napisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2013 19:18
Odradzam jazdę
przez Niemcy z Polski płd-zach
Osobiście ćwiczyłem tą trasę w dn. 04.08 oraz w dn. 16.08 i .......................
nie polecam 1. roboty drogowe (modernizacja) pomiędzy Chemnitz-Drezno na znacznym odcinku ok. 10 km w jedną i w drugą stronę, stanie w korku murowane mówiąc delikatnie min. 1 h lub więcej ( w tamtą stałem ponad 1h 30 min a była to tylko niedziela godz. ok.11.30, w drodze powrotnej myślałem, że niema robót w tym kierunku, a były
stałem/toczyłem się ok. 1 h wieczorem ok.19.00);
2. na odcinku Regensburg do granicy Austrii i viceversa taki ruch, że prawie zakorkowany, jazda dosłownie upierdliwa, ponadto w tamtą stronę wypadek na autostradzie korek na 25 km, dzięki sprytowi uciekłem w ostatniej chwili, objazdami nad rzuciłem ponad 50 km i 1 h;
3. tunel przed Goerlitz nitka na szczęście w tą stronę zamknięta (roboty drogowe chyba do 12.2013) trzeba jechać objazdem (ale tylko o tym wiedziałem przed wyjazdem);
Proponuję dokładnie przeanalizować sytuację drogową, czy aby warto w tym roku na tą trasę stanąć
Ponadto informuję (zainteresowanych), że na odcinku Ploće-Trpanj od 1.07 jest nowy prom (piętrowy) na który ładuje się ok. 243 szt. sam. osob. (nie jak tu ktoś pisał wcześniej, że 25 sam ), w tamtą stronę o tym nie wiedziałem i jak zobaczyłem w Ploće ok. 150 samochodów oczekujących na prom, zwątpiłem i przejechałem półwysep dookoła, natomiast w drodze powrotnej już promem i było OK (samochodów full jednak nie należy tym się zrażać)
Mało tego za Grazem w kierunku Słowenii (w przeciwnym kierunku chyba też) szykują się roboty drogowe, które na pewno skutecznie zakorkuja/opóźnią przejazd.
Ostatnio edytowano 20.08.2013 08:14 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz