Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 12:15

lm648 napisał(a):Wcześniej tzn. kiedy? przypuszczam, że ostateczny miesiąc to najpóźniej marzec?

Na ten rok sprawę załatwiłem w grudniu 2012
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 12:40

No właśnie :) w grudniu przeważnie są inne plany itd a później okazuje się, że jest wszystko już zarezerwowane :) czyli nic nie pozostaje jak w ciemno, są tego zalety jak i wady :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.09.2013 12:48

lm648 napisał(a):No właśnie :) w grudniu przeważnie są inne plany itd a później okazuje się, że jest wszystko już zarezerwowane :) czyli nic nie pozostaje jak w ciemno, są tego zalety jak i wady :)

Tam gdzie trzeba rezerwować w grudniu, w ciemno raczej niczego nie znajdziesz...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 12:49

Z wieloletniego doświadczenia wyjazdowego do HR wiem, że jednak nie za wiele to rezerwowane w grudniu odbiega jakością od "rezerwacji w ciemno" :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.09.2013 12:53

lm648 napisał(a): ... Mało tego zjazdy z autostrady pokonuję tylko na bramkach "Bank Card", dawniejsza nazwa "No Cash", no i oczywiście :) znanym wszystkim objazdem autostrady w SLO :)
Uważam, że jest to plan optimum

25.08. niedziala koło 10 rano

jedziemy autostradą na Istrii w kierunku Słowenii, dojeżdzamy do bramek gdzie jest spory koras, zjeżdzamy więc na prawo do placenia kartą, dojeżdzamy na koniec kolejki i stoimy myśląc że to już skrajna prawa bramka

Między autami krząta sie kilka osób w kamizelkach z obsługi autostrady

Podchodzi jedna z nich, puka w okno, otwieramy i pyta nas "Credit card?"

Mówimy TAK i każe nam zjechać na pobocze i dalej jechać do prawych bramek, tam jesteśmy pierwsi i z 15 minut w kieszeni

U nas na końcu A1 przed Gdańskiem w sezonie i 1,5 godziny można spędzić, jedyny pozytyw to czynne wszystkie bramki i jedna osoba w zapasie gdyby jakaś kasjerka musiała wyskoczyć do toalety. Jak zobaczyłem zaangażowanie Chorwatów tego niedzielnego poranka szczerze się wzruszyłem mając porównanie z PL, naprawdę ...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.09.2013 12:55

lm648 napisał(a):Z wieloletniego doświadczenia wyjazdowego do HR wiem, że jednak nie za wiele to rezerwowane w grudniu odbiega jakością od "rezerwacji w ciemno" :)

Oprócz "konkretności" miejsca. Coś musi być w tym, że jedne apartmany są oblegane i rezerwowane w czasie wyjazdu z nich (tak jak w moim przypadku) a inne znajdują chętnych na bieżąco...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 12:59

lm648 napisał(a):Z wieloletniego doświadczenia wyjazdowego do HR wiem, że jednak nie za wiele to rezerwowane w grudniu odbiega jakością od "rezerwacji w ciemno" :)

Ja nie mam dużego doświadczenie, ale apartmany rezerwowałem w oparciu o opinie, a że były pozytywne ( moja też jest), więc czułem, że mogą mieć obłożenie. A tak w grudniu już wiedziałem, że mam klepnięte. A co do zmiany planów. Ja ich nie zmienię, chyba, że życie. A i wtedy idzie się dogadać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 13:20

Bocian napisał(a):... jedne apartmany są oblegane i rezerwowane w czasie wyjazdu z nich (tak jak w moim przypadku) ........

Znaczy się jeździsz non stop w jedno miejsce? No nie możliwe :)
Ja natomiast uważam, że HR należy obejrzeć ze wszystkich stron.
Jak na razie obejrzałem w całości Dalmację i region Zadaru i do innych regionów/krain już mnie nie ciągnie.
Dalmacja wygrała :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.09.2013 13:25

lm648 napisał(a):
Bocian napisał(a):... jedne apartmany są oblegane i rezerwowane w czasie wyjazdu z nich (tak jak w moim przypadku) ........

Znaczy się jeździsz non stop w jedno miejsce? No nie możliwe :)
Ja natomiast uważam, że HR należy obejrzeć ze wszystkich stron.
Jak na razie obejrzałem w całości Dalmację i region Zadaru i do innych regionów/krain już mnie nie ciągnie.
Dalmacja wygrała :)

Dziesiąty raz byłem teraz w tym samym miejscu, co nie oznacza, ze wszystko tam znam. Nie da się obejrzeć całości Dalmacji... Także uważam, że Cro należy poznać ze wszystkich stron. Dlatego jeżdżę także nie nad morze. Ale to nie rozmowa na ten wątek...
ministerstwo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ministerstwo » 06.09.2013 10:18

malypkmm napisał(a):Ja wyjechałem z Blace do Polski 30.08 o godz.22:00
Droga w kierunku Polski praktycznie pusta,0 aut na bramkach i może 3 na granicy,
Wiedeń trochę tłoczno ale szło i nie korkowało się,
za to w stronę morza to już tworzyły się korki na bramkach i na granicy (gdzie byłem około godz.3).

Witaj - poznaliśmy się na miejscu w Blace :)
Jak dokładnie minęła droga powrotna - pytam o newralgiczne miejsca CRO-SLO?
Mam prośbę o pomoc - niefortunnie dla mnie muszę wracać do Polski w sobotę 07.09.2013 - czy w tym terminie , jako że jest po sezonie również należy sie spodziewać zakorkowanych odcinków - proszę o poradę , abym mógł w miarę rozsądnie zaplanować godziny wyjazdu.
ministerstwo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ministerstwo » 06.09.2013 20:50

poproszę o informację nt zatorów drogowych w pierwszej dekadzie września w drodze - "do Polski". Z góry dzięki.
Zonzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zonzi » 13.09.2013 20:06

Dobrze tu sprawdzić przed powrotem:
http://www.hak.hr/en

17-19, 24-26 Września od 21:00 do 05:00 ruch wstrzymany na odcinku A2 Zagreb-Macelj pomiędzy Krapina i Trakošćan w dwie strony objazd: D1 .

16-27 września za wyłączeniem weekendów tunel Sveti Ilija będzie zamknięty od 22 do 6 rano w obydwie strony. Objazdy : D39/D8 w stronę Dubrovnik, D512/D8 na Zagrzeb.
surfing
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) surfing » 17.10.2013 21:53

Korki jak ich uniknąć?
Obrazek
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 20.10.2013 09:40

ten na fotce, to tylko "koreczek" ..... :)
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 02.11.2013 18:53

Slavko1974 napisał(a):No to ja jestem tym frajerem, który nie pomyślal o tym, żeby pojechac objazdami.
Wracałem z Chorwacji w sobotę 31.08.
O godzinie 13.00 wyjechałem ze Skradine ( park narodowy Krka). Do Słowenii wjechałem około północy.
Jeszcze na węźle Lucko jakoś poszło bo tylko 30 minut stania ale potem to już Armaggedon. Co prawda udało mi sie przed Macelj skręcić na Varazdin ( kolo jakiegoś centrum handlowego) i trohę tego korka ominąłem ale potem w głupi sposób wróciłem na autostradę zamiast jechać dalej bocznymi drogami.
Na pewien czas policja zamknęła nawet całkowicie bramki wyjazdowe z autostrady, tunel i przejście graniczne, bo przez kilkadziesiąt minut nie ruszyliśmy się ani o metr, a potem co kilka minut przepuszczali po kilkanaście samochodów. Po prostu masakra.
Polak mądry po szkodzie. Następnym razem jak będę wracał w weekend na pewno nie pojadę przez Macejl.

Wracałem tego samego dnia z Rogoznicy, ale wyjechałem o 4 nad ranem. Pamiętam że ok. 9tej przed Macelj przed jednym z ostatnich tuneli w Chorwacji zrobił się korek, ale po kilkunastu, max dwudziestu minutach można było jechać dalej. Potem jedyne utrudnienie przed granicą austriacko-czeską ok. 14tej (bodajże światła w Poysdorf), poza tym droga ok. Zawsze wyjeżdżamy w sobotę nad ranem, tak by przed południem być w okolicach Wiednia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 144
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone