Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 23.04.2011 18:37

Tak czytam o tych korkach i doszedłem do wniosku ze w zeszłym roku miałem chyba dużo szczęścia. Wyjeżdżałem z Zabrza w piątek 23 lipca około 18, w Baskiej byliśmy gdzieś około 10 rano, żadnych korków itp, jedynie podczas powrotu, gdzieś na Węgrzech jak kupywalismy winietę to na stacji kolejka az za sklep wychodziła, poza tym luz. W tym roku jadę w tym samym terminie, i mam nadzieje ze korków nie będzie :-)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 24.04.2011 12:53

Nie ma idealnego planu podróży.
Korki to rzecz zmienna i wszędzie mogą się zdarzyć.
Wystarczy, że ktoś godzinę lub jeszcze wcześniej przyp...y w kogoś czołowo lub w filarek mostu - ewentualnie wywróci się TIR w poprzek i... po jeździe. :? :twisted:
Takich okoliczności może być i 100.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 26.04.2011 10:26

W zeszlym roku wyjezdzalismy z Milowki pod Slowacka granica w piatek rano w polowie sierpnia a w cro kolo Zadaru poznym wieczorkiem - zero korkow. Wyjazd z cro kolo 9 rano nieca 2 tygodnie pozniej chyba w czwartek. Po za moze godzinna kolejka aby wyjechac z cro z Istrii na Slowenska autostrade - dalej spokojnie
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 03.05.2011 22:34

Na A1 trwają prace przy zabezpieczaniu skalnych skarp. Powoduje to zwęrzenia i przekladki ruchu lub nawet jak dziś zamknięcie całej autostrady na docinku od zjazdu na Senj do Brinje. Również Mała Kopela ma jedną tubę zamkniętą. Na całym odcinku od Splitu do Oguin trwają roboty zabezpieczające skarpy. Miejmy nadzieję że do wakacji je zakończą.
Greg69
Podróżnik
korki w Polsce

Nieprzeczytany postnapisał(a) Greg69 » 22.06.2011 07:30

Wybieramy się do Cro w połowie lipca. W sobotę planuję pokonać Polskę m.in. krajową 8 na odcinku od Warszawy do Piotrkowa. Mam gorącą prośbę do forumowiczów - podzielcie się swoimi najnowszymi doświadczeniami z jazdy tym odcinkiem? Ostatni raz jechałem tamtędy w styczniu br. i już nie było fajnie, a teraz ponoć jest jeszcze gorzej (Mszczonów - Piotrków). Czy jazda w sobotę w godzinach przedpołudniowych coś pomoże? A może podpowiecie jakąś alternatywę na trasę Suwałki - Warszawa - Bohumin (dalej do Mikulowa)? 8)
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 22.06.2011 07:38

wielbiciel napisał(a):Na A1 trwają prace przy zabezpieczaniu skalnych skarp. Powoduje to zwęrzenia i przekladki ruchu lub nawet jak dziś zamknięcie całej autostrady na docinku od zjazdu na Senj do Brinje. Również Mała Kopela ma jedną tubę zamkniętą. Na całym odcinku od Splitu do Oguin trwają roboty zabezpieczające skarpy. Miejmy nadzieję że do wakacji je zakończą.

Czy ktoś ma informację na temat jak wyżej? Czy te prace już się skończyły?
Dajcie znać jeśli ktoś jechał i może potwierdzić.
Ja spróbuję pokopać po necie:))
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 23.06.2011 21:08

Ja w ubiegłym roku wyjechałem w niedzielę z Rzeszowa, w Budapeszcie byłem 3 godziny przed planowanym czasem, do Chorwacji wjechałem 5 godzin wcześniej niż planowałem. Na miejscu docelowego dojazdu w Podacy byłem 8 godzin wcześniej. Polecam wyjazd do Chorwacji w niedzielę!
MATEUSUNIQUE
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 23.06.2011 21:53

Dołączam się do rady poprzednika.Wszystko zależy od możliwości kierowcy itp,ale ja już w nocy nie jeżdżę.W zeszłym roku na przełomie lipca i sierpnia wyjechaliśmy o 2 w nocy w poniedziałek a na miejscu w Trogirze byłem o 16.Był czas na to aby zaliczyć morze ,wyskoczyć na miasto a wieczorem imprezka z Chorwatami.Po drodze miałem dwa godzinne postoje na odpoczynek.
MATEUSUNIQUE
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MATEUSUNIQUE » 23.06.2011 21:55

Zapomniałem dodać że na drogach pełny luz ,zero korków.
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 01.07.2011 19:54

Witam właśnie wróciłem dwie godziny temu z Chorwacji (riwiera Makarska Mała Duba ) wyjechałem o godzinie 4 rano korki tylko w Wiedniu w obie strony i to wszystko .Trasa Chorwacja,Słowenia ( omijanie płatnej autostrady),Austria,Czechy.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 02.07.2011 16:25

Wczoraj to był piękny korek na wjeżdzie ze Słowenii,wracałem ok. godz. 12.30 to zaczynał się kilometr przed przejściem Słoweńskim.
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 03.07.2011 00:51

wczoraj późnym wieczorem wróciłem, korek na przejściu słoweńsko-chorw liczył około godz. 12 tej ~10km... dosłownie dwa pasy na autostradzie stały aż do granicy
Romano300
Odkrywca
Re: korki w Polsce

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 03.07.2011 00:55

Greg69 napisał(a):Wybieramy się do Cro w połowie lipca. W sobotę planuję pokonać Polskę m.in. krajową 8 na odcinku od Warszawy do Piotrkowa. Mam gorącą prośbę do forumowiczów - podzielcie się swoimi najnowszymi doświadczeniami z jazdy tym odcinkiem? Ostatni raz jechałem tamtędy w styczniu br. i już nie było fajnie, a teraz ponoć jest jeszcze gorzej (Mszczonów - Piotrków). Czy jazda w sobotę w godzinach przedpołudniowych coś pomoże? A może podpowiecie jakąś alternatywę na trasę Suwałki - Warszawa - Bohumin (dalej do Mikulowa)? 8)

Wczoraj wracałem Katowicką i jest tragedia na tym odcinku , jedzie się 50-70 km godz, jest wąsko i niebezpiecznie, Tiry walą ile wlezie.....
krzysiek1985
Autostopowicz
Re: korki w Polsce

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek1985 » 03.07.2011 11:09

Greg69 napisał(a):Wybieramy się do Cro w połowie lipca. W sobotę planuję pokonać Polskę m.in. krajową 8 na odcinku od Warszawy do Piotrkowa. Mam gorącą prośbę do forumowiczów - podzielcie się swoimi najnowszymi doświadczeniami z jazdy tym odcinkiem? Ostatni raz jechałem tamtędy w styczniu br. i już nie było fajnie, a teraz ponoć jest jeszcze gorzej (Mszczonów - Piotrków). Czy jazda w sobotę w godzinach przedpołudniowych coś pomoże? A może podpowiecie jakąś alternatywę na trasę Suwałki - Warszawa - Bohumin (dalej do Mikulowa)? 8)

Też planowałem taką trase. Wyjezdzam 16.07 jade z Białegostoku przez Warszawe Kraków Wadowice Żywiec Zwardoń (przejście graniczne ze Słowacją) później autostradą Żylina Bratysława Kisber (juz na Węgrzech) Zagrzeb i miejsce docelowe Vodice. Uznałem że bedzie to lepsza i mam nadzieje spokojniejsza trasa. Wyjeżdzam w sobote z Białegostoku ok 7 - 8 rano Polskę chce pokonac w dzień reszte trasy nocą
chaozu
Autostopowicz
Droga Pl-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) chaozu » 03.07.2011 17:56

Witam, w nocy wybieram się na podróż do Chorwacji.
Zamierzam Jechać: Grójec - Rawa Mazowiecka - Częstochowa - Czeski Cieszyn - Ostrawa - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor itd,
Chodzi mi głownie o trasę zwaną "gierkówką", słyszałem że są tam przebudowy i co za tym idzie - korki,
Zamierzam jednak jechać tamtędy o 4-5 rano, czy w tych godzinach można liczyć na jakąś łatwiejszą "przeprawę"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone