.
Generalnie bardzo wiele daje - opisywany wielokrotnie na forum - przejazd przez bramki Bank Card/No Cash - to w Waszym przypadku powinno całkowicie rozwiązać problem.
Podobnie w drodze powrotnej - wyjedźcie w sobotę 3-4 rano a na Lucko tylko Bank Card i będzie dobrze :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2014 15:50

sandomingo napisał(a):Generalnie bardzo wiele daje - opisywany wielokrotnie na forum - przejazd przez bramki Bank Card/No Cash - to w Waszym przypadku powinno całkowicie rozwiązać problem.
Podobnie w drodze powrotnej - wyjedźcie w sobotę 3-4 rano a na Lucko tylko Bank Card i będzie dobrze :D

Tyle, że te bramki są tylko po stronie dla powracających...
LucynaM
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) LucynaM » 04.02.2014 21:46

Mówicie, że w czerwcu aż takich korków nie ma?
My w zeszłym roku jechaliśmy 22 czerwca , w sobotę po 10 przekraczaliśmy granice w CRO, kawałek za nią były takie korki że w Senj byliśmy o 15.30! :| Na każdym rozjeździe stała policja i machała lizakiem żeby szybciej jechać.
W tym roku planujemy w tym samym terminie przekraczać po godzinie 12 i mam nadzieje że będzie lepiej.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.02.2014 22:29

LucynaM napisał(a):Mówicie, że w czerwcu aż takich korków nie ma?
My w zeszłym roku jechaliśmy 22 czerwca , w sobotę po 10 przekraczaliśmy granice w CRO, kawałek za nią były takie korki że w Senj byliśmy o 15.30! :| Na każdym rozjeździe stała policja i machała lizakiem żeby szybciej jechać.
W tym roku planujemy w tym samym terminie przekraczać po godzinie 12 i mam nadzieje że będzie lepiej.

Też jechaliśmy w sobotę 22 czerwca, tylko później. Specjalnie się nie spieszyłem, z domu wyjechałem po 7 rano, ok 12 byliśmy w okolicach Ptuj na Słowenii i tam przerwa na jedzenie, żeby na granicy za wcześnie nie być. Na granicy w Macelj byliśmy ok 13:30 i było pusto, potem zwiedzanie muzeum w Krapinie i na autostradę wróciliśmy po 16. Tak pustej autostrady dawno w Cro nie widziałem :oczko_usmiech:
W drodze powrotnej, też w sobotę, ominąłem przejście w Macelj jadąc przez Rogatec. Na autostradach był w miarę luz (oczywiście korzystałem z bramek "automatycznych'')
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 05.02.2014 23:11

Z Krakowa to ja bym ruszał o 6, 7rano w sobotę, ponieważ bardzo dużo ludzi jeździ właśnie w nocy z piątku na sobotę. Przez Słowację, Węgry (86).
Ogólnie sobota na autostradach w Chorwacji wygląda bardzo źle, Jest dużo wypadków i stłuczek, przez co nie można przewidzieć czasu przejazdu. Jak się patrzy na kamerki to aż trudno uwierzyć, że zakorkowane autostrady w soboty i niedziele są zupełnie puste w tygodniu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2014 09:32

Wiele razy jechałem w sobotę i jakoś nie przypominam sobie tych wielu stłuczek i wypadków...
izabelllll
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabelllll » 06.02.2014 09:37

A jak sytuacja wygląda na początku tygodnia :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.02.2014 09:40

izabelllll napisał(a):A jak sytuacja wygląda na początku tygodnia :)

Poniedziałek rano, początek sierpnia 2013, od Krapiny, normalny ruch na autostradzie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.02.2014 10:01

Bocian napisał(a):Wiele razy jechałem w sobotę i jakoś nie przypominam sobie tych wielu stłuczek i wypadków...

Z tym bywa różnie. Wracając kiedyś w połowie lipca, spotkałem na odcinku ok 100 km ze cztery wypadki a za nimi ogromne korki. Na szczęście dla mnie, wszystkie na pasie "do Chorwacji". Mój był prawie pusty, ale jako że już wracałem, nie sprawiało mi to radości :twisted:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2014 10:04

Oczywiście, że z tym bywa różnie, wiadomym jest, że jak ruch jest duży to prawdopodobieństwo zdarzeń na drodze większe. Ale to nie jest pewnik.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 07.02.2014 00:14

20-07-2013 godzina 16.00 Kierunek płd. 144km od Lućko wypadek w tunelu. Autostrada zablokowana do 18.30.
03-08-2013 powrót, nie pamiętam dokładnie który kilometr, ale znowu stłuczka i Policja zamknęła tunel. Staliśmy dobre 20 minut. Po tych stłuczkach policja puszczała ruch tylko jednym pasem co jeszcze wydłużało przestój.
Aha korek przed Lućko miał 17km więc do płacenia kartą i tak trzeba było 10 odstać.
Oczywiście dzięki aplikacji Hak zjechaliśmy na starą 1 w Jastrebarsko.
Więc bez przygotowania na objazdy można sobie nieźle postać jadąc w sobotę. (nigdy więcej)
izabelllll
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabelllll » 07.02.2014 11:56

jara napisał(a):
izabelllll napisał(a):A jak sytuacja wygląda na początku tygodnia :)

Poniedziałek rano, początek sierpnia 2013, od Krapiny, normalny ruch na autostradzie.

Dziękuję bardzo :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2014 15:06

W 2012 roku jechałem w 24 sierpnia do Chorwacji. Noc z piątku na sobotę. Trasa Barwinek -Budapeszt-Zagrzeb-Makarska. Mieszkam przy granicy.Start było o 22 w piątek, co uważam za duży błąd.Od 6 rano w sobotę obwodnica Budapesztu zakorkowana, do tego dwa wypadki i remonty.Koszmar.

Obecnie znów muszę jechać na sobotę i myślę ze wyjazd będzię ok 17-18, tak żeby ok 5-6 być już w Zagrzebiu.

Jeśli chodzi o powrót to tez 5-6 rano. Ok 9-10 wszyscy się zabierają za wyjazd i jest korek maksymalny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2014 11:55

hmm na wakacje zawsze jeżdżę z Pt na sob. startuje około 14/15 z okolic Wrocławia
i rano jestem na miejscu. Jeździłem w lipcu sierpniu a ostatnio w czerwcu.
Korki po drodze były w lipcu i sierpniu tylko do WC :) natomiast w czerwcu nawet przez Wiedeń
przejechałem bez problemowo i bardzo szybko.
Tak na poważnie zawsze najdłużej schodzi mi przejechanie polskiego odcinka
z domu do granicy ale to wynika z godziny o której startuję.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.02.2014 12:07

srebny napisał(a):hmm na wakacje zawsze jeżdżę z Pt na sob. startuje około 14/15 z okolic Wrocławia
i rano jestem na miejscu. Jeździłem w lipcu sierpniu a ostatnio w czerwcu.
Korki po drodze były w lipcu i sierpniu tylko do WC :) natomiast w czerwcu nawet przez Wiedeń
przejechałem bez problemowo i bardzo szybko.
Tak na poważnie zawsze najdłużej schodzi mi przejechanie polskiego odcinka
z domu do granicy ale to wynika z godziny o której startuję.

Tak z ciekawości zapytam, jaką trasą jedziesz Wrocław-Wiedeń?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 147
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone