Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
balham
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) balham » 09.08.2013 12:18

Witam wszystkich . Jutro trasa Vodice - Tarnów przez Węgry i Słowację . O której będzie mi najlepiej wyjechać z Vodice? Raczej nie chciałbym korzystać z objazdów gdyż jestem tu pierwszy raz . Dziękuję za pomoc
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 09.08.2013 12:26

piotrulex napisał(a):Skąd i gdzie jedziesz?

My koło 14-tej 14-go startujemy z Torunia i ciągniemy do Baski na Krk

Też bierzemy pod uwagę objazdy, będzie nasłuch na CB i radio

Generalnie startuję spod Warszawy ok 15-16, natomiast potem jeszcze nie wiem jak będe jechać. Albo pojade prosto na A1, potem Czechy, Austria, albo odbiję do Kłodzka do rodziny, tam, się prześpię kilka godzin i ok. pólnocy wyjadę dalej. Cały czas się waham, czy jechać od razu i na granicy oraz w Lucko być ok. 1 - 3 w nocy, czy przekimac kilka godzin u rodziny w Kłodzku i w korkogenne miejsca dotrzeć ok 6 - 8 rano... Obawiam się, że jednak większość europy przedłuży sobie weekend i 15.08 będzie taka sama kicha jak w sierpniowe weekendy...

Trasę jeśli chodzi o jazdę z Kłodzka opisałem tutaj: chorwacja-15-08-2-tyg-wspolna-podroz-t42658.html#wrap. Pomykam do Mostaru.

Jeśli chodzi o nasłuch, to CB jak najbardziej, radio też, ale dodatkowo będę oglądać kamerki w necie.

P.S. Lucko obecnie do morza stoi :roll:

balham napisał(a):Witam wszystkich . Jutro trasa Vodice - Tarnów przez Węgry i Słowację . O której będzie mi najlepiej wyjechać z Vodice? Raczej nie chciałbym korzystać z objazdów gdyż jestem tu pierwszy raz . Dziękuję za pomoc
Jutro jest sobota, o której nie wyjedziesz, będzie ciasno w Lucko. Jak nie chcesz nic kombinować, to jedyna rada jest taka, żeby odbić na bramki do płatności kartą.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.08.2013 12:36

pjetko napisał(a):
... Generalnie startuję spod Warszawy ok 15-16, natomiast potem jeszcze nie wiem jak będe jechać. Albo pojade prosto na A1, potem Czechy, Austria, .

Ty z Wawy masz bliżej mniej wiecej o tyle ile później wyjeżdzasz więc pewnie nieświadomie gdzieś w okolicy będziemy jechać o ile wybierzesz ten wariant trasy

Mam nadzieje, że będzie znosnie choć spodziewam sie sporych trudności z natęzonym ruchem długowekendowym
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 09.08.2013 12:37

balham napisał(a):Witam wszystkich . Jutro trasa Vodice - Tarnów przez Węgry i Słowację . O której będzie mi najlepiej wyjechać z Vodice? Raczej nie chciałbym korzystać z objazdów gdyż jestem tu pierwszy raz . Dziękuję za pomoc

Im wcześniej wyjedziesz tym lepiej bo od 14 to bramki no casch też się blokują. Rozjazd jest około 4km wcześniej a 03-08 korek był na 13 km. Czyli i tak 7km stania.
Wpisz sobie w nawigację Jastrebarsko, później Zagrzeb (płatne drogi omijaj).
Opisów jest aż za dużo.
balham
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) balham » 09.08.2013 12:43

Jeżeli wyjadę ok. 18 to korki będą przed Zagrzebiem?
pjetko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pjetko » 09.08.2013 13:33

piotrulex napisał(a):Ty z Wawy masz bliżej mniej wiecej o tyle ile później wyjeżdzasz więc pewnie nieświadomie gdzieś w okolicy będziemy jechać o ile wybierzesz ten wariant trasy

Mam nadzieje, że będzie znosnie choć spodziewam sie sporych trudności z natęzonym ruchem długowekendowym

Od Piotrkowa do Częstochowy będę jechać tak samo jak Ty, niezależnie od mojego wariantu... Wypatruj srebrnego Soula z naklejką :D

balham napisał(a):Jeżeli wyjadę ok. 18 to korki będą przed Zagrzebiem?

Na 99% jeszcze będą, ale jest szansa, że nie aż takie, żeby zaczpkować zjadzd do płatności kartą.

Obecnie Lucko stoi do bramek...
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 09.08.2013 15:23

Pjetko - chodzi Ci o bramki oznaczone jako ECN ?
jak patrze to zjazd na bramki ecn jest jakies 800 m przed bramkami gotówkowymi. Czy to pomoże?
alfa466
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfa466 » 09.08.2013 15:32

Wyjeżdżam z Tribunij w piątek, 16.08. O której godzinie najlepiej? W piątki droga powrotna też taka zła?
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 09.08.2013 15:40

Witam, a ja mam pytanie odnośnie powrotu do Polski w sobotę rano ok. 9.00 na przejściu w Rupie. Korkuje się już o tej godzinie? Wjeżdżałem tydzień temu w sobotę o 12.00 i była masakra w obie strony. Drugie pytanie jak później na przejściu Słowenia- Austria, wychodzi, że będę koło południa.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2013 15:52

W sobotę jedź do Buzet i tam przejedziesz granicę bez korków :!: :!: :!:

Nie ma przejść granicznych między Słowenią a Austrią, jedziesz przez linię na mapie,
tak jak w całej strefie Schengen :wink:
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 09.08.2013 17:43

nowy100 napisał(a): Drugie pytanie jak później na przejściu Słowenia- Austria, wychodzi, że będę koło południa.

Nie bardzo rozumiem?? Przecież oba kraje w Schengen. Co niby tam miałoby się dziać, chyba że kolejka po winiety na Austrię na stacji benzynowej :)

edit:
nie wiem czemu nie widziałem wiadomości kolegi Tadeusza który już wszystko wytłumaczył :)
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 09.08.2013 21:19

Nio ja też wracam 16 bo w sobote nie chce korkować . Tak myślę , że kole 16 będzie git :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.08.2013 21:21

tacim napisał(a):Nio ja też wracam 16 bo w sobote nie chce korkować . Tak myślę , że kole 16 będzie git :)

Dziś na kamerkach Lucko na wyjściu stało. Ok. 15-16.
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 09.08.2013 21:24

Na granicy to kole 22 będziemy .
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 09.08.2013 21:34

tacim napisał(a):Na granicy to kole 22 będziemy .

Tez muszę tak celować, chociaż teraz na Lucku kibel
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 130
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone