Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 15.08.2013 21:36

Czy to prawda iż na obwodnicy Budapesztu robią się masakryczne korki?
Może to ktoś potwierdzić?

Pozdrav!
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 16.08.2013 13:33

tamtam napisał(a):Czy to prawda iż na obwodnicy Budapesztu robią się masakryczne korki?

Pozdrav!

Niestety w sierpniowe poranki i popołudnia murowane kory.
Planuj przejazd w nocy. Tniesz przez centrum i problemu nie ma.
Wiem, że w lipcu na którejś M0 jakieś roboty drogowo - wakacyjne trwały. GL
marmatmm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marmatmm » 16.08.2013 13:58

Po jaka cholerę jechać obwodnicą M0!!! Zawsze jadę przez środek miasta bez problemu tydzień temu wracałem przez Budapeszt o godzinie 14 , jadąc do Cro byłem w Budapeszcie o 19 , przejechałem płynnie miasto . Obwodnicą się nadrabia kilkadziesiąt km i jeszcze czasami są problemy .... Chyba ,że ktoś się boi miasta ?
radekp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekp » 16.08.2013 14:15

tamtam napisał(a):Czy to prawda iż na obwodnicy Budapesztu robią się masakryczne korki?

Pozdrav!

W nocy nic tam nie ma natomiast Zagrzeb w okolicy 7-8 to masakra.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 16.08.2013 18:27

Dziś od 4 rano: Łódź - Graz, płynnie i bez korków!
lavinnia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lavinnia » 16.08.2013 20:11

Jechalismy w ostatnim tygodniu obwodnicą Budapesztu M0 dwukrotnie - w niedzielę ok.16 i wtorek ok. 15. Nie spotkaliśmy żadnych korków choc faktycznie kilometry sie nadrabia. Ale nie mam pojecia jak w tym czasie było w mieście.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.08.2013 20:26

Ludzie, zrozumcie wreszcie że nie ma żadnej reguły na takie sytuacje!
Ty dzisiaj jechałeś i było ok, tamten pojutrze będzie w podobnej porze i...będzie klął po co tam się wpakował, bo zator na 2 km. Itd... Tak jest zawsze w dużych miastach i na wylotówkach/wlotówkach. Reguły dotyczą co najwyżej godzin szczytu i długotrwałych robót drogowych, gdy jakiś pas jest wyłączony z ruchu to na bank w godzinach natężenia ruchu zrobi się zator. Normalne.
Tak duży organizm miejski jak Budapeszt ma swoje plusy i minusy i bywa że trafiamy na zatory, bo ta cała masa aut gdzieś musi przebywać- wszyscy nie zjadą na raz do podziemi. :lol: :wink:
Jozzy22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jozzy22 » 16.08.2013 20:30

Jeśli chodzi o Budapeszt to jechałem przez miasto wczoraj.Dojechałem ok.16 w sumie jak na miasto które jest w remoncie nie było źle.Niecałą godzine zajął mi przejazd na ekspresówke do Vacu
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.08.2013 20:37

Czyli standard. Najszybciej przeprawiłem się kiedyś poza sezonem i rano oraz wieczorem, nie pomyliwszy drogowskazów- jakieś pół godziny.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2013 21:01

Ja pamiętam, jak nie było obwodnicy i cały ruch szedł przez centrum Budapesztu.

A w weekend połowa miasta ruszała nad Balaton i korki były że hej :!:
Autostrada kończyła się w Siofok
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 17.08.2013 00:37

Dziś, a właściwie wczoraj wróciłem z Zivogosce Blato. Podróż do Jastrzębia-Zdroju (HR-SLO z objazdem-AU-CZ) 1170 km - 14h z wieloma postojami (małe dziecko znajomych, shopoholizm i nietrzymanie moczu przez dorosłych :evil: ) W sumie samych przerw postojowych ze 2 godziny. Wyjechaliśmy o 8.00, stały nasłuch radia i jazda przez Lućko na karty - błyskawica, a na gotówce korek 5 km. Nie rozumiem, czy ci ludzie czytają komunikaty wyświetlane nad drogą? Czy słuchają radia?

Ale swoje odstałem przed Trakoscane, korek 2 km, a zajęło to 50 minut. Radio się spóźniło z info. W ogóle ten odcinek Trakoscane-Zapresić jest wybitnie felerny. W drodze do Cro (fakt, fatalna sobota 03.08) odstałem tam około godziny, ponieważ ludzie nie potrafili włożyć biletu i karty do czytników. Stanął taki jeden z drugim, wkłada ten plastik i papier i macha rękami przez 2 minuty. Jak się takich zebrało 20, to korek się zrobił, że hej, choć ruch na tym odcinku był naprawdę w najlepszym wypadku umiarkowany. Później przedziwne zwolnienia i minikorki (w sumie stracone jakieś 40 minut) na autostradzie w Cro spowodowane po prostu przez ludzi, którzy po autostradach jeździć nie potrafią. Tak zwani zwalniacze jadący 90 km/h i wyprzedzający przez kilometr tych jadących 89 km/h. Aż się chorwacka policja za to wzięła i zaczęła porządkować ruch każąc im zjeżdżać na prawy pas i jakoś ruszyło. W sumie w tę felerną sobotę 03.08 podróż zajęła nam 14h, łącznie z postojami. Jazda w obie strony bez szaleństw, autostrady 130-150 km/h.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 17.08.2013 09:34

sirk napisał(a):Dziś, a właściwie wczoraj wróciłem z Zivogosce Blato. Podróż do Jastrzębia-Zdroju (HR-SLO z objazdem-AU-CZ) 1170 km - 14h z wieloma postojami (małe dziecko znajomych, shopoholizm i nietrzymanie moczu przez dorosłych :evil: ) W sumie samych przerw postojowych ze 2 godziny. Wyjechaliśmy o 8.00, stały nasłuch radia i jazda przez Lućko na karty - błyskawica, a na gotówce korek 5 km. Nie rozumiem, czy ci ludzie czytają komunikaty wyświetlane nad drogą? Czy słuchają radia?

Ale swoje odstałem przed Trakoscane, korek 2 km, a zajęło to 50 minut. Radio się spóźniło z info. W ogóle ten odcinek Trakoscane-Zapresić jest wybitnie felerny. W drodze do Cro (fakt, fatalna sobota 03.08) odstałem tam około godziny, ponieważ ludzie nie potrafili włożyć biletu i karty do czytników. Stanął taki jeden z drugim, wkłada ten plastik i papier i macha rękami przez 2 minuty. Jak się takich zebrało 20, to korek się zrobił, że hej, choć ruch na tym odcinku był naprawdę w najlepszym wypadku umiarkowany. Później przedziwne zwolnienia i minikorki (w sumie stracone jakieś 40 minut) na autostradzie w Cro spowodowane po prostu przez ludzi, którzy po autostradach jeździć nie potrafią. Tak zwani zwalniacze jadący 90 km/h i wyprzedzający przez kilometr tych jadących 89 km/h. Aż się chorwacka policja za to wzięła i zaczęła porządkować ruch każąc im zjeżdżać na prawy pas i jakoś ruszyło. W sumie w tę felerną sobotę 03.08 podróż zajęła nam 14h, łącznie z postojami. Jazda w obie strony bez szaleństw, autostrady 130-150 km/h.

Wczoraj przed ostatnimi bramkami i granicą staliśmy w korku 17:20 do ok. 19-ej. Policja rozładowywała już w Krapinie i przed tunelem Strabaga.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 17.08.2013 09:52

jara napisał(a):
sirk napisał(a):Dziś, a właściwie wczoraj wróciłem z Zivogosce Blato. Podróż do Jastrzębia-Zdroju (HR-SLO z objazdem-AU-CZ) 1170 km - 14h z wieloma postojami (małe dziecko znajomych, shopoholizm i nietrzymanie moczu przez dorosłych :evil: ) W sumie samych przerw postojowych ze 2 godziny. Wyjechaliśmy o 8.00, stały nasłuch radia i jazda przez Lućko na karty - błyskawica, a na gotówce korek 5 km. Nie rozumiem, czy ci ludzie czytają komunikaty wyświetlane nad drogą? Czy słuchają radia?

Wczoraj przed ostatnimi bramkami i granicą staliśmy w korku 17:20 do ok. 19-ej. Policja rozładowywała już w Krapinie i przed tunelem Strabaga.

My jadąc w stronę granicy, zjechaliśmy w Krapinie, pojechaliśmy starą drogą, bez korków i wyjechaliśmy na samej granicy, prosto w łapy pograniczników ;-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 17.08.2013 10:24

viltob08 napisał(a):My jadąc w stronę granicy, zjechaliśmy w Krapinie, pojechaliśmy starą drogą, bez korków i wyjechaliśmy na samej granicy, prosto w łapy pograniczników ;-)

Też o tym myślałem, ale czasowo wyszło by to samo, bo inni też wpadli na ten pomysł i policja wpuszczała po parę aut. Korek spowodowały ostatnie bramki.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.08.2013 10:27

Fatamorgana napisał(a):Ludzie, zrozumcie wreszcie że nie ma żadnej reguły na takie sytuacje!
Ty dzisiaj jechałeś i było ok, tamten pojutrze będzie w podobnej porze i...będzie klął po co tam się wpakował, bo zator na 2 km. Itd...

i to właśnie powinno być mottem całego tego wątku...

pytanie, sprawdzanie, przewidywanie, ale rzeczywistość weryfikuje tu i teraz...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 135
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone