Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 10.08.2013 14:57

haha... dobre... masz racje Bocian!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.08.2013 15:00

Niektórych jakaś szajba ogarnęła :) Pytania w stylu czy Lučko stoi o 3.25 rano to już naprawdę jaja jakieś. Szczególnie, że pińcet razy podawano tu linki do kamer wszelakich.
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 10.08.2013 16:08

niektórzy omijają Lucko, jadąc przez Niemcy, Austrię, Włochy i dalej na prom do Splitu, albo Dubrovnika... hehe.
tysz tak można...
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 10.08.2013 16:32

Bocian napisał(a):Niektórych jakaś szajba ogarnęła :) Pytania w stylu czy Lučko stoi o 3.25 rano to już naprawdę jaja jakieś. Szczególnie, że pińcet razy podawano tu linki do kamer wszelakich.

haha, ale my piękni i cudowni, musimy takie bzdury tutaj czytać, takie dziwne pytania ludziska zadają, co to za problem przecież przebijać się przez 130 stron wątku... gdzie połowa nie na temat
a teraz ruszajcie na mnie urażone alfy i omegi :D
pozdrawiam
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 10.08.2013 16:41

Jędrula napisał(a):
somkovsky napisał(a):Od ktorej godziny (wjazdy) Macelj i Lucko stoi?

A ja zapytam jak wyjazdy ? Pytam bo mam zamiar jechac/wracac tamtędy okolo 22-giej a moj cholerny smartfon nie otwiera mi stronki z kamerkami . Jeżeli ktoś może wrzucić info to bardzo proszę :)?

Nie potrafię otworzyć za Chiny tej stronki z kamerkami ale pewnie zarwardzenie okrutne ?
Trudno...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2013 16:47

Jędrula napisał(a):Nie potrafię otworzyć za Chiny tej stronki z kamerkami ale pewnie zarwardzenie okrutne ?
Trudno...

Klikaj tu >>> http://www.arz.hr/?page=5&sub=7&lng=1&cam=32

albo tu >>> http://map.hak.hr/

.... może "chiny" puszczą :oczko_usmiech:

Niestety kolony:cry:

http://www.arz.hr/?page=5&sub=2&lng=1
artek_32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artek_32 » 10.08.2013 18:25

hej jechałem dzisiaj tj. wyjazd 9.08 krak przyjazd 10.08 rogoznica, powiem wam po drodze masakra. Czechy nawałnica, austria nawałnica, słowenia zjeb.....ty korek do wyjazdu, potem na Chorwacji w strone splitu 31km korka - wypadek drogowy karambol kilku aut. Trasa z 12 godz. urosła do 16 . Ale już na miejscu .
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.08.2013 19:48

w jakich godzinach byłeś na granicy SLO- CRO i w jakich na lucku ?
Mnie to czeka za tydzień. Dziś kolo 2.00 w nocy lucko i przejście w Maceji wyglądało na kamerkach "ludzko"
Miśka33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miśka33 » 10.08.2013 20:06

Dopisuję się do przebiegu drogi na Adriatyk. Słoweńsko-chorwacką granicę w Zavrć przekraczam wprawdzie jutro (teraz siedzę w hotelu w Goriśnicy), ale mogę kilka słów napisać na temat drogi Wrocław-Boboszów-Olomuc-Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Murek-Lenart-Ptuj.
Wyjazd sobota, 10.08. godz. 9 rano. Spodziewałam się problemów, droga mile mnie zaskoczyła. Pierwsze zwężenia tuż za Boboszowem - po czeskiej stronie remont drogi (jeden pas, światła), mały ruch na drodze, więc nie odczuliśmy tego zbytnio. Kolejne zwężenie za Olomucem, jedno w okolicach Brna, ale bez zbytniego spowolnienia. Ruch odbywał się płynnie. Przejazd przez Wiedeń nadpodziw szybko, jedyne duże zwężenie za Grazem (już za zjazdem na Słowenię), ograniczenie prędkości. W Słowenii, po przekroczeniu granicy na rzece Mur, również remont drogi. Te wszystkie prace prowadzone na drogach nie spowolniły mojego przejazdu tak, jak można byłoby się spodziewać.
Wprawdzie droga Wrocław-Goriśnica zajęła mi prawie 9 godzin, ale czas straciłam na: zakup winietki w Czechach, Austrii, tankowanie, przerwy śniadaniowe - to bardziej powodowało spowolnienie mojej jazdy, aniżeli remonty na drodze.
Z Wrocławia wyjeżdżałam przy temperaturze 14 stopni, mżył deszcz, im dalej na południe tym cieplej. W Słowenii 28 stopni. Co do benzyny - zakupiłam w Polsce przed przekroczeniem granicy, następnie w Austrii przed Wiedniem Cena benzyny 95 1.36 Euro. Im bardziej na południe Austrii, tym drożej.
Jutro rano ruszamy do Zivogośce. Mam nadzieję, że sobotni scenariusz z autostrady się nie powtórzy.
artek_32
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) artek_32 » 11.08.2013 05:42

vqsoft napisał(a):w jakich godzinach byłeś na granicy SLO- CRO i w jakich na lucku ?
Mnie to czeka za tydzień. Dziś kolo 2.00 w nocy lucko i przejście w Maceji wyglądało na kamerkach "ludzko"

Chyba koło 4.30 rano dzięki korkowi wcześniej i granicy(celnicy strasznie sie guzdrali) lucko potem oki, za to za luckiem masakra( wina wypadku) A1 na split wiatr jak cholera ciężko utrzymać kierownice. Ograniczenia między tunelami 80,60,40. miałbyć dojazd na 8.00 był na 12.

Pozdrawiam Forumowiczów z Rogoznicy :papa:
Jędrula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrula » 11.08.2013 07:34

Janusz Bajcer napisał(a):
Jędrula napisał(a):Nie potrafię otworzyć za Chiny tej stronki z kamerkami ale pewnie zarwardzenie okrutne ?
Trudno...

Klikaj tu >>> http://www.arz.hr/?page=5&sub=7&lng=1&cam=32

albo tu >>> http://map.hak.hr/

.... może "chiny" puszczą :oczko_usmiech:

Niestety kolony:cry:

http://www.arz.hr/?page=5&sub=2&lng=1

Dziękuję pięknie ale dostałem się w zatwardzenie w Macelj trwające ponad godzinkę , trudno ;) W każdym razie było wesoło bo nasi rodacy na zmianę z Niemcami i Czechami nagminnie wykorzystywali pas awaryjny do podróży gdy cała reszta stała , Panowie policjanci mieli sporo roboty i ogólnie było wesoło z ich powodu .
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 11.08.2013 14:30

Jędrula napisał(a): Dziękuję pięknie ale dostałem się w zatwardzenie w Macelj trwające ponad godzinkę , trudno ;) W każdym razie było wesoło bo nasi rodacy na zmianę z Niemcami i Czechami nagminnie wykorzystywali pas awaryjny do podróży gdy cała reszta stała , Panowie policjanci mieli sporo roboty i ogólnie było wesoło z ich powodu .

W piątek 09 - go, na wyjeździe jak zwykle koreczek do bramek już od stacji benzynowej. Tragedii nie było (byłem na to przygotowany).

Na Lucku na bramkach też jak zwykle. To jest jednak fenomen. Nawet moja małżowina zapytała "Dlaczego ci ludzie czekają do tamtych (czyli gotówkowych) bramek tyle skoro tu (czyli bezgotówkowych) się w ogóle nie czeka".
Co roku nie wiem co jej odpowiedzieć :wink:
Pozdrav
ubidigi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ubidigi » 11.08.2013 19:53

Ja niestety wczoraj wracałem (niestety, bo staram się tego nie robić nigdy w soboty, ale mus to mus). W HR 2 trąbili, że Maslenicki most kolona 3,5 km i potem do tunelu Sv. Rok ograniczenie prędkości bo bura. Zagreb Lućko kolona 12-19 km. Zatem nie kierowałem się na autostradę tylko na Benkovac Obrovac i dalej "starą drogą" - fajnie było sobie przypomnieć czasy "starej drogi" kiedy to się jeździło z Dalmacji do Zagrzebia po 8 godz. Wjazd na autostradę za Gracac i potem zjazd za Karlovacem w Jastrebarsko i do Lucko. Kierunek na Macelj velika gužva. Co jakiś czas w kilku miejscach zamykali prewencyjnie autostradę. Decyzja zjazd na "starą drogę" i w biegu przekraczanie granicy w Macelj.
I byłoby w tym wszystkim wszystko okey - bo przecież nie nowość, że w takie dni są korki - gdyby nie "kierowcy" na autostradach. Jedzie taki prawym pasem 100 km/h (pół biedy kiedy to ktoś co coś ciągnie, jedzie nawet wolniej) ale lewym pasem inny gość 110 km/h i nie ma wała by ustąpił po wyprzedzeniu miejsca jadącym szybciej (130 km/h :D ) bo przecież za kolejne (długie) 150 m ma następnego delikwenta, którego chciałby "wyprzedzić" - efekt kolona.
A inna sprawa to płatności za autostrady (nie wiem po co ludzie katują się gotówką) ale czasami stanie taki przed bramką do płatności elektronicznych i stoi i stoi - gdzie tu i co włożyć, a sprawa to maksymalnie od stanięcia do ruszenia 5 sek.
zibi70
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi70 » 11.08.2013 20:31

Powiem tak ,jechałem dopiero 3 razy . Obecnie jestem po urlopie ,drugi raz wybrałem urlop od poniedziałku .
Czyli wyjazd w sobotę w nocy z Polski,w niedzielę nocleg na początku Chorwacji (Krapina) ,a w poniedziałek z rańca autostradą za Makarską 14.00 na kwaterze -droga bez żadnego stresu.
Półtora tygodnia pobytu ,czwartek 15.00 wyjazd do Krapiny,piątek rano wyjazd i godzina 16 w Gorzyczkach i tylko Polska troszkę gorzej ,bo to jednak piątek po południu.
Oczywiście nie ma na to złotego środka ,ale w tych dniach gdzie jechałem drogi były prawie puste ,bramki i przejście graniczne bez kolejek.
Dodam że poprzednim razem też jechałem w takim samym rozkładzie i kolega ze mną jadący był mile zaskoczony,ja też .
Pozdrowienia
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 11.08.2013 21:42

Też już jestem po urlopie (jechałem i wracałem w sobotę) ale z ciekawości ciągle po powrocie zaglądałem do kamerek (HAK w telefonie) i aż nie można uwierzyć, że od poniedziałku do piątku autostrady i przejścia graniczne są puste........
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 132
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone