Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.09.2013 11:29

Slavko1974 napisał(a):Polak mądry po szkodzie. Następnym razem jak będę wracał w weekend na pewno nie pojadę przez Macejl.

ano taki czasem traf

Slavko1974 napisał(a):Co prawda udało mi sie przed Macelj skręcić na Varazdin ( kolo jakiegoś centrum handlowego)

trza było dalej już ładować na Ormoż i Ilz, ale wiem w czasie jazdy rzadko się chce kombinować
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 02.09.2013 12:28

Chciałem jechac dalej ale droga na Varazdin była zamknięta przez policję, chyba dlatego żeby stłamsić wszystkich powracających na autostradzie.
Na szczęście nerwy już opadły a teraz siedzę w domku i przygotowuję relację :)
malypkmm
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) malypkmm » 02.09.2013 17:17

Ja wyjechałem z Blace do Polski 30.08 o godz.22:00
Droga w kierunku Polski praktycznie pusta,0 aut na bramkach i może 3 na granicy,
Wiedeń trochę tłoczno ale szło i nie korkowało się,
za to w stronę morza to już tworzyły się korki na bramkach i na granicy (gdzie byłem około godz.3).
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 02.09.2013 21:50

W dwie strony dobrze się jechało PL-Slowacja-Węgry

Żadnych utrudnień na trasie.

Wyjechaliśmy z Tucepi o 10 rano. Około 18 byliśmy u pani Teresy nad Balatonem.
Jaga90
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaga90 » 03.09.2013 08:54

Hej :)
Na Chorwację jadę pierwszy raz. Wybieram się 7.09. z Krakowa (sobota). Planuje wyjechać o 6 rano i dojechać do Lublany, gdzie będzie szybkie zwiedzanie :) mam nadzieję że w Lublanie będę koło 16. Potem nocowanie i dalej do Chorwacji dopiero w niedziele popołudniu.
Czytałam już że sobota to kiepski dzień na jazdę, ale jest po najwyższym sezonie, więc mam nadzieje że nie będzie tak źle ;) ?
Pzdr!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.09.2013 08:59

Jaga90 napisał(a):Hej :)
Na Chorwację jadę pierwszy raz.

Na Chorwację to możesz jedynie najechać :)
Co do reszty to bym się nie przejmował, bo tak jak piszesz, to już po high sezonie...
Jaga90
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaga90 » 03.09.2013 09:14

Bocian napisał(a):
Jaga90 napisał(a):Hej :)
Na Chorwację jadę pierwszy raz.

Na Chorwację to możesz jedynie najechać :)
Co do reszty to bym się nie przejmował, bo tak jak piszesz, to już po high sezonie...

Właściwie to moge i najechać! :) dzięki na następny raz sie poprawie ;p
Gerrarrd
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gerrarrd » 03.09.2013 16:30

Odniosę się do powrotu z Chorwacji w dniu 31.08.

Uznaliśmy, że wyruszymy ze Splitu dopiero wieczorem koło 19-20 żeby nie stać w Lucko.
Miła niespodzianka - na bramkach kilka aut, więc zadowoleni lecimy w stronę Słowenii.
Chwilę za Zagrzebiem (około 24:00) już info o korku na tablicach świetlnych.
Byliśmy pewni, że jakiś wypadek, ale jednak nie.
Po kilkunastu minutach stania uznajemy, że to jest M-A-S-A-K-R-A. Szybki rzut okiem na mapę i decyzja, że jedziemy na Varazdin, więc wskakujemy na awaryjny pas, jedziemy nim jakiś 1km aż do zjazdu. Kilka Polaków, którzy mieli cb pytają czy się mogą podłączyć i jadą za nami. Jednak chwilę później okazuje się, że droga na Varazdin zamknięta, więc na szybko wymyślam inną trasę do Ptuja (przez sporą część jedziemy drogą wzdłuż autostrady - widok ok. kilkunastokilometrowego korka... bezcenny!). Wiochami bo wiochami, ale żeby tylko nie wjechać znowu na autostradę.

Poniżej wklejam trasę, myślę, że oryginalne rozwiązanie ;) Jestem ciekaw, czy już ktoś kiedyś tak objeżdżał.

http://goo.gl/maps/duUbL

Jeśli ktoś wracał o podobnej godzinie i jednak przyszło mu stać w korku, to proszę o info ile się naczekał.
Chcę wiedzieć, ile czasu się nam udało zaoszczedzić.
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 04.09.2013 07:47

A ja nie jeżdżę w piątek-sobotę i nigdzie nie stoję....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 11:06

Patroniusz napisał(a):A ja nie jeżdżę w piątek-sobotę i nigdzie nie stoję....

To jest bardzo dobre rozwiązanie ale pod warunkiem, że jedziesz w "ciemno" (właśnie tak jeżdżę już x 7), natomiast gdy rezerwujesz kwaterę wówczas w większości tzw. turnus zaczyna i kończy się przeważnie w sobotę i wówczas taki "delikwent" niema wyjścia musi koniecznie tak jechać . Trafiają się już kwatery gdzie można zarezerwować już nie tylko od soboty, jednak prawie sporadycznie.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 11:29

lm648 napisał(a):
Patroniusz napisał(a):A ja nie jeżdżę w piątek-sobotę i nigdzie nie stoję....

To jest bardzo dobre rozwiązanie ale pod warunkiem, że jedziesz w "ciemno" (właśnie tak jeżdżę już x 7), natomiast gdy rezerwujesz kwaterę wówczas w większości tzw. turnus zaczyna i kończy się przeważnie w sobotę i wówczas taki "delikwent" niema wyjścia musi koniecznie tak jechać . Trafiają się już kwatery gdzie można zarezerwować już nie tylko od soboty, jednak prawie sporadycznie.

Byłem 2 razy, zawsze od poniedziałku, tak że jazda w niedzielę. Dla mnie dobre rozwiązanie.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 04.09.2013 11:51

Dokładnie. Żadnych korków, żadnych problemów na trasie...
Kwaterę też idzie znaleźć od poniedziałku. Ja zawsze tak jeżdzę, czy to w sierpniu czy wrześniu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 11:52

Osobiście robię tak:
1) z PL-u wyjeżdżam rano w niedzielę (do godz. 9.00), w tranzycie nocuję w Pension Zagi w Oroslaviu HR, w poniedziałek już wypoczęty i po śniadanku ruszam na południe HR (Dalmacja) i tam spokojnie dokonuję wyboru kwaterki nie sprawiając na wynajmujących gospodarzach wrażenia zmęczonego polaka jak "koń szmaciarza". Uwierzcie wówczas i negocjacje są łatwiejsze i czasu sporo na znalezienie lokum :) np. w tym roku, Orbić niby taki tłok/brak kwater, znalazłem za 3-cim podejściem w przeciągu 45 min taką jaką chciałem na 4 osoby z dwoma sypialniami, WiFi itd. w drugiej linii, w cenie 54 E (w tym 4 E opłata klimatyczna);
2) kwaterę wynajmuję na 10 dni do czwartku i bez problemowo przemieszczam się do PL-u (ze spaniem po drodze lub bez, zależy od mojego "widzi mi się") bez jakichkolwiek korków.
Mało tego zjazdy z autostrady pokonuję tylko na bramkach "Bank Card", dawniejsza nazwa "No Cash", no i oczywiście :) znanym wszystkim objazdem autostrady w SLO :)
Uważam, że jest to plan optimum
Ostatnio edytowano 04.09.2013 11:58 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 04.09.2013 11:57

lm648 napisał(a):Osobiście robię tak:
1) z PL-u wyjeżdżam rano w niedzielę (do godz. 9.00), w tranzycie nocuję w Pension Zagi w Oroslaviu HR, w poniedziałek już wypoczęty ruszam na południe HR (Dalmacja) i tam spokojnie dokonuję wyboru kwaterki nie sprawiając na wynajmujących gospodarzach wrażenia zmęczonego polaka jak "koń szmaciarza". Uwierzcie wówczas i negocjacje są łatwiejsze i czasu sporo na znalezienie lokum :) np. w tym roku, Orbić niby taki tłok/brak kwater, znalazłem za 3-cim podejściem w przeciągu 45 min taką jaką chciałem na 4 osoby z dwoma sypialniami, WiFi itd. w drugiej linii, w cenie 54 E (w tym 4 E opłata klimatyczna);
2) kwaterę wynajmuję na 10 dni do czwartku i bez problemowo przemieszczam się do PL-u (ze spaniem po drodze lub bez, zależy od mojego "widzi mi się") bez jakichkolwiek korków.
Mało tego zjazdy z autostrady pokonuję tylko na bramkach "Bank Card", dawniejsza nazwa "No Cash", no i oczywiście :) znanym wszystkim objazdem autostrady w SLO :)
Uważam, że jest to plan optimum

W poniedziałek mnie ustrzeliłeś :lol: Ja rezerwuję wcześniej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.09.2013 11:59

W poniedziałek mnie ustrzeliłeś :lol: Ja rezerwuję wcześniej.[/quote]

Zgadza się :) ja zawsze w ciemno :) jest to pewne ryzyko ale ......... :)
Wcześniej tzn. kiedy? przypuszczam, że ostateczny miesiąc to najpóźniej marzec?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 143
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone