Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 21.08.2013 17:51

Wez pod uwage ze jadac do Cro, w Lucko bierzesz tylko bilecik wiec korki powinny byc mniejsze niz w strone przeciwna, bo jednak pobieranie biletu trwa szybciej niz platnosc gotowka (mysle ze rownie szybko trwa pobieranie biletu jak platnosc karta, bylem w szoku ze trwalo to kilka sekund, a np na A4 w PL to jednak troche dluzej trwa). Jadąc wiec do Cro zjedz sobie zjazdem Jankomir przed Zagrzebiem i ominiesz cale Lucko, trasa byla tu opisana kilka stron wczesniej, odleglosciowo wychodzi tyle samo co przez Lucko a czasowo to zyskujesz w cholere, bo objazd jest pusciutki (jechalem tak w sobote)
marcello78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcello78 » 21.08.2013 18:50

biokd napisał(a):Wez pod uwage ze jadac do Cro, w Lucko bierzesz tylko bilecik wiec korki powinny byc mniejsze niz w strone przeciwna, bo jednak pobieranie biletu trwa szybciej niz platnosc gotowka (mysle ze rownie szybko trwa pobieranie biletu jak platnosc karta, bylem w szoku ze trwalo to kilka sekund, a np na A4 w PL to jednak troche dluzej trwa). Jadąc wiec do Cro zjedz sobie zjazdem Jankomir przed Zagrzebiem i ominiesz cale Lucko, trasa byla tu opisana kilka stron wczesniej, odleglosciowo wychodzi tyle samo co przez Lucko a czasowo to zyskujesz w cholere, bo objazd jest pusciutki (jechalem tak w sobote)

Dokładnie, objazd na Kerestinec i Lucko zostawiasz zakorkowane, ja jechałem z piątek 16.08 i nie było żadnych problemów na wjeździe, ale też wyposażony w CB podpytywalem rodaków jak tam sytuacja...

Pzdr ze Slatine
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 21.08.2013 20:26

Martino17 napisał(a): na bramkach w Lucko w stronę PL korek miał 15 km. Nie wierzyłem w to co widzę dlatego w tym roku (wyjeżdżamy 25/08 w niedzielę) i w drodze powrotnej tylko karta.

tylko jak w niedzielę korek będzie miał też tyle km lub 10km czy nawet 7km, to też postoisz, bo osobna płatność kartą jest - jak być może wiesz -tylko 3km od bramek Lućko gotovina, rok temu adekwatna niedziela do tej co teraz też była mocno zatłoczona, ale to nie musi być reguła, decyzję podejmiesz sam...
mikawajos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikawajos » 21.08.2013 21:45

czolem wszystkim

Wpierw krotkie wrazenia z jazdy powrotnej w sobote 17.08 z miejscowosci Brist koło Gradac'a.

Wyjazd z Brist 11.30.
Ruszamy. Pierwotne zamierzenie - sprawdzac co jakis czas kamery online i jakoś dostosowywać się...
Plan umarł/zdeaktualizował się po jakiś 10 min jazdy :-)
Ruszylismy w kierunku Makarskiej by zaraz potem wjechac na autostrade.
W samej Makarskiej koras - 30 min stania.
Ale co się działo o tej porze w drugą strone to dosłownie masakra - korek by wjechać do Makarskiej sięgał żeby nie skłamać jakiś 7 km? No nieźle myślimy - jak tutaj takie cuś to co będzie dalej...
Szczęsciem mieliśmy znajomych co wyjechali wcześniej i uprzedzali nas trochę.
No nic to jedziemy - Do Baski Vody normalnie jedzie się jakieś 45 min - zajęlo nam to jakieś 1.5h
Wjechaliśmy na autozdrade... Kierunek - Zadar.
kolejne zaskoczenie - w okolicach Splitu zjazd z autozdrady na przeciwległym kierunku masakryczny - auta stoją.
Nic to jedziemy dalej. Znajomi piszą że na autozdradzie na wysokości Zadaru jakiś wypadek /?/ był i stoją. Ruszali z Sukosan i jakieś 18 km jechali bitą godzinę. Ogólnie jakoś się jedzie. Lecz wooollno
My już jechaliśmy po nich jakieś 2h później a i tak nie wiedzieć czemu kupa aut zwalniała.
na poboczach kilka aut z przegrzanymi silnikami. Jakis VW Touran, jakiś Opel. w sumie korki, temperatura, ciągłe podjazdy robią swoje. ciągłe zwolnienia i jedziemy jakoś 20-30 km/h. słabo....
Zagrzeb słyszymy w radiu na HR2 /polecam tak na marginesie słuchac traffic info/ korek, zatem jedziemy zalecanym zjazdem Jastrebarsko - Klinca Sela - Kerestinec - Samoborska Cesna.
Plan prawie doskonały - prawie... Okazało się bowiem, że Aleja Bologne stoi zamknięta. Roboty jakieś i policmajster nie puszcza... Kaszana bo ciągle mówi by wracać i jechać autobanem. Kaszana. Kaszana Kaszana.
Ale ale nasze "szczęście korkowe" nas nie opuszcza - dzwoni potem gdzieś ten policmajsta, podchodzi do nas i mówi nam byśmy poczekali kilkadziesiąt minut bo będą wkrótce otwierali. Po jakichś 7 min podchodzi do nas ponownie i mówi by jechać za jakiś białym VW Polo, ktory będzie nas eskortował. I tak pojechaliśmy my i jakiś Chorwat eskortowani przez Polo na awaryjnych,
Ufff udało się choć kosztowało nas to trochę czasu. Ale miny nasze - bezcenne :-)
Wjezdzamy za Zadarem - dobra nasza! Jedziemy! Znajomy mówi że Chorwaci zastosowali stary myk. Przed przejściem w Macelji i przed bramkami jeszcze wstrzymali ruch. Na kamerach nic nie widać - niby spoko a się okazuje że wszystko stoi. No nic plan zatem znowu na bok i chcemy zjechać pod Krapiną. I tu znowu klops, próbujemy zjechac lecz nawet na zjeździe stoimy, koras na kilkadziesiąt minut. Jedziemy kierunek na Durmanec, to ta drozka kolo autozdrady, wspolczujac stojacym w korku obok, potem Trakoscan i w jakimś za..piu przekraczamy granice. po drodze zgubiliśmy kawalkade aut i za nami jedzie jeden Słoweniec tylko.
Auto zatankowane więc odwazniej się jedzie ;-)
Własnie - tankowanie. Im większe korki to większe korki na stacjach paliw - czasem naprawdę DUŻE.
Dopiero za Zagrzebiem zaczęly się lekko zmniejszać by potem nawet w pewnym momencie całkiem zniknąć. Stąd mała UWAGA do wszystkich - zwróćcie uwage ile w baku macie.
Do Ptuja wjechalismy jakos bokiem. Oczywiście widać po drodze wiekszy ruch, bo i trochę aut tamtedy jechało, lecz jedzie się przyzwoicie.
Potem znany Lenart Mureck i kierunek Kłodzko no i byle dale do Wrocławia.
Mam nadzieje, że się przyda każdemu ten mały opis.

Pozdrowienia dla wszystkich! Siadam do krwisto czerwonego arbuza ;-)
m.
Ostatnio edytowano 21.08.2013 22:06 przez mikawajos, łącznie edytowano 1 raz
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 21.08.2013 21:59

No cóż,podróż w czasie weekendu zawsze jest obarczona ryzykiem. Ja pisałem wcześniej jechałem 1 tradycyjnie i 2 razy poza weekendem i już tak będę jeździł,mniejszy i bezstresowy ruch.Owszem wszystko się może zdarzyć i nie każdemu pasuje środek tygodnia.
Pozdro.
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 21.08.2013 22:04

mikawajos napisał(a):Wjezdzamy za Zadarem - dobra nasza! Jedziemy!

Na pewno za Zadarem, a nie Zagrzebiem?
mikawajos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikawajos » 21.08.2013 22:05

racja Zagrzebiem - poprawione dziękuję :papa:
A tak to całkowicie się zgodzę z wyborem dni poza weekendem.
Jedno co jednak zauważam, choć mam nadzieje, że się mylę to to - iż coraz więcej Europy kieruje tutaj swoje kroki, opony czy jak tak każdy dociera :)
Porównując np z rokiem poprzednim to różnica jest moim zdaniem spora.
Nie lubię być pesymistą, lecz w przeciągu kilku lat obstawiam, że część ruchu rozłoży się również na pozostałe dni tygodnia. Trza obserwować tendencję.
Ale suma sumarum - nawet te jazdy objazdami są przyjemne i mogę z czystym sercem polecić. Zobaczyć można całkiem inny świat
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 21.08.2013 22:20

3go sierpnia od strony Węgier wjeżdżałem w obręb Zagrzebia. Mniej więcej z prawej strony załączonej mapki trafił mnie korek więc zjechałem z autostrady i zacząłem kombinować jak minąć Lucko. Wyszło mi mniej więcej coś takiego jak widać na obrazku bo starałem się nie jechać do miasta. Czy miało to sens? Może lepiej było jechać na północ od A3?

Obrazek
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 22.08.2013 07:38

Od wczoraj jestem w Rogoznicy
Wyjazd z Częstochowy nastąpił o godzinie 19.00. Jechaliśmy tradycyjną trasą przez Czechy - Austrię - objazd Słowenii przez Mureck - Lenart - Ptuj.
Żadnych korków na granicach i bramkach nie było, wszystko na bieżąco. Trochę zwężeń w Czechach i w okolicy Wiednia ale te 80-90 km/h można było jechać. Do Chorwacji wjechaliśmy przed 6ą rano a potem to już jazda rekreacyjna, bo co kilkadziesiąt kilometrow robiliśmy sobie postoje. W Rogoznicy byliśmy o 10ej rano.
Jakieś 120 km przed Splitem, bodajże przez tunelem Sveti Rok były ograniczenia do 40 km/h bo strasznie mocno wiało. Ograniczenie było przez jakieś 15-20 km, potem stopniowo do 80 km/h i do 100 km/h.
Razem 15 godzin jazdy, z tego ok 3 godzin zajęły postoje.
I małe info o kursie kuny : wczoraj na granicy w Macelj 100 euro = 735 kun.
pozdrawiam i kończę bo śniadanko gotowe :) a potem maseczka, rureczka
agabe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agabe » 22.08.2013 15:58

ja juz jutro(pt) wybieram sie do Vodic:) trasa Zywiec-Słowacja-Węgry-Cro, normalnie mnie wcięło ze jakies korki po drodze, planowalismy wyjechac o 17 z Żywca ale chyba bedziemy musieli cos wczesniej się wyrwac aby nie stac w korku w Lucko
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.08.2013 07:04

te kiero napisał(a):
Lednice napisał(a):Remont ( weekendami ) 4 km odcinka autostrady A4 między Katowicami, a Chorzowem.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,144 ... #BoxBizTxt
Żeby nie było zaskoczenia :!: Ktoś jadący od Krakowa i chcący skręcić na A1, powinien się zastanowić,
czy nie lepiej pojechać w weekendy na Tychy i Bielsko, a potem na Cieszyn.
Reszty problem nie dotyczy :wink:

pierwszy etap na pasie Wro-Krak w ubiegły długi weekend już szybko wykonany, nowa nawierzchnia jest, wyjątkowo szybko i raczej bezboleśnie (nic nie stałem, nie wiem jak inne godz.), ciekawe jak wyjdą kolejne etapy remontu...

uwaga dla jadących w najbliższych dniach A4 między Katowicami, a Gliwicami; od wczoraj wieczora zamknięta jest autostrada A4 w Katowicach na wysokości AWFu, aż do zwężki na moście w Kochłowicach;
dokładnie zamknięty odcinek wygląda tak;

przejazd odbywa się równoległą dwupasmową aleją Górnośląską, ale nie łudźmy się co 5 pasów to nie 2...
korek już dziś z rana solidny...
opcjonalnie dla jadących z płn PL, lepiej w najbliższych dniach zjechać na A1 tuż za Siewierzem i dalej do granicy Gorzyczkach lub DK1 na Cieszyn (ale tu solidne roboty drogowe w Tychach)...
kulaz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulaz » 23.08.2013 08:20

Hej,
mam szybkie pytanie. Wracam jutro z Rovinj do Szczecina i zastanawiam się o której wrócić by ominąć korek na bramkach przy granicy. Myślałem, żeby wyjechać koło 5. Na marginesie powiem, że w pierwszą stronę stałem tam około 2 godzin. Ma ktoś doświadczenie jeśli chodzi o wyjazd z chorw z Rovinj, czy okolic?Z gory dziękuję za odpowiedź
mariucous
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariucous » 23.08.2013 08:26

tak samo zamknięta jest droga nr 932 - objazd A1 w Mszanie http://www.tvs.pl/46070,droga_wojewodzk ... na_a1.html
strzelczyk76
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) strzelczyk76 » 23.08.2013 10:02

Uwaga w ten weekend na D1 i okolice Brna - http://stooq.pl/n/?f=778429
Grand Prix Czech - tłumy, policja, samochody, motocykle... 8O
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 23.08.2013 10:14

mikawajos napisał(a):Ruszamy. Pierwotne zamierzenie - sprawdzac co jakis czas kamery online i jakoś dostosowywać się...
Plan umarł/zdeaktualizował się po jakiś 10 min jazdy :-)
Ruszylismy w kierunku Makarskiej by zaraz potem wjechac na autostrade.
W samej Makarskiej koras - 30 min stania.
Ale co się działo o tej porze w drugą strone to dosłownie masakra - korek by wjechać do Makarskiej sięgał żeby nie skłamać jakiś 7 km? No nieźle myślimy - jak tutaj takie cuś to co będzie dalej...
Szczęsciem mieliśmy znajomych co wyjechali wcześniej i uprzedzali nas trochę.
No nic to jedziemy - Do Baski Vody normalnie jedzie się jakieś 45 min - zajęlo nam to jakieś 1.5h
Wjechaliśmy na autozdrade... Kierunek - Zadar.
kolejne zaskoczenie - w okolicach Splitu zjazd z autozdrady na przeciwległym kierunku masakryczny - auta stoją.

:lol: :mrgreen:

Niech to przeczytają uważnie ci wszyscy co sobie myślą, że jak na forum znaleźli 2-3 dni przed wyjazdem opis drogi lub założyli kolejny "specjalny" wątek typu "którędy i jak jechać" to już mają 100% gotowca i na pewno dojadą w planowane 14 godzin do kwatery... :roll: :twisted: :)

Wystarczy nawet kilkanaście minut żeby cały plan diabli wzięli i właśnie dlatego powtarzane jest do znudzenia, żeby nie nastawiać się na sam czas, lecz na samą trasę ale i mieć "plan B" bo trzymanie się "jedynej słusznej opcji drogowej" może czasem zawieść... zwłaszcza w dzień!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone