Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.08.2013 14:24

Bocian napisał(a):
piotrulex napisał(a):O to chodzi? Innej opcji nie widzę choć zawsze myślałem, że Wegry mają skrót HU :wink:

Wiem, że jesteś nie zwyczajny ale może jednak coś w temacie??

No to źle myślałeś, ale nie dziwie się. W tym jesteś zwyczajny...

No i Ty znów nie w temacie :(

Aż pogooglałem

"Magyarország Magyarország Węgry Węgry HU"

lub

"Węgry, Hungary, HU, HUN, 348, ISO 3166-2:HU"

Może oświeć mnie co z tym skrótem, człowiek się uczy całe życie a jestem z tych co potrafią przyznać sie do błędu
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.08.2013 16:20

Moim zdaniem wszyscy tu używają w celu określenia państwa, skrótu jaki występuje na tablicach rejestracyjnych pojazdów zarejestrowanych w danym państwie. Nie kodów ISO. Jeśli ty chcesz być tak oryginalny to dlaczego w przypadku Słowenii nie użyłeś skrótu SI albo SVN? Nie wiesz i szukasz wytłumaczenia swojej niewiedzy? Po co? Można po prostu powiedzieć, pomyliłem się.
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 06.08.2013 16:23

Cóż z przyczyn niezależnych wyjechałem za późno z kraju i dotarliśmy do CRO rano zamiast nocą :) i kosztowało nas to 2 godzinki w korkach :)
Justka1978
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justka1978 » 06.08.2013 16:37

tacim napisał(a):Cóż z przyczyn niezależnych wyjechałem za późno z kraju i dotarliśmy do CRO rano zamiast nocą :) i kosztowało nas to 2 godzinki w korkach :)

A o której wyjechałeś i skąd i o której byliście w cro ?
m00
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m00 » 06.08.2013 19:23

Fatamorgana napisał(a):Tym umęczonym i zblazowanym proponuję mój sposób na brak korków.
Ja mam każdy wyjazd wg. takiego schematu.
Wyjazd (ze Śląska) w godzinach późnopopołudniowych lub wieczornych, kierunek Cieszyn- Cadća- Żilina- Bratysława. Potem Rajka, droga nr. 86 (kiedyś jeździłem przez Bańską B. i Sahy, Budapeszt i Balaton autostradą- tak też można) tak się jedzie aby DO ZAGRZEBIA DOTRZEĆ nie później niż o 6:00-7:00.
Pozdr.

Witam na początek wszystkich na forum.

Przeanalizowałem powyższą trasę Fatamorgany i ulokowałem ją w google maps.
@Fatamorgana czy to proponowana przez Ciebie trasa (poniżej link do mapy)?? Jeśli nie prosiłbym o korektę :). Z góry dziękuję.
Link do mapy
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 06.08.2013 20:02

m00 a w jaki dzień będziesz ciął do Cro?
Nie lepiej uderzyć via Lublin - Rzeszów - Koszyce - Budapeszt - Letenye - lucko - split?
1 633 km, czas wg. google maps 18 godzin 24 min. Od Miszkolca z wyjątkiem centrum Budapesztu masz 100% autostrady do Split (ok 900 km)..
Pozdro
m00
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m00 » 06.08.2013 20:47

ronnie napisał(a):m00 a w jaki dzień będziesz ciął do Cro?
Nie lepiej uderzyć via Lublin - Rzeszów - Koszyce - Budapeszt - Letenye - lucko - split?
1 633 km, czas wg. google maps 18 godzin 24 min. Od Miszkolca z wyjątkiem centrum Budapesztu masz 100% autostrady do Split (ok 900 km)..
Pozdro

Ruszam w czwartek z rana (rano=różne względy, siły wyższe i koleje losu ...). Rozważałem również tą trasę (dzięki za sugestię). Rzeczywiście jadąc w czwartek proponowaną przez Ciebie (ronnie) trasą nie powinno być korków i ewentualnie wrócić trasą zaproponowaną przez Fatamorgana hmm...
ronnie
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronnie » 06.08.2013 21:02

Twój wybór.
Zaproponowaną trasą goniłem w obie strony w lipcu z Warszawy i byłem miło zaskoczony. Najgorzej wiadomo Polska oraz Słowacja (na szczęście tylko 130 km), potem 50 km do Miszkolca a dalej już się szybko płynie. Ważne tylko, by się nie wbić w centrum Budapesztu rano lub popołudniu bo się zatory miejskie robią. GL
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 06.08.2013 21:57

Trzeba tak jechać żeby w Chorwacji nie jechać w godzinach 05-20 w sobotę.
O ile jest dużo różnych opcji dojazdu do Chorwacji (Słowacja-Węgry, Czechy-Austria-Słowenia) to i tak wszyscy się spotykają na jednej autostradzie za węzłem Lućko. Wydaje się też, że wyjazd w piątek wieczorem jest bez sensu. Ja wyjechałem o 4 rano w sobotę z Łodzi(Zgierza)przez Węgry a na Lućko tankowałem razem z Ludźmi z Krakowa, którzy wyjechali o 22 w piątek, jechali przez Austrię.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2013 22:05

Wszyscy się nie spotykają w Lucko na bramkach :roll:

Całkiem sporo ludzi jedzie na Istrię i Kvarner.
W zasadzie Istria jest najbardziej oblężona, ma najwięcej turystów na kilometr kwadratowy. :wink:

Z Lucko problem jest taki, że w jednym miejscu,
niedaleko Zagrzebia, łączą się 3 fale :wink:
, z zachodu, z kierunku Lublany jadą Austriacy i Niemcy,
z północy Polacy i Czesi,
ze wschodu Węgrzy :!:

Do tego,a raczej przede wszystkim, sam Zagrzeb to milionowa aglomeracja razem z miastami otaczającymi stolicę :!:

No i skutek znamy :?

Jedyne rozwiązanie na rozładowanie korków to wprowadzenie winiet zamiast bramek
i wejście Chorwacji do strefy Schengen.

To drugie jest możliwe w 2015 roku, to pierwsze nie wiem, Słoweńcy z bramek się wycofali :roll:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 07.08.2013 07:38

Michalm2012 napisał(a):Trzeba tak jechać żeby w Chorwacji nie jechać w godzinach 05-20 w sobotę.
O ile jest dużo różnych opcji dojazdu do Chorwacji (Słowacja-Węgry, Czechy-Austria-Słowenia) to i tak wszyscy się spotykają na jednej autostradzie za węzłem Lućko. Wydaje się też, że wyjazd w piątek wieczorem jest bez sensu. Ja wyjechałem o 4 rano w sobotę z Łodzi(Zgierza)przez Węgry a na Lućko tankowałem razem z Ludźmi z Krakowa, którzy wyjechali o 22 w piątek, jechali przez Austrię.

A którędy jechałeś przez Węgry / czy trasą 86 i do Lendavy / ?

Zastanawiam się jak jechać optymalnie z Warszawy - czy przez Żylinę, Bratysławę i dalej 86 do Lendavy czy jakoś do Nygakanizsa. Co polecacie ? wyjazd w poniedziałek z rańca.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.08.2013 07:54

Bocian napisał(a):Moim zdaniem wszyscy tu używają w celu określenia państwa, skrótu jaki występuje na tablicach rejestracyjnych pojazdów zarejestrowanych w danym państwie. Nie kodów ISO. Jeśli ty chcesz być tak oryginalny to dlaczego w przypadku Słowenii nie użyłeś skrótu SI albo SVN? Nie wiesz i szukasz wytłumaczenia swojej niewiedzy? Po co? Można po prostu powiedzieć, pomyliłem się.

Używam skróty takie jak znam nie wiedząc czy to ISO czy sriso, tak szczerze

Nie wiedziałem, pomyliłem sie

Jak już pisałem potrafię przyznać sie do błedu i nie wiedzę w tym problemu :)

Co by nie było, ze nie w temacie i ja piszę jutro sprawdzę częśc swojej trasy od Torunia do Rzgówa na dole Łodzi

stara 1-ka między Toruniem a Częstochową to również spore wyzwanie :(
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 07.08.2013 08:16

wikol napisał(a):
Michalm2012 napisał(a):Trzeba tak jechać żeby w Chorwacji nie jechać w godzinach 05-20 w sobotę.

A którędy jechałeś przez Węgry / czy trasą 86 i do Lendavy / ?

Zastanawiam się jak jechać optymalnie z Warszawy - czy przez Żylinę, Bratysławę i dalej 86 do Lendavy czy jakoś do Nygakanizsa. Co polecacie ? wyjazd w poniedziałek z rańca.

W poniedziałek z rana to śmiało możesz walić na Austrię jest po zmianie turnusów więc młynu nie powinno być
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2013 08:35

piotrulex napisał(a):
Jak już pisałem potrafię przyznać sie do błedu i nie wiedzę w tym problemu :)

I wszystko w temacie. A tak po prawdzie to nie przypierd... się tylko myślałem, ze przez przypadek pomyliłeś państwa bo HR graniczy i ze Słowenią i z Węgrami.
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 07.08.2013 08:54

piotrulex napisał(a):Co powiecie na objazd M-L-P i do tego jeszcze przekroczenie jak w linku granicy SLO-HR

https://maps.google.pl/maps?saddr=Graze ... 3&t=m&z=10

ja na skrzyżowaniu w Trakoscanie skręcałem na Bednja i wyjeżdżałem w Durmancu, do Cro Twoje może jest krótsze ale z powrotem bałbym się, że utknę i na Trakoscan nie zdążę zjechać
Ostatnio edytowano 07.08.2013 10:05 przez subim, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Korki po drodze nad Adriatyk i jak ich uniknąć... - strona 125
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone