Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.08.2013 07:01

biokd napisał(a):Pierwszy wjazd (ulaz) na autostrade w strone Zagrzebia za granicą SLO-HR zaczyna sie w Trakoscan a konczy w Zapresic, tak? I na wjezdzie pobiera sie tylko bilecik i placi za niego w Zapresic i tam jest wczesniejszy zjazd na platnosc "no cash", tak?
Natomiast w Lucko jest tez wjazd i jadąc w strone Dalmacji w Lucko tez pobiera sie tylko bilecik i placi dopiero na zjezdzie i czy np przy zjezdzie w Blato tez mozna placic karta? (bo przy takich zjazdach to chyba sa ze 2 budki, wiec pytanie czy tam mozna zaplacic "no cash"?):)

Tak, Trakośćan-Zapreśić: pierwszy odcinek płatny.
Typowe No Cash ze zjazdem wcześniej przed bramkami z Gotówką jest w drodze z południa w stronę Zagrzebia (nazywa się Demerje: foty i temat), gdyż tu jest zdecydowanie największa tzw Naplatna Postaja; reszta płatności kartą jest na bramkach z gotówką + ENC, są to z reguły jedne bramki o mniejszym ruchu, więc nie ma sensu, by wcześniej robili specjalnie No Cash; i reguła jest zwykle taka: bramki na wjeździe: bilet z automatu, bramki na wyjeździe: płatność u pracownika
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 14.08.2013 08:06

te kiero a o której miałeś wyjazd i meldowałęś się na granicy ? Oczywiście chodzi o drogę powrotną .
Student22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Student22 » 14.08.2013 09:33

Wszędzie zapłacisz kartą.
Powodzenia
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.08.2013 09:41

tacim napisał(a):te kiero a o której miałeś wyjazd i meldowałeś się na granicy ? Oczywiście chodzi o drogę powrotną .

oj trochę dziwnie jechałem, bo jeszcze musiałem zahaczyć o Bieszczady;
te kiero napisał(a):to samo powrót 11.08. HR-H-SK autostradami (jedynie jak zwykle Bosiljevo-Zagreb ciut ciaśniej, ale płynnie)

wyjazd 4:00, Lućko ~8:30, Gorićan ~10:00 i dalej...
więc o granicę w Macelj się nie obawiałem...
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 14.08.2013 14:32

te kiero napisał(a):
slawekknepsi napisał(a):Podrzuci ktoś namiary na agencje turystyczne w miejscowościach na riwierze makarskiej od Breli do np.Gradaca

agencji jest sporo, w Breli bodajże ze 3, wystarczy że wpiszesz w Google np:
Brela turistička agencija (lub na początku inne miasto)

Dzięki za odpowiedz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2013 15:35

Remont ( weekendami ) 4 km odcinka autostrady A4 między Katowicami, a Chorzowem.

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,144 ... #BoxBizTxt

Żeby nie było zaskoczenia :!: Ktoś jadący od Krakowa i chcący skręcić na A1, powinien się zastanowić,
czy nie lepiej pojechać w weekendy na Tychy i Bielsko, a potem na Cieszyn.

Reszty problem nie dotyczy :wink:
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 14.08.2013 17:02

te kiero napisał(a):
tacim napisał(a):te kiero a o której miałeś wyjazd i meldowałeś się na granicy ? Oczywiście chodzi o drogę powrotną .

oj trochę dziwnie jechałem, bo jeszcze musiałem zahaczyć o Bieszczady;
te kiero napisał(a):to samo powrót 11.08. HR-H-SK autostradami (jedynie jak zwykle Bosiljevo-Zagreb ciut ciaśniej, ale płynnie)

wyjazd 4:00, Lućko ~8:30, Gorićan ~10:00 i dalej...
więc o granicę w Macelj się nie obawiałem...

Dzięki :) tak jak patrze to w Macelij non top pusto tylko lucko się przytyka hehe.
biokd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) biokd » 14.08.2013 23:29

te kiero napisał(a):
biokd napisał(a):Pierwszy wjazd (ulaz) na autostrade w strone Zagrzebia za granicą SLO-HR zaczyna sie w Trakoscan a konczy w Zapresic, tak? I na wjezdzie pobiera sie tylko bilecik i placi za niego w Zapresic i tam jest wczesniejszy zjazd na platnosc "no cash", tak?
Natomiast w Lucko jest tez wjazd i jadąc w strone Dalmacji w Lucko tez pobiera sie tylko bilecik i placi dopiero na zjezdzie i czy np przy zjezdzie w Blato tez mozna placic karta? (bo przy takich zjazdach to chyba sa ze 2 budki, wiec pytanie czy tam mozna zaplacic "no cash"?):)

Typowe No Cash ze zjazdem wcześniej przed bramkami z Gotówką jest w drodze z południa w stronę Zagrzebia (nazywa się Demerje: foty i temat), gdyż tu jest zdecydowanie największa tzw Naplatna Postaja; reszta płatności kartą jest na bramkach z gotówką + ENC, są to z reguły jedne bramki o mniejszym ruchu, więc nie ma sensu, by wcześniej robili specjalnie No Cash; i reguła jest zwykle taka: bramki na wjeździe: bilet z automatu, bramki na wyjeździe: płatność u pracownika

dzięki te kiero, to jeszcze inne pytanie, (bo akurat wracal bede w tygodniu i zjade te 2-3km wczesniej przed Lucko na platnosc karta, choc pewnie do platnosci gotowka nie bedzie duzych kolejek), pytanie czy w strone wybrzeza po sam bilecik w Lucko tworza sie az takie kolejki ze jedną z opcji jest objazd (zjazd w Jankomir jak opisywal tu Mosqito), bo tu nie ma mozliwosci zjechania wczesniej bo za wjazd sie nie placi wiec swoje odstać trzeba, no chyba ze wybierze sie ten objazd, co również chcę ucznić, bo akurat bede nad ranem w sobote na wjezdzie do HR i czy korki po sam bilecik w sobote tworza sie na pierwszym odcinku i czy tam tez to mozna objechac, bo do granicy to chyba korek nie bedzie se ciagnal od Ptuja, czy nadal są 2 kontrole (SLO i HR) i na kazdej trzeba przynajmniej pokazac dowód, czy jednak idzie to płynnie? i czy w Zapresic w strone wybrzeza przy bramce wyjazdowej z pierwszego odcinka zjazd na platnosc karta tez jest 2-3km wczesniej czy na tej samej bramce co gotowka ale najbardziej z prawej strony?
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 14.08.2013 23:49

nowy100 napisał(a):Witam, a ja byłem pierwszy raz w Chorwacji, wróciłem i wam powiem " co ty wiesz o zabijaniu", :D jeśli chodzi o korki. Że niby w Rupie spoko,to odpowiem " newer egein" w sobotę, w sierpniu. "w tę i w nazat" :lol: czy jakoś tak to się pisze.

też wtedy jechałem... Tucepi - Słoweńska granica 9 godzin. tfu. nigdy więcej w sobotę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.08.2013 07:51

Lednice napisał(a):Remont ( weekendami ) 4 km odcinka autostrady A4 między Katowicami, a Chorzowem.
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,144 ... #BoxBizTxt
Żeby nie było zaskoczenia :!: Ktoś jadący od Krakowa i chcący skręcić na A1, powinien się zastanowić,
czy nie lepiej pojechać w weekendy na Tychy i Bielsko, a potem na Cieszyn.
Reszty problem nie dotyczy :wink:

no właśnie zastanawiam się co tam jest do naprawy, co wymyślili :roll: :?: :| (jeżdżę tamtędy 2x dziennie);
rozumiem ten odcinek, który już jest zwężony na wysokości Kochłowic (pisałem ciut wcześniej), obniżający się most czy coś tam (wczoraj był drobny wypadek ale i tak zakorkowało na 15min straty), albo ten podłużny uskok / garb na wysokości stacji 2x Shell + Burger King, ale między Kat-Cho :?:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.08.2013 07:54

kor_nick napisał(a):
nowy100 napisał(a):Witam, a ja byłem pierwszy raz w Chorwacji, wróciłem i wam powiem " co ty wiesz o zabijaniu", :D jeśli chodzi o korki. Że niby w Rupie spoko,to odpowiem " newer egein" w sobotę, w sierpniu. "w tę i w nazat" :lol: czy jakoś tak to się pisze.

też wtedy jechałem... Tucepi - Słoweńska granica 9 godzin. tfu. nigdy więcej w sobotę.

pisałem nieco wcześniej o Rupie (tzn wg daty nie tak dawno wg stron wątku to masakra daleko), jak masa Włochów pociśnie przez Rupę to nie ma rady, kor gwarantowany i spowolnienia na trasie...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.08.2013 08:34

biokd napisał(a):
te kiero napisał(a):

dzięki te kiero, to jeszcze inne pytanie, (bo akurat wracal bede w tygodniu i zjade te 2-3km wczesniej przed Lucko na platnosc karta, choc pewnie do platnosci gotowka nie bedzie duzych kolejek), pytanie czy w strone wybrzeza po sam bilecik w Lucko tworza sie az takie kolejki ze jedną z opcji jest objazd (zjazd w Jankomir jak opisywal tu Mosqito), bo tu nie ma mozliwosci zjechania wczesniej bo za wjazd sie nie placi wiec swoje odstać trzeba, no chyba ze wybierze sie ten objazd, co również chcę ucznić, bo akurat bede nad ranem w sobote na wjezdzie do HR i czy korki po sam bilecik w sobote tworza sie na pierwszym odcinku i czy tam tez to mozna objechac, bo do granicy to chyba korek nie bedzie se ciagnal od Ptuja, czy nadal są 2 kontrole (SLO i HR) i na kazdej trzeba przynajmniej pokazac dowód, czy jednak idzie to płynnie? i czy w Zapresic w strone wybrzeza przy bramce wyjazdowej z pierwszego odcinka zjazd na platnosc karta tez jest 2-3km wczesniej czy na tej samej bramce co gotowka ale najbardziej z prawej strony?

na Lućko czasem trzeba swoje odstać i po bilecik (patrz HAK Webcam: sobota rano), ale z doświadczenia nie było to więcej jak 30min max choć musisz pamiętać, że możesz po prostu źle trafić i skumulowanie pojazdów z A2, A4, A3 stworzy większy korek, wtedy zwykle by przyspieszyć ruch: stoi gostek i wydaje bilet od ręki; w Trakośćan będzie mniej samochodów po bilet i w miarę powinno iść płynnie;
w Zapreśić nie ma wcześniejszych bramek No Cash, płaci się na jedynych bramkach gotówką, kartą lub Enc;
na granicy trudno to "coś- chwila 3-5min " nazwać kontrolą :wink: no chyba że masz pecha i wyrywkowo wezmą Ciebie (np na sprawdzenie legalności samochodu)
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 15.08.2013 13:07

Dotarłem właśnie do Mostaru.

Ostatnie tankowanie miałem wczoraj ok. 21 w Jastrzębiu. Potem Brno, Breclav, Wiedeń, Graz, Maribor, Macelj, Lucko i do końca A1 do Vrgorac.

W Macelji byłem dokładnie o 3:00, o 3:06 już miałem za soba dwie kontrole - pustki, jedynie kilka aut było przede mną, w Lucko od razu podjazd pod wolną bramkę po bilet. Potem na autostradzie było momentami gęsto, ale cały czas można było jechać 130 - 140km/h. Do Vrgorac dojechałem o 9:05.

Wniosek:

W długie weekendy 15.08 we wczesnych godzinach porannych utrudnień brak :)
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 15.08.2013 13:45

Panowie a ja mam pytanie o widoki z kamer w aplikacji HAK Croatia Trafic info,, chodzi o zdjęcia z kamer na bramce w Lucko..
mianowicie jadąc od granicy SLO-CRO i chcąc wybadać jaka sytuacja jest w Lucko interesuje mnie kamerka izlaz ??
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 15.08.2013 14:06

ULAZ- wjazd

IZLAZ- wyjazd
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 134
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone