Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bahrij
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bahrij » 27.07.2010 22:01

A ja żeby uniknąć korków w Słowenii (bo niestety muszę jechać z piątku na sobotę), spróbuję pojechać z autobany austriackiej do Kormend, potem do Redics i przejście przez Lendavę do Mursko Sredisce i dalej już na autoceste chorwacką. Może trochę kombinacji, ale unikam możliwych korków w okolicach Mariboru. Tą trasą wracałem 2 lata temu i przejazd był bez zakłóceń.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.07.2010 22:04

i w związku z tym co czytam jak sie stoi jadąc Graz- Maribor....mam pytanie,czy ktoś jechał tak żeby ominąć ten zjazd i pokusił się o jazdę z Grazu na Klagenfurt a potem w dół na Ferlach -Trzić-Kranj-Ljubljana-Postojna-Koper!!!!
czy tam tez moge się korków spodziewac?

Jak juz to tylko raczej w Lublanie czy obrzeżach. Sporadycznie koło Postojnej, bo zdarza sie większy ruch turystyczny.
Reszta tej drogi to mniej uczęszczane trasy.
Pod Koprem może też być więcej pojazdów, bo tam krzyżują się trasy przelotowe z Triestu i jeździ tam sporo makaroniarzy. Nie pojechał bym tam w weekend.
Ostatnio edytowano 27.07.2010 22:14 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.07.2010 22:11

Fatamorgana napisał(a):
i w związku z tym co czytam jak sie stoi jadąc Graz- Maribor....mam pytanie,czy ktoś jechał tak żeby ominąć ten zjazd i pokusił się o jazdę z Grazu na Klagenfurt a potem w dół na Ferlach -Trzić-Kranj-Ljubljana-Postojna-Koper!!!!

Jak juz to tylko raczej w Lublanie czy obrzeżach. Sporadycznie koło Postojnej, bo zdarza sie większy ruch, a bramek tam niewiele.
Pod Koprem może byc więcej pojazdów, bo tam krzyżują się trasy przelotowe z Triestu i jeździ tam sporo makaroniarzy.

Fatuś co ty wypisujesz ? :mrgreen:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 27.07.2010 22:18

Fatamorgana napisał(a):

Jak juz to tylko raczej w Lublanie czy obrzeżach. Sporadycznie koło Postojnej, bo zdarza sie większy ruch turystyczny.
Pod Koprem może też być więcej pojazdów, bo tam krzyżują się trasy przelotowe z Triestu i jeździ tam sporo makaroniarzy. Nie pojechał bym tam w weekend.

Nie pojechałbym ....pisz poprawnie. :mrgreen:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 28.07.2010 07:36

Wróciłem w sobotę 24.07.2010, więc podzielę się tutaj swoimi spostrzeżeniami.
Wyjazd był we wtorek 13.07 i wcale nie było pechowo :) W poprzednim roku wyjazd był w niedzielę i też było OK.

W CRO w TV w Dnevniku mówiono o sobocie 17.07.2010 i o wielkich korkach, ale dopiero podczas powrotu, w sobotę 24 lipca moja rodzina zobaczyła na własne oczy o co tak naprawdę chodzi.
Cała autostrada w CRO była zakorkowana wjeżdżającymi Niemcami, Austrakami, Słoweńcami i Polakami też.
Otóż, prawie od tunelu Sv. Rock na sąsiednim pasie autostrady był gigantyczny korek (najpierw tylko ok. 10km) w kierunku "wielkiej wody", potem deszcz i znowu prawie ciągle korek z małymi przerwami. Prawdopodobnie była jakaś kraksa i do tego ten deszcz... Odradzam przyjazd w soboty, gdyż 1 kraksa może zrobić wielki zator na całej autostradzie.

Na granicy CRO-SLO znudzony czekaniem Polak z sąsiedniego pasa w kierunku przeciwnym zapytał, czy długi ten korek? On pewnie stał z godzinę i nie zdawał sobie sprawy co się dzieje dalej na autostradzie. Odpowiedziałem, że do do samego Adriatyku... Niestety, minęliśmy się szybko i nie zdążyłem zobaczyć jego miny.

Powrót w sobotę nie był taki zły, ale do najpiękniejszych nie należał, gdyż przez deszcz była wolniejsza jazda no i czekanie ok. 1 h na granicy CRO-SLO. Szerokości!
pawel-l
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel-l » 18.08.2010 11:29

Jest prosty sposób na ominięcie korka na autostradzie przed Zagrzebiem (jadąc od strony Adriatyku)
Wystarczy zjechać jedno skrzyżowanie wcześniej w Jastrebarsko i pojechać drogą lokalną aż do węzła Lucko. W soboty i niedziele jest tam pusto. 30km w pół godziny. Po drodze jest objazd więc lepiej mieć GPS.
Przed tym skrzyżowaniem jest tablica świetlna z informacją o długości korka, więc jest wybór.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.08.2010 18:06

Jechaliśmy w weekend 6 sierpnia, wróciliśmy wczoraj. Zarówno do Cro jak i z powrotem żadnych korków nie było. :papa:
Cóż życzę Wam wszystkim takiej drogi... :papa:
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 20.09.2010 22:06

Z Cro wracaliśmy 17/18.09 i żadnych korków.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.09.2010 22:21

Jarko1 napisał(a): i żadnych korków.

W Sylwestra będą .
empe84
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) empe84 » 21.09.2010 07:30

śmieszne to miało byc?
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 21.09.2010 07:51

A najśmieszniejsze że to prawda najprawdziwsza!!!
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 07.04.2011 21:07

Witam, wybieram się pod koniec sierpnia niestety z soboty na niedzielę a wracam z piątku na sobotę. Jest szansa że nie trafię w jakieś gigantyczne korki oczywiście pomijając jakieś zdarzenia losowe. Trochę mnie zraził ten post o omijaniu weekendów :/ za późno na niego trafiłem :D a urlop już zaklepany ...

Pozdrawiam.
kaltam
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaltam » 08.04.2011 07:18

W zaszłym roku jechałem w ostatnią sobotę sierpnia (dokładnie rano byłem na granicy Austria/Słowenia. Nie kupiłem winiety wcześniej więc o tej porze był tłok w sklepiku sprzedającym winiety na Słowenię. Na drodze do Chorwacji pustawo a z powrotem waliły już tłumy. Trochę przybyło samochodów w Chorwacji bo jechali na weekend nad morze - ale to żaden ruch w porównaniu do sezonu. Oczywiście na nitce autostrady do Austrii - tłumy samochodów. Nie masz się czym przejmować jeżeli to jest ostatni weekend sierpnia, jeżeli nie to trochę masz się czym przejmować, ale bez przesady.
Kula_SS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kula_SS » 08.04.2011 14:22

Kurczę pomyliłem się, miałem na myśli ostatni weekend czerwca.
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym okresem?

Przepraszam za pomyłkę! :)
poziomek
Odkrywca
jak ominąć korki na granicy HR<->SLO? Czy ta trasa ma

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 22.04.2011 18:05

Zrzut ekranu z kawałkiem trasy:
Obrazek

Link do Google Maps: http://www.tinyurl.pl/?bwCT7KoT
Zakładając,że koniecznie chcę jechać przez CZ,AU,Słowenię to czy istnieje jakas szansa na ominięcie korków? Zwłaszcza w czasie powrotu z Chorwacji.
Czy powyższą trasę ktoś uskuteczniał? I najważniejsze jak jadąc autostradą z Chorwacji wcześniej dowiedzieć się że jest korek na granicy i uciec wcześniejszym zjazdem? Zdaje się,że powinien być zjazd/wjazd z/na autostradę w miejscowości Durmanec (zaraz sprawdze na stronie Chorwackich autostrad jak znajdę w końcu ten odnosnik :wink:)

Rok temu wyjechaliśmy z Warszawy w sobotę i na granicy "od ręki".
Ale powrót to wyjazd w piątek i 2h postój w korku na granicy (noc z ostatniego dnia lipca na 1szego sierpnia 2010) . Matko a ci biedni ludzie którzy chcieli wjechać do Chorwacji stali jeszcze kawałek na autostradzie przed zjazdem na drogę nr 9! Masakra.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone