Zależy w jakim radiu
Ja w tym roku, radiu Pula, słuchałem komunikatów po chorwacku, nie było w innych językach. W Słowenii w jakimś komercyjnym radiu były tylko po słoweńsku.
a co do tłumaczenia ludziom i bezsensu tej czynności to dla mnie najbardziej jaskrawym przykładem jest stanie w korku w Lucko podczas wyjazdu z Cro do bramek za gotówkę jak np. dokładnie na tej samej wysokości jest wjazd "wolny jak taczanka na stepie" do bramek na kartę
Jak myślicie, będą w sobotę jeszcze korki...?
Lednice napisał(a):Boją się płacić kartą.
To jest główna przyczyna.
Lednice napisał(a):Adax napisał(a):Dobrze, że bo +200 km i +2 h to niezły żartLednice napisał(a):Jak z Wiednia, to bym olał Mecelj, Lucko,
i pojechał tak:
http://goo.gl/maps/fHjwE...
1,5 godziny dłużej
Jak są korki w Macelj na 1 godzinę stania i w Luckona 2 godziny stania,
to żartem jest w nich stać
Można omijać Macelj i Lucko w inny sposób,
każdy jest lepszy od czekania w stadzie
Mosqito napisał(a):Jeśli byłby korek na Węźle i bramkach Lucko w stronę nad morze to sugerowałbym następujące rozwiązanie dla jadących od strony Graz i Maribor
- zjazd z A2 na węźle Jankomir na A3 kierunek Ljubljana/Samobor/Zagreb Zapad
- trzymać się prawego pasa, za około 500 metrów zjazd z A3 na kierunek Kerestinec/Jezdovec/Rakitje (biała tablica)
- na krzyżówce skręt w lewo kierunek Kerestinec/Jezdovec na wiadukt nad autostradą
- za wiaduktem na krzyżówce w prawo kierunek Kerestinec (żółta tablica)
- następnie 3 km prosto Kerestinecką Cestą do Kerestinec
- po minięciu po lewej kościoła na krzyżówce ze światłami w lewo kierunek Żitarka
- następnie 1 km prosto Svetonedelijska Ulica aż do skrzyżowania gdzie w prawo kierunek Karlovac/Jastrebarsko
- następnie DK1 przez 10 km do miejscowości Klinca Sela gdzie na krzyżówce skręt w lewo kierunek Pisarovina/G.Zdencina 3106
- po 2 km wjazd na autostradę A1 na węźle D.Zdencina
Cały objazd ma 19km czyli dokładnie tyle co trasa autostradą A2-A1
Mosqito napisał(a):Jeśli byłby korek na Węźle i bramkach Lucko w stronę nad morze to sugerowałbym następujące rozwiązanie dla jadących od strony Graz i Maribor
- trzymać się prawego pasa, za około 500 metrów zjazd z A3 na kierunek Kerestinec/Jezdovec/Rakitje (biała tablica)
- na krzyżówce skręt w lewo kierunek Kerestinec/Jezdovec na wiadukt nad autostradą
- po minięciu po lewej kościoła na krzyżówce ze światłami w lewo kierunek Żitarka
- następnie 1 km prosto Svetonedelijska Ulica aż do skrzyżowania gdzie w prawo kierunek Karlovac/Jastrebarsko
- następnie DK1 przez 10 km do miejscowości Klinca Sela gdzie na krzyżówce skręt w lewo kierunek Pisarovina/G.Zdencina 3106
UWAGA !! Ten objazd nie może być zastosowany dla jadących od strony Węgier, Gorican, Cakovec ponieważ jadą oni A3 od strony Zagrzebia główną jezdnią a zjazd na Kerestinec/Jezdovec/Rakitje znajduje się na przedłużeniu pasa włączenia od strony wjazdu z A2. Obie jezdnie choć idą w tym samym kierunku są rozdzielone barierą !!!
guzu napisał(a):Mosqito napisał(a):Jeśli byłby korek na Węźle i bramkach Lucko w stronę nad morze to sugerowałbym następujące rozwiązanie dla jadących od strony Graz i Maribor
UWAGA !! Ten objazd nie może być zastosowany dla jadących od strony Węgier, Gorican, Cakovec ponieważ jadą oni A3 od strony Zagrzebia główną jezdnią a zjazd na Kerestinec/Jezdovec/Rakitje znajduje się na przedłużeniu pasa włączenia od strony wjazdu z A2. Obie jezdnie choć idą w tym samym kierunku są rozdzielone barierą !!!
Ahh do tego jakby się udało i chciało mapkę z google i objazd pierwsza klasa
sneer napisał(a):
Objazdy dobra rzecz, ale nie ma co stawiać sprawy tak zero - jedynkowo. Gdy pojawia się wybór "korek na 1h", czy "objazd na 1,5h", to warto się czasem zastanowić co wybrać
Marek Marecki napisał(a):Potwierdzam, najgorsze korki z Piątku na Sobote. Polecam jechać tak żeby wyjechać (ja akurat jade z Bielska) ok16 zawsze jestem na granicy ok. 0.00 - 1.00 i ruch faktycznie jest wzmożony ale nie ma utrudnień większych. Raz jechałem później i byłem w Macelj ok. 5.30 to tragedia, korek i 3 godziny stania, a potem jeszcze wszystko blokuje się na autostradzie. Z kolei powrót polecam na Piątkową noc, zawsze idzie gładko.
trybko napisał(a):Jutro wieczorem jadę na RAB. Planuję być około 01.00 - 02.00 w sobotę na węźle Lucko. Mogę być niemile zaskoczony? Pytam, ponieważ 2 lata wcześniej nie miałem problemów. I jeśli mogę to drugie pytanie, czy po drodze są jakieś objazdy, remonty lub coś podobnego? Pojadę od strony Grazu.